View Full Version : Besan-mel (aka Gram)


Carisma
28-01-10, 22:10
Jeg har en ganske god kokebok om middelhavsmat, og i kapittelet om Tyrkia kom jeg over noe interessant. Der stod det at Besan mel bruktes mye i stedet for hvetemel; i sauser, bakverk og ikke minst frityrrøre. Søkte på Besan og fikk opp dette:
Besan / Gram / kikerter http://home.online.no/~candida/media/glutenfritt.gif
Besan, også kalt Gram, kommer opprinnelig fra Øst-India, og er et proteinrikt mel av kikerter. Melet er blekgult i fargen og har en noe sterk smak. Det er glutenfritt. Kan brukes i all baking, til pasta og i sauser. Fåes i asiatiske forretninger.


Noen som kjenner til dette?
Siden kikerter har mye lavere GI enn hvete så kanskje det kan brukes å f.eks jevne med?

trillian78
28-01-10, 22:24
Relativt høy på karber, men glykemisk indeks på 27 i følge denne (http://www.nutritiondata.com/facts/legumes-and-legume-products/4406/2) siden. Noe for fedonistene kanskje?

trillian78
28-01-10, 22:26
Eller glycemic load... Det er kanskje noe annet enn glykemisk indeks?

Chunky
28-01-10, 22:31
Glycemic load tar hensyn til serveringsstørrelsen. En vannmelon har høy GI, men du spiser sjelden 7-8 kilo i slengen, for å si det sånn :)

Carisma
28-01-10, 22:38
Glykemic Load er nok det samme som Glykemisk Belastning (GB)

Chunky
28-01-10, 22:51
Jepp. Men jeg har aldri sett det melet. Høres spennende ut. Har ikke saumfart melhyllene i sjappa mi akkurat, men jeg skal jammen se etter neste gang.

Ellers så jevner vi mye med redusert grønnsakskraft, kokt fløte, ost osv. Tar man tiden til hjelp er det ikke noe problem å få tykk saus. Men det hadde vært greit å få et alternativ til fiberhusk og jbkm til baking.