View Full Version : Karbohydreter sammen med fett eller alene?


Almar
02-12-09, 13:40
Blir litt forvrret av de forksjellige lavkarboreningene og forskjellige anbefalinger ang fett og karbohydrater. Noen mener jo at dersom man skal spise karbohydrater så skal de spises separat uten å blande de med fett. (Lindberg) Noen mener de skal spises på slutten av et måltid med mye fett, (Skaldeman) mens andre mener hvis man først skal spise litt raske karbohydrater, skal det spises med masse fett, for da stiger ikke blodsukkeret så mye (tror det var O.E).

Hva er egentlig riktig? Tenker f.eks på sjokolade. Jeg har begynt å lage litt sjokolade i helgene, og da blander jeg 86% sjokolade med masse fett (smør, cocosa og fløte. Blir ca 22 raske kh tilsammen, som jeg som regel fordeler over to dager).

Men så blir jeg så usikker på om de er dumt. Har jo lært at karbohydrater åpner for fettlagring, og tenker da at når jeg kombinerer disse sånn som i denne sjokoladen vil kroppen lagre fettet? Eller er det bra å blande ut karbohydratene med fettet, slik at ikke man får en så stor blodsukkerstigning, og dermed ikke vil lagre fett? Hva er egentlig riktig, og hvorfor? Noen som kan forklare? :confused:

mofe
02-12-09, 13:46
Spørsmålet her er om du er i ketose eller ikke. Er du i ketose, og har tenkt å holde deg der, så har det ikke noe å si når du spiser det.

Når det gjelder Lindberg, så er man ikke i ketose, og da har det noe å si. På Lindberg skal man uansett ikke spise mengder av fett..

Når det gjelder hva Skaldemann mener.. jeg ser at han har et poeng, men husk på at han ikke er lege, som f.eks Atkins er, eller Torkil Andersen (ketolyse)..

Når det gjelder den sjokoladen din, ville jeg vært litt forsiktig - spesielt siden sukker skaper mere sukkerhunger.. Trenger du å lage så mye som du gjør, feks? Uansett, vi reagerer alle forskjellig, og det fins ingen fasit på vektnedgang.

Almar
02-12-09, 14:03
Er nok ikke i ketose (har ikke sjekket). Prøver å ligge på under 70 kh pr. dag. (Går litt ut fra Bedre uten brød-filosofien tror jeg. Driver å prøver meg litt frem)

Jeg ser at det er dumt å spise den sjokoladen i helgene, for jeg får helt klart søthunger, men klarer å holde meg unna annet godis når jeg har disse isteden. (Har planer om en sukker-detox etter jul...)

Men tenker også på ting som f.eks Fedon-brød som jeg spiser en liten skive av innimellom. Skal jeg da spise den med magert pålegg og uten smør, eller er det bra å bruke endel smør og fett pålegg? Hindrer det blodsukkerstigning? Hvorfor gjør det i så fall det?

Kitt
02-12-09, 14:10
Sånn jeg har skjønt det blir måltidets totale GI lavere om man blander karber og fett.
Dette igjen resulterer i mindre innvirkning på blodsukkeret, lavere insulinproduksjon og dermed mindre fettlagring!

Masse karber i et måltid vil gi signaler om å pøse på med insulin, som jo er "nøkkelen" til fettlagring!