View Full Version : Krydder


Flittige bie
09-11-09, 21:53
Kan all slags krydder tørket eller urter brukes i maten? det står ikke carbo og sånt bak på krydderboksene.

Brukte tacokrydder i dag uten å sjekke og fikk lettere sjokk da jeg såg krydder innholdet, så sånne ferdig blandinger bør man vel holde seg unna?

Er de noe krydder man ikke bør benytte?

jvb
09-11-09, 23:33
Er de noe krydder man ikke bør benytte?

Kommer an på hvor mye krydder du bruker, normalt sett er det ikke så mange grammene du har på vil jeg tro?

Min egen tommelfingerregel er at jeg regner 50% karb i sånn krydder som man får på glass - de fleste har typisk godt over dette nivået. Det er riktignok mangelfull merking på krydder, men på de som det finnes verdier på så er de stort sett ganske høye:
Black Boy på matvareguiden (http://www.matvareguiden.no/sokemaskin.asp?search=black+boy&type=produkter)

Er lenge siden jeg veide krydder dog, det ble liksom aldri noe fornuftig siden vekten min må ha minst 2g for å vise noe resultat :)

Edit: Posekrydder er nok ikke nødvendigvis noe verre, men viktig å være obs på ja!

Supera
10-11-09, 01:24
Min egen tommelfingerregel er at jeg regner 50% karb i sånn krydder som man får på glass - de fleste har typisk godt over dette nivået. Det er riktignok mangelfull merking på krydder, men på de som det finnes verdier på så er de stort sett ganske høye:
Black Boy på matvareguiden (http://www.matvareguiden.no/sokemaskin.asp?search=black+boy&type=produkter)
Jeg oppdaget ved en tilfeldighet at matvareguiden har feil på mye krydder! De trekker ikke fra kostfiber... Bare sjekk selv med black boy karri f.eks. Send 100g til tallerkenen og trykk på detaljer. Der står det fortsatt 58,4% karbo i oversikten, men når man ser på detaljene på karbo, så står det 33,2% kostfiber og 25,2% mono/disakkaride. Altså er det egentlig bare 25,2% karbohydrater i det! Fy til matvareguiden!

trillian78
10-11-09, 12:33
Tacokrydderet bør du nok holde deg unna ja. Det er jo masse masse sukker i, og man bruker jo ganske mye. Heldigvis finnes det en genial tacokrydderoppskrift her inne som smaker minst like godt som kjøpekrydderet, selv om det er uten sukker.

Her (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=14056&highlight=tacokrydder) er oppskriften.

Jeg ville nok generelt holdt meg unna mange av de ferdige krydderblandingene av den sorten man skal ha en hel pose i en rett. Ikke bare på grunn av sukkerinnhold, men også fordi de ofte inneholder glutamat. Dessuten blir maten ofte bedre om man lærer seg å blande egne kryddeblandinger av "rent" krydder.

Når det gjelder vanlig "rent" krydder ville jeg ikke brukt energien min på å veie og telle altså. Hvor mange karber kan det bli på en dag liksom? Det man bruker av krydder veier jo ikke stort. Og krydder er jo så viktig for smak og variasjon at jeg synes ikke det er der man skal stramme inn.

Ellers vil jeg gjerne slå et slag for ferske krydderurter. Fersk koriander, mynte, timian, basilikum, rosmarin og bladpersille gjør underverker for maten. For ikke å snakke om både rød og grønn fersk chili, fersk ingefær og hvitløk. Her blir jo vekten høyere enn ved bruk av tørt krydder. Men disse går det jo an å veie om man bruker mye av det.

Flittige bie
10-11-09, 22:34
Nei tenkte ikke å stramme inn på krydderet heller hehe, men fant ut at ferdig miksa pakker var kanskje mindre lurt enn det du mikser selv.
nå er jo til og med tacomiddagen berget, takk for oppskriften.

I dag laga eg burmesisk kryddermarinert kylling, nydelig rett dere finner i bloggen min, jeg regna ei halv ts til å være 5 gr da jeg ikke har en vekt som måler så lavt, men tror ikke det er så tungt.

trillian78
10-11-09, 23:14
I dag laga eg burmesisk kryddermarinert kylling, nydelig rett dere finner i bloggen min
Mmmm... Det (http://livstilsendring.blogspot.com/2009/11/burmesisk-kryddermarinert-kylling.html) ser kjempegodt ut :sikle: *notereroppskriften*

Tiki
11-11-09, 17:37
Har oppdaget at krydderet merket Hindu ofte er uten sukker i i motsetning til mange av blandingene til Black Boy

beate
11-11-09, 20:13
Hva med Black Boy Grillkrydder da? Finner ikke ut om det inneholder noe karber i form av sukker. På boksen står det bare at det inneholder: Salt, smaksforsterker (natriumglutamat), paprika, sort pepper, løk, allehånde, sellerifrø, gurkemeie, karve, bukkehornskløver, koriander, chili, nellik, dill, farge (paprikaekstrakt).

Dette skulle vel være trygt vel?

Shooterr
11-11-09, 20:15
Hva med Black Boy Grillkrydder da? Finner ikke ut om det inneholder noe karber i form av sukker. På boksen står det bare at det inneholder: Salt, smaksforsterker (natriumglutamat), paprika, sort pepper, løk, allehånde, sellerifrø, gurkemeie, karve, bukkehornskløver, koriander, chili, nellik, dill, farge (paprikaekstrakt).

Dette skulle vel være trygt vel?

Ugh.

Dårlig tegn at de to ingrediensene det er mest av er salt og natriumglutamat. Jeg hadde styrt langt unna.

beate
11-11-09, 21:00
Hvorfor er det en dårlig ting? :confused:

Shooterr
11-11-09, 21:23
Du kan lese om glutamat her feks:

http://forbrukerportalen.no/Artikler/2008/svensk_skepsis_til_glutamat

trillian78
11-11-09, 21:28
Hvorfor er det en dårlig ting? :confused:

Titt for eksempel på disse:
http://dinmat.aftenposten.no/Temasider/Artikler/Mat-og-helse/Risikomat/Forskere-sl%C3%A5r-alarm

http://forbrukerportalen.no/Artikler/2008/svensk_skepsis_til_glutamat

Glutamat er også et signalstoff i hjernen vår. Bruken av stoffet som tilsetning i ferdigmat mistenkes av svenske forskere å kunne ha fl ere negative effekter enn tidligere antatt.
- Det er vanskelig å si konkret hvor farlig glutamat er for mennesker, men i dyreforsøk bruker vi glutamat for å drepe hjerneceller, sier Charlotte Erlanson-Albertsson som er professor og forsker ved Universitetet i Lund.
Hun tror også at glutamat kan være en medvirkende årsak til den såkalte fedmeepidemien.
- Glutamat påvirker den delen av hjernen som styrer sultfølelsen og kaloribehovet. Når forsøksdyrene får glutamat, spiser de mer og legger på seg. I tillegg bør folk med migrene, allergier eller overfølsomhet være forsiktige med inntak av smaksforsterkere, sier Erlanson-Albertsson.

beate
11-11-09, 22:17
Ok, det var jo opplysende! Men nå er det ikke slik at det er så ofte jeg bruker grillkrydder på maten da, bare en gang i mellom. Var redd det var sukker jeg, men heldigvis var det ikke det da! :p
Mannen min bruker imidlertid grillkrydder hver dag, men er heldigvis ikke overvektig da. Likevel kan man jo gjøre seg opp noen tanker da når man leser dette! :rolleyes:

Serenio
11-11-09, 22:20
Har oppdaget at krydderet merket Hindu ofte er uten sukker i i motsetning til mange av blandingene til Black Boy

Nå har jeg lett og lett, men jeg finner ikke Hindu-krydder noe sted. Hvor får dere tak i det? (Oslo)

Carisma
11-11-09, 22:52
Nå har jeg lett og lett, men jeg finner ikke Hindu-krydder noe sted. Hvor får dere tak i det? (Oslo)
Jeg køper Hindu på Meny hvertfall

Tiki
12-11-09, 08:52
Nå har jeg lett og lett, men jeg finner ikke Hindu-krydder noe sted. Hvor får dere tak i det? (Oslo)

PÅ Kiwi og Rema mener jeg å huske. I alle fall på Kiwi. Der kjøpte jeg Sitronpepper i går med pepper, sitronskall og rene produkter, i motsetning til Black Boy sitt sitronpepper. Dette er godt å ha på salat bl.a.

Lykke til på letinga.