View Full Version : Informasjon om fase 2


Vektplatå
14-02-10, 12:24
South Beach Dietten - Fase 2

Fase 2 er litt mer avansert enn fase 1, fordi du nå skal begynne å individualisere dietten i forhold til din egen kropp og dine smaksløker. I fase 1 følger du bare slavisk en matliste.

Ideen med fase 2 er å gradvis reintrodusere noen næringsrike, fiberrike, lavglykemiske karbohydrater. Hvor mye og hvilke typer vil variere mellom ulike individer. Det er veldig viktig å følge med på hvordan din kropp reagerer på reintroduksjonen av karbohydrater. Hvis en matvare gir deg søtsug/karbohydratsug eller vektøkning, kutt den ut igjen og prøv noe mindre glykemisk. Hvis du føler at en matvare gir deg mindre energi eller hodepine, kutt den ut igjen og prøv noe mindre glykemisk!

Vekttapet vil nå gå ned til 0,5 – 1 kg per uke.

Det du spiser:

Agatstons nyeste anbefalinger er å først tilsette én porsjon karbohydratrikmat per dag, som tidligere var forbudt i fase 1. En lavglykemisk frukt slik som bær eller grapefrukt blir anbefalt. Du må følge med på kroppens respons, spesielt i forhold til søtsug. Hvis alt går bra økes mengden med en ny porsjon, for eksempel fullkornsprodukt, uken etter, og slik fortsetter det. Med en gang en negativ reaksjon oppdages må matvaren kuttes ut og byttes eventuelt med en mer lavglykemisk matvare.

Lengden på fase 2:

Til man har nådd målvekt.

Mål:

1) Øke valgmuligheten av matvarer, og lære å ta smarte valg
2) Fortsette vekttap, men saktere enn i fase 1
3) Lære seg å spise riktig type og mengde karbohydrat (individuelt hva dette vil si) som gir vekttap og ikke søtsug hos deg!

South Beach Dietten, fase 2: Uke en

Planen med første uken i fase 2 er å tilsette en porsjon med karbohydratmat per dag, og eksperimentere for å se hvordan du føler deg. Det er sannsynlig at denne første porsjonen ikke vil by på noen problemer. Hva bør denne maten være? Generelt en porsjon frukt eller en porsjon lavglykemisk stivelse. Agatston (les mer om han nederst) anbefaler at frukt bør spises til lunsj eller middag, siden han tror det vil kunne gi større problemer med sug hvis det spises til frokost. Hvis du velger et fullkorns produkt anbefaler han at den er fiberrik, og gjerne lavkarbo. Hvis du spiser frokostblanding til frokost, husk å spise noe proteinrikt i tillegg.

South Beach Dietten, fase 2: Uke to

Denne andre uken skal det tilsettes enda en porsjon av karbohydratmat per dag. Så denne uken spiser du en porsjon frukt og en porsjon av fiberrik karbohydratmat per dag, i tillegg til alt det andre.

South Beach Dietten, fase 2: Uke tre

I løpet av denne tredje uken skal du igjen tilsette en porsjon med karbohydratmat per dag, hvis du kan tolerere det uten vektøkning eller sug.

Hvis du ønsker å spise brød bør du se etter brød med minst 3 g fiber per porsjon, lavkarbo brød har ofte mer fiber og mindre stivelse. Spis også brød med mye grovt mel og hele korn.

South Beach Dietten, fase 2: Uke fire

Denne uken skal du øke til en fjerde porsjon med karbohydratmat per dag. Du nærmer deg nå muligens grensen for hvor mye karbohydrater du kan spise og likevel oppnå vekttap (noen vil allerede ha gått over grensen ved fire porsjoner per dag.) Følg nøye med på tegn til søtsug ved inntak av karbohydratrike matvarer.

South Beach Dietten, fase 2: Uke fem

Hvis du kan takle det, øk med enda en porsjon karbohydratmat per dag. Nå skal dagsmenyen din se ut som i fase 1, men i tillegg ha 2 – 3 porsjoner frukt, 2 – 3 porsjoner stivelsesrike matvarer eller kornprodukter og 2 – 3 porsjoner meieriprodukter.

South Beach Dietten, fase 2: Uke seks

Hvis du fortsatt kan øke mengden karbohydrat kan du spise 3 porsjoner frukt per dag og 3 porsjoner kornprodukter eller stivelsesrike matvarer. Hvis dette er for mye karbohydrater prøv å øke mengden ikke-stivelsesrike grønnsaker. Du er nå fullstendig ferdig med overgangen til fase 2. Den maten du spiser nå skal du spise til du har nådd din målvekt og er klar for fase 3.

Planlegge dagsmeny:

South Beach frokost – fase 2;
- -Èn porsjon protein, som egg, kjøtt, tofu eller cottage cheese
- Minst én porsjon grønnsaker, tomatjuice eller grønnsaksjuice
- 1-2 porsjoner karbohydratmat (2-3 porsjoner frukt og 2-3 porsjoner fiberrik karbohydratmat per dag)
- Kalorifridrikke som te, kaffe eller vann
- Meieriprodukter (2-3 porsjoner per dag)

South Beach lunsj – fase 2;
- Èn porsjon av tillatte proteiner (ingen begrensning på porsjonsstørrelse, men ikke overspis)
- Flere porsjoner (minst 2) med grønnsaker, inkludert en porsjon bønner.
- 1-2 porsjoner karbohydratmat (2-3 porsjoner frukt og 2-3 porsjoner fiberrik karbohydratmat per dag)
- 1 til 2 spiseskjeer tillatt salatdressing
- Meieriprodukter (2-3 porsjoner per dag)
- Kalorifridrikke som f.eks. vann.

South beach middag – fase 2;
- Èn porsjon av tillatte proteiner (ingen begrensning på porsjonsstørrelse, men ikke overspis)
- Flere porsjoner (minst 2) med grønnsaker.
- 1-2 porsjoner karbohydratmat (2-3 porsjoner frukt og 2-3 porsjoner fiberrik karbohydratmat per dag)
- 1 til 2 spiseskjeer tillatt olje eller salatdressing
- Meieriprodukter (2-3 porsjoner per dag)
- Kalorifridrikke som f.eks. vann.

Snacks/mellommåltider;

South Beach Dietten sier at du skal ha to mellommåltid per dag. Det ideelle mellommåltidet har både en vegetabilsk kilde og en proteinkilde. Eksempler; nøtter (tell antall), selleri og tunfisk salat, rå grønnsaker og kokt egg osv.

Dessert;

Dessert er ikke påkrevd i dietten. Det finnes noen oppskrifter på desserter. I tillegg er 75 – 100 kcal fra sukkerfri søtsaker tillatt per dag.

Arthur Agatston (født 1947)

Arthur Agatston er en kardiolog i Miami, Florida. På midten av 1990 tallet laget han en diett for å hjelpe sine hjertepasienter med å gå ned i vekt. De vanlige, populære diettene med lite fett hjalp ikke pasientene, så legen ville ordne saken selv. Dietten ble populær lokalt, og fikk etter hvert oppmerksomhet i media.

Legen publiserte sin første bok; ” The South Beach Diet : The Delicious, Doctor-Designed, Foolproof Plan for Fast and Healthy Weight Loss” i 2003. Den har vært bestselger siden, og ble publisert i pocketversjon i 2005. Legen har også gitt ut: “The South Beach Diet Cookbook” (2004); “The South Beach Diet Good Fats Good Carbs Guide” (2004); “The South Beach Diet Quick & Easy Cookbook” (2005); “The South Beach Diet Dining Guide” (2005); “The South Beach Diet Parties & Holidays Cookbook” (2006); “The South Beach Diet Taste of Summer Cookbook” (2007); og “South Beach Heart Health Revolution” (2007, re-relased), og hans nyeste New York Times bestselger, “The South Beach Diet Supercharged (2008).

Legen sier han var den første personen til å prøve dietten, en slags forsøkskanin. Han gikk selv ned 4 kg på 7 dager.

I tillegg til å praktisere fulltid som kardiolog i Miami er han også professor i medisin ved the University of Miami Medical School

Kilder:
http://lowcarbdiets.about.com/od/southbeachdiet/a/howtophasetwo.htm (http://lowcarbdiets.about.com/od/southbeachdiet/a/howtophasetwo.htm)
http://weightloss.about.com/od/southbeachdiet12/a/blagatston.htm (http://weightloss.about.com/od/southbeachdiet12/a/blagatston.htm)
http://www.southbeachdiet.com/sbd/publicsite/about-dr-agatston.aspx (http://www.southbeachdiet.com/sbd/publicsite/about-dr-agatston.aspx)

South Beach Dietten har gjennomgått noen endringer etter at den første boken kom ut. Hvis det er noe jeg ikke har tatt med eller som har blitt endret mer så si ifra! :)