View Full Version : Matlisten for fase 2 (og fase 3)


Vektplatå
14-02-10, 22:11
South Beach Dietten – Fase 2 (og fase 3): Matlisten

Alt som er tillatt på matlisten til fase 1 er fortsatt tillatt! I tillegg er det litt nytt:

Fjærkre
- Mørkt kjøtt av fjærkre: kun av og til

Meieriprodukter
2- 3 porsjoner meieriprodukter per dag, i tillegg til det fra fase 1:
- Yoghurt, smaksatt, kunstig søtet (fettfri, 110 g per dag)

Fersk frukt
- Ananas (1 kopp, ikke mer enn én gang per uke!)
- Appelsin (liten, 170 g)
- Aprikos (3 små, 140 g)
- Banan (medium, 110 g)
- Blåbær (3/4 kopp)
- Bringebær (1 kopp)
- Druer (1 kopp, 100 g eller 20 stk)
- Epler (lite, 110 g)
- Fersken (medium, 110 g)
- Grapefrukt (½ kopp)
- Jordbær (1 kopp)
- Kirsebær (1 kopp) (sure OK, søte av og til)
- Kiwi (medium)
- Lime (medium)
- Mandarin (1 medium, 110 g)
- Mango (liten eller ½ medium, 100 g)
- Meloner (ikke vannmelon) (1 kopp)
- Nektarin (1 liten, 140 g)
- Papaya (liten, 225 g)
- Plomme (2 små, 140 g)
- Pære (medium, 110 g)
- Sitron (medium)
- Tranebær (½ kopp)
- Vannmelon (1 kopp) (sjelden!)

Hermetisert frukt
Fersk frukt foretrekkes alltid fremfor hermetisert frukt. Hermetisert frukt er kun for sjeldne, spesielle anledninger, og aldri de som er i sirup. Agatston har ikke sagt noe om frukt hermetisert i kunstig søtet sirup.
- Usøtet eplesaus (½ kopp) (ikke mer enn én gang per uke!)

Tørket frukt
Mesteparten av tørket frukt er kun tillatt på veldig sjeldne, spesielle anledninger, selv i fase 3. Unntakene er porsjoner på 30 g av følgende:
- Aprikoser (ca. 7 tørkede halvdeler)
- Epler (ca. 4 ringer)
- Fiken (ca. 3 stk) (sjeldent, og kun fase 3)
- Rosiner (30 g) (ikke mer enn én gang per uke, og kun i fase 3!)
- Sviske (3-4 stk) (ikke mer enn én gang per uke i fase 2! OK i fase 3)

Fruktjuice
Fruktjuice skal unngås til fase 3.

- ½ kopp fruktjuice uten tilsatt sukker (ikke mer enn en gang per uke i fase 3!)

Drikke
- Tørrvin til middag, 1-2 glass per dag
- Kunstig søtet kaffepulver (1-2 ganger per uke)
- Blandet drink med vann eller kunstig søtet brus, ikke fruktjuice (1-2 ganger per uke)
- Ikke øl før i fase 3 (1-2 ganger per uke)

Søtsaker
- Mørk sjokolade, liten bit, sjelden
- Pudding, fettfri og sukkerfri

Stivelsesrike produkter og kornvarer:
Les tråden ”Informasjon om fase 2”. Der star det forklart hvordan du gradvis kan øke mengden karbohydrater i kostholdet i fase 2. Øk mengden karbohydrater svært forsiktig og følg nøye med på søtsug eller vektøkning.

Bakevarer
- Brød – 1 skive (30g) 100 % fullkorns
- Bagel – ½ liten eller 30g 100 % fullkorns
- Kjeks – (30g) 100 % fullkorns med minst 10g fiber per 100g
- Knekkebrød, rug (2 stk)
- Muffins, 1 stk liten, hjemmelaget, sukkerfri
- Tortilla, 1 stk liten, fullkorn med minst 10g fiber per 100g

Frokostblandinger og grøt
Frokostblandinger bør ha minst 21g fiber og mindre enn 21g sukker per 100g. Havregrøt eller andre varme kornretter bør være sakte-koke varianter, ikke instant eller quick-cooking. ½ kopp tilsvarer en porsjon av alle disse:
- All Bran med ekstra fiber
- Amaranth
- Bokhvete
- Bulgur
- Bygg, hele kjerner
- Couscous, fullkorn
- Havre, hele kjerner
- Hvete, kjerner
- Rug, hele kjerner
- Quinoa

Pasta, ris og popcorn
- Pasta – 1 kopp kokt, 100 % fullkorns
- Ris, brun – 1 kopp kokt
- Ris, vild – 1 kopp kokt
- Popcorn, luftpoppet, uten noen tilsetninger – 2 kopper

Stivelsesrike grønnsaker
Alle porsjoner er ½ kopp.
- Gulrøtter
- Grønne erter
- Gresskar (sjelden)
- Søtpotet
- Yam

Stivelsesrike produkter og kornvarer som skal unngås
- Enhvert matvare laget delvis eller helt av hvitt mel, eller enhver bakevare laget med noen form for sukker (cookies, kaker, pai, etc.)
- Bete
- Hvit pasta
- Hvit ris
- Jordskokk
- Kålrabi/kålrot
- Kornvarer som ikke står på tillatt listen
- Mais i alle former (1 porsjon kan spises som grønnsak hver 2-3 måned)
- Pastinakk
- Pizza
- ”Plantain” (”middagsbanan”)
- Poteter i alle former
- Riskaker
- Rødkål eller surkål med sukker eller mye fett
- ”Winter squash” (særlig eikenøtter og butternut)

Unngå sukker!
Her er en liste med noen mulige kodeord for ”sukker”. Et tips er å unngå ordene ”sirup”, ”søtet” (ikke kunstig søtet) eller ord som slutter på ”ose”. Hvis det står ”ikke tilsatt sukker” skal ingen av de følgende ordene være i ingredienslisten, men husk at produktet likevel kan inneholde naturlig sukker (som fruktose i bær eller laktose i melk) (listen inneholder noen engelske og noen norske ord):
- Corn sweetener
- Corn syrup
- Dehydrated cane juice
- Dextrin
- Dextrose
- Fruktose
- Fruktjuice konsentrat
- Glukose
- High-fructose corn syrup
- Honning
- Invert sukker
- Laktose
- Maltodextrin
- Malt syrup
- Maltose
- Maple syrup
- Raw sugar
- Rice syrup
- Sakkarose
- Sirup
- Sorghum eller sorghum syrup
- Sukros
- Treacle
- Turbinado sugar
- Xylose

Oppskrifter
- http://www.southbeach-diet-plan.com/recipecollection.html (http://www.southbeach-diet-plan.com/recipecollection.html) - South Beach Diet Recipe Collections – her er mange ulike retter som kan spise i hvert fall i én av de tre fasene
- http://allrecipes.com/Recipes/Main.aspx (http://allrecipes.com/Recipes/Main.aspx) - All Recipes - har flere oppskrifter for South Beach Dietten.
- http://kalynskitchen.blogspot.com/ (http://kalynskitchen.blogspot.com/) - Kalyn’s Kitchen – har en rekke lavglykemiske menyer for de som følger SB.
- http://brands.kraftfoods.com/SouthBeachLiving/sbl/ (http://brands.kraftfoods.com/SouthBeachLiving/sbl/) - Kraft Foods – har en egen serie kalt ”South Beach Living”. Disse produktene kan kjøpes på internett. I tillegg har de oppskrifter på sidene.

Kilder:
http://lowcarbdiets.about.com/od/whattoeat/a/southbeachfoods.htm (http://lowcarbdiets.about.com/od/whattoeat/a/southbeachfoods.htm)
http://southbeach.no/ (http://southbeach.no/)
http://www.southbeach-diet-plan.com/forum/viewtopic.php?t=29305 (http://www.southbeach-diet-plan.com/forum/viewtopic.php?t=29305)

South Beach Dietten har gjennomgått noen endringer etter at den første boken kom ut (både ting som er tatt bort og ting som er lagt til!) Hvis det er noe jeg ikke har tatt med eller som har blitt endret mer så si ifra! :)