View Full Version : Svinestrimler med fennikel fra Matprat


EmilyB
07-12-09, 17:21
Fant en helt nydelig rett på matprat.no, som jeg lagde i går:
http://www.matprat.no/artikkel.aspx?artid=7457



400 g ytrefilet av svin
2 ss margarin /olje til steking
¾ stk purre eller ca. 2 sjalottløk
2 stk fennikel
1 dl grønnsakbuljong (utblandet)
1 dl crème fraîche
½ ts malt muskat

Slik gjør du:

1. Brun margarin/olje og tilsett strimlet svinekjøtt. Stek raskt slik at kjøttet blir gyllent.

2. Tilsett finhakket purre og finstrimlet fennikel og la det frese i pannen et par minutter.

3. Tilsett grønnsakbuljong og créme fraiche og smak til med muskat. La gryten trekke ved kokepunktet et par minutter.

Ønsker du å sette litt ekstra smak på retten kan du tilsette en liten skvett tørr sherry, eller hvitvin.

Jeg lagde både med purre OG sjalottløk og det ble kjempegodt. På selve oppskrften på matprat står det at man skal servere med basmatiris. På lavkarbo går selvsagt ikke det. Finn en god salat eller jukseris, det duger like bra. Jeg tror også jeg skal øke målene på sausen neste gang. Nå ble det veldig lite synes jeg.

somaya
07-12-09, 21:30
Endelig en rett jeg kan bruke fennikel i, synes det er så godt. Regner med jeg kan bruke kyllingfilet istedet for svin.

Rin
08-12-09, 04:07
Oi, det så skikkelig godt ut. Er også veldig glad i fennikel! Noteres som middag iløpet av uka. :ja:

isolde
14-12-09, 10:21
Sjekk karboinnholdet i fenikkel, tror det er ganske høyt :( Vil i tillegg minne om at margarin er på linje med å banne i kirken......
Hilsen "tante Sofie"

Rin
14-12-09, 10:35
Sjekk karboinnholdet i fenikkel, tror det er ganske høyt :( Vil i tillegg minne om at margarin er på linje med å banne i kirken......
Hilsen "tante Sofie"

Margarin har vel de fleste tilstedeværelse nok til å bytte med smør :D Og fennikelen er vel sånn 5 kh/100g - om det er høyt eller ikke tenker jeg avhenger av hvor mye man spiser. :) Selv er jeg så småspist at det overhodet ikke bekymrer meg - og jeg lagde denne middagen i forrige uke, det var godt!

somaya
14-12-09, 12:02
Godt var det i så fall. Jeg bytter automatisk margarin med smør og brukte kyllingfilet istedet for svin. Brukte 2 fennikel og ca 600 gr kylling til meg og 3 barn (ungene fikk ris til) og det var nok.

Supera
14-12-09, 19:08
Og fennikelen er vel sånn 5 kh/100g
Ser ut til at det er 3 g faktisk. 5 g karbo står det, men i detaljer står det 2 g kostfiber og 3 g mono/disakkarider. Fra matvareguiden (http://www.matvareguiden.no/matvare.asp?Id=139).

Rin
14-12-09, 23:27
Ser ut til at det er 3 g faktisk. 5 g karbo står det, men i detaljer står det 2 g kostfiber og 3 g mono/disakkarider. Fra matvareguiden (http://www.matvareguiden.no/matvare.asp?Id=139).

Oi, se det - enda bedre :D

Areola
15-12-09, 10:03
Det er nok allerede trukket fra kostfiber på norske næringsinnhold-lister.

Supera
15-12-09, 16:46
Det er nok allerede trukket fra kostfiber på norske næringsinnhold-lister.
Det skal være det, ja. Men hvor ble det av de siste 2 karbohydratene? På matvareguiden, send 100g fennikel til tallerkenen og klikk så på vis detaljer.

Ett bedre eksempel er karri (http://www.matvareguiden.no/matvare263.asp):

Generelle verdier (karri)
KCAL: 339,38
Fett: 13,80 g
Protein: 12,70 g
Karbo: 58,40 g

Detaljverdier (Karbohydratene i karri)
Stivelse: ---
Kostfiber: 33,20 g
Mono/di: 25,20 g
Sakkarose: ---
Fruktose: ---
Laktose: ---

Så først viser den 58,4% karbo i karri, men i følge detaljverdiene for karbohydrater er det egentlig bare 25,2%.

Areola
16-12-09, 12:26
Ja, ser man det.
Matvareguiden forklarer:
Vær obs på en ting
Utregning av karbohydrater kan skje på flere måter. Data som vi henter fra utenlandske tabeller bruker ofte andre metoder for utregning, og derfor kan verdier være forskjellige.
Veldig uproft!

Supera
19-12-09, 21:43
Denne smakte kjempegodt! :ja: Tror nok jeg kommer til å begynne med fennikel! Det eneste var at jeg fikk vond ånde av den. Må være fennikelen, for resten bruker jeg jo ofte.