View Full Version : Marsipan!


Ulex
24-12-04, 10:55
Jeg laget marsipan med Splenda i går og synes den ble deilig. Brukte mandelmel som jeg fant i Frankrike, men vanlige skåldete, malte mandler blir jo det samme. Slik gjorde jeg det:

Marsipan, lavkarboutgave
125 g mandelmel
Drøyt 1 dl Splenda
1/2 ts tragant (planteekstrakt som gjør marsipanen seig, selges på apotek)
1 liten eggehvite
2 ss Grand Marnier
50 g mørk sjokolade (med minst 70% kakao)
1/2 ts cocosa

Kjør Splenda i blenderen til det får konsistens som melis.
Bland mandelmel, tragant og Splenda.
Visp eggehviten lett og rør den inn i mandelmassen sammen med Grand Marnier.
Nå har du marsipanmassen klar. Trill kuler av den og sett kulene kaldt mens du gjør klart sjokoladetrekket.

Kok opp vann i en stor kjele og ta kjelen av plata.
Sett en bolle over kjelen - den skal ikke komme borti vannet.
Ha sjokolade og cocosa i bollen og rør forsiktig til det er smeltet.
Så er det bare å hele sjokolade over kulene, evt. å dyppe dem i sjokoladen hvis du synes det er enklere.

Ferdig! Sett kjølig og vent på at sjokoladen stivner. :sikle:

God jul!

Ulex

Aline
24-12-04, 11:01
lurt å lage de rett før!! :) så man ikke spiser opp alle før gjestene kommer...? ;) ;)

:D

god jul!!

Nille
25-12-04, 00:24
Lagde denne i en fart i ettermiddag. Brukte 50/50 Splenda/Natreen fordi jeg ikke hadde nok Splenda igjen. Må bruke litt mer enn 1/2 kopp neste gang - tror jeg. Hadde ikke Grand Marnier heller - men marsipanen ble god den ! Brukte Lindt Madagaskar 70% og Cocosa - neste gang skal jeg la sjokoladen kjølne litt mer før jeg har den på......

For meg er den søt nok - men jeg skal teste den ut på andre i morgen....... Håper på en måte at de IKKE liker den :p

Aline
25-12-04, 01:16
For meg er den søt nok - men jeg skal teste den ut på andre i morgen....... Håper på en måte at de IKKE liker den :p
:D :D :D

Hyper
10-12-06, 14:17
Kan man kjøre splenda i en blender-til melis?...
sånn blender man lager smoothie i?
Jeg har ikke kjøkkenmaskin nemlig....

Nille
10-12-06, 15:55
Ja, det kan du. Det funka for meg iallefall !:D

Hyper
10-12-06, 16:17
Da skal jeg prøve det i morra...Med smelta sjokolade, og i syltetøyglass pynta med decoupage, blir det fiinfine julegaver;)

Nille
10-12-06, 16:25
Husk at mandlene må tørke et par dager etter skolding, ellers blir ikke marsipanen vellykket

Hyper
10-12-06, 16:27
Må jeg skolde de da?...Kransekakemasse er vel laget med mandler som ikke er skoldet?..Og det er jo kjempegodt;)

Nille
10-12-06, 19:15
ååå unnskyld, trodde det var marsipan du skulle lage jeg :o

Hyper
10-12-06, 19:16
Jooo..det ER marsipan jeg skal lage...Men tenkte at om jeg ikke skolder mandlene, blir det som kransekakemasse?Sant?...
Kan jo font dyppe den i sjokolade også..Godt det;)?..

Nille
10-12-06, 21:41
Jooo..det ER marsipan jeg skal lage...Men tenkte at om jeg ikke skolder mandlene, blir det som kransekakemasse?Sant?...
Kan jo font dyppe den i sjokolade også..Godt det;)?..

Med skall blir hverken smak eller useende som ordentlig marsipan - den er jo tilnærmet hvit, med skall blir den som kransekake - litt gråbrun med brune flekker. Det sitter også litt smak i skallet, men det blir sikkert godt for det ! Fortell hvordan det blir da ! :D

Hyper
10-12-06, 21:44
Will do;)

Husker jeg fikk sånne kransekakestenger da jeg var liten, som var dyppet i sjokolade på endene..Søsteren min jobbet på bakeri nemlig...hehe..

jeg skal prøve i morra tenker jeg, så rapporterer jeg resultatet!:)

Summer
10-12-06, 22:12
Vi har laget både grov og lys marsipan. Begge deler er godt. Og ikke tørket vi mandlene før vi laget den heller, - men da hadde vi eggehvite i, og da er det jo viktig å passe på å ha den i kjøleskap. :)

tess81
18-12-06, 13:19
Her kommer et dumt spm, men hva er Grand Marnier??
Jeg burde sikkert vite det men....:cool:

Nille
18-12-06, 14:13
Grand Marnier er en likør....:) En fin og dyr sådann.....

tess81
18-12-06, 15:44
Grand Marnier er en likør....:) En fin og dyr sådann.....

ååååå, hmmm har ikke sånn:( men den blir vel god uten også får mi håpe.. tenkte jeg skulle dra på apoteket og kjøpe tragant i morra....liker at ting er seige, og det gjør mamma også.....hmm men kom til å tenke på noe, seig marsipan?? :lol: vet at kransekake er best seig, men marsipan???

Nille
18-12-06, 23:19
Den blir mindre tørr og henger bedre sammen med tragant.

Jeg har forresten laget i dag - både "vanlig" marsipan med splenda og aprikos marsipan. Sistnevnte ble best. Da jeg lagde dem syns jeg at alt ble for søtt. Men når jeg har smakt på det nå er faktisk den vanlig marsipanen litt for lite søt. Jaja......

shallow
19-12-06, 12:54
Husk at mandlene må tørke et par dager etter skolding, ellers blir ikke marsipanen vellykket

Jeg kjører de skoldede mandlene 1 time halvannen i stekovnen på litt under 100 grader. - Men om dette er nok vet jeg ikke. I alle fall ble de nå marsipan.

Shallow

Summer
19-12-06, 14:54
a og aprikos marsipan. ..Hva er det? Mandler og aprikos kjørt sammen?

Nille
19-12-06, 15:49
Jeg laget fra oppskriften til Guro ... får ikke klippet og limt i dag ser det ut til (maskina mi på jobb vil ikke), så om du søker opp marsipan og brukernavn Guro og velger tråder så kommer den øverst. Post nr. 1 i den tråden. Det står det oppskrift både på vanlig marsipan og aprikosmarsipan. Syns den vanlige marsipanen ble veldig tørr (feil forhold mellom mandler og eggehviter tror jeg) og skjønte ikke hvorfor, men så oppdaget jeg at det jo var en helt annen marsipan enn den jeg lagde i fjor, for da laget jeg fra oppskriften i denne tråden her.....:p Aprikosmarsipanen ble litt for klissete, så jeg blandet i litt av den vanlige......(den tørre...)

tess81
19-12-06, 16:21
Jeg laget fra oppskriften til Guro ... får ikke klippet og limt i dag ser det ut til (maskina mi på jobb vil ikke), så om du søker opp marsipan og brukernavn Guro og velger tråder så kommer den øverst. Post nr. 1 i den tråden. Det står det oppskrift både på vanlig marsipan og aprikosmarsipan. Syns den vanlige marsipanen ble veldig tørr (feil forhold mellom mandler og eggehviter tror jeg) og skjønte ikke hvorfor, men så oppdaget jeg at det jo var en helt annen marsipan enn den jeg lagde i fjor, for da laget jeg fra oppskriften i denne tråden her.....:p Aprikosmarsipanen ble litt for klissete, så jeg blandet i litt av den vanlige......(den tørre...)

lager du me fruktose???

jeef-micro
19-12-06, 16:25
jeg lagde med fruktose i fjor... are kjørte den med stavmixer til det ble melis av den

tess81
19-12-06, 16:42
hmm glemte å piske eggehviten lett, har jeg ødelagt alt nå??:mad:

blir jo ikke en masse, alt er jo løst hvis noen skjønner

å trenger svar nå

Summer
19-12-06, 16:47
Kansje du bare skal kjøre den ekstra i maskinen? Jeg kjørte med upisket eggehvite og fruktose som ikke var melis, og den ble helt fin når jeg knadde den. :)

tess81
19-12-06, 16:53
Kansje du bare skal kjøre den ekstra i maskinen? Jeg kjørte med upisket eggehvite og fruktose som ikke var melis, og den ble helt fin når jeg knadde den. :)


hmm, da prøver jeg det, kjørte du med grind??

Summer
19-12-06, 16:55
Grind?

Jeg kjørte i kjøkkemaskinen med knivblad...

tess81
19-12-06, 17:33
nå ligger den i kjøleskapet, innpakket i plast, skal trille kuler i morra og dyppe i sjokkis........blei god:p

Takk for hjelp :klem:

Nille
19-12-06, 17:38
lager du me fruktose???

Sorry, glemte å si det, jeg brukte Splenda som jeg hadde laget "melis" av.

jeef-micro
19-12-06, 18:02
<har aldri pisket eggehviten jeg... bare malr mandler og har i melis og eggehvite...

men jeg har funnet ut at jeg får bedre marsipan om jeg bruker mandelkvern enn om jeg bruker maskin(stavmixer el blender) for å male de. Jeg tror det har å gjøre med fettet i mandlene...

Ninja
19-12-06, 20:20
Har en kransekake oppskrift jeg har tenkt til å prøve:) Det står at halv parten av mandlene skal skoldes, skal du tørke i et par dager?? Det står ikke der, men er det en slags selvfølge??

tess81
19-12-06, 21:22
<har aldri pisket eggehviten jeg... bare malr mandler og har i melis og eggehvite...

men jeg har funnet ut at jeg får bedre marsipan om jeg bruker mandelkvern enn om jeg bruker maskin(stavmixer el blender) for å male de. Jeg tror det har å gjøre med fettet i mandlene...

har ikke mandelkvern:( tror også at det er best:rolleyes:

tess81
19-12-06, 21:25
Har en kransekake oppskrift jeg har tenkt til å prøve:) Det står at halv parten av mandlene skal skoldes, skal du tørke i et par dager?? Det står ikke der, men er det en slags selvfølge??

godt spm, rart at det ikke står iallfall, men du kan jo tørke de på rett under 100grader i ca 1 1/2 time som Shallow skriver.....

bia
20-12-06, 15:15
Mmm.... Og jeg som har lett etter en sånn oppskrifT!!! Er denne diabetikervennlig også?

Summer
20-12-06, 15:36
Mmm.... Og jeg som har lett etter en sånn oppskrifT!!! Er denne diabetikervennlig også?Ja. :)

Du kan jo bruke hvilket søtstoff du vil, og det er jo små mengder fruktose (2ss), så det vil jeg si.

Mum 4 2
20-12-06, 19:32
Her er Guros oppskrift

Aprikosmarsipan ?*

· 100 g skållede mandler, malte
· 100 g tørkede, myke aprikoser i skiver
· 50 g fruktosemelis
kjøres sammen i hurtigmikser/ foodprosessor. Tilsett
· 1-2 ts eggehviter
og kjør videre til den samler seg og får marsipankonsistens. Form pølser og dypp i smeltet sjokolade. Eller bruk som fyll i marsipanbrød.

Fra denne tråden:
http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=2208

Ninja
20-12-06, 22:13
Om en ikke har mandelmel, hvor mange gram mandler skal man male??

MorStine
22-11-07, 14:16
Drar opp denne tråden igjen jeg... Åh... Jeg SKAL lage marsipan, jah! Dere skriver kjøkkenmaskin, jeg har bare blender, men tror dere det duger? Lager marsipan hvert år, men jeg bruker bare mandelkverna fra Tupperware og knar det sammen... Kan man ikke det med denne/disse oppskriftene?

tess81
23-11-07, 16:50
morstine :


men jeg har funnet ut at jeg får bedre marsipan om jeg bruker mandelkvern enn om jeg bruker maskin(stavmixer el blender) for å male de. Jeg tror det har å gjøre med fettet i mandlene...

Mayella
14-12-07, 22:11
Denne smakte jo helt som "Gullbrød" man kjøper på butikken.
NAM NAM!!!!
BARE Å prøve å ikke spise for mye da...

terry
14-12-07, 23:37
Har lagd kransekaker fingre flere ganger nå. Kjempegodt. Men jeg får dem ikke "seig". Syns de blir litt tørr selv med litt under en halv ts tragant på 200g mandel. Bruker 2 eggehviter og 2 dl splenda (kjørt til melis).
Har prøvd med forsjellige steketider også men enten blir de enda tørrere eller for lite stekt.
Noen forslag?

LilleRosin
15-12-07, 21:00
Har lagd kransekaker fingre flere ganger nå. Kjempegodt. Men jeg får dem ikke "seig". Syns de blir litt tørr selv med litt under en halv ts tragant på 200g mandel. Bruker 2 eggehviter og 2 dl splenda (kjørt til melis).
Har prøvd med forsjellige steketider også men enten blir de enda tørrere eller for lite stekt.
Noen forslag?

Jeg lagde kransekake fingre for noen dager siden, og mine ble seige. Etter at deigen var ferdig varmet jeg den forsiktig i en kjele, så lot jeg den stå i kjøleskapet over natta.

Karbosara
16-12-07, 00:37
Jeg har laget marsipan i dag...(i går...hehe) og den ble helt fin, men jeg må innrømme at jeg syns Splendaen gir en ettersmak jeg iike helt greier...det er akkurat som at den manglet den siste lille piffen. Tenkte jeg skulle prøve med flytende suketter i morgen...(senere i dag...)

Har noen erfaring med at det Må være strøsuketter som males til melis, for at konsistensen skal bli vellykket? For da må jeg ut og handle...

Vitra
08-03-10, 14:06
Denne lagde jeg i helga. Brukte 125 g malte mandler, ca 1 dl splenda og 1 stk eggehvite. Trilla kuler som jeg dyppet i ca 50 gram smelta mørk sjokolade (fra Sukkerfritt).
Dette ble en himmelsk opplevelse for en sjokoholiker på "tørk" :p
Anbefales!