View Full Version : Lavkarbokur = miljøfiende


Isalien
03-02-07, 12:20
Hva syns dere om denne artikkelen?
http://www.kk.no/php/art.php?id=367228

Utdrag:


Man trenger altså langt mer land til beite og fôrdyrking om man skal ha et kosthold med mye proteiner, enn om man heller dyrket korn til menneskemat. Med flere husdyr er faren for overbeite og jorderosjon til stede. I tillegg vil flere husdyr gi økt utslipp av co2. Og det er ikke alt.

- I Norge spiser vi mer og mer kjøtt. Vi må vi importere mye. Vil vi få mer transport dersom lavkarbo-kostholdet fører til enda høyere kjøttforbruk. Dermed øker også utslippene av klimagasser, sier forsker Svein Morten Eilertsen ved Bioforsk Nord på Tjøtta.

Georgine
03-02-07, 12:35
Jeg mener at mannen ikke helt vet hva han snakker om av følgende grunner:

1. Proteiner kommer fra mange flere kilder enn kjøtt.

2. Gjennomsnittslavkarboeren spiser ikke mer proteiner i gjennomsnitt enn det staten faktisk anbefaler.

Jeg kan se at om alle la om til Skaldemann uten grønnsaker, eller alle spiste kjøtt 4 ganger om dagen så ville man få et problem, men slik er ikke virkeligheten.

Photobscura
03-02-07, 12:56
Ooookey! Jeg har veldig mange tanker om kjøttindustrien som jeg ikke behøver å gå inn på nå, men tenker noen av disse forskerne på at tusener av tonn korn brennes for å holde prisene nede? Og dette skjer mens ufattelig mange mennesker dør av sult...

For et menneske i et land i hungersnød, så vil en sekk korn/ris bety liv eller død.
Det som brennes hvert år er både nok til å fore en stor andel dyr, samt fø sultende mennesker.
Eller et husdyr. Jeg fikk en av de flotteste julegavene av søstra mi i år. En geit ble kjøpt til en familie i mitt navn :)

Enid
03-02-07, 13:10
Og har de ikke glemt noe her? Jeg trodde det var skjev fordeling av godene som var det største problemet når store deler av verden sulter, ikke at folk spiser kjøtt?

Kjøttindustrien er så ille på mange måter at jeg tildels har store kvaler når det gjelder å spise kjøtt og fjærkre (prøvde meg som vegetarianer i flere år, men det tålte kroppen min virkelig ikke, desverre...), men akkurat det den artikkelen hevder har jeg virkelig problemer med å ta på alvor.

leenam
03-02-07, 13:14
For mitt vedkommende er det vel inntaket av fett som er økt, ikke proteiner. Skal man forbrenne fett, bør man ikke spise ubegrenset med proteiner, de kan også dannes til blodsukker (gluconeogenese?). Det var ketoner man er ute etter å ha som energikilde.

kjøttklumpen
03-02-07, 13:19
Veldig, veldig mye land rundt om i verden kan ikke brukes til til å dyrke korn etc på. Det kan derimot brukes som beitemark til dyr.

En annen ting er at det er NOK mat i verden. Problemet er bare at fattige land selger maten sin til rike land for bl. a. å dekke lån de har.

Et tredje poeng er er om man dyrker mark for hardt kan den bli ødelagt for godt. Vi har saltørkener og lignende rundt om i verden som har oppstått fordi folk har dyrket marken for hardt.

Bullshit-alarmen gikk amok hos meg når jeg leste den artikkelen.

Kristian
03-02-07, 15:20
Jeg får det heller ikke til å stemme at det er underskudd av kjøtt i norge. Problemet er at vi har overskudd av kjøtt som vi selger til dumpingpriser i sverige som svenskene igjen sender til minnesund for salg. Det legges ned gårdsbruk over hele landet fordi det er overproduksjon av kjøtt og melk. Økt Import av kjøtt kommer av åpnere grenser ikke fordi vi har for lite kjøtt.

Photobscura
03-02-07, 17:05
En annen ting, hehe, er ordvalget: lavkarboKUR???
Det er vel ikke meninga at det skal være en kur, men heller diett. I love flisespikking.

Solan
03-02-07, 18:13
Det kommer jo an på om du spiser kraftforkuer og slikt som er fødd opp på korn som ellers hadde vært menneskemat, eller om du spiser geiter som har spist maten sin der det neppe hadde vært noen idé å ha femkvadrats kornåker.

Nille
03-02-07, 18:36
Bullshit-alarmen gikk amok hos meg når jeg leste den artikkelen.

:ja: Samme her. Tendesiøst og ensidig. I i tillegg til manglende kunnskap om hva folk på lavkarbo kosthold virkelig spiser. :rolleyes:

tbear
03-02-07, 18:45
Som det er sagt i denne tråden så utnytter kjøttproduksjonen ellers unyttbar utmark og villmark. Ikke minst i Norge har vi stor produksjon av sau/lam basert på sunne utmarksressurser, samt mye villt som er uovertruffent ernæringsmessig.

Photobscura
03-02-07, 19:21
Samtidig er det faktisk bønder som får betalt for å klippe grasset der det opprinnelig/naturlig ville blitt beitet vekk av dyr som går i utmark. Ehhhee..
Mongoland?