View Full Version : Om riktig sammensatt kosthold


donjuanwannabe
08-09-04, 00:51
Dette er er en artikkel som er hentet fra kurset "Litt lettere" i regi av Dinkost.no som jeg "følger" på Dagbladet.no.

Jeg må si det er en del elementære feil her som ihvertfall ikke jeg følger. Jeg går for det motsatte! :)

"Varm mat metter mere enn kald mat" Hvordan er det mulig å skrive noe sånt!? :D Jeg må bare le.

Men enkelte ting her er jo bra skrevet da.


Sitat:"
Denne uken vil vi gjerne minne deg om slankingens grunnregel nummer en: Uansett hvilken diett du følger, må du sørge for å få i deg mindre kalorier enn det du bruker for å se effekt på vekten! Les videre og vi vil gi deg en påminnelse om hvor kaloriene kommer fra.

Men først - husk vektloggen. Velg uke 9 fra nedtrekksmenyen og følg med på vektutviklingen din.

Hvor kommer de egentlig fra, disse kaloriene?
Energien i maten vi spiser kommer fra karbohydrater, fett, proteiner og alkohol.

Uttrykt i kalorier (kcal) eller joule (kJ) gir de energigivende næringsstoffene:
· 4 kcal eller 17 kJ per gram karbohydrat
· 4 kcal eller 17 kJ per gram protein
· 9 kcal eller 38 kJ per gram fett
· 7 kcal eller 27 kJ per gram alkohol

Det er viktig at du ikke ser deg helt blind på kalorier. I tillegg til energiinnholdet er det en rekke andre faktorer som er med på å bestemme hvor mye du bør spise av de enkelte matvarene. Jo mer vitaminer og mineraler maten inneholder, desto bedre er det selvfølgelig. Nå som du ønsker å gå ned i vekt er det også viktig å tenke på hvor godt maten metter.

Visste du for eksempel at varm mat metter bedre enn kald mat? Protein metter bedre enn fett og karbohydrater. Fett er dessuten det næringsstoffet man har lettest for å spise for mye av, blant annet fordi metthetsfølelsen kommer senere etter et fettrikt måltid. Karbohydrater fører også til en god metthetsfølelse, men det avhenger av hvilken type karbohydrater du spiser.

Syns du at du spiser mye?
Mange føler at de spiser mer enn ellers når de er med i Vektklubben. Grunnen er at maten er annerledes sammensatt enn det de er vant til slik at volumet blir større og maten blir mektigere enn tidligere. En følelse av metthet er viktig for at du lettere skal bli kvitt dine overflødige kilo. Ulike matvarer metter forskjellig, til tross for at de kan ha helt likt innhold av kalorier. Både matens volum, struktur, innhold av proteiner og matens glykemiske indeks (GI) virker inn på hvor godt en matvare metter.

Maten vi anbefaler er rik på sunne, komplekse karbohydrater, men inneholder lite sukker og stivelse. Med komplekse karbohydrater mener vi karbohydrater som det tar lang tid å bryte ned i tarmen, slik som fiber. Fiber gjør deg mett lenger fordi magesekken tømmes langsommere og maten er lengre i tarmen. Fiber er viktig for en normal fordøyelse, og er dessuten med på å regulere blodsukkeret vårt. Nok fiber i maten vil også kunne være med på å redusere kolesterolnivået i blodet.

Fett av mange slag
Fettinnholdet i maten i Vektklubben er redusert i forhold til hva du kanskje har vært vant til. Det fettet du får i programmet, er i hovedsak av den sunne typen (umettet). I tillegg til å bruke de sunne formene for karbohydrater og fett, sørger vi for at du får i deg tilstrekkelig med protein når du følger dette programmet. Totalt vil du kanskje føle deg mettere enn du er vant til, til tross for at du faktisk får i deg mindre kalorier enn du pleier.

Vi sees igjen neste uke!


mvh

http://gfx.dagbladet.no/littlettere/sign/gunn_helene.gif

"Sitat slutt

Hentet fra ukebrev nr. 9, 07.09.04, dagbladet.no "LITT LETTERE" i samarbeid med dinkost.no

nalana
08-09-04, 09:03
Det begynner å bli mer og mer aksept også blandt tradisjonelle "slankere" at kaloriene ikke betyr alt, og at alt fett ikke er fy. Her snakker de jo til og med om karbohydrater med lav GI.

Så dette var jo alt i alt ikke så dumt, selv om vi nok ligger et hestehode foran:D

Begod
08-09-04, 11:07
tja, varm mat inneholder ofte mer proteiner og kan derfor være mer mettende ( men der er jo selvsagt å snu ting på hodet)