View Full Version : Ginseng vs. Rosenrot


mofe
14-12-04, 14:15
Jeg leste et sted at rosenrot kan sees på som en konkurrent til ginseng..

Noen som har brukt rosenrot? Evt. andre som har erfaringer med begge - og foretrekker den ene eller den andre, og isåfall, hvorfor? :)

Forresten, flytende gerimax ginseng inneholder visst endel sukker, men man kan jo ta den i tablettform.

Anne
14-12-04, 14:21
Jeg tar Rosenrot etter anbefaling fra Helsekosten.

Hun sa de anbefalte Ginseng til menn og Rosenrot til kvinner. Pga påvirkningene de har på hormonene våre.....men hva vet jeg. :cool: Vet ikke om det hjelper heller jeg.

Begynte for 1-2 uker siden. Håper å få igjen litt energi....

mofe
14-12-04, 14:22
merket noen virkning til nå, eller? når jeg tar ginseng, merker jeg bedring etter rundt fem-seks dager.. :)

Anne
14-12-04, 14:35
merket noen virkning til nå, eller? når jeg tar ginseng, merker jeg bedring etter rundt fem-seks dager.. :)Vel..ikke sikker, tror ikke det. Jeg skal sjekke om jeg kanskje bør ta to til å begynne med...:D

Begod
14-12-04, 15:02
Er mer fornøyd med Rosenrot en Ginseng, merket ikke noe spesielt med ginseng, førstegangen jeg tok rosenrot var en litt skremmende opplevelse.

Jeg bruker ikke kosttilskuddet rosenrot som man får kjøpt på helsekosten, men tørket rosenrot som en kompis hadde plukket og tørket i fjor sommer.

Førstegangen tok jeg et par biter og ble helt ør i hodet og fikk dott i ørene.
Hvis ikke jeg husker feil så er dette pga. tette blodårer som åpnes/ utvides i hjernen , alså en svært possetiv reaksjon.

Rosenrot virker innen en halvtime tror det tar lengre tid med ginseng.

Jeg mener det har gitt meg større selvtilit / trygghet blir mindre nervøs i forsamlinger og slikt.

Mer energi, men økt sexlyst har jeg ikke merke noe til ( var kansje sterk nok i utgangspunktet).:rolleyes:

Ble litt rotete dette, men har nå prøvd å få frem at jeg foretrekker rosenrot.:)

Summer
14-12-04, 15:06
:_oy: oi, etter den fremstillingen der Begod, så lurer jeg virkelig på om jeg skal gi rosenroten en ny sjanse..... :ja:

mofe
14-12-04, 15:07
dårlige erfaringer, Lise?

Marianne
15-12-04, 20:54
Har også lest at Rosenrot anbefales i større grad til kvinner, på samme måte som Ginseng anbefales til menn. Dong Quai er forøvrig kvinnenes ginseng i østen...virker på samme måte på kvinner som Ginseng gjør på menn.

Har brukt ginseng tidligere og ikke merket noen virkning.

Jeg har også brukt Rosenrot og mener bestemt at jeg har merket det om jeg ikke har tatt dem en dag. I negativ forstand altså ;) . Har blitt mer nedstemt.
På meg har Rosenrot virket mer psykisk enn fysisk, tror jeg da...

Glykemia
18-12-04, 11:14
Jeg har bare noen få piller igjen av min første eske med Rosenrot, og allerede etter første uka kjøpte jeg 2 esker til fordi de var på tilbud. Jeg hadde merkbar effekt umiddelbart men skjønte ikke før etter noen dager at det faktisk var Rosenroten som som skyld i bedre søvnkvalitet, økt utholdenhet, bedre konsentrasjon, mer våken, mer trygg og generelt bedre humør. Hva som er primert og hva som er sekundert vites ikke. (det er jo naturlig å få det bedre liksom med bedre søvnkvalitet)
Men, jeg har virkelig merkbar effekt og tar dagsdosen på 2 stk samtidig på dagen, enten når jeg kjenner at formen er dalende eller om jeg skal noe spesielt som krever litt mer av meg enn jeg kjenner jeg egentlig orker der og da. Hjulpet hver gang!
Men, det står på pakken at det ikke skal brukes fast...og det er jo egentlig kanskje litt dumt...selvom jeg faktisk ikke har har kjent behov for Rosenrot HVER dag heller. Noen dager kjennes det som om effekten av 2 stk har strukket seg over 2 dager.
Forresten, den første uka fikk jeg mye mindre søvnbehov og kunne sove bare 4-5 timer, våkne av meg selv og føle meg uthvilt.:eek:
Ginseng har jeg aldri hatt noen effekt av...
Men, en liten ting som jeg har misstanke om at kanskje er medvirkende årsak til at jeg har såpass effekt av Rosenroten er at jeg også tar Q10. Lurer på om ikke den kan fungere litt som en slags katalysator for Rosenroten jeg...
Vet om fler som også tar 2 stk Rosenrot en time før trening og mener de yter mer.
Selv er jeg såpass positivt overrasket over merbar effekt at jeg tanken har slått meg om at Rosenrot kanskje etterhvert vil kunne kvalifisere som en type doping, og bli tatt bort fra markedet...er jo ofte sånn med ting som faktisk funker.
ALTSÅ: Rosenrot anbefales herved! :D
Psst: gir økt libido også...jadda!:p

mofe
18-12-04, 15:22
Så bra innlegg, Glykemia! :)

Lurer på.. er det noe spesielt merke dere anbefaler? Hvilken tar du, Glykemia?

Tror jeg skal kjøpe rosenrot når jeg får penger nå, altså :)

Begod
20-12-04, 09:59
Bare en liten ting , selv etter at jeg sluttet å ta rosenrot daglig så sitter mye av effekten igjen, spesielt dette med å føle seg trygg og avslappet i nesten alle situasjoner.:)

friflex
21-12-04, 16:40
Dette med Rosenrot for kvinner og Ginseng for menn, er det "vedtatt fakta" eller enkelte sitt syn på saken?

Har vært nysgjerrig på begge deler en stund men ikke prøvd.

Glykemia
22-12-04, 17:58
Når det gjelder hvilket merke jeg bruker så var valget mitt veldig tilbfeldig i og med at PROSAN "Rosen Rot" (som de skriver det - litt av et rosen- rot liksom ;) ), var på tilbud da.
Kjøpte 2 pakker til så kommer til å holde meg til det merket, er jo fornøyd også da. Kjenner er som har så god effekt av kun en pille at HAN nesten ikke tør prøve to...
Men konsentrasjonen rosenrot varier en del har jeg skjønt, og 2 stk av Prosan rosenrot gir en styrke som egentlig ligger i øvre skiktet av anbefalt dagsdose, så idag prøver jeg med kun 1, mot 2 som jeg vanligvis har tatt.
Forøvrig kan jeg ikke skjønne dette med at rosenrot ikke skulle vært anbefalt for menn...aldri hørt før og ei heller funnet noe om det på nettet. Det det derimot står en helt del om er jo at rosenrot regnes for å være naturens Viagra og OGSÅ virker på kvinner...

mofe
29-12-04, 19:15
Jeg lurte på.. Blir man "immun" av rosenrot etter en tids bruk?

F.eks ginseng skal man jo bare ta i en måned av gangen (eller var det to?) - for å pause i en måned - før man evt. begynner igjen. Kroppen venner seg til middelet, og tar ikke til seg det på samme måten om man bruker det hele tiden. (I likhet med mange medisiner)

Noen som vet noe om dette også gjelder rosenrot? Eller kan man ta det 365 dager i året?

Begod
03-01-05, 09:01
Tror at mat og helse mente at man ikke bør bruke rosenrot i mer enn 3 mnd i sammenheng. Mener ikke at jeg er imun mot rosenrot, men at virkningen sitter igjen selv om jeg ikke bruker det daglig. Tar rosenrot engang i blant hvis jeg føler meg slapp.

Marianne
03-01-05, 18:14
Tror at mat og helse mente at man ikke bør bruke rosenrot i mer enn 3 mnd i sammenheng. Mener ikke at jeg er imun mot rosenrot, men at virkningen sitter igjen selv om jeg ikke bruker det daglig. .
Det tror jeg ikke. Jeg har vært utbrent og brukt rosenrot i noen måneder og da var jeg MYE bedre. En stund etter at jeg sluttet med det, var jeg lenge MYE verre.

marianne

mofe
04-01-05, 03:31
Vet dere.. jeg føler ikke så mye virkning av rosenroten jeg.. men det kan kanskje at fordi jeg gikk på ginseng en måned før jeg startet, og har vent meg til å føle meg "bedre" (selv om jeg ikke synes jeg gjør det heller da..)

Jeg har merket "Rosenrot" levert av PreviShop..

Begod
04-01-05, 08:54
Det tror jeg ikke. Jeg har vært utbrent og brukt rosenrot i noen måneder og da var jeg MYE bedre. En stund etter at jeg sluttet med det, var jeg lenge MYE verre.

marianne
Hvorfor sluttet du med rosenrot?
Er du begynt med rosenrot igjen?
Mener du at du ble verre av å ha brukt rosenrot enn du ville vært hvis du aldri hadde prøvd?

Min erfaring er min erfaring , gir ingen garantier for at det virker slik for andre.
Må presisere at at jeg ikke har brukt av kosttilskuddet som fås kjøpt på helse kosten, men tørket rosenrot. Det er sannsynlig at de dosene jeg har tatt er langt over det som er i en eller to piller.

Marianne
04-01-05, 18:43
Hvorfor sluttet du med rosenrot?
Fordi jeg ikke visste at de virket så bra på meg - at det var dem jeg ble bedre og bedre av. Man vet ikke om det er tiden eller andre ting som gjør at man blir friskere og friskere, ikke sant...
Fordi jeg ville se om pillene hadde hatt noen effekt. Fordi jeg har dårlig råd. Fordi jeg ikke har orket/hatt tid/fått surret meg til å kjøpt nye. Fordi jeg har hatt juleferie.:o
Er du begynt med rosenrot igjen? Nei, skal gjøre det. Venter bl.a. på penger til å ta en helsekosthandletur...det er jammen litt av hvert jeg trenger der :rolleyes: .
Mener du at du ble verre av å ha brukt rosenrot enn du ville vært hvis du aldri hadde prøvd?
Nei da! :)

Min erfaring er min erfaring , gir ingen garantier for at det virker slik for andre.
Nei, ikke sant - ikke min erfaring heller, ville bare fortelle om virkningen den hadde på meg. ;)
Må presisere at at jeg ikke har brukt av kosttilskuddet som fås kjøpt på helse kosten, men tørket rosenrot. Så spennende. Hvor har du fått tak i det?
Det er sannsynlig at de dosene jeg har tatt er langt over det som er i en eller to piller.
Tror heller ikke at det virker likt på alle. Ble kjempeoverrasket når jeg sakte men sikkert ble så mye dårligere en stund etter at jeg sluttet med dem. Vel, jeg tror jeg skjønte det først når jeg leste innlegget/skrev i denne tråden :p .

Ikke meningen å få mine erfaringer til å høres riktigere ut enn dine erfaringer altså :snill:

:klem: marianne

Anne
04-01-05, 21:18
:visemuskl Jeg mener også at jeg har positiv effekt av Rosenrot. Begynte midt i desember og synes jeg merket det ganske raskt. Litt mer energi enn hvis jeg ikke tar dem.:visemuskl

Begod
05-01-05, 09:33
Må presisere at at jeg ikke har brukt av kosttilskuddet som fås kjøpt på helse kosten, men tørket rosenrot. Så spennende. Hvor har du fått tak i det?
Det er sannsynlig at de dosene jeg har tatt er langt over det som er i en eller to piller .

Rosenrot er viltvoksende i stort sett hele norge , noen har de også i hagen.

Jeg ble presentert for rosenrot av en kompis som hadde vært på fjellet og plukket røttene for å bruke som kost tilskudd. Han hadde skåret dem i små biter og tørket dem i stekovnen. Han hadde så mye at jeg fikk kjøpe tre bokser( valnøttbokser) av ham for 150 kr. jeg tygger disse bitene som smaker vondt (bittert). han bruker å legge ca en neve med biter på sprit og så ta en en lite skje av eliksiren som kosttilskudd.
En stor:klem: til deg Marianne.

snoopygirl
21-01-05, 17:12
høres spennende ut med rosenrot,,,venter på å få rosenrot i posten hvert øyeblikk jeg..gleder meg til å prøve det og håper det hjelper på meg:)

luringen
29-01-05, 21:34
høres spennende ut med rosenrot,,,venter på å få rosenrot i posten hvert øyeblikk jeg..gleder meg til å prøve det og håper det hjelper på meg:)
Kan man ta rosenrot når man ammer?? Gudene skal vite at HAN er opplagt nok..trenger ikke at det går over i melka liksom:p

HCBergen
09-02-05, 02:44
Kan man ta rosenrot når man ammer?? Gudene skal vite at HAN er opplagt nok..trenger ikke at det går over i melka liksom:p

Hei din luring;0)
Vidunderlig skjønn liten pode du har!Gratulerer så mye;0)Jeg blir glad når jeg ser sånne sjarmtroll;0)
Når det gjelder rosenrot kan jeg tenke meg at det går over i melken.Collett Pharma er en produsent av bla rosenrot,og skriver at kosttilskuddet IKKE må brukes av hverken gravide eller ammende!Ikke like gunstig for den lille altså..Så du får drøye det en god stund før du spiser det..;0)

Lykke til til deg og gutten din;0) :)

mofe
01-03-05, 23:42
.

Rosenrot er viltvoksende i stort sett hele norge , noen har de også i hagen.

Jeg ble presentert for rosenrot av en kompis som hadde vært på fjellet og plukket røttene for å bruke som kost tilskudd. Han hadde skåret dem i små biter og tørket dem i stekovnen. Han hadde så mye at jeg fikk kjøpe tre bokser( valnøttbokser) av ham for 150 kr. jeg tygger disse bitene som smaker vondt (bittert). han bruker å legge ca en neve med biter på sprit og så ta en en lite skje av eliksiren som kosttilskudd.
En stor:klem: til deg Marianne.

Noen som aner hvordan denne veksten ser ut? Og om man kan dyrke den i egen hage, og evt. hvordan? kjøpe frø? hente avleggere i skauen? :o

Marianne
02-03-05, 09:07
http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/rhodi_ro/rhodi_4.jpg

Er dette bildet greit tro...?

Marianne
02-03-05, 09:11
www.rolv.no (http://www.rolv.no)

Ønsker du selv å skaffe deg en rosenrotplante, kan du enten så frø eller hente en rot i naturen. Rosenrot vokser sjelden i tallrike bestand, så pass på så du ikke utrydder arten på de stedene der du måtte finne planten.
Viltvoksende rosenrot (Rhodiola rosea) blir ca 30 cm høy.

Ekstrakt lages av jordstengler og røtter.


http://www.forskning.no/Bilder/1068724393.12/1068724393.12_content.jpghttp://www.kristvi.com/flora/rosenrot1.JPG
http://www.forskning.no/Bilder/1068724707.53/1068724707.53_content.jpg



Ganske vanlig i lavlandet, vanlig på fjellet. På fuktig grus eller torvjord

Rosenrot vokser enten langt nord eller høyt til fjells. Rosenduften fra jordstengelen har det vært interesse for i parfymeindustrien.

Albertine
02-03-05, 10:13
Kanskje dette hadde vært noe for meg? Helsekost, er det der man kjøper det?

HCBergen
02-03-05, 13:22
Kanskje dette hadde vært noe for meg? Helsekost, er det der man kjøper det?

Helsekost og større matvarekjeder som Meny,Obs m fl.Relativt dyrt,synes jeg da.Betalte 88 kr for 30 tabl.

mofe
08-03-05, 04:23
Tusen takk for bildene, marianne! :klem:

Albertine
08-03-05, 18:11
De hadde rosenrot på SPAR! Tenk...sikkert ikke verdens beste merke, men jeg skal likevel prøve.

Skorpia
08-03-05, 18:19
De hadde rosenrot på SPAR! Tenk...sikkert ikke verdens beste merke, men jeg skal likevel prøve. Hvor mye kostet den der da?

Skorpia
08-03-05, 18:21
http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/rhodi_ro/rhodi_4.jpg

Er dette bildet greit tro...?

Så dette er Rosenrot,det visste jeg ikke,den vokser faktisk vilt her:)

Albertine
08-03-05, 18:34
Den kostet 78 kr. for 30 tabletter 750 mg.

Skorpia
08-03-05, 18:37
Den kostet 78 kr. for 30 tabletter 750 mg.
Da skal jeg jammen kjøpe,for nå er jeg lei av å vente på rosenrot som jeg bestilte i posten,der skulle jeg få den første måneden gratis,men det har visst gått i glemmeboka

snoopygirl
08-03-05, 21:52
har brukt rosenrot i litt over en mnd nå jeg...funker ikke på meg ihvertfall:mad: :mad: men det finnes jo mange forskjellige merker ol å få kjøpt,,,,,burde jo ha merka litt forskjell på en mnd skulle jeg tru.....

Skorpia
09-03-05, 00:13
Mulig det ikke virker,hva vet jeg,men har hørt om mange her som synes det er effektivt. Jeg undres om ikke de norske anbefalte dosene er for små,ihvertfall til å begynne med,for jeg har prøvd forskjellige ting som jeg synes er helt uvirksomme.men dobler jeg dosen virker det,så alt er relativt.
Kroppen min har alltid trengt mer enn normalt,hos tannlegen måtte jeg omtrent ha trippel dose for at bedøvelsen skulle virke.
Så jeg vil fortsette med dobbel dose Q 10 så lenge det er piller igjen. For etter fire dager med dobbel dose føler jeg meg mer effektiv enn på lenge,men det gjenstår å se om det bare er en flipp. Og om jeg fortsetter er det store spørsmålet for det er begrenset med hva en har råd til å kjøpe.
UPS: ROsenrot har jeg ikke prøvd enda,men det skal jeg:-)

Begod
09-03-05, 07:16
Prøv å øk dosene, snoopygirl. Hvis det er økt energi du er ute etter så skal det merkes etter ca 1/2 time. Rosenrot er et av få kosttilskudd som har nærmest umiddelbar effekt. Har hørt om de som tar 4 piller før de skal på fest. osv.
De bitene jeg tar er nok mye kraftiere en de pillene som fås kjøpt på helsekosten,

mofe
01-05-05, 07:23
Fant denne artikkelen om rosenrot..

Kilde: dinkost.no


Rosenrot - arktisk ginseng

Av Hilde Nysæther. Publisert 01.01.2000
http://www.dinkost.no/dinkost2/frontend/files/CONTENT/rosenrot.jpg Rosenrot lanseres i USA som et enda mer effektivt anti-stressmiddel og som en mer aktiv energitilfører enn både Ginseng og Ginko biloba. Rosenrot skal, i følge både gammel og ny litteratur, være allment styrkende, virke mot hodepine og annen smerte, depresjoner og stress, normalisere blodtrykk og blodsukkernivå, og påvirke sentralnervesystemet. Rosenrot skal også virke potensfremmende for menn og kvinner.
Rosenrot, Rhodiola rosea vokser vilt i Norge. Du kjenner den kanskje under navn som hårvoks, kalvedans eller bergkrans? Den har mange andre navn også. Det forskes nå på rosenrotplanter fra ulike deler av landet (inkludert Bjørnøya) med hensyn på hvilke planter som inneholder mest av de aktive virkestoffene, og hvilke planter som kan klones for å få mest mulig aktive virkestoffer i en plante.

Lang tradisjon
I Russland og gamle Sovjet, Kina og andre asiatisk land har denne planten vært brukt i over 3000 år som medisin blant annet mot depresjoner, høydesyke, og for å øke utholdenheten og styrke nervesystemet. Sovjetiske soldater fikk med litt rosenrot i sine stridsrasjoner fra mødrene. Vikingene brukte også rosenrot for å holde seg sterke og friske. Kristian IV spiste jordstengler fra rosenrot på sin reise i Norge i 1599. Eskimoer i Alaska har brukt (og bruker fremdeles) rosenrot som grønnsak i gryteretter. Bladene inneholder mye vitamin C og blir spist direkte. I Norge ble bladene brukt i brød og flatbrød, i tillegg til å være middel mot brannsår og andre sår. Den skulle også virke innvendig mot skjørbuk og lungebetennelse.

Roten til det gode?
Det er jordstengelen og røttene fra rosenrot som er av størst interesse for medisinsk bruk. I tillegg til at innholdet av vitamin C er forholdsvis høyt er det minst seks andre virksomme komponenter i rosenrot:
<li>Fenylpropanoider
<li>Fenyletanolderivater
<li>Flavonoider
<li>Monoterpener
<li>Triterpener
Fenolsyrer
Det har vært vist at ekstrakt fra rosenrot fører til økt RNA-konsentrasjon og økt resyntese av ATP i muskulatur, noe som kan forklare økt utholdenhet.

Rosenrotekstrakt virker oppkvikkende på sentralnervesystemet på samme måte som korenask ginseng. Fordelen er at det ikke har den samme ”overstimulerende” effekten som noen opplever ved bruk av ginseng.

Rosenrot antas å ha stort potensial som naturlegemiddel i Europa og USA. I Sverige markedsføres rosnerot som “Arctic root” og har vært godkjent som urtemedisin siden 1985. I Danmark er rosenrot registrert som naturlegemiddel. Rosenrot Norge er klare til å distribuere produktet så snart Statens legemiddelverk godkjenner produktet. Dyrking og produksjon vil være økologisk, og kun basert på norske planter.

Rosenrot tilhører en gruppe planter som er såkalt adaptogene, det vil si at de virker der kroppen har behov for det, uten at det forstyrrer andre biokjemiske prosesser. Shisandra, russisk rot og rosenrot oppfyller kravene til å kalles adaptogene.

På kjøkkenbenken…
Hvis du har tilgang på rosenrot kan du dele renvaskede, ferske røtter i små biter. Ha dem på et glass sammen med 40% sprit (gjerne vodka) og la det stå i romtemperatur i minst 3 uker. En spiseskje av denne kraftdrikken er like bra som rosenrot i tablettform.