View Full Version : Mat og helse om rå egg i smoothie


tbear
05-02-07, 15:46
Kan man ta rå egg og olje i alle smoothie oppskrifter for å få mere protein?

Kjempefin tråd som har gitt meg lyst til å prøve.

Jeg har en kommentar til spørsmålet om å bruke rå egg. Johnny Laupsa-Borge i Mat&Helse anbefaler å bruke bare eggeplommen og f eks å bruke eggehviten i nøttebrød. Rå eggehvite anbefaler han ikke av grunner han går nærmere inn på i artikkelen. http://www.matoghelse.no/index.php?id=312150

Et spørsmål: Har dere erfaring med hvor lenge en smoothie med rå egg etc kan/bør oppbevares i kjøleskap -f eks kan den lages kvelden før og tas med på jobben dagen etter?

Summer
21-02-07, 16:00
Jeg synes dette var så viktig, så jeg kopierte det ut i en egen tråd jeg.

Sakset fra artikkelen:


Eggeplomme
Rå eggeplommer hører med til en sunn og mettende styrkedrikk. De inneholder høykvalitetsprotein og verdifulle fettsyrer samt mineraler, vitaminer og en rekke andre forbindelser som kroppen trenger. Eggeplommer gir oss hele spekteret av essensielle aminosyrer, og de er en ypperlig kilde til langkjedete, flerumettede fettsyrer som arakidonsyre, eikosapentaensyre (EPA) og dokoheksaensyre (DHA). Disse er blant annet nødvendige for en sunn utvikling av hjernen, synsorganene og blodåresystemet. Derfor bør særlig gravide, ammende og barn få i seg mat som inneholder mye av slike fettsyrer.

På grunn av plommens høye innhold av kole-sterol ble egg nærmest uglesett i en årrekke inntil flere studier tilbakeviste påstandene om at egg øker kolesterolnivået. Forskning har forøvrig ikke påvist noen klare sammenhenger mellom kolesterol i blodet og økt risiko for hjerte- og karsykdom.
Eggeplommer inneholder en del biotin. Dette B-vitaminet er meget sentralt i stoffskiftet siden det deltar i utnyttelsen av både karbohydrater, proteiner og fettstoffer. Det er gunstig å spise eggeplommene rå fordi varme kan ødelegge noe av fettstoffene og vitaminene. Du kan trygt spise rå eggeplomme fra norske egg uten å være redd for matforgiftning forårsaket av Salmonella. Her til lands har vi foreløpig ikke problemer med denne bakterien.

Eggehvite
Eggehvitene bør varmebehandles, f.eks. ved å tilsette dem i et nøttebrød. Advarsler mot å spise rå eggehvite skyldes at det inneholder forbindelsen avidin, som kan binde seg til biotin og hemme opptaket av vitaminet. Rå eggehvite inneholder også trypsinhemmere som kan forstyrre fordøyelsen av protein. Disse stoffene blir brutt ned under koking og steking.