sma
24-04-07, 12:16
”GI får hjärnan att funka sämre”
Professorn sågar bantning enligt den populära metoden
Väljer du bort potatis, pasta och bröd? Tänk om!
GI-metoden gör dig dummare.
Aftonbladet har pratat med Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk kemi vid Lunds universitet, specialiserad på aptitreglering.
Hon vill inte gå så långt som att säga att GI-metoden gör dig dum, men menar att metoden kan göra att hjärnan fungerar sämre.
– Glukos är hjärnans bränsle och glukos finns i kolhydrater, säger hon.
En extremt kolhydratfattig kost svälter alltså hjärnan på näring och får kärlen att skrumpna ihop.
Blir virrig och glömsk
Charlotte Erlanson-Albertsson:
– Äldre saknar glukos i sina celler. Där har kärlen pajat så pass mycket att de inte får den glukos de behöver och det är därför de presterar sämre, blir virriga och minns mindre. Det är typiska effekter av en glukosbrist.
Så GI kan helt enkelt få dig att åldras i förtid?
– Det skulle jag säga. Det skyndar på denna process.
Och det är inte så konstigt, enligt Charlotte Erlanson-Albertsson, att det bär emot att äta ägg och bacon till frukost.
Bra med potatis och bröd
– Protein och fett är inte det vi ska ha för hjärnan. Vi behöver kolhydrater. När vi sovit en hel natt är kolhydratförråden slut och då är det dem vi ska fylla på i första hand.
Det är de snabba resultaten som lockar många, framför allt kvinnor, att stryka potatis och bröd från menyn. Men det är också dessa som bör upplysas om metodens nackdelar, enligt Charlotte Erlanson-Albertsson.
– De som har känt sig ”dimmiga” har rätt att veta att det är bra med potatis och bröd.
300 g
Hon föreslår att vi ska glömma alla humbugmetoder och återvända till tallriksmodellen. 300 gram kolhydrater om dagen rekommenderas för maximal glukostillförsel till hjärnan.
– Helst skulle vi gå tillbaka till den klassiska husmanskosten. Men vi kan inte klippa de recepten rakt av, vi måste modifiera dem i enlighet med hur vi lever.
http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,1052970,00.html
Professorn sågar bantning enligt den populära metoden
Väljer du bort potatis, pasta och bröd? Tänk om!
GI-metoden gör dig dummare.
Aftonbladet har pratat med Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk kemi vid Lunds universitet, specialiserad på aptitreglering.
Hon vill inte gå så långt som att säga att GI-metoden gör dig dum, men menar att metoden kan göra att hjärnan fungerar sämre.
– Glukos är hjärnans bränsle och glukos finns i kolhydrater, säger hon.
En extremt kolhydratfattig kost svälter alltså hjärnan på näring och får kärlen att skrumpna ihop.
Blir virrig och glömsk
Charlotte Erlanson-Albertsson:
– Äldre saknar glukos i sina celler. Där har kärlen pajat så pass mycket att de inte får den glukos de behöver och det är därför de presterar sämre, blir virriga och minns mindre. Det är typiska effekter av en glukosbrist.
Så GI kan helt enkelt få dig att åldras i förtid?
– Det skulle jag säga. Det skyndar på denna process.
Och det är inte så konstigt, enligt Charlotte Erlanson-Albertsson, att det bär emot att äta ägg och bacon till frukost.
Bra med potatis och bröd
– Protein och fett är inte det vi ska ha för hjärnan. Vi behöver kolhydrater. När vi sovit en hel natt är kolhydratförråden slut och då är det dem vi ska fylla på i första hand.
Det är de snabba resultaten som lockar många, framför allt kvinnor, att stryka potatis och bröd från menyn. Men det är också dessa som bör upplysas om metodens nackdelar, enligt Charlotte Erlanson-Albertsson.
– De som har känt sig ”dimmiga” har rätt att veta att det är bra med potatis och bröd.
300 g
Hon föreslår att vi ska glömma alla humbugmetoder och återvända till tallriksmodellen. 300 gram kolhydrater om dagen rekommenderas för maximal glukostillförsel till hjärnan.
– Helst skulle vi gå tillbaka till den klassiska husmanskosten. Men vi kan inte klippa de recepten rakt av, vi måste modifiera dem i enlighet med hur vi lever.
http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,1052970,00.html