View Full Version : Kvalitet på egg
Hva er forskjellene på et høy- og lavkvalitetsegg?
Kona mener vi må kjøpe egg med god kvalitet når vi spiser så mye egg som vi gjør nå. Jeg har kjøpt en del ulike egg i det siste, men ettersom vi (for det meste) lager omelett av dem klarer ikke jeg å kjenne forskjell i smak på First Price egg og Priors Solegg.
Og er det noen forskjell på dem?
Hva er dårligere med et "billig-egg" fra Coop eller Kiwi? Størrelsen er nå en ting, men det er jo bare å kompensere med et ekstra egg. Men er det andre forskjeller?
Mine erfaringer er at tykkelsen på skall kan være noe forskjellige - dyre egg er lettere å knekke. Når det gjelder størrelsen og fargen på plommen er ikke høy pris det samme som stor og mørkegul plomme.
Mine favorittegg hittil er Frokostegg på Rema 1000. Men da er det ikke smaken som avgjør, men "følelsen" av eggene - letter å knekke enn first price eggene, og fin plomme. Men jeg vet ikke om smaken er bedre! Og til syvende og sist er det vel det som teller. Er dyre egg bedre (på smak) enn billige?
De billige eggene kommer nok sjelden fra frittgående høns... :rolleyes: Så det kommer jo også an på hvor bevisst man ønsker å være i forhold til det.
Dessuten syns jeg de billige eggene i 18-pack nesten er umulig å skrelle når de er kokte. Hviten sitter igjen på skallet. Men jeg bruker de som du sier i omelett o.l.
Dersom eggene er vanskelig å få av skallet på ,betyr det at eggene er gamle
Dersom eggene er vanskelig å få av skallet på ,betyr det at eggene er gamle
Betyr det da at alle first price egg er gamle?
Det betyr kansje at du har vært litt uheldig. Jeg har skrellt mange First Price egg som har vært enkle.
Photobscura
06-07-09, 16:49
Jeg tror de beste eggene jeg spiser er gårdseggene fra Sultan. Tynt skall, store i størrelsen og skikkelig gul plomme. Innbiller meg at de smaker mer ;).
Femti spenn for tredve egg!
Skautrollet
06-07-09, 17:49
Dersom eggene er vanskelig å få av skallet på ,betyr det at eggene er gamle
Jeg mener ganske bestemt at om eggene er vanskelige å skrelle er det fordi de er ferske.
De blir lettere å skrelle dess eldre de blir.
Forøvrig holder egg seg mye lenger enn datostemplingen tilsier.
Hver mann - sin høne...
De økologiske skal være de beste, de er det mest vitaminer i. Det sier seg jo egentlig selv. Glade høner, glade egg :ja:
Solegg er bare gule fordi hønene har fått mais, og er bare tull. Frittgående høner betyr IKKE glade høner. Men de økologiske skal være glade nok.
Skautrollet
06-07-09, 17:54
Frittgående høner betyr IKKE glade høner.
Uenig.
Jeg har vært mye inne i fabrikk-hønsehus, men også hilst på mang ei frittgående høne.
Ingen tvil om hvem som er mest lykkelig.
Jeg tror (vet) at det er de ferske eggene som er vanskelig å skrelle. Vi henter egg fra egne høner hver dag og de er umulige å skrelle.....
Jeg foretrekker coop xtra sine, de smaker like godt som eggene fra våre egne høner og har like gul plomme. First price sine foretrekker jeg fremfor andre egg og. Billige egg er ofte 2.sort og kan nok kommer fra både burhøns og frittegående og økologiske høns.
Aldri opplevd eggene vanskelige å skrelle annet enn på våre dagsferske egg...
jeg er opplært til å skylle eggene raskt i kaldt vann etter koking,
og har ikke problemer med å skrelle dem.
Kjøper egg der det passer, og aner ikke noe om forskjeller i smak ol.. :lol:
MEN.. hos "mannen på torget" får jeg ofte dobbel plomme i eggene,
og det skulle komme av unge høner.
Kanskje de har hikke? :lol:
Uenig.
Jeg har vært mye inne i fabrikk-hønsehus, men også hilst på mang ei frittgående høne.
Ingen tvil om hvem som er mest lykkelig.
Hva mener du med "frittgående"?
Skautrollet
06-07-09, 21:02
Hva mener du med "frittgående"?
Med frittgående mener jeg at hønene går fritt ute i en innhegning med adgang til hus hvor de kan verpe og vagle seg.
Motsatsen er ei burhøne, hvor tre høner deler et trangt bur. Burhøns ser aldri dagslys, får lite utløp for naturlige behov, mister oftest mestedelen av fjærene og virker generelt triste.
Jeg VET at visse eggprodusenter hevder at deres egg er fra frittgående høns uten at det har rot i virkeligheten...
Med frittgående mener jeg at hønene går fritt ute i en innhegning med adgang til hus hvor de kan verpe og vagle seg.
Det er økologisk hønsehold du beskriver. Ved frittgående går de fleste bare fritt innendørs og det kan være tett som sild i tønne da også.
Skautrollet
06-07-09, 21:38
Det er økologisk hønsehold du beskriver. Ved frittgående går de fleste bare fritt innendørs og det kan være tett som sild i tønne da også.
Ok. Der var jeg ukorrekt. I mitt enkle hode tenkte jeg at de gikk fritt,-ute som inne. Med masse plass.
Men ved økologisk hønsehold skal også fôret hønene spiser være økologisk dyrket.
Som en annen nevner, egg er fullgode langt over datoen. (Ikke at det ofte er noe problem med at egg blir gamle om man lever på lavkarbo, kanskje... hehe).
Måten du da kan teste eggene, før tilberedning, er å dyppe de i vann, f.eks. fylle et litermål eller annen passe stor beholder med vann. Hvis egget synker til bunns er det ferskt. Ligger egget midt i, verken i bunnen eller i vannskorpa er det fortsatt fullgodt å bruke, men om egget bryter vannskorpa og ligger der og dupper delvis over vann, da er det bare å kaste... Jeg tester ett og ett egg på denne måten hvis jeg er usikker på om mine "over-dato-egg" fortsatt er brukbare. Dvs. jeg trenger jo sjelden gjøre det nå, men denne metoden har jeg brukt mye opp gjennom årene, før spiste jeg ikke så mye egg, så det hendte titt og ofte at de gikk over datoen. Lærte teknikken av min kloke gamle mormor :)
Som en annen nevner, egg er fullgode langt over datoen.
Før hadde egg 7 ukers holdbarhet i Norge. Pga EU måtte de kutte ned holdbarheten til 4 uker. Det betyr at en kartong er holdbar ca dobbelt så lenge som det som står på den :ja:
Uenig.
Jeg har vært mye inne i fabrikk-hønsehus, men også hilst på mang ei frittgående høne.
Ingen tvil om hvem som er mest lykkelig.
Det kom vel fram under innlegget ditt hva jeg egentlig mente, men altså; bare fordi de går "fritt", sier ikke noe om hvor fritt de går, og hvor mange som er per kvadrat.
Sitat fra dyrebeskyttelsen:
Egg fra frittgående høns. Dette er noe bedre enn burhøns, men allikevel ikke så veldig godt. Hønene slipper å sitte i små bur, og de bor istedenfor i store haller. Her er det imidlertidig så mange høner satt sammen, at de går så tett opp på hverandre slik at det blir krangler. Noen blir derfor hakket ihjel.
Egg fra høner som lever økologisk er det beste alternativet vi har dersom du skal kjøpe egg pr i dag. Høns på økologiske bruk skal være sikret færre høner pr kvadratmeter, slik at de får bedre plass å bevege seg på, de skal ha tilgang til egne rugekasser, de skal få ha sandbad og de skal også få mulighet til å gå ute i luftegårder og ikke bare inne i hallen.
Du kan hjelpe høns til et bedre liv, ved å kjøpe økologiske egg hver gang du handler. Du kan også informere dine venner og bekjente om problemene som burhøns og frittgående høns opplever, slik at vi alle kan gjøre det litt bedre for høns, hver dag.
Hjelp høna til et bedre liv! (noe er morsomt med den setningen der..)
Og du verden, når ble jeg dyrerettsforkjemper og ekspert på høner? :lol:
jeg er opplært til å skylle eggene raskt i kaldt vann etter koking,
og har ikke problemer med å skrelle dem.
Det der har jeg også lært og ser at det stemmer.
Dessuten; hvis eggene blir liggende for lenge i kaldt vann, blir de vanskelig å skrelle. Det samme skjer hvis de ligger og blir varme igjen.
(Rene vitenskapen, dette, he, he)
Homer Simpson
07-07-09, 13:05
"Andelen plomme og hvite endrer seg litt med størrelsen på eggene. De aller største eggene har større andel plomme i forhold til hvite, og med små egg er det omvendt. Det er omtrent like mye eggeskall på hvert egg. Det betyr at store egg har tynnere skall enn små egg." sitat fra http://www.egg.no/PrintArticle.aspx?artid=9437
Så for å få mest mulig plomme "på kjøpet" lønner det seg vel å kjøpe eggene så store som mulig.
Selv er jeg så heldig å kjenne en egg-produsent så jeg får kjøpt direkte fra han. Men, nå har han slakta hønene og starter ikke opp igjen før i oktober.
Hjelp!:eek:
Jeg kjøpte forresten egg i sverige i helga. (blått brett, 20 stk, såkalte frittgående)
Plommen var kjempelys? Er det et tegn på noe bra eller dårlig? De lukta og smakte helt fint.
Så bra at eggekvaliteten skaper litt debatt!
Jeg konkluderer utifra dette at når det gjelder smaken er det ett fett om jeg kjøper Coop X-tra eller de dyreste Prior eggene.
Argumentene for økologiske egg ser jeg pga dyrevern, så det kommer nok til å endre mine innkjøp i fremtiden. Og om glade høner gir bedre egg, så blir sikkert kona fornøyd også.
Når det gjelder holdbarhet er det helt korekt at datostemplingen har blitt kortere pga EU-regler. Hørte intervju med Prior rundt påsketider som mente at egg som hadde ligget på hytta fra jul godt kunne spises i påsken, så holdbarheten på egg er svært lang. Det er nok bare den europeiske bonde-mafiaen som har trumfet gjennom den korte holdbarheten på eggene.
Det er nok bare den europeiske bonde-mafiaen som har trumfet gjennom den korte holdbarheten på eggene.
Eller bare enda en bekreftelse på at den norske maten er bedre, og derfor holder lenger... :rolleyes:
Photobscura
08-07-09, 12:41
Jeg har spist egg som har vært et halvt år gamle :cool: (brukte den klassiske egg-i-vannglass-testen først). Det smakte helt fint det, tenk, egget må jo være den perfekte konservering fra naturens side :)
Jeg har spist egg som har vært et halvt år gamle :cool: (brukte den klassiske egg-i-vannglass-testen først). Det smakte helt fint det, tenk, egget må jo være den perfekte konservering fra naturens side :)
Pass på så det ikke ligger for varmt og blir kylling :D
Jeg har spist egg som har vært et halvt år gamle :cool: (brukte den klassiske egg-i-vannglass-testen først).
Hvordan var den testen igjen? Har hørt om den, men husker ikke hva som skal skje/ikke skje hvis egget er OK.
Hvordan var den testen igjen? Har hørt om den, men husker ikke hva som skal skje/ikke skje hvis egget er OK.
Som jeg skrev tidligere i tråden:
Som en annen nevner, egg er fullgode langt over datoen. (Ikke at det ofte er noe problem med at egg blir gamle om man lever på lavkarbo, kanskje... hehe).
Måten du da kan teste eggene, før tilberedning, er å dyppe de i vann, f.eks. fylle et litermål eller annen passe stor beholder med vann. Hvis egget synker til bunns er det ferskt. Ligger egget midt i, verken i bunnen eller i vannskorpa er det fortsatt fullgodt å bruke, men om egget bryter vannskorpa og ligger der og dupper delvis over vann, da er det bare å kaste... Jeg tester ett og ett egg på denne måten hvis jeg er usikker på om mine "over-dato-egg" fortsatt er brukbare. Dvs. jeg trenger jo sjelden gjøre det nå, men denne metoden har jeg brukt mye opp gjennom årene, før spiste jeg ikke så mye egg, så det hendte titt og ofte at de gikk over datoen. Lærte teknikken av min kloke gamle mormor :)
Som jeg skrev tidligere i tråden:
Ooops! :o Jeg trodde jeg hadde lest alle innleggene i denne tråden, men det hadde jeg visst ikke.
Uansett, tusen takk! Slikt er kjekt å kunne.
Ooops! :o Jeg trodde jeg hadde lest alle innleggene i denne tråden, men det hadde jeg visst ikke.
Uansett, tusen takk! Slikt er kjekt å kunne.
... og bakgrunnen til denne testen er at egg som er dårlige inneholder gass - derfor flyter de.
Gassen som dannes er svovelgass, og den lukter - bokstavlig talt - råtne egg, he, he
(Det er i allefall det jeg har blitt fortalt...)
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.