View Full Version : Agavenektar
Leste i Aftenposten i dag om agavenektar, som skal være et naturlig søtningsstoff med lav GI - noen av dere som har peiling? Er det gunstig?
Går det an å få kjøpt?
Jeg har googlet det, uten særlig mange interessante resultater...
Googlet det som agavesirup, og det ser ut til at man kan få kjøpt det hos Helios.
Blir fremdeles glad for å høre erfaringer!
Jepp - brukte det endel før, men lenge siden nå. Det er kaktus-sirup. Og du får kjøpt det på Helios. Jæ..... dyrt for en liten flaske. Nydelig i te, eller som situp på youghurt med frukt og nøtter f eks.
Jeg hadde helt glemt det, jeg, kanskje jeg skal kjøpe med en flaske igjen?
Men jeg husker at det var så dyrt, 60-70 kroner for en liten flaske, og det var for 7 år siden!
Photobscura
19-05-08, 23:40
Oi! Men stevia som er helt naturgli, og et laaaaangt bedre alternativ enn all annen søtning vi har tilgjengelig i Norge er veldig dyrt, men så skal det lite til før det blir søtt nok.
Men noen som vet om blodsukkerpåvirkningen av dette? Interessant :)
Nice! Jeg har jo hatt våte drømmer om gresk yoghurt med nøtter og honning, så dette må sjekkes ut :D
GI skal være ca 32, Photo, på linje med feks erter, og fruktose.
I Aftenposten sto det at det er velegnet for slankere og diabetikere :)
helt genial til gresk youhurt, den har jo faktisk litt honningsmak.
Oi! Men stevia som er helt naturgli, og et laaaaangt bedre alternativ enn all annen søtning vi har tilgjengelig i Norge er veldig dyrt, men så skal det lite til før det blir søtt nok.
Men noen som vet om blodsukkerpåvirkningen av dette? Interessant :)
Er Stevia helt naturlig?
Kopierte inn "litt" info fra stevia.no Tror stevia ikke er det dummeste :)
Stevia (Stevia rebaudiana)
Stevia er en naturlig søt urt som kan erstatte sukker eller kunstige søtningsstoffer i en rekke mat- og drikkevarer. Nå får du endelig kjøpt Stevia i Norge igjen.
Stevia som medisin
Denne grønne urten demper søthungeren, virker blodsukkersenkende, styrkende, antibakterielt og vanndrivende.
For de som lider av diabetes, for lavt blodsukker, høyt blodtrykk, overvekt eller kronisk soppinfeksjon vil stevia være det ideelle søtningsmidlet. Det har alle de gode egenskapene til de andre søtningsmidlene, men ingen av de negative.
Stevia kan tilsettes en lang rekke forskjellige matvarer uten å tilføre kalorier eller påvirke skjoldbruskkjertelen og binyrene. Den kan hjelpe med å dekke søthungeren uten å forandre blodsukkerverdiene eller tilføre ekstra kilo til kroppsvekten.
Stevia har vist seg å motvirke tannråte, tretthet, høyt blodtrykk, diabetes, overvekt, nedsatt bukspyttkjertelfunksjon, hjerteklapp og sug etter alkohol, tobakk og andre stimuli.
Bladene på stevia har imidlertid vært kjent og brukt av Guarani-indianerne i Paraguay i århundrer som en urt som kunne søte opp bitre drikker, for eksempel maté. Planten er også kalt ”sugar grass”.
Den tradisjonelle måten å bruke stevia på er å la noen blad få trekke sammen med de andre urtene i en te, og bare ett til to blad er nok til å dekke søtbehovet for de fleste. Alternativt kan bladene trekke i kokende vann i ti minutter før de siles fra, og vannet kan så brukes som et søtningsmiddel.
Moderne teknologi har nå funnet fram til metoder for å ekstrahere steviosid og tørke det, slik at det blir et pulver som kan brukes på samme måte som sukker.
Stevia er en urt med en utrolig søtsmak. Dens evne til å virke søtende er beregnet til å være et sted mellom 200 og 300 ganger høyere enn for hvitt sukker.
Stoffet steviosid i stevia har en mild, lakrisaktig smak, og er et helt naturlig forekommende stoff. Noen personer liker ikke ettersmaken på stevia, andre sier at den ikke er på langt nær så dårlig som av andre kunstige søtningsstoffer.
Noe av det som gjør stevia så interessant er at det til forskjell fra andre naturlige søtstoffer er helt uten kalorier, og vil derfor ikke medføre økte blodsukkerverdier. Det vil heller ikke fungere som næringsstoff for bakterier og gjærsopper i fordøyelsessystemet.
De innfødte i Paraguay bruker tradisjonelt stevia-te til å regulere blodsukkeret. Avkok av stevia for diabetes er vanlig og lages vanligvis ved å koke eller trekke bladene i vann. Kliniske tester, sammen med erfaringer fra brukere, kan tyde på at stevia faktisk kan hjelpe til å normalisere blodsukkeret. Av den grunn blir urten, eller ekstrakt av den, i noen land anbefalt som en aktuell medisin for personer som lider av diabetes eller for lavt blodsukker.
Nylige undersøkelser har vist at stevia kan øke glukose-toleransen samtidig som det reduserer blodsukkerverdiene.
Det er antatt at det bare er forstyrrede blodsukkerverdier som responderer på stevia-terapi, mens normale nivåer ikke blir påvirket. Men hvis du har diabetes og bruker dette
søtningsmidlet, bør du nok holde et øye med blodsukkerverdiene dine, slik at du eventuelt kan regulere bruken av medisin.
Minst én studie har vist at stevia ikke forårsaker tannråte, men snarere virker beskyttende på tennene. Det betyr at det kunne vært brukt som et naturlig søtningsstoff i drops, tyggegummi, munnvann og til og med i tannkremer.
Mange indianerstammer i Sør-Amerika har brukt stevia i hundrevis av år, også før Colombus fant Amerika. Stevia-planten har vært dyrket som kulturplante i ca. 100 år, og i våre dager dyrkes den nå kommersielt i mange land i verden. Ekstrakter av stevia utgjør en viktig del av markedet for naturlige søtningsstoffer i Japan, og brukes der i en rekke matvarer, i sukkerfrie tyggegummier og i lettversjonen av Coca Cola.
I en studie utført i 1982 ble mer enn 110 Stevia-arter testet for sin søthet. Stevia rebaudiana ble funnet å være den søteste, selv om 18 andre arter også ble funnet å framvise en søt smak.
I USA oppnådde stevia på 1980-tallet stor popularitet som et naturlig søtningsstoff, og ble brukt i en rekke produkter. Men i 1991 erklærte FDA (Food and Drug Administration) at stevia ikke var egnet som tilsetning til mat. Mange mener at dette skjedde fordi urten utgjør et naturlig, kraftig, billig og ikke patenterbart søtstoff, og derfor kunne være truende for farmasøytisk fremstilte søtstoff som mannitol, sorbitol og xylitol. Det var i alle fall etter press fra et stort næringsmiddelfirma at dette forbudet kom. I 1995 ble det lempet litt på restriksjonene slik at stevia nå kan selges som et kosttilskudd, men det er fremdeles ikke tillatt som ingrediens i fabrikkfremstilte matvarer verken i USA eller Europa.
I Norge ble det totalforbud mot salg av stevia som både kosttilskudd og næringsmiddel sommeren 2004. Stevia er allikevel mulig å få kjøpt, men ikke til menneske. For å etterkomme forbrukernes ønsker selger vi nå så ren steviaekstrakt som vi klarer å få tak i. Det koster litt, men når man vet hvor lite som trengs, vil det ikke gjøre stort utslag på husholdningsbudsjettet.
Innholdsstoffet steviosid i stevia rebaudiana passerer gjennom menneskets fordøyelsessystem nesten uten å bli omsatt, og har vist seg ikke å være giftig. Det er heller ingen indikasjoner på at stevia kan være kreftfremkallende. Stevia regnes derfor som temmelig sikkert å bruke. Ved dyreforsøk der dyrene er foret med store mengder stevia, fant man ingen bivirkninger. Dyreforsøk har også vist at steviosid ikke påvirker noen organer i nevneverdig grad. Som et eksempel kan det nevnes at i Japan ble det i 1987 konsumert 170 tonn stevia, uten at det ble rapportert om noen form for bivirkninger.
Stevia og EU
EU-kommisjonen har bestemt at Urten Stevia skal være forbudt å omsette i EU og i Norge. Deres påstand er at man ved vitenskapelig anerkjente metoder ikke har klart å bevise at Stevia er ufarlig. Forbudet kommer tiltross for at det er mange land som har benyttet Stevia i utstrakt grad i flere tiår uten at det har blitt rapportert om bivirkninger.
Det hvite sukkerets negative virkninger har i mange år vært kjent, og tidligere Generalsekretær i WHO, Gro Harlem Brundtland, gikk til frontalangrep mot Coca Cola for det voldsomme sukkerinnholdet i deres drikk.
I Dagbladet kunne man nylig lese om ”sukkerbomber” i barnemat. Kan vi forvente et forbud mot hvitt sukker? Sigaretter er vitenskapelig bevist helseskadelig og kreftfremkallende. Her har myndighetene kun valgt å pålegge produsenten å sette på en advarsel på pakningen.
Vi skulle gjerne sett resultatet av toksikologi-rapporten om sukker dersom sukker hadde vært testet like intensivt som Stevia.
Etter flere anmodninger fra forskjellige firma har Den Vitenskapelige Komité for næringsmidler i EU avvist å anerkjenne bruk av Stevia. Stevia er et naturlig søtningsmiddel basert på en ekstrakt av planten Stevia Rebaudiana som har vært annvendt i flere årtier i mange land. Denne avgjørelsen skaper bekymring hos forbrukerne, som nærer alvorlig tvil om de evalueringskriterier som anvendes av dem som har myndighet til å treffe avgjørelsene. Denne bekymringen er berettiget fordi forbrukerne ikke er klar over de begrunnelser som ligger til grunn for tillatelsen til for eksempel utstrakt bruk av det kunstige søtemiddelet aspartam. På tross av tallrike meldinger om alvorlige bivirkninger er det ikke gjort noe for å forby aspartam.
Forbrukerne får derfor det inntrykk at det andvendes to vekter og to forskjellige mål når det skal gis tillatelse til bruk av næringsmidler. Mektige konsern innenfor landbruk og farmasi ser ut til å nå frem med sine søknader på en helt annen måte enn små og mellomstore virksomheter.
Vi frykter at dette vil medføre at effektive, sunne og virksomme urter og produkter vil forsvinne som en følge av dette. Forbudet mot bruk av Stevia, til og med som kosttilskudd, er et stygt eksempel.
Det er en kjensgjerning at forbrukernes helse og interesser gang på gang blir satt til side til fordel for de mektige næringsmiddel- og medisinfirmaenes interesser.
Vi synes dette er veldig trist, men må følge opp forbudet mot omsetning av Stevia til mennesker. For å etterkomme EU’s krav vil vi derfor kun anbefale Stevia til andre formål enn som mat til mennesker.
Hmja, dette høres jo bra ut! Takk skal du ha! :) Man skal vel ta info om Stevia fra "stevia.no" med en klype salt, men det er vel neppe verre enn andre søtstoffer iallfall. Får man kjøpt i helsekost, eller må det bestilles?
Tok med et ark med litt info om kakaosmør og kakaomasse sist jeg var på helsekost. Der står det litt om Agavesirup også. Har ingen personlig erfaring.
Agave sirup
Agave er en flerårig plante av slekten Agave. De fleste stammer fra Mexico. Når plantene er 6-8 år tappes de for saft. Saften er forfriskende å drikke. Saften kan også dampkokes til en sirup.
Agavesirup brukes som søtningsmiddel, men brukes mest som naturmedisin. Agavesaften bekjemper infeksjoner i mave/tarmkanalen, og virker svakt avførende. Siden Agave inneholder en høy andel av furktose har den en lav glykemisk indeks (14-16, loff=100) og har en liten virkning på blodsukkeret. Den er derfor velegnet både for diabetikere og alle andre som er opptatt av å holde blodsukkeret så stabilt som mulig.
Agavesirup smaker skikkelig søtt, faktisk dobbelt så søtt som raffinert sukker. Du trenger derfor bare halv mengde Agavesirup for å oppnå samme søtsmak. Fordelen er at du også får halvparten så mange kalorier. Agavesirup oppløses lett, den kan anvendes både til kalde og varme retter. Den er perfekt til baking, blant annet fordi Agavesirup holder på fuktigheten og medvirker til at bakverket holder seg bedre.
Er jo informasjon fra noen som selger Agavesirup og bare skrevet av :)
Hmja, dette høres jo bra ut! Takk skal du ha! :) Man skal vel ta info om Stevia fra "stevia.no" med en klype salt, men det er vel neppe verre enn andre søtstoffer iallfall. Får man kjøpt i helsekost, eller må det bestilles?
Enig med saltklypa, men tror ikke det er den største klypa heller :) er kanskje miljøskadd :D driver med alternativ medisin, ikke helsekost. Noen synes det er bismak på stevia. Jeg har ikke testet det på mange år. Bruker selv sukrin nå. Ser de selger i noen helsekoster - er lov å selge til dyr...
Photobscura
20-05-08, 07:59
Jeg har lest mye uavhengige saker om Stevia.
Stevia har blitt brukt som søtningsmiddel siden tidenes morgen so to speak. Indianerene brukte det, i Kina søtes stort sett alt med Stevia.
Vi må være klar over at det er sterke markedskrefter som har påvirket valget av søtningsmiddel i vesten. Aspartam er direkte farlig, Splenda er behandlet med klor, enn det skal være bedre, Stevia er et ekstrakt av en plante, det er tusen ganger søtere enn sukker, så man må være forsiktig med doseringen.
Det er ikke godkjent som "menneskemat" i Norge, men dyr kan vi gjerne gi noe som er tusen ganger søtere enn sukker til :rolleyes:
Man får kjøpt det fra utlandet, det er bare å google det, og bestille det fra nettet.
Hva med Natreen? Bruker sukettene til Natreen, også når jeg trenger flytende søtt, bare løser det opp i litt varmt vann. Har begrenset bruken veldig nå da, vil egentlig slutte helt, men greit å ha et noenlunde sunt alternativ når man har lyst på noe søtt..
Natreen inneholder bl.a cyclamat som lages av benzen. Brukes noen steder i stedet for bordsukker. Men er forbudt i USA.
Personlig tror jeg stevia, agavesirup eller bjørkesøt er mye renere og naturligere produkter. Men man bruker jo lite, og smaken er jo også forskjellig - kan vel også være litt tilvenning?
Jeg har testet meg kinesologisk hos en jeg kjenner, og jeg stoler veldig på testene hennes. Jeg tåler stevia og sukrin (et sukkeralkohol) godt. Tåler ikke natreen, splenda eller fruktose (men tror den fruktosen jeg testet meg på var kjemisk fremstilt - har lyst å teste agavesirup en gang.. Den må jo være naturlig slik jeg leser det :))
Natreen inneholder bl.a cyclamat som lages av benzen. Brukes noen steder i stedet for bordsukker. Men er forbudt i USA.
Personlig tror jeg stevia, agavesirup eller bjørkesøt er mye renere og naturligere produkter. Men man bruker jo lite, og smaken er jo også forskjellig - kan vel også være litt tilvenning?
Jeg har testet meg kinesologisk hos en jeg kjenner, og jeg stoler veldig på testene hennes. Jeg tåler stevia og sukrin (et sukkeralkohol) godt. Tåler ikke natreen, splenda eller fruktose (men tror den fruktosen jeg testet meg på var kjemisk fremstilt - har lyst å teste agavesirup en gang.. Den må jo være naturlig slik jeg leser det :))
Hm. Virker som du har litt greie på dette - kanskje jeg skal prøve agave eller bjørkesøt - hva nå det måtte være..?;)
Leser mye rart noen ganger. Leste om Xylitol i et blad som heter Nexus for noen år siden. Var veldig overbevisende for meg. Men er kanskje lett å overbevise ;)
Bjørkesøt er xylitol. Her kan du lese mer - jepp, igjen direkte fra produsent, så bør leses litt kritisk :) - tror jo alt bør leses kritisk jeg da, bare ikke alltid jeg gjør det som sagt.
http://www.pharmax.no/xylitol.php
Leser mye rart noen ganger. Leste om Xylitol i et blad som heter Nexus for noen år siden. Var veldig overbevisende for meg. Men er kanskje lett å overbevise ;)
Bjørkesøt er xylitol. Her kan du lese mer - jepp, igjen direkte fra produsent, så bør leses litt kritisk :) - tror jo alt bør leses kritisk jeg da, bare ikke alltid jeg gjør det som sagt.
http://www.pharmax.no/xylitol.php (http://www.pharmax.no/xylitol.php)
Flott - takk skal du ha!:)
Hei - hvordan reagerte du negativt på Splenda?
Jeg lagden en kake med nøtter, egg, kakao og splenda. Dagen etter ble jeg skikkelig dårlig, sterk diare og oppkast som varte i noen timer. (Delikat å gjøre det samtidig...). Jeg lurte på om det kunne ha noe med Splenda å gjøre, men det kan selvfølgelig ha vært noe helt annet!
Jeg reagerer nok ikke så raskt og voldsomt, men har fått hodepine og følt meg uvel - følte jeg tålte litt. Vi er forskjellige. Jeg tør ikke si om du har reagert på splenda eller noe annet. Har vært litt forskjellige ting som har plaget folk i mage/tarm området i vinter og vår...
Men du finner nok ut av det om du tar sjansen på å prøve en gang til... :confused:
Ikke morsomt med slike reaksjoner :(
Men man blir jo bra igjen :)
Ellers så stoler jeg på min kollega i forhold til muskeltesting - som er en del av kinesologien. Da gir kroppen svar på om det er noe den vil ha eller ikke. Så enkelt og så vanskelig ;) og jeg prøver la kroppen bestemme litt av slike ting. Hender absolutt den vet bedre enn huet :D
Når jeg leste overskriften på denne tråden så trodde jeg det var noen som var veldig glad i Tequila :D
Er det ikke Stevia som selges som dyrefòr i Norge?..
Om det er det, synes jeg det smaker dritt..Skikkelig bittert...
sunshine09
08-10-09, 11:07
Man kan få kjøpt både agavenektar og stevia på www.iherb.com. Mye rimeligere enn i Norge, og stooore flasker(som alt annet i USA)!! ;)
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.