View Full Version : Er soyasaus ok å spise litt av på ketolyse?


Stellamor
19-10-08, 14:12
Har lett og ikke funnet ut hva det inneholder. Står heller ikke på flaska. Er av typen Kikkoman.

Takknemlig for svar :)

scartz
19-10-08, 15:46
Fakta om SOYASAUS.
Denne kryddersausen er nøkkelingrediensen i asiatisk kjøkken. Tradisjonell soyasaus er laget av hele soyabønner og malt hvete. Den soyasausen vi vanligvis får i butikken er et syntetisk produkt som verken har næringsverdi eller smak av ekte soyasaus.

link: http://www.matvareguiden.no/matvare580.asp

Ut i fra det jeg leste så kan vi trykke i trynet :)

MorStine
19-10-08, 18:15
Men det er jo mye salt i slike sauser, det er jo greit å ha i bakhodet før man trykker for mye i trynet;) Så kanskje ikke spise for mye dagen FØR veiing...

scartz
19-10-08, 18:23
Ja det er sant :) Men det skal nok ikke påvirke vekta FETTmessig! Nå håper jeg jo ikke at folk bruker en hel kikkoman per måltid heller da :P

MorStine
19-10-08, 18:29
Ja det er sant :) Men det skal nok ikke påvirke vekta FETTmessig! Nå håper jeg jo ikke at folk bruker en hel kikkoman per måltid heller da :P
Neida, mente jo ikke det. Bare påpekte det fordi det jo nesten er saltlake og salt som kjent binder vannet i kroppen...

scartz
19-10-08, 18:31
Jah, kan tippe det er MASSE salt i soyasaus :O Jeg tipper det er omtrent eneste ingrediensen, pluss fargestoff :P

MorStine
19-10-08, 18:41
Jah, kan tippe det er MASSE salt i soyasaus :O Jeg tipper det er omtrent eneste ingrediensen, pluss fargestoff :P
Kjennes sånn ut ja;) Smaker ikke mye annet enn salt... Hehe...

Adriane
19-10-08, 19:24
Mortens soppsoya: Grovrens soppen. Legg den lagvis i en bøtte eller krukke med 150 gram salt pr. kg sopp. Legg en tallerken med noe tungt på toppen. La det stå kaldt 5-6 dager. Kraften siles fra og måles. Rørsopp som steinsopp gjør soyaen til gelé. Bruk gjerne stor sopp, det gjør ikke noe om den er litt markspist.

Til en liter kraft bruker du:
350 g mørk sirup
1 stor kryddersild
½ ts hvit pepper
½ ts malt nellik
3 knuste laurbær
2 dl rødvin til matlaging

Varm sirupen i en jerngryte. Tilsett soppkraften. Deretter krydderet og finhakket ansjosfilet. La det koke noen minutter, før du tilsetter rødvin. Kok soyaen minst 30 minutter. La den bli kald, og sil den så gjennom et kjøkkenhåndkle eller lignende. La den silte soyaen stå natten over til klarning. Hell den så forsiktig over i en ren kjele. Bunnfallet skal ikke med. Soyaen gis et nytt oppkok og helles kokende varm på rene flasker som korkes. Bør oppbevares kjølig, og er holdbar i årevis!

Her er nye muligheter, men litt sent på året til å plukke de vanlige typer sopp. Det er fortsatt masse traktkantareller og gul trompetkantarell, og fant endel blek piggsopp i dag som ikke var blitt spist på(av de små snylterne). Man kan erstatte sirup med splenda, men sikkert flere søte muligheter. Soyaen blir tynnere, men smaken er kraftig. Jeg lagrer i en bod som holder 0-+10 grader og er fin som smaksforsterker.

Stellamor
19-10-08, 20:03
Tusen takk for svar og oppkrift :)

Mye salt i soya saus ja, men littegrann gjorde mye med middagen i dag.