nellie
11-06-08, 11:30
(litt sammendrag av diverse finfine tråder her)
HVERT MÅLTID SKAL BESTÅ AV:
Proteiner (20 gram, fire ganger om dagen) (100 gram kjøtt, fisk, kylling, skalldyr, eller 2,5 egg, 1/2 beger cottage cheese)
Antioksidanter (bær, krydder, grønnsaker, frukt, urter) (dobbelt så mye grønnsaker som proteiner på tallerken)
Fett (tilsvarende 1 ss olje)
I hovedsak:
En tallerken deles i tre.
1 del er A (protein)
2 deler er B (lavglykemiske karbohydrater)
A er proteiner
B er mat med lav GI
Ingredienser her skal være:
Kjøtt (karbonadedeig, kjøttdeig, skinke, spekeskinke, koteletter, stek, biff m.m.)
Fjærkre (kyllingfilet, grillet kylling, kyllingvinger, kalkun m.m.)
Fisk (tunfisk, makrell i tomat, sild, torsk, sei, laks, ørret m.m.)
Skalldyr (reker, krabbe, blåskjell, kreps, hummer, kamskjell m.m.)
Egg i alle varianter (speilegg, kokt egg, eggerøre, omelett, eggedosis med fruktose)
Grønnsaker (ferske, frosne, stekte, kokte, rå)
Frukt (men begrens til ca. 2 frukter per dag – alltid mer grønnsaker enn frukt)
Bær (fint om du får til en porsjon bær hver dag)
Belgfrukter (linser, bønner og erter i alle varianter)
Oljer (olivenolje, rapsolje, avokadoolje, linfrøolje, valnøttolje - alltid kaldpresset)
Nøtter og frø (mandler, valnøtter, paranøtter, peanøtter med skall m.m. – alltid rå)
Yoghurt (naturell, yoplait 0,1%)
Cottage cheese
Melkeprodukter (rømme, fløte, smør og ost i retter uten sukker, brød, ris, pasta eller potet)
Drikke (vann, grønn te, Biola syrnet lettmelk og rødvin)
Så har vi noe som kalles for "C-måltid"
Dette er når man tar En liten porsjon om dagen av enten:
Brød: Det er kun dr. Lindbergs ferdigbakte eller i mix som er både karbohydratredusert og proteinberiket. Vollkornbrød og dansk solsikkerugbrød kan også gå bra.
Knekkebrød: Wasa Fiber Pluss, Sætre Fiberrik, Wasa delikatesse sesam, GG Helseklibrød
Korn: Byggryn, rugflak, store havregryn
Ris: Basmatiris eller villris er best. Jasminris og klebrig ris har høy GI.
Pasta: Proteinberiket pasta kokt al dente er best.
Søtstoff: Fruktose i små mengder (ca 2 ts per dag), Stevia, F.O.S, Splenda
NB: IKKE i samarbeid med fete ingredienser! (som f.eks fløte, rømme ol)
Oppskrifter:
frokoster (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?p=485504#post485504)
Tips:
GI
Høy GI over 50
Middels GI mellom 30-50
Lav GI under 30
GI er hvor fort hundre gr karbo av en matvare påvirker deg.
GB tar også hensyn til hvor mye karber det finnes pr hundre gram matvare.
Spis ikke frukt alene. Spis noen nøtter el.l ved siden av
jo mer man koker ting, jo høyere blir GI
HVERT MÅLTID SKAL BESTÅ AV:
Proteiner (20 gram, fire ganger om dagen) (100 gram kjøtt, fisk, kylling, skalldyr, eller 2,5 egg, 1/2 beger cottage cheese)
Antioksidanter (bær, krydder, grønnsaker, frukt, urter) (dobbelt så mye grønnsaker som proteiner på tallerken)
Fett (tilsvarende 1 ss olje)
I hovedsak:
En tallerken deles i tre.
1 del er A (protein)
2 deler er B (lavglykemiske karbohydrater)
A er proteiner
B er mat med lav GI
Ingredienser her skal være:
Kjøtt (karbonadedeig, kjøttdeig, skinke, spekeskinke, koteletter, stek, biff m.m.)
Fjærkre (kyllingfilet, grillet kylling, kyllingvinger, kalkun m.m.)
Fisk (tunfisk, makrell i tomat, sild, torsk, sei, laks, ørret m.m.)
Skalldyr (reker, krabbe, blåskjell, kreps, hummer, kamskjell m.m.)
Egg i alle varianter (speilegg, kokt egg, eggerøre, omelett, eggedosis med fruktose)
Grønnsaker (ferske, frosne, stekte, kokte, rå)
Frukt (men begrens til ca. 2 frukter per dag – alltid mer grønnsaker enn frukt)
Bær (fint om du får til en porsjon bær hver dag)
Belgfrukter (linser, bønner og erter i alle varianter)
Oljer (olivenolje, rapsolje, avokadoolje, linfrøolje, valnøttolje - alltid kaldpresset)
Nøtter og frø (mandler, valnøtter, paranøtter, peanøtter med skall m.m. – alltid rå)
Yoghurt (naturell, yoplait 0,1%)
Cottage cheese
Melkeprodukter (rømme, fløte, smør og ost i retter uten sukker, brød, ris, pasta eller potet)
Drikke (vann, grønn te, Biola syrnet lettmelk og rødvin)
Så har vi noe som kalles for "C-måltid"
Dette er når man tar En liten porsjon om dagen av enten:
Brød: Det er kun dr. Lindbergs ferdigbakte eller i mix som er både karbohydratredusert og proteinberiket. Vollkornbrød og dansk solsikkerugbrød kan også gå bra.
Knekkebrød: Wasa Fiber Pluss, Sætre Fiberrik, Wasa delikatesse sesam, GG Helseklibrød
Korn: Byggryn, rugflak, store havregryn
Ris: Basmatiris eller villris er best. Jasminris og klebrig ris har høy GI.
Pasta: Proteinberiket pasta kokt al dente er best.
Søtstoff: Fruktose i små mengder (ca 2 ts per dag), Stevia, F.O.S, Splenda
NB: IKKE i samarbeid med fete ingredienser! (som f.eks fløte, rømme ol)
Oppskrifter:
frokoster (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?p=485504#post485504)
Tips:
GI
Høy GI over 50
Middels GI mellom 30-50
Lav GI under 30
GI er hvor fort hundre gr karbo av en matvare påvirker deg.
GB tar også hensyn til hvor mye karber det finnes pr hundre gram matvare.
Spis ikke frukt alene. Spis noen nøtter el.l ved siden av
jo mer man koker ting, jo høyere blir GI