View Full Version : Caldo de Pollo (kyllingsuppe)


trillian78
18-04-09, 09:58
Denne oppskriften er inspirert av guatemalansk "husmannskost". Opprinnelig er det potet og maiskolbe i den, og et par grønnsaker som rett og slett ikke er å oppdrive i Norge. Her kommer en lavkarbo- og Norgevennlig variant:

Kraft:
- 1 fersk kylling, del i minst 8 biter (det blir best med en stor feit gårdskylling. Du kan også bruke bare ferske kyllinglår delt i to hvis du vil ha suppa ordentlig god og feit :))
- 3-4 hvitløksbåter
- 2 ferske jalapeños/grønne chili, delt i to på langs, frøene fjernes.
- 1 hel tomat, med et lite kryssnitt på toppen
- 1 løk, delt i fire båter som henger sammen i bånn av løken.
- 1 gulrot (slapp av, den er bare til krafta)
- evt. kyllingbuljong

Legg alt i en stor kjele. Hell vann over så det dekker alt. La småkoke i 40 minutter. Skum av underveis.

Ta ut hvitløk, jalapeños, tomat, løk og gulrot ut av kraften. Kast.

Krydre med:
- timian
- mynte

Tilsett:
- knutekål, i båter. Kan godt være litt størrelse på bitene.
- Evt andre grønnsaker i biter som krever litt koketid.

Kok videre i ti minutter.

Tilsett:
- biter med squash (store biter)
- minimais
- grønne bønner

Kok videre til alt er ordentlig mørt. Grønnsakene og kyllingen skal bli så møre at du kan skjære de store bitene med skje når du spiser suppa.

Fordel i suppetallerkner eller dype skåler.

Tilsett noen store biter avocado oppi suppetallerknene.

Spis!

luringen
18-04-09, 11:14
mmmm..takk

Cyan
19-04-09, 12:21
Denne kyllingen: har du den oppi med bein og alt, og gjør ikke noe mer med den?
Og så lurer jeg litt på hva knutekål er ... *flau*

trillian78
19-04-09, 12:34
Bein og alt :ja: Kutter bare kyllingen opp i biter. Den skal bli så mør at du bare tar passe biter av den med skjea når suppa er ferdig. Men det er jo ingenting i veien for at man tar vekk beina fra kyllingen før man serverer kyllingsuppa da. Jeg ble bare vant til å spise suppa på den måten da det var sånn jeg pleide å få den servert i Guatemala.

Knutekål (http://www.frukt.no/artikkel.aspx?artid=15665&mnu1id=8050&mnu2id=8053&mnu3id=1090&mnu4id=1094):

http://leksikon.frukt.no/kunder/opplysning/frukt/leksikon/webint/fruktleksikon_bilde.php?id=17737102&type=web365250

Knutekål er ikke med i originaloppskriften, men funker som erstatning for guisquil, som jeg sjelden finner i Norge (men har oftere og oftere sett den i innvandrerbutikker i en litt lysere variant. Da kalles den gjerne chayote (http://www.frukt.no/artikkel.aspx?artid=15748&mnu1id=8050&mnu2id=8053&mnu3id=1129&mnu4id=1133)).

http://hogarchapin.com/IMG_3021%5B1%5D.JPG

Man kan i grunn bruke hvilke grønnsaker man selv vil, hovedpoenget med suppa er at kraften blir så sabla god :stortsmil: