View Full Version : Lavkarbo resurser


HP
16-07-04, 17:59
Generelt:




Forklaring på insulinresistens (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1159)
NÆRINGSTABELL - 285 norske matvarer (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=299)
Tips til nybegynnere (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=708)
Dr Atkins:

Fakta og feiloppfatinger om Atkins Ernæringsmessige Tilnærming (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1424)
Matvare inntoleranser: Hvorfor hver enkelt trenger en unik diett. (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1457)
Fase 1: Induksjon

Reglene for induksjonen (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=270)
Tillatte matvarer på Atkins Induksjon (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=419)
Om hodepine (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=282)

Fase 2: Vedvarende vekttap:



Hensikten med Vedvarende vekttap (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=271)
Hvordan følge fase 2 - vedvarende vekttap (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=475)
Vedvarendestigen - tilbakeføring av karbohydratholdige matvarer (http://forum.lavkarbo.no/diskusjon4338.html)



Fase 3: Pre-vedlikehold
Fase 4: Vedlikehold - Livsstidsdietten
Dr Lindbergs:




Dr. Lindbergs filosofi (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1473)
Startråd for dr. Lindbergs kosthold (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1474)
Sammensetning av mat ved dr. Lindbergs (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1475)
Annet:

Blodtypedietten – spis riktig for din blodtype (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=453)
Regel nr 6 (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?p=8411#post8411)
Her skal jeg lage en liste med linker til de ulike ressursene og nyttige trådene som ligger rundt i forumet. Denne vil ligge som en samleside på forsiden slik at disse blir oversiktlige og lett tilgjengelige for nye gamle brukere.

Kom gjerne med forslag i denne tråden. :)

HP
16-07-04, 20:08
Trenger din hjelp til å få laget en komplett oversikt over alle de utrolig nyttige trådene som ligger her.

Er det noe du ikke finner?
Start en tråd om emnet, eller bemerk det her så kansje noen andre vet eller kan finne ut nor om emnet.

Kopier inn lenker her! (Høyreklikk på adresslinjen i nettleseren din, klikk kopier også limer du inn i innlegg her. Så skal jeg være redaksjon å legge til i oversikten øverst.)

Denne siden vil være en samleoversikt som skal ligge på forsiden (www.lavkarbo.no) og nye brukere / brukere som ikke er logget inn vil bli henvist til denne siden med strategisk plasserte lenker)

Takk for at du bidrar! :)

MHM
16-07-04, 20:23
Oj, står jo ingenting under dr. Lindbergs jo! Finnes det ingenting, eller trenger du bare hjelp til å lete HP? Hva skal være med? Føler jeg har skrevet en del om Lindbergs kosthold, men det er kanskje fordekt under andre tråder (i journaler og "presenter deg selv").

HP
16-07-04, 20:28
Kansje vi trenger å kopiere litt fra svar i andre tråder til nye tråder da? :p Men der mangler helt klart en del oversiktilig info om Lindberg... :ja:

Det går forøvrig fint å linke til innlegg nr ## i den og den tråden, men det bør jo ligge i et åpent forum om det skal være nyttig for uregistrerte brukere... :)

MHM
16-07-04, 20:31
Skal jeg?

HP
16-07-04, 20:31
Vi har passert 11000 innlegg her nå, så her blir mer og mer uoversiktlig... :)

Denne listen vil være en samfunnsinnsats, for jeg har _ikke_ oversikten... :o

HP
16-07-04, 20:34
Skal jeg?
Kopiere til nye tråder? Ja... :snill: Men prøv å gjøre det oversiktlig, utbrodere litt også der det passer seg... kombinere svar, mm. :)

MHM
16-07-04, 20:40
Ok.

Jeg ser for meg følgende tråder:
"Hvordan komme i gang med dr. Lindbergs kosthold"
"Sammensetning av dr. Lindbergs kosthold"

Andre forslag?
Skal jeg legge det ut som vanlige tråder?

HP
16-07-04, 20:51
Du legger dem ut som vanlige tråder ja...

En: "Myter og sannheter" eller "Fakta og feiloppfatninger" ville jo også være nyttig da... Det er jo ikke slik at du kan spise masse fruktose på Lindberg, bla. :)

Der ligger nok masse bra innimellom så en kommer nok langt med klipp og lim.

En "ofte stilte spørsmål" vil også være nyttig både til Atkins og Lindberg... Alltid mye som går igjen... :p

MHM
16-07-04, 20:57
Hvis vi tar "ofte stilte spørsmål", så vil vel det kunne avdekke myter og feiloppfatninger samtidig? Så blir det bare en tråd ut av det.

Uff, det er ikke lett å lete i gamle innlegg. Tror nesten det tar mindre tid å skrive noe nytt jeg!

HP
16-07-04, 21:01
Hvis vi tar "ofte stilte spørsmål", så vil vel det kunne avdekke myter og feiloppfatninger samtidig? Så blir det bare en tråd ut av det.

Uff, det er ikke lett å lete i gamle innlegg. Tror nesten det tar mindre tid å skrive noe nytt jeg!

hehe... :D

Etter min erfaring så blir det også mye bedre når en skriver det andre gangen... selv om det er frustrerende så opplever jeg det ofte som en velsignelse å miste alt det jeg har skrevet! :p (Etter på...)

MHM
16-07-04, 21:05
hehe... :D Har du lurt meg? Var det en skadefro latter....? :p
(Ha-ha, nå har hun sagt hun skal gjøre det, og så skjønner hun at det ikke var bare å klippe og lime....)

HP
16-07-04, 21:13
:snill: Du kan bare klippe å lime, men det er ikke alltid like lett å finne gamle innlegg... Ingen skadefro latter... :snill:

MHM
16-07-04, 21:16
Bare tuller.
Jeg vet at du bare er :snill: og :uskyldig: HP!

HP
16-07-04, 21:27
Bare tuller.
Jeg vet at du bare er :snill: og :uskyldig: HP!
Takk! :D

HP
17-07-04, 19:30
Dytter opp igjen... Trenger dine Tips! :ja:

HP
02-08-04, 22:57
*dytter igjen* :snill:

Trenger alles tips til nyttige tråder! :ja:

Og tips om hva som mangler... ;)

HP
22-08-04, 23:41
Da er lavkarbo ressuresene lagt til forsiden! :D

www.lavkarbo.no

Klikk i menyen.

Jeg har også gjort adressene søkemotor vennlige slik at vi etterhvert får en mer riktig plassering i søkeresultatene! :D Dette er noe som jeg også vil gjøre med resten av forumet litt etterhvert... :p

Nille
02-10-04, 00:14
Kan du legge inn det jeg har postet om ketose og ketoner under ressursene ??
http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?p=19031#post19031
Holder på med oversettelsen......

Nille
21-03-05, 11:22
Kan du legge inn dette under vedvarende på lavkarbo ressursene:

VEDVARENDE STIGEN

I den norske utgaven av DANDR (Dr. Atkins New Diet Revolution)har den viktige vedvarende stigen, den som viser hvilken rekkefølge det er tjenelig og tilbakeføre visse matvarer i kostholdet på, ikke blitt tatt med i det hele tatt. I min engelske utgave (2003) står denne på side 171:

Uke
1. (25 karbohydrater pr dag) Mer salat og grønnsaker fra tillatte matvare lista
2. (30 karbohydrater pr dag) Friske oster (som cottage cheese etc)
3. (35 karbohydrater pr dag) Frø og nøtter
4. (40 karbohydrater pr dag) Bær og visse meloner
5. (45 karbohydrater pr dag) Vin & andre lavkarbo spiritus
6. (50 karbohydrater pr dag) Belgfrukter, bønner
7. (55 karbohydrater pr dag) Frukt (utenom bær og meloner)
8. (60 karbohydrater pr dag) Stivelsesholdige grønnsaker
9. (65 karbohydrater pr dag) Korn

Det er riktignok kun en anbefaling, men ved å tilføre matvarene i denne rekkefølgen og bare en gruppe om gangen, vil man finne ut om det er noen matvaregrupper man reagerer på og bør vente med. Mange hopper over trinn. Jeg er ikke noe glad i ost og gikk til nøtter isteden. Noen blir også på et trinn lenger enn en uke.

Få personer klarer å føre tilbake alle disse under fase 2. Mange må faktisk vente til både fase 3 og 4 før de har lagt til alle gruppene. Rekkefølgen er ikke tilfeldig valgt, men satt opp etter karboinnhold og GI belastning. Følger man denne listen er sjansen bedre for å unngå blodsukker svingninger, siden man går så gradvis oppover.

HP
21-03-05, 23:50
Du trenger å legge det i en egen tråd først :snill: Gjerne en klistret under vedvarende vekttap :)

Nille
22-03-05, 00:11
Har gjort..... i går.....:)

HP
22-03-05, 21:55
Ok, skal gå å finne lenken slik at jeg kan legge den til da :p

Nille
22-03-05, 22:01
*sukk* http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=4338

HP
22-03-05, 22:04
Oppdrag utført :cool:

Summer
12-04-05, 23:10
Kansje Nille kan legge inn forskjellen på Atkins og Ketolysekuren her?

---vet du har skrevet om det, men finner det ikke igjen...:p

Amica
12-04-05, 23:14
Nille har skrevet en veldig fin en i dagboka mi øverst på side 13. Den synes jeg hun burde legge her, den er oversiktelig..Og maaange lurer på det :p

Nille
13-04-05, 21:57
Vet ikke om det er dette dere leter etter, men det er iallefall mine tanker om Ketolyse/Atkins/Lindberg:

Ketolysekuren er slik Atkins induksjon var fra starten og fram til 1999/2002
Hadde noen sagt at ketolysekuren var en norsk bearbeidelse av Atkins Induksjon frem til Atkins nye reviderte utgave 2002, så hadde ikke tvilt et øyeblikk. SÅ like er de. (Jeg "gjorde" Atkins første gang i 1982, så jeg våger å påstå at jeg vet litt om hva jeg snakker om her).

Torkil selv sier her (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=3623&highlight=Ketolyse) :


Ketolysekuren ble utviklet i 1976-1977 av ovl. dr. med, Professor Hans Bassøe i Bergen.Kuren var for personer med betydelig overvekt som ingen andre kurer virket på !!!
Bassøe var i sin tid Norges fremste ekspert på fedme og spiseforstyrrelser. Ketolysekuren er en oppdatert versjon av Bassøe sine anbefalinger.

Ketolysekuren er Atkins fase 1 og Lindbergs første 14 dager - MEN i flere måneder . OG det virker. Gjennomsnittlig vekttap på 7 uker er 14 kilo ( 6-25 kilo). ............... OG så er kuren fri for Amerikansk puritanisme. Kaffe og alkohol er tilladt! Øl også ( red light - lavkarbo) OG de vitaminer og mineraler som anbefales fås i to tabletter, ikke et helt arsenal av forskjellige tilskudd.


Nå har han ikke helt rett mht Lindberg, og er ikke helt oppdatert på Atkins, men det kommer jeg tilbake til. Likhetene er så mange at det er bedre å fokusere på forskjellene. Atkins er strengere enn Ketolyse, - untatt på karbene !

Minimum antall karber. Torkil sier generelt 15. Har satt grensen der fordi noen må så langt ned for å ta av. De fleste tåler mer sier han. Atkins begynte med 8 eller under, men la seg på 20 etter at forskning og erfaring med 70000 pasienter viste at det ikke var noen merkbar gevinst ved å ligge lavere. Dessuten ble matutvalget bredere ved å spise mer.
Ketolysekuren er laget til norske forhold. Matvarer man uten problem kan få ta i norske butikker.
Ketolysekuren er en KUR, for å gå ned i vekt. Atkins er en omlegging av kostholdet over flere faser. Fase 1 . Induksjon, som du skal gå på i MINST 14 dager, men gjerne opp til 6 mnd og lengre - til du er nesten ved målvekten din. Der ketolyse slutter, eller han foreslår hvordan man forsetter (kun et par sider i boka) etter 97 sider, fortsetter Atkins (etter 164 sider) med hvordan du skal tilvenne kroppen din til karber igjen. Hvordan unngå å legge på seg når man har nådd målvekten (vedvarende, pre-vedlikehold og vedlikehold) til side til side 365. Det er i tillegg dobbelt så mye tekst på en Atkins side i forhold til en Ketolyse side.
Atkins er mer restriktiv på hvilke matvarer man skal spise under induksjonen, - og også hva man bør drikke. Atkins legger til en del i fase 2 - vedvarende, trinnvis etter karbeinnhold og GI belastning. Ketolyse tillater flere alternativ fra starten av.
Atkins påpeker viktigheten av å spise frokost og ikke gå uten mat i mer enn 6 våkne timer. Ketolyse sier du godt kan hoppe over frokost om du ikke er sulten, fordi kroppen forbrenner hele tiden når du er i ketose. Noe Atkins IKKE er enig i, da ketogen kost over lengre tid kan sette ned stoffskiftet og at man derfor skal spise ofte for å holde den oppe. Lindbergere erfarer også at de tar av mer og fortere om de spiser en god frokost.
Fordelene med Ketolysekuren er at den er tilrettelagt for norske forhold. Boka er milevis bedre skrevet enn den dårlige og mangelfulle norske oversettelsen av Atkins. Etter Ketolysekuren kan man gå over til Atkins pre-vedlikehold/vedlikehold eller Lindberg.

Lindberg er i praksis det samme som Atkins vedlikehold. Lindberg kompenserer for lavt karbohydrat inntak for ved å fokusere mye mer på proteiner og fett enn hva ketolysekuren og til dels Atkins gjør. Det er viktig å huske på at mengden protein og mengden fett (særlig enumettet) faktisk har stor betydning for hvor mye du går ned i vekt, og om du mister fett og ikke muskler. Også Atkins poengterer også viktigheten av dette. Spiser man for lite protein mister man muskelmasse, da mister en forbrenning og blir en jojo slanker.
For å sammenligne de tre på en enkel måte, kan en si:

Ketolyse=Atkins Induksjon, Atkins Vedlikehold=Lindberg

De er like i utgangspunktet, men som sagt er det nyanseforskjeller og vektlegging på forskjellige ting. I praksis har dette lite å si. Jeg følger f.eks. Atkins vedlikehold og har lagt større vekt på proteiner, heller altså mot Lindberg, men fremdeles innenfor Atkins sine grenser. Jeg er også blitt mer "Lindberg-opptatt" av type fett i maten enn Ketolyse og Atkins er, men bryter ikke med Atkins sine "regler" for det.

Jeg har levd lavkarbo så lenge at jeg har tilpasset "min Atkins" til det jeg liker og tåler. Det vil de fleste som ikke går på kur, men legger om kostholdet gjøre, - finne SIN stil, - uansett hvilken filosofi de velger å følge, - og fremdeles ligge innenfor "sin dietts" filosofi. For de som går på Ketolysekuren er det viktig å følge reglene i boka, fordi det er en kur, men som vi ser av Torkil sine svar her inne er det lov å bruke hue og ingenting er absolutt.

Jeg har lest Ketolyse boka 3-4 ganger, Atkins bøkene (originalutgavene) har jeg lest så mye at de er utslitt.... Både Atkins bøkene og Ketolysekuren to blar jeg i til stadighet. Kan du Atkins, kan og forstår du Ketolyse. Kan du Ketolyse kan du bittelitt Atkins.

Det ble langt dette, men sånn går det når dere spør meg... :p

Marianne
13-04-05, 23:03
Jeg synes denne var genial jeg da. En kort oversikt som kanskje burde få plass et eller annet sted i ressurser. Hvis det er riktig da :D


http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=4503

Albertine
15-05-05, 11:48
Du HP, da skrinlegger jeg FAQ'en min. Det blir mye dobbelt opp, ser jeg.

HP
15-05-05, 17:03
Du HP, da skrinlegger jeg FAQ'en min. Det blir mye dobbelt opp, ser jeg.
Trodde du hadde lest det vi hadde jeg da... :o

Men du har ikke noe som kan legges i tillegg til denne da? :)

Kunimundur
01-08-05, 02:00
Generelt:


Forklaring på insulinresistens (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1159)
NÆRINGSTABELL - 285 norske matvarer (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=299)
Tips til nybegynnere (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=708)
Dr Atkins:

Fakta og feiloppfatinger om Atkins Ernæringsmessige Tilnærming (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1424)
Matvare inntoleranser: Hvorfor hver enkelt trenger en unik diett. (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1457)
Fase 1: Induksjon

Reglene for induksjonen (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=270)
Tillatte matvarer på Atkins Induksjon (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=419)
Om hodepine (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=282)

Fase 2: Vedvarende vekttap:




Hensikten med Vedvarende vekttap (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=271)
Hvordan følge fase 2 - vedvarende vekttap (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=475)
Vedvarendestigen - tilbakeføring av karbohydratholdige matvarer (http://forum.lavkarbo.no/diskusjon4338.html)

Fase 3: Pre-vedlikehold
Fase 4: Vedlikehold - Livsstidsdietten
Dr Lindbergs:





Dr. Lindbergs filosofi (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1473)
Startråd for dr. Lindbergs kosthold (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1474)
Sammensetning av mat ved dr. Lindbergs (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1475)
Annet:

Blodtypedietten – spis riktig for din blodtype (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=453)
Regel nr 6 (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?p=8411#post8411)
Her skal jeg lage en liste med linker til de ulike ressursene og nyttige trådene som ligger rundt i forumet. Denne vil ligge som en samleside på forsiden slik at disse blir oversiktlige og lett tilgjengelige for nye gamle brukere.

Kom gjerne med forslag i denne tråden. :)

:rolleyes: Kanskje også Ketolyse og South Beach og Eat skulle vore tatt med på denne oversikta for å gjere det lettare å orientere seg om ulike lavkarbofilosofiar?

HP
01-08-05, 11:13
Det er planen, har bare ikke blitt foreslått før :p Kommer helt ny innholdsside snart - da blir alt meget bedre! :D