hanneko
19-02-10, 19:35
Hei!
Jeg har lyst til å prøve lavkarbo en stund. Jeg driver med triathlon og opplever at jeg er sulten hele tida, kanskje det kan hjelpe med lavkarbo? Jeg har relativt stabil vekt, (+2 kg om vinteren med mindre trening)
Jeg er imidlertid miljøverner og melkeallergiker, og spiser dermed ikke noe oppdrettsmat. Dvs. at jeg holder meg unna alle typer kjøtt bortsett fra noe vilt, jeg spiser også noen typer fisk (følger WWFs grønnliste) og holder meg helt unna melkeprodukter.
Jeg har kikket litt på lavkarbo.no og det slår meg jo at det er fryktelig mye kjøtt og meieriprodukter ute og går, og det kan jeg ikke spise, med tanke på både helse og miljø. Jeg syns faktisk at det er litt rart at ikke det er flere som tenker over hvilket press man legger på ressurstilgangen om man spiser så mye animalske produkter. Det kan godt være at det er mange som gjør dette, for all del, det var bare ikke veldig framtredende. Arrester meg gjerne! :)
Jeg tipper at det er tilgangen til feks. bacon som gjør at det virker lettere å spise det til frokost enn noe skikkelig vegetarisk av belgfrukter osv? Altså rett og slett av bekvemlighetsgrunner?
Jeg kan fortelle litt om en vanlig dag hjemme hos oss.
Frokost med stekt egg og hjemmelaget havrebrød med hvetemel/havregryn/sammalt mel/rug/sesamfrø/solsikkekjerner, appelsinjuice og kaffe m/havremelk (vi går vel skikkelig i karbo- og sukkerfella med en gang!).
Mellommåltid, lunsj, mellommåltid består stort sett av mer brød med enten hjemmelaget hummus eller peanøttsmør, middag er feks. div. indiske gryter m/linser og/eller bønner og grønnsaker og ris/poteter, maispannekaker med guacamole, salat, salsa og hummus eller bønne”pålegg”, laotisk wok med risnudler, egg og grønnsaker, pasta med gulrotsaus med havrefløte, potetmos med lettstekte rotgrønnsaker og ulike quorn- eller soyaprodukter ev. nøtteburgere, tomatisert fiskesuppe med reker, pasta carbonara med elgskav, egg og havremelk, pizza med bakt hvitløk, spinat og røkt reinsdyr (uten ost), kvelds er ofte soyayoghurt med müsli og banan ev. bærsmoothie. innimellom spiser vi ofte nøtter og rosiner.
Som dere ser er jo basisen helt klart karbohydrater, selv om vi er veldig nøye på å få i oss proteiner ved hvert måltid. Vi trener ca. 8 timer i uka nå, mer når snøen går. vi lager 90% av maten selv fra grunnen av, sånn sett unngår vi nok mye skit. Vi skeier ut av og til, men da går det som oftest i mørk sjokolade eller hjemmelagede kaker.
Noen som kan tipse om vegetarianere/tilnærmet vegetarianere og hva de spiser, gjerne konkrete måltidsråd, og altså HELT uten melkeprodukter?
edit: jeg skal altså ikke ned i vekt, bare så det er sagt!
edit2: kona gikk ned 35 kilo etter at vi la om kosten til nåværende kost fra et "vanlig norsk kosthold" og begynte å trene.
Jeg har lyst til å prøve lavkarbo en stund. Jeg driver med triathlon og opplever at jeg er sulten hele tida, kanskje det kan hjelpe med lavkarbo? Jeg har relativt stabil vekt, (+2 kg om vinteren med mindre trening)
Jeg er imidlertid miljøverner og melkeallergiker, og spiser dermed ikke noe oppdrettsmat. Dvs. at jeg holder meg unna alle typer kjøtt bortsett fra noe vilt, jeg spiser også noen typer fisk (følger WWFs grønnliste) og holder meg helt unna melkeprodukter.
Jeg har kikket litt på lavkarbo.no og det slår meg jo at det er fryktelig mye kjøtt og meieriprodukter ute og går, og det kan jeg ikke spise, med tanke på både helse og miljø. Jeg syns faktisk at det er litt rart at ikke det er flere som tenker over hvilket press man legger på ressurstilgangen om man spiser så mye animalske produkter. Det kan godt være at det er mange som gjør dette, for all del, det var bare ikke veldig framtredende. Arrester meg gjerne! :)
Jeg tipper at det er tilgangen til feks. bacon som gjør at det virker lettere å spise det til frokost enn noe skikkelig vegetarisk av belgfrukter osv? Altså rett og slett av bekvemlighetsgrunner?
Jeg kan fortelle litt om en vanlig dag hjemme hos oss.
Frokost med stekt egg og hjemmelaget havrebrød med hvetemel/havregryn/sammalt mel/rug/sesamfrø/solsikkekjerner, appelsinjuice og kaffe m/havremelk (vi går vel skikkelig i karbo- og sukkerfella med en gang!).
Mellommåltid, lunsj, mellommåltid består stort sett av mer brød med enten hjemmelaget hummus eller peanøttsmør, middag er feks. div. indiske gryter m/linser og/eller bønner og grønnsaker og ris/poteter, maispannekaker med guacamole, salat, salsa og hummus eller bønne”pålegg”, laotisk wok med risnudler, egg og grønnsaker, pasta med gulrotsaus med havrefløte, potetmos med lettstekte rotgrønnsaker og ulike quorn- eller soyaprodukter ev. nøtteburgere, tomatisert fiskesuppe med reker, pasta carbonara med elgskav, egg og havremelk, pizza med bakt hvitløk, spinat og røkt reinsdyr (uten ost), kvelds er ofte soyayoghurt med müsli og banan ev. bærsmoothie. innimellom spiser vi ofte nøtter og rosiner.
Som dere ser er jo basisen helt klart karbohydrater, selv om vi er veldig nøye på å få i oss proteiner ved hvert måltid. Vi trener ca. 8 timer i uka nå, mer når snøen går. vi lager 90% av maten selv fra grunnen av, sånn sett unngår vi nok mye skit. Vi skeier ut av og til, men da går det som oftest i mørk sjokolade eller hjemmelagede kaker.
Noen som kan tipse om vegetarianere/tilnærmet vegetarianere og hva de spiser, gjerne konkrete måltidsråd, og altså HELT uten melkeprodukter?
edit: jeg skal altså ikke ned i vekt, bare så det er sagt!
edit2: kona gikk ned 35 kilo etter at vi la om kosten til nåværende kost fra et "vanlig norsk kosthold" og begynte å trene.