View Full Version : Gerds Gryte
Gerds gryte (http://forum.lavkarbo.no/blog.php?b=878)
400g lammekjøttdeig eller kjøttdeig
400g lammeskav
150g fersk sjampinjong i skiver
ca 0,5dl hele tyttebær
4dl kokosmelk
1dl fløte
1dl vann
(ev. 1-2 ts johannesbrødkjernemel, JBK)
salt, pepper, hvitløk.
Stek kjøtt, kjøttdeig og sjampinjong godt. Tilsett resten. Koke godt 10-15 minutter.
Jevnes med JBK viss den blir for tynn.
Serveres med smørstekt blomkål og salat.
Mmm, det høres godt ut! Hvor lenge steker du blomkålen, og hvor store biter stekr du?
Jeg bryter av bukettene slik de er. Steker i et par ss smør, gjerne så de får litt stekeskorpe. Legger på lokk, trekker de til side og lar de stå til resten av middagen er ferdig. Er de veldig harde da, så har jeg oppi bittelitt vann og lar de koke litt. :)
Sånn gjør jeg med brokkoli, oftest frossen. Kjempegodt! Har ikke prøvd med blomkål men det skal jeg jammen gjøre. Må bare finne blomkål på tilbud for FADER for noen priser!!
Sånn gjør jeg med brokkoli, oftest frossen. Kjempegodt! Har ikke prøvd med blomkål men det skal jeg jammen gjøre. Må bare finne blomkål på tilbud for FADER for noen priser!!
ja, blomkålen er sabla dyr :ja: Når det kommer på tilbud, skal jeg kjøpe masse og fryse ned i: buketter, raspa klart til "ris" i porsjoner og lage mos! *Ære være fryseren* :)
Jaa! Sist jeg kom over billig blomkål kjøpte jeg en haug, vasket og renset og forvellet, og frøs ned i buketter. Kjempepraktisk. Synd det ikke finnes frossen blomkål her, utenom i de pakkene med erter og gulrøtter og slikt. Skjønner ikke hvorfor man ikke får tak i poser med frossen blomkål her??
Veldig rart, Iset. Det har jeg også lurt på.
Yummi! Dette så godt ut! :)
Ja, Iset! Jeg vil også ha frossen blomkål! :lol:
Den gryta høres skikkelig god ut Gerd :sikle:
Jeg har heller aldri skjønt hvorfor vi ikke får tak i frosset blomkål - jeg pleier å kjøpe når jeg er i Sverige, men det er jo tross alt begrenset hvor mye man kan slepe med seg da...
Jaa! Sist jeg kom over billig blomkål kjøpte jeg en haug, vasket og renset og forvellet, og frøs ned i buketter. Kjempepraktisk.
Her kommer et sikkert dumt spørsmål men hva er egentliig "forvellet" og hvorfor gjør du det før du fryser den?
Her kommer et sikkert dumt spørsmål men hva er egentliig "forvellet" og hvorfor gjør du det før du fryser den?
http://www.frukt.no/Article.aspx?artid=8612&mnu1id=3002&mnu2id=3098&mnu3id=
Må man forvelle grønnsaker som skal fryses?
Ja, de aller fleste grønnsakene bør forvelles før frysing. Unntakene er hakkede urter, finkuttet paprika og finsnittet purre. Den varmebehandlingen en forvelligsprosess gir har betydning både for næringsinnhold. farge, konsistens og aroma, og ikke minst for å stoppe enzypemenes utvikling i varen og å hindre forskjellige kjemiske forandringer under lagring i fryseren og ved opptining.
Det står hvordan man forveller lenger nede. :)
Tusen takk for det Iset :)
Hvordan forveller man grønnsaker?
Rens og vask grønnsakene. Blomkål og brokkoli deles opp i passe buketter. De kan med fordel ligge i saltvann ca. 15 min. for å få ut evt. småkryp. Ellers må aldri grønnsakene bli liggende i vann. Forvell små porsjoner - ½ - 1 kg. av gangen. Legg grønnsakene i dørslag/grønnsakkurv og sett dem opp i kokende usaltet vann. Vannet må stå helt over grønnsakene og koke raskt opp. Beregn forvellingstiden fra vannet koker opp igjen. Bruk varselur så de ikke blir for mye kokt. Flytt grønnsakene fra kjelen og over i isvann til avkjøling (f.eks. ren oppvaskkum m/isbiter/blokker i). La dem ligge i isvannet like lenge som forvellingstiden. La de avkjølte grønnsakene renne godt av på en rist eller papirhåndkle, pakk og frys dem straks.
Er ikke helt klar i haue i dag :o så jeg skjønte ikke helt hvor lenge de skal kokes?
Bare et minutt eller to. Brokkoli får DEN flotte herlige grønnfargen når den forvelles. :D
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.