View Full Version : Deilig brød


Ingis-37
25-08-07, 20:23
Har jobbet meg frem til en oppskrift å brød som er ganske god. Mannen også liker dette brødet veldig godt :D

4 ss soyaprotein
4 ss bakemix
5 ss kruskakli
2 ss skivede mandler
4 ss linfrø
3 dl creme fraiche
ca 130 gr smøreost (Kavli trippel)
1/2 ts kardemomme
2 ts paprikapulver
1 ts oregano
4 ss rapsolje
3 egg
3 ts fiberhusk
litt bakepulver (1,5 ts?)
litt Joh.br.kj.mel

Kjør alt i food prosessoren til en smidig og glatt røre. Den skal være klissete, men så hard at den spas opp og ikke renner.

Stekes i brødform, på ca 180-200 grader i ca 45 minutter. Jeg la over et bakepapir siste halvdel av steketiden for at de tikke skulle bli mørkt.

Brødet kan skjæres i ganske tynne skiver, og det er fast og saftig :)

Mvh Ingis :D

wander
25-08-07, 20:56
Bare et par spm...

Samme hvilken olje - kan jeg f.eks ha i Solsikkeolje i stedet for raps? (sikkert teit å spørre om, men jeg har vel aldri laget brød før og vet ikke hva som kan ødelegge et godt resultat...)

Og - hva er fiberhusk? Kan noe annet fiber"greier" brukes i stedet?

Nille
26-08-07, 11:36
Om solsikkeoljen er kaldpresset (det SKAL stå enten kaldpresset eller extra virgin på flaska) kan du bruke den. Står det IKKE det kan du baer hive den i søpla ! Da er den full av transfett som du IKKE skal ha !

wander
26-08-07, 12:07
Ups! Takk, Nille

Nå er oljen tømt og flasken kastet (det sto ikke noe på den om noe kaldpresset eller noe, bare at det var nøytral smak), så nå har jeg ikke noe olje - og da kan jeg like godt kjøpe raps i morgen. :D

Nille
26-08-07, 13:12
Poster nyttig info her og jeg. Fra våre alles kjære MHM:


Vi får rimelig unyanserte råd fra våre ernæringsmyndigheter: "Bruk olje!" er hva vi får høre. Men de sier ikke at noen oljer er helseFREMMENDE mens andre er direkte UHELDIGE for vår helse. Og vi får ikke informasjon om at vi ikke bør steke i oljene (da er sjansen stor for at vi ødelegger oljen selv).

Maisolje, solsikkeolje og soyaolje bør HIVES, av fire ulike grunner:
1) De inneholder for mye flerumettet omega-6 fett, som virker betennelsesøkende (astma, revmatisme, allergier, fibromyalgi m.m.).
2) De er alltid varmpresset. Dette er en industriell prosess som blant annet gir avfallsstoffer som transfett, frie radikaler, dimerer og polymerer.
3) De egner seg IKKE for steking pga innholdet av flerumettet fett.
4) De vil ved bruk fortrenge sunne oljer som olivenolje, rapsolje, avokadoolje.

Desverre så drar denne lista med seg majones, kaviar og majonessalater i dragsuget.... :rolleyes:

Olivenolje, rapsolje, avokadoolje og makadamiaolje inneholder mye enumettet fett som er positivt for fettforbrenning, ledd, hud m.m.
Linfrøolje, valnøttolje og tran inneholder mye omega-3, og er meget varmeustabile. Bør brukes som kosttilskudd, eller over salat.
Kokosolje (Cocosa) er den oljen med mest mettet fett, noe som er gunstig ved varmebehandling av mat.

På etiketten av alle oljene MÅ det stå kaldpresset eller xtra virgin, for at de skal være sunne.

Litt komplisert? Ehhh, ja. Men man trenger jo ikke huske hva alle disse omega-ene er for noe, bare man husker hva som er sunt og usunt... :cool: