LenaBeatrice
05-11-09, 12:23
Har klippet og limt inn følgende tekst fra bloggen min:
Tidligere i høst lastet jeg ned og gjorde et forsøk på å lese siste nummer av Annals of Nutrition & Metabolism.
Dette nummeret er en 300 siders rapport med tittelen Fats and Fatty Acids in Human Nutrition.
I rapporten sammenfatter 28 eksperter (plukket ut av FAO och WHO) det nyeste om emnet Fat and Fatty Acids.
Det er en vanskelig og rotete rapport å lese, og jeg ga opp ganske fort, med håp om at “proffene” med tid og stunder ville kommentere denne rapporten som er veldig interessant.
Den er interessant fordi Verden Helseorganisasjon (WHO) står bak den.
Som kjent henvises det ofte til WHO når det gjelder de nordiske kostholdsrekomendasjonene (NNR 2004). Og det er de nordiske rekomendasjonene som ligger bak de norske kostholdsrådene fra Sosial- og Helsedirektoratet.
Rådene fra sosial- og helsedirektoratet er men for oss.
Trekker vi dette enda litt lengre så er Grete Roedes kostholdsråd i tråd med offentlige råd.
Dere skønner opplegget her?
WHO -> Felles nordiske kostholdsråd -> Norske kostholdsråd -> Vi som bor i Norge, og Kursholdere som Grete Roede.
Nå har proffene sett på denne rapporten, og proffene har i fellesskap skrevet en artikkel i Dagensmedicin.se.
(http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/11/04/radikal-forandring-av-whos/index.xml)Navn på proffer jeg kjenner igjen er: Uffe Ravnskov, Andreas Eenfeldt, og Christer Enkvist (det er flere).
Under siterer jeg utvalgte avsnitt i deres artikkel som handler om rapporten fra WHO.
Selve artikkelen er svensk, men innneholder noen engelske sitater fra WHO’s rapport som jeg har oversatt til norsk:
Men i samman*fattningen på sidan 191 konkluderar Skeaff och Miller helt korrekt:
WHO: ”Tilgjengelig beviser fra studier er utilfredsstillende og upålitelige og kan ikke brukes for å slå fast og sannsynliggjøre at det finnes en sammenheng mellom fett i kosten og risiko for CHD (Coronary Heart Disease = Hjerte- og karsykdom)”.
I avsnittet om sambandet mellan övervikt, diabetes, det metabola syndromet och det mättade fettet ges mycket utrymme åt studier, som visat att ett kortvarigt, högt intag av fett är associerad med nedsatt insulinkänslighet, men man har ignorerat de talrika kontrollerade experiment som visat att den bästa behandlingen av det metabola syndromet är att ersätta matens kolhydrater med fett.
WHO:
1) ”Per dags dato finnes det ikke tilstrekkelige beviser for å kunne slå fast at det finnes sammenheng mellom totalt inntak av fett (eller inntak av hvilken som helst type fett) og diabetes.”
2) “Data som handler om sammenhengen mellom overvekt og totalt inntak av fett og inntaket av mettet fett forblir resultatløse”.
Les hele: Radikal förändring av WHO:s syn på mättat fett i maten (http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/11/04/radikal-forandring-av-whos/index.xml)
Tidligere i høst lastet jeg ned og gjorde et forsøk på å lese siste nummer av Annals of Nutrition & Metabolism.
Dette nummeret er en 300 siders rapport med tittelen Fats and Fatty Acids in Human Nutrition.
I rapporten sammenfatter 28 eksperter (plukket ut av FAO och WHO) det nyeste om emnet Fat and Fatty Acids.
Det er en vanskelig og rotete rapport å lese, og jeg ga opp ganske fort, med håp om at “proffene” med tid og stunder ville kommentere denne rapporten som er veldig interessant.
Den er interessant fordi Verden Helseorganisasjon (WHO) står bak den.
Som kjent henvises det ofte til WHO når det gjelder de nordiske kostholdsrekomendasjonene (NNR 2004). Og det er de nordiske rekomendasjonene som ligger bak de norske kostholdsrådene fra Sosial- og Helsedirektoratet.
Rådene fra sosial- og helsedirektoratet er men for oss.
Trekker vi dette enda litt lengre så er Grete Roedes kostholdsråd i tråd med offentlige råd.
Dere skønner opplegget her?
WHO -> Felles nordiske kostholdsråd -> Norske kostholdsråd -> Vi som bor i Norge, og Kursholdere som Grete Roede.
Nå har proffene sett på denne rapporten, og proffene har i fellesskap skrevet en artikkel i Dagensmedicin.se.
(http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/11/04/radikal-forandring-av-whos/index.xml)Navn på proffer jeg kjenner igjen er: Uffe Ravnskov, Andreas Eenfeldt, og Christer Enkvist (det er flere).
Under siterer jeg utvalgte avsnitt i deres artikkel som handler om rapporten fra WHO.
Selve artikkelen er svensk, men innneholder noen engelske sitater fra WHO’s rapport som jeg har oversatt til norsk:
Men i samman*fattningen på sidan 191 konkluderar Skeaff och Miller helt korrekt:
WHO: ”Tilgjengelig beviser fra studier er utilfredsstillende og upålitelige og kan ikke brukes for å slå fast og sannsynliggjøre at det finnes en sammenheng mellom fett i kosten og risiko for CHD (Coronary Heart Disease = Hjerte- og karsykdom)”.
I avsnittet om sambandet mellan övervikt, diabetes, det metabola syndromet och det mättade fettet ges mycket utrymme åt studier, som visat att ett kortvarigt, högt intag av fett är associerad med nedsatt insulinkänslighet, men man har ignorerat de talrika kontrollerade experiment som visat att den bästa behandlingen av det metabola syndromet är att ersätta matens kolhydrater med fett.
WHO:
1) ”Per dags dato finnes det ikke tilstrekkelige beviser for å kunne slå fast at det finnes sammenheng mellom totalt inntak av fett (eller inntak av hvilken som helst type fett) og diabetes.”
2) “Data som handler om sammenhengen mellom overvekt og totalt inntak av fett og inntaket av mettet fett forblir resultatløse”.
Les hele: Radikal förändring av WHO:s syn på mättat fett i maten (http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/11/04/radikal-forandring-av-whos/index.xml)