Juve
04-05-09, 23:51
Noen andre som følger metabolic typing her?
Jeg har begynt for ikke så lenge siden, etter å hørt på et veldig oppsiktsvekkende, interressant og ikke minst klargjørende foredrag om metabolic typing, holdt av Ole Haslestad og Jesper Ask fra firmaet "Tilstandsfabrikken". Det forandret hele mitt syn på mat.
Vil veldig gjerne dele erfaringer og tips med andre!
Kort om metabolic typing (fritt etter eget hode):
- Går ut på at man spiser mat tilpasset sin egen metabolisme, slik at man optimerer forbrenningen sin, normaliserer vekta, får mer energi og generelt bedre helse
- Forklarer hvorfor ingen diett virker på alle: Vi er ganske enkelt forskjellige
- Kan dele mennesker inn i proteintyper, karbohydrattyper, og de som er midt i mellom.
- De fleste nordmenn er proteintyper, dvs at de trenger mest fett og proteiner for å fungere optimalt. Dette stammer trolig fra gammelt av da vi nordboere levde av kjøtt og flesk. Det har ikke vært særlig bra tilgang på korn og andre karbohydratrike matvarer (selvfølgelig noe grønnsaker osv) opprinnelig her, dermed er ikke kroppen vår satt sammen til å omsette så utrolig mye karbohydrater. Det er derfor lavkarbodietter fungerer så bra for så mange!
- Selv om man er proteintype, kan det variere hvor stor andel av hvert næringsstoff som er optimalt for hver enkelt. Noen trenger kanskje 70 % fett og proteiner og 30 % karbohydrater (helst med lav GI), mens andre kan ha litt andre forhold. Beste måten å finne ut dette på er å teste ut, og kjenne etter hvordan kroppen fungerer. Men dette kan også testes.
- Det er ikke mengden mat, men sammensetningen av maten som er essensielt når man vil nå sin idealvekt.
Etter jeg begynte å spise slik, har jeg akutt mistet alt søtsug, jeg er lengre mett, har stabilt blodsukker hele tiden, fått mer energi, bedre humør, aldri syk lenger, blitt mer effektiv og konsentrert når det gjelder skolearbeid, osv osv. Og jeg har alltid vært veldig aktiv og spist relativ sundt, men dette slår alt! En annen bra virkning er at jeg tenker mye mindre på mat! Kroppen min er fornøyd, og maser ikke. Det påvirker også tankegangen min, og mat er ikke lenger et stort fokus=)
Jeg er en proteintype, det merker jeg veldig godt fordi jeg føler meg så uendelig mye bedre når jeg spiser mest proteiner og fett, og minst karbohydrater. Har enda ikke funnet det eksakte forholdet, men prøver å holde ca 70 - 30 (uten at jeg gidder å måle og veie osv). Men for å finne ut eksakt, går det an å ta diverse tester og sånn, hos helseinstitusjoner som "driver med" metabolic typing. Tror jeg kanskje skal gjøre det en gang, når jeg får tid:P Men nå blir det masse babling her.
Ville i utgangspunktet hører om noen andre har hørt om det, eller følger det? Så gi et lite pip fra deg om du også følger det, eventuelt lurer på noe. Jeg kan ikke så masse om det, for har ikke gått på kurs eller noe, men kan litt=)
Og hvis du ikke har hørt om det, anbefaler jeg deg på det sterkeste å søke litt på nettet og sånn. Finnes også noen kurs rundt om kring tror jeg, men blir nok mer og mer etterhvert som det blir mer kjent! Tror Ole og Jesper er i gang med å skrive en bok. Den skal jeg garantert kjøpe når den kommer ut!
Jeg har begynt for ikke så lenge siden, etter å hørt på et veldig oppsiktsvekkende, interressant og ikke minst klargjørende foredrag om metabolic typing, holdt av Ole Haslestad og Jesper Ask fra firmaet "Tilstandsfabrikken". Det forandret hele mitt syn på mat.
Vil veldig gjerne dele erfaringer og tips med andre!
Kort om metabolic typing (fritt etter eget hode):
- Går ut på at man spiser mat tilpasset sin egen metabolisme, slik at man optimerer forbrenningen sin, normaliserer vekta, får mer energi og generelt bedre helse
- Forklarer hvorfor ingen diett virker på alle: Vi er ganske enkelt forskjellige
- Kan dele mennesker inn i proteintyper, karbohydrattyper, og de som er midt i mellom.
- De fleste nordmenn er proteintyper, dvs at de trenger mest fett og proteiner for å fungere optimalt. Dette stammer trolig fra gammelt av da vi nordboere levde av kjøtt og flesk. Det har ikke vært særlig bra tilgang på korn og andre karbohydratrike matvarer (selvfølgelig noe grønnsaker osv) opprinnelig her, dermed er ikke kroppen vår satt sammen til å omsette så utrolig mye karbohydrater. Det er derfor lavkarbodietter fungerer så bra for så mange!
- Selv om man er proteintype, kan det variere hvor stor andel av hvert næringsstoff som er optimalt for hver enkelt. Noen trenger kanskje 70 % fett og proteiner og 30 % karbohydrater (helst med lav GI), mens andre kan ha litt andre forhold. Beste måten å finne ut dette på er å teste ut, og kjenne etter hvordan kroppen fungerer. Men dette kan også testes.
- Det er ikke mengden mat, men sammensetningen av maten som er essensielt når man vil nå sin idealvekt.
Etter jeg begynte å spise slik, har jeg akutt mistet alt søtsug, jeg er lengre mett, har stabilt blodsukker hele tiden, fått mer energi, bedre humør, aldri syk lenger, blitt mer effektiv og konsentrert når det gjelder skolearbeid, osv osv. Og jeg har alltid vært veldig aktiv og spist relativ sundt, men dette slår alt! En annen bra virkning er at jeg tenker mye mindre på mat! Kroppen min er fornøyd, og maser ikke. Det påvirker også tankegangen min, og mat er ikke lenger et stort fokus=)
Jeg er en proteintype, det merker jeg veldig godt fordi jeg føler meg så uendelig mye bedre når jeg spiser mest proteiner og fett, og minst karbohydrater. Har enda ikke funnet det eksakte forholdet, men prøver å holde ca 70 - 30 (uten at jeg gidder å måle og veie osv). Men for å finne ut eksakt, går det an å ta diverse tester og sånn, hos helseinstitusjoner som "driver med" metabolic typing. Tror jeg kanskje skal gjøre det en gang, når jeg får tid:P Men nå blir det masse babling her.
Ville i utgangspunktet hører om noen andre har hørt om det, eller følger det? Så gi et lite pip fra deg om du også følger det, eventuelt lurer på noe. Jeg kan ikke så masse om det, for har ikke gått på kurs eller noe, men kan litt=)
Og hvis du ikke har hørt om det, anbefaler jeg deg på det sterkeste å søke litt på nettet og sånn. Finnes også noen kurs rundt om kring tror jeg, men blir nok mer og mer etterhvert som det blir mer kjent! Tror Ole og Jesper er i gang med å skrive en bok. Den skal jeg garantert kjøpe når den kommer ut!