View Full Version : Blomkålgrateng med skinke og ost


tech
19-03-07, 21:18
Vel, i dag så lagde moren min noe som hun sjelden gjør for å være ærlig, noe kjempegodt som _jeg_ kan spise, hehe! :)
Jeg følte jeg skulle dele oppskriften med dere, for dette er sunt og har forholdsvis beskjedne ingredienser, anbefalles på det sterkeste!

Denne oppskriften var med melk, men jeg fjernet det, og jeg endret 3 ss mel til 2-3.
Forholdsvis fleksibel rett så dere får bare eksperimentere med denne (og poste tilbake her selvsagt :D).
Dette trenger du

1 blomkål
1 løk
5 dl vann
1 hønsebuljongterning
200 g røkt skinke i terninger


Saus:

2 ss smør
2-3 (?) ss hvetemel
3 dl kraft fra koking av blomkålen
3 dl revet cheddar (Eller annen ost?)
Salt, pepper og eventuelt muskat


Slik gjør du

Del blomkålhodet i store buketter og grovhakk løken. Kok dette i vann tilsatt buljongterning til det så vidt er mørt. Sil av og ta vare på kokevannet.
Bland blomkål og løk med røkt skinke og ha dette i en ildfast form. Varm stekeovnen til 230-250 grader.
Saus: Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Rør inn mel og rør inn kokevannet fra blomkålen under omrøring til en jevn saus. La den koke litt. Trekk kjelen av varmen og rør inn ost. Smak suasen til med salt, pepper og eventuelt muskat.
Hell sausen i formen og la den stå midt i ovnen til sausen bobler og begynner å få farge.

MorStine
16-10-07, 15:28
Skal teste denne, men dropper melet...

Kommer med erfaringer i morgen;)

Kanutten
16-10-07, 15:39
Vel, i dag så lagde moren min noe som hun sjelden gjør for å være ærlig, noe kjempegodt som _jeg_ kan spise, hehe! :)
Jeg følte jeg skulle dele oppskriften med dere, for dette er sunt og har forholdsvis beskjedne ingredienser, anbefalles på det sterkeste!

Denne oppskriften var med melk, men jeg fjernet det, og jeg endret 3 ss mel til 2-3.
Forholdsvis fleksibel rett så dere får bare eksperimentere med denne (og poste tilbake her selvsagt :D).
Dette trenger du
1 blomkål
1 løk
5 dl vann
1 hønsebuljongterning
200 g røkt skinke i terningerSaus:
2 ss smør
2-3 (?) ss hvetemel
3 dl kraft fra koking av blomkålen
3 dl revet cheddar (Eller annen ost?)
Salt, pepper og eventuelt muskatSlik gjør du
Del blomkålhodet i store buketter og grovhakk løken. Kok dette i vann tilsatt buljongterning til det så vidt er mørt. Sil av og ta vare på kokevannet.
Bland blomkål og løk med røkt skinke og ha dette i en ildfast form. Varm stekeovnen til 230-250 grader.
Saus: Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Rør inn mel og rør inn kokevannet fra blomkålen under omrøring til en jevn saus. La den koke litt. Trekk kjelen av varmen og rør inn ost. Smak suasen til med salt, pepper og eventuelt muskat.
Hell sausen i formen og la den stå midt i ovnen til sausen bobler og begynner å få farge.

Et alternativ til sausen jeg bruker ofte er Naturel smøreost eller den med bacon. Varm det opp i ei gryte med litt fløte eller kraft, mer salt og pepper etter smak. Ev litt revet ost. Det blir færre karber av dette enn den med mel. (tror jeg :o)

Iset
16-10-07, 17:43
Mmm høres fantstisk god ut. Jeg ELSKER blomkålgrateng (og brokoligrateng). I stedetfor hvetemel er det bare å hive oppi litt johannesbrødkjernemel så blir det jo det samme. :)

Kanutten
16-10-07, 17:45
Mmm høres fantstisk god ut. Jeg ELSKER blomkålgrateng (og brokoligrateng). I stedetfor hvetemel er det bare å hive oppi litt johannesbrødkjernemel så blir det jo det samme. :)

Men sånn ærlig spiik, er det SÅ ille med en skje hvetemel så lenge man holder seg under det antall karber man har satt for seg selv??

Iset
16-10-07, 18:19
Nei ikke om man tåler hvetemel. Jeg teller ikke karber, men blir litt dårlig i magen av mel, dessuten har jeg det nesten aldri i hus. Johannes, derimot, står alltid parat på kjøkkenbenken, så da er jo valget lett for min del. :)

Kanutten
16-10-07, 18:58
Nei ikke om man tåler hvetemel. Jeg teller ikke karber, men blir litt dårlig i magen av mel, dessuten har jeg det nesten aldri i hus. Johannes, derimot, står alltid parat på kjøkkenbenken, så da er jo valget lett for min del. :)

Åhh tåler jo hvetemel meget godt jeg. Johannes står i skapet mitt :p

Kanutten
16-10-07, 19:06
Hmmmmm, må nok avstå fra hvetemelet ja......:o Hvis noen vil være venn med meg :p