View Full Version : Hva er egentlig forskjellen? (oljespørsmål)


MorStine
22-10-07, 10:23
Ja, jeg skal i løpet av en mnd avvikle ketolysekuren og gå over til fedon. Innfører litt etter litt karber, men ikke riktig enda, føler meg ikke klar til å slutte på ketolyse riktig enda. Kan gå på den ut november, så jeg har enda litt tid igjen. Funnet ut at jeg vil ned enda ett par-tre kilo... Kanskje.

Men det jeg lurer på da, jeg har jo ikke brukt så mye oljer mens jeg har vært på kuren, stortsett gått i meierismør. Men jeg har hatt enn flaske med Odelia rapsolje stående siden i sommer, nå er den tom, og fytti grisen så dyr den er?! Og nå som jeg skal steke i rapsolje ol så vil det jo gå mye mer av det. Så da jeg var på Kiwi i helga og skulle kjøpe olje så jeg at Eldorado rapsolje koster 12 kr for en liter og Odelia koster over 60. Hva er egentlig forskjellen? Vat at Odelia finnes i en olje som er egnet til steking og en som ikke er det, men som er til salater og dressinger ol. Men jeg skjønner ikke hva som er den sotre forksjellen, hva som gjør den SÅ dyr og den andre SÅ billig...

Trolljenta
22-10-07, 10:33
Forskjellen er at odelia er kaldpresset.
Bruk bare kaldpressede oljer.

Lindabtn
22-10-07, 10:49
På kiwi har de BILLIG kaldpresset rapsolje. Den koster bare mellom 20-30 kroner eller noe sånt. Den kjøper alltid jeg. Det eneste jeg har erfaring med er at billige oljer spruter litt mer enn dyre. Men tror ikke det er så veldig stor forskjell, bare den er kaldpresset

MorStine
22-10-07, 13:10
Aha, da må jeg se, jeg kjøpte nemlig den billige... Hvorfor må den være kaldpresset egentlig? Husker ikke det lenger, husker at det var det olivenolje skulle være, men ikke hvorfor...

safran
22-10-07, 13:51
Aha, da må jeg se, jeg kjøpte nemlig den billige... Hvorfor må den være kaldpresset egentlig? Husker ikke det lenger, husker at det var det olivenolje skulle være, men ikke hvorfor...
Fordi det er det som er sunnest. Velger du noe annet enn kaldpresset (helst extra virgin), så får du et produkt basert på restene av de kaldpressede, varmet opp sånn at de skal få ut siste rest av olje.

Og vær obs på at enkelte av rapsoljene smaker og lukter kattepiss. Det gjør ikke Odelia sin.

MorStine
22-10-07, 14:10
Oki, min er raffinert, så da har jeg bomma. Da vet jeg det til neste gang;) Da kjøper jeg Odelia igen. Men nå hadde de bare den til steking, ikke den andre... Får dra til en bedre butikk...

Trolljenta
22-10-07, 15:20
Oki, min er raffinert, så da har jeg bomma. Da vet jeg det til neste gang;) Da kjøper jeg Odelia igen. Men nå hadde de bare den til steking, ikke den andre... Får dra til en bedre butikk...

Da ville jeg kastet den og kjøpt en ny.
Gjør et søk på transfett her inne, så finner du mer info.

MorStine
22-10-07, 16:47
Da ville jeg kastet den og kjøpt en ny.
Gjør et søk på transfett her inne, så finner du mer info.
Har lest masse om det... Tja... Får se hva jeg gjør med den da...

Nille
22-10-07, 17:21
Forskjellen ? Forskjellen er pris og kvalitet. Dette henger nøye sammen når det gjelder oljer. Det finnes ikke mange billige oljer som smaker godt. Men det er jo som alltid "smak og behag"....

Du får stort sett hva du betaler for. Du kan bruke extra virgin til steking, men bare på lav varme. Det skal ikke ryke av den.

Jeg har "funnet" Oliviero butikken med sine oljer og er storfornøyd med dem. De er ikke ille dyre heller. De jeg liker best fra den butikken:

Som allround olje bruker jeg Huile d´Olive som er kaldpresset extra virgin fra Hellas (Matinea & Avia). Denne kan brukes til steking på svak varme enten alene eller 50/50 med meierismør. Nøytral og mild smak. Om jeg ikke har MCT bruker jeg den i smoothies. Til salat bruker jeg den over som basis om jeg lager urteolje(r) eller hvitløksolje.

Men Olivieri sin basilikum olje er virkelig god. De har også en sitronolje som er fantastisk til fisk. For ikke å glemme trøffeloljen som er knallgod til eggeretter.

Til steking bruke jeg enten meierismør alene eller Cocosa Pure alene - eller 50/50 av hver, - eller olivenoljen over. Men jeg har også funnet ut at et firma som heter Olivado har en veldig god avocado olje. Den tåler litt høyere temperatur enn andre oljer (utenom kokosolje).

Smaken er som baken sies det. Husker et innlegg fra MHM ang en test på oljer. Og så fant jeg det pinadø og ! Her er det mye nyttig info:


Kom over en morsom artikkel på flere sider i KK (nr 12 2004). Det var et sammensatt smakspanel (flest kokker) som skulle teste ulike olivenoljer man får kjøpt på butikken. Alle oljene er xtra virgin! Pris, flaske, holdbarhet, lukt og smak ble vurdert.

Best i test:
* L'ulviveto di Dauvina gusto delicato (75 kr for 250 ml).
(Det kan jeg underskrive på, for dette er MIN olje...:D Kjøper den på Meny.)

Nummer to i test:
* Fraticello fra Pietro Coricello (64 kr for 750 ml)

Orker ikke skrive opp alle de som lå i middelskiktet.

Tapere i testen, som alle fikk terningkast 1:
* Ybarra, jomfruolje
* Mills kaldpresset olivenolje
* Eldorado olivenolje
* Rimi olive oil
* Landlord olivenolje

Karakteristikker om disse taperne var: "harskt, surt, helt forferdelig vondt, kjemisk, rustikk taverna og båtolje, minner om dårlig urinprøve, bitter og ekkel, maling, lukter som det grå limet vi brukte i forminga"

Såååååå, konklusjonen er: Hvis du ikke liker olivenolje - prøv igjen! Prøv vinneren i denne testen, den ER god! Xtra virgin er altså ikke nok - man må finne de gode og litt dyre merkene.


Og hvorfor kaldpresset ? Igjen har MHM - Fedoneksperten vår - perfekt svar :

Vi får rimelig unyanserte råd fra våre ernæringsmyndigheter: "Bruk olje!" er hva vi får høre. Men de sier ikke at noen oljer er helseFREMMENDE mens andre er direkte UHELDIGE for vår helse. Og vi får ikke informasjon om at vi ikke bør steke i oljene (da er sjansen stor for at vi ødelegger oljen selv).

Maisolje, solsikkeolje og soyaolje bør HIVES, av fire ulike grunner:
1) De inneholder for mye flerumettet omega-6 fett, som virker betennelsesøkende (astma, revmatisme, allergier, fibromyalgi m.m.).
2) De er alltid varmpresset. Dette er en industriell prosess som blant annet gir avfallsstoffer som transfett, frie radikaler, dimerer og polymerer.
3) De egner seg IKKE for steking pga innholdet av flerumettet fett.
4) De vil ved bruk fortrenge sunne oljer som olivenolje, rapsolje, avokadoolje.

Desverre så drar denne lista med seg majones, kaviar og majonessalater i dragsuget.... :rolleyes:

Olivenolje, rapsolje, avokadoolje og makadamiaolje inneholder mye enumettet fett som er positivt for fettforbrenning, ledd, hud m.m.
Linfrøolje, valnøttolje og tran inneholder mye omega-3, og er meget varmeustabile. Bør brukes som kosttilskudd, eller over salat.
Kokosolje (Cocosa) er den oljen med mest mettet fett, noe som er gunstig ved varmebehandling av mat.

På etiketten av alle oljene MÅ det stå kaldpresset eller xtra virgin, for at de skal være sunne.

Litt komplisert? Ehhh, ja. Men man trenger jo ikke huske hva alle disse omega-ene er for noe, bare man husker hva som er sunt og usunt... :cool:

Janis
22-10-07, 18:00
Hvordan er Vita hjertegod rapsolje? Den har jeg kjøpt nå

Trolljenta
22-10-07, 18:07
Har lest masse om det... Tja... Får se hva jeg gjør med den da...

Hvis ikke du har bestemt deg for å kaste den, så har du ikke lest nok mener jeg.
Synes det er dumt at Torkil ikke skriver noe om dette i boken sin.

Trolljenta
22-10-07, 18:08
Nille: Hvor kjøper du den avocado-oljen?

MorStine
22-10-07, 18:25
Joda, jeg har lest nok, er skremt... Så den er borte fra benken nå! Men er den skadelig å bruke kaldt også eller er det bare når den er varmet opp at dette transfettet er skummelt?

Mange gode tips fra Nille, dessverre bor vi på landet og har ikke den tilgangen på rette oljer:(

Men da skal jeg kjøpe Odelia i morgen den dag. Foreløpig har jeg bare en liten skvett over salaten, steker jo i smør.

Nille
22-10-07, 18:37
Men er den skadelig å bruke kaldt også eller er det bare når den er varmet opp at dette transfettet er skummelt?

Fettet i varmpressede oljer er allerede varmet opp og ødelagt. Transfett. Det er ulovlig å selge slike i mange land.


Transfett er egentlig bare en kjemisk benevning på hva som har skjedd med en fettsyre etter oppvarming eller hydrogenering. Den endrer struktur fra cis-form til trans-form (molekylet vrir seg).

Transfett finnes i alt industrifett, men margarinene har nå mye mindre enn før. De største kildene er pommes frittes, potetgull, kjeks, kjøpte kaker, posesupper, posesauser m.m.

Det er ikke så strenge krav til merking i Norge som i andre land. Om det står "delvis herdet vegetabilsk fett", eller "delvis hydrogenert vegetabilsk fett", så er det det samme som transfett. Men norske regler sier at man ikke trenger deklarere dette, og det kan derfor bare stå "vegetabilsk olje". Noe de fleste tror er kjempebra, for det er jo det myndighetene våre har sagt... :cool:

Transfett er negativt for kreft og hjerte-kar sykdom


Nille: Hvor kjøper du den avocado-oljen?

Pleide å kjøpe den på Helgø i Stavanger. Sist kjøpte jeg den på Ultra.
Denne er det jeg bruker: www.olivado.com

http://www.olivado.com/images/olivado_avocado_oil_hm_lwr.jpg