View Full Version : The return of romertopf


Chunky
25-02-10, 21:13
Min kjære gravde frem en romertopf leirgryte fra loftet for en tid tilbake. Dette 80-talls fenomenet er virkelig guds gave til oss lavkarbomennesker. Det tar gjerne noen timer ved kjøkkenbenken, men gud bedre så fantastisk mye god mat det er mulig å få til! Ingen smak går til spille. I dag laget madamen den beste kjøttgryten jeg har spist på årevis. Norsk sikringskost møter garam masala, hvitløk, chilli og rødvin :)

Så grav i skuffer og skap. Du har sikkert også en gryte som ligger og støver ned et sted. Den fortjener så absolutt å komme til heder og ære igjen.

Charlott
25-02-10, 21:14
Min rekker aldri å støve ned, myyyye brukt ja :D

Imse
25-02-10, 21:17
Jeg har aldri rukket å skaffe en slik gryte, men jeg vet mamma brukte sin mye! Jeg lånte den noen ganger og det blir kjempegodt kjøtt i de!

Charlott
25-02-10, 21:19
Hender jeg fyller den med alskens digg og setter den inn på lav varme og lar den stå i ovnen natta over. Sååå enkelt og sååå godt!

Chunky
25-02-10, 21:24
Helt sant! Det er bare fantasien som setter grenser. Fisk, kjøtt, kylling, grønnsaker, krydder, urter, oljer, vin. Og så lav varme i et par timer. Du kan nesten ikke bomme. Men et tips er å frese kjøttet i stekepanne litt først for å få sprø stekeskorpe.

Veggpryd
25-02-10, 21:39
Å, jeg som kasta min (ubrukte) for flere år siden. :( Får man tak i sånne leirgryter lenger, tro?

Charlott
25-02-10, 22:09
Å, jeg som kasta min (ubrukte) for flere år siden. :( Får man tak i sånne leirgryter lenger, tro?
Tror sannelig jeg har sett det på Claes Ohlson jeg.... og...hmmm... Jernia?

LiMe
25-02-10, 22:42
Her er opskriften på verdens beste kylling i leigryte:http://www.klikk.no/mat/spise/article454260.ece

Sungrazer
26-02-10, 12:31
Leirgryte hos Clas'ern - eller gubbdagis'en om du vil ;)

http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=144679013 189,-

og hos Jernia:

http://www.jernia.no/Produkter/Kjøkken/Koke+og+steke/Ovnsformer?key=104825 549,-

Ana
26-02-10, 12:58
Og jeg som trodde gubbdagis var Biltema :)
Sånn brukte jeg mye før, dessverre forsvant den i flytting en gang.

Chunky
26-02-10, 13:04
Leirgryte hos Clas'ern - eller gubbdagis'en om du vil ;)

http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=144679013 189,-

og hos Jernia:

http://www.jernia.no/Produkter/Kjøkken/Koke+og+steke/Ovnsformer?key=104825 549,-

Den fra Clas Ohlson er litt for liten. Husk at du gjerne skal ha plass til masse rå grønnsaker i tillegg til kjøttet. Vi brukte 2 kg oksebog og omtrent en kilo grønnsaker i går, og da var vår 4-5 liters gryte stappfull. 3 liter blir for liten til f.eks. en hel Stangekylling som i oppskriften til LilMe også.

Kanutten
26-02-10, 13:07
Jeg har brukt min leirgryte minst to ganger i uka i årevis. Både kjøtt og grønnsaker blir sååå mye bedre når det er tilberedet i denne. :sikle:

Kitt
26-02-10, 14:23
Har ikke brukt min på en stund og det er bare et par dager siden min 16 år gamle sønn etterlyste leirgryte- grønnsaker!:sikle:

Photobscura
26-02-10, 17:46
Åh, de lager all kjøttmat i sånne på Kafé Sara! Det blir alltid supergodt. Hmm ... Dette kommer på ønskelisten sammen med manuell kjøttkvern med pølsehorn! :D

Gracella
26-02-10, 23:56
Grønnsakene og kraften som blir i gryten, pleier vi å kjøre til en saus med stavmikseren.
Helt fantastisk godt!!!!
:D

Kanutten
27-02-10, 00:08
Grønnsakene og kraften som blir i gryten, pleier vi å kjøre til en saus med stavmikseren.
Helt fantastisk godt!!!!
:D

Jepp! Gjerne med en skvett fløte i. :sikle:

Carisma
27-02-10, 00:09
De har solgt slike for harde livet på konkurssalget til Pytt og Panne i vinter. Men jeg tror det er over nå, for de hadde pakka ned butikken på CC vest hvertfall.

Kitt
27-02-10, 00:11
På CC i Drammen er Pytt&Panne fortsatt i full sving! 70% på det meste!

Jeg har kjøpt 2 ubrukte Römertopfer på loppis, jeg, og nå er det snart sesong for slikt igjen.......

nellie
01-03-10, 20:03
Hmm. jeg har ei leirgryte fra IKEA. Men har aldri fått brukt den, for jeg vet ikke helt hvordan man gjør den klar for bruk..

Kitt
01-03-10, 21:44
Du må la den ligge i vann et døgn første gangen.
Den skal vaskes godt uten vaskemiddel og lufttørke før den settes bort til neste gang.
Ved senere bruk trenger den kun ligge i vann noen timer!:)

Kitt
01-03-10, 21:47
Leste akkurat om en travel småbarnsfamilie som kuttet opp grønnsaker/kjøtt/kylling etc og la i Römertopfen om kvelden.
Om morgenen satt de den inn i ovnen på 100 grader og vips, ferdig middag når de kom slitne hjem etter en travel dag på jobb og i barnehagen!
Lurt!:)

Chunky
01-03-10, 21:48
Du må la den ligge i vann et døgn første gangen.
Den skal vaskes godt uten vaskemiddel og lufttørke før den settes bort til neste gang.
Ved senere bruk trenger den kun ligge i vann noen timer!:)

Timer :eek:

Vi lar den ligge 10-15 minutter i vann før bruk, og vasker med litt såpe.

Men veldig greit med langkoking, ja. Da kan det nesten ikke bli feil.

Kitt
01-03-10, 21:51
Timer :eek:

Vi lar den ligge 10-15 minutter i vann før bruk, og vasker med litt såpe.
Det står så i min bok også, men min tidligere sjef, kokken, har andre meninger og siden han er kokk, så.......
Gjør meg ikke noe å legge den i vann om morgenen, da!
Men såpe har jeg aldri brukt etter at en venninne serverte den "kunne ha vært gode maten" med en sterk ettersmak av Zalo!:eek:

Chunky
01-03-10, 22:09
Det står så i min bok også, men min tidligere sjef, kokken, har andre meninger og siden han er kokk, så.......
Gjør meg ikke noe å legge den i vann om morgenen, da!
Men såpe har jeg aldri brukt etter at en venninne serverte den "kunne ha vært gode maten" med en sterk ettersmak av Zalo!:eek:

Kan være enig i at Zalomat er mindre sjarmerende :p Bruker det aldri i jerngryter, men jeg har aldri kjent noe av leirgryta.

Gracella
01-03-10, 22:30
Vi lar den også ligge i vann ca 15-20 min før bruk.
Først legges gryta i vannet, så tibereder man maten og så er det rett i ovnen.

Er det lenge siden den er brukt, så lar vi den stå 1/2 time i vann.
Bruker aldri såpe, men lar den stå i vann til saker og ting løsner etterpå.

Carisma
01-03-10, 22:31
Vil tro at om hun lot den stå i zalovann ttrekker den nok godt til seg og slipper når den blir varm ja. (Note to self som elsker å sette i vann ting i såpe... :rolleyes:)

Charlott
01-03-10, 22:39
Legger den aldri i bløt jeg... :o Sørger for at det er plenty med væske i gryta og setter den inn i mens ovnen er kald. Går så bra atte ;)

Kitt
01-03-10, 22:42
I dag fant jeg elgstek til halv pris på Rema!
Gjett hvordan den skal stekes?;)

Det verste er at kontoen min er tom, lønningen kommer kanskje i morgen og det ligger igjen 4 halvpris elgsteker som sikkert blir destruert i morgen........:(

Carisma
01-03-10, 22:43
Det verste er at kontoen min er tom, lønningen kommer kanskje i morgen og det ligger igjen 4 halvpris elgsteker som sikkert blir destruert i morgen........:(
Jeg er også blakk, dessuten er det jævlig langt til asker akkurat nå... :rolleyes:

Gracella
01-03-10, 22:44
Vil tro at om hun lot den stå i zalovann ttrekker den nok godt til seg og slipper når den blir varm ja. (Note to self som elsker å sette i vann ting i såpe... :rolleyes:)
:eek: :eek: :eek:

Kanutten
02-03-10, 07:37
Legger den aldri i bløt jeg... :o Sørger for at det er plenty med væske i gryta og setter den inn i mens ovnen er kald. Går så bra atte ;)

Jeg legger heller ikke min i vann før bruk, og jeg setter den gjerne i knallvarm ovn. Min leirgryte er ca 20 år gammel.

Hannehk
02-03-10, 09:42
Føler meg alvorlig lost her..... Har aldri hørt om romertopf før! :eek:
Nå begynner det å demre for meg at jeg kan ha gått glipp av noe!
Altså man har i kjøtt og valgfrie grønnsaker i vann i denne gryta og lar det stå i ovnen over lang tid???? Hvor varm skal ovnen være da?

Charlott
02-03-10, 09:49
Her (http://www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=3234) fant jeg èn side med oppskrifter som du kan ta utgangspunkt i :)
Hender jeg setter den inn på 120-150 gr natta over for å få "billig, trått" kjøtt mørt og fint. Eller jeg gjør den klar om kvelden og smekker den inn på ca 150 gr om formiddagen om vi skal avgårde på offroad kjøring feks. Deilig å komme hjem etter en lang dag ute til ferdig middag!

Kjøpte en slik First Price-pose med kyllingfilèter, men siden formen fortsatt er blæh renskjærte jeg bare filetène, hadde oppi en halv løk, urter,godt med krydder samt litt kyllingbuljong, lempet alt i leirgryta og stekte det i ovnen (200 gr). Vips, ferdig stekt kylling uten særlig jobb ;)

Kanutten
02-03-10, 10:20
Føler meg alvorlig lost her..... Har aldri hørt om romertopf før! :eek:
Nå begynner det å demre for meg at jeg kan ha gått glipp av noe!
Altså man har i kjøtt og valgfrie grønnsaker i vann i denne gryta og lar det stå i ovnen over lang tid???? Hvor varm skal ovnen være da?

Det er det samme som ei leirgryte. Mammas gryte kalles Teufeltopf, så kjært barn har mange navn. Jeg bruker ha ovnen på alt mellom 100-250 grader, alt etter hva slags mat jeg lager og hvor lenge det skal stå i ovnen.

Val
02-03-10, 11:32
Artig! mamma har en slik på loftet...kanskje en fattig student kan få den for å gjøre om first-price varene til deilig lavkarbo middag? :D

Kitt
02-03-10, 16:30
For de som ikke har en Römertopf i nærheten kan denne metode (http://www.dagbladet.no/2010/03/02/tema/klikk/mat/10667526/)n prøves!:)

Kitt
02-03-10, 19:00
Fant til og med en (nesten)lavkarbo- ostekakeoppskrift i min leirgryte- kokebok.
I orginaloppskirftene er det 1 1/2dl rosiner og 1ss sukker, men det er jo bare å droppe!

Ostekake
4-6 pers (1,5l gryte)

1ss smør
500g cottage cheese
1dl hasselnøtter
3 egg
2ts vaniljesukker
1dl fløte

La gryten ligge en stund i vann. Smør så gryte og lokk.
Rør opp ostemassen litt og tilsett finhakkede nøtter, eggeplommer, vaniljesukker og fløte. Vend inn stivpiskede eggehviter.
Stekes på rist nederst i ovnen ca 1 time på 225 grader.
Serveres lunken med pisket krem!

Har ikke prøvd den selv, men kommer nok til å gjøre det. Var jo så enkel!

nellie
02-03-10, 19:06
Du må la den ligge i vann et døgn første gangen.
Den skal vaskes godt uten vaskemiddel og lufttørke før den settes bort til neste gang.
Ved senere bruk trenger den kun ligge i vann noen timer!:)

Takk!:)
Står i vann as we speak.

nellie
03-03-10, 19:16
Dumt spørsmål kanskje, men..
Når man skal langsteke i leirgryte, kan det stå hur lenge som helst og steke da?
Selvfølgelig ikke i flere dager kanskje, men..

Kanutten
03-03-10, 19:23
Dumt spørsmål kanskje, men..
Når man skal langsteke i leirgryte, kan det stå hur lenge som helst og steke da?
Selvfølgelig ikke i flere dager kanskje, men..
Jeg kan steke kjøttet i nesten et døgn. Bare det er over 70 grader.. Har jeg lest et sted.

Charlott
03-03-10, 19:25
Hos meg hender det står i ovnen 8-12 timer, blir så mørt og godt atte :D

kristinem
03-03-10, 20:26
Så genialt! Jeg har jo også en sånn en, den er sikkert like gammel som meg, har fått den av mamma:) Har aldri brukt den, så dette må prøves.

Men lar dere den stå i ovnen mens dere er på jobb og sånn? Er ikke det litt skummelt, med ovnen på og ingen hjemme mener jeg?

nellie
03-03-10, 20:42
Lagde kylling i dag.. det var så mmmmmm. mmmmmmmmmmm. Kjøttet løsna fra beina bare man så på det. mmmmmmmnamnam

Photobscura
03-03-10, 21:29
Åååå! Jeg fant en romertopf for søtti spenn på Maritastiftelsen! (Eller faktisk så het den ... øøøøh ... knipsertofp?). Så ut som om den kunne romme kanskje halvannen til to liter?! Ikke kjempestor, men sikkert plass til en hel, liten kylling i. Håååååper ingen kjøper den før tirsdag, for da får jeg penger! Vil ha! Blir jo så ivrig av deres beskrivelser her :).

Furine
03-03-10, 22:08
Römertopf er genialt! Eg vaks opp med ein slik i hus, og den var MYKJE i bruk. Trur den var nokså innsteikt til slutt. Kan ikkje hugse at den har vore lagt i vatnen siste åra i alle fall. Botnen fins enno, men trur topploket sprakk delvis for nokre år sidan. Eg fekk tak i ein ny til mamma her nede, ein Classic. Trur den framleis er ganske mykje i bruk. Har ikkje kjøpt slik sjølv enno, men ein dag!
Det fins dessutan ein slags "steike-stol" for kylling frå samme produsent! Heldt på å le meg i hel på butikken år eg såg den. Du stikk altså heile kyllingen ned på denne standen, og så sit kyllingen så fint på denne i omnen. Chicko Chicken Roaster (http://www.roemertopf.de/english/roemertopf_klassik/gefluegel.htm)

Serenio
03-03-10, 22:12
Lurer på om denne vil funke? http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/80087711

Furine
03-03-10, 22:13
Serenio, vil tru det ja. :)

Serenio
03-03-10, 22:30
Fint! Da tenker jeg at jeg skal slepe meg dit i morgen og græbbe en sånn. Ny helgemat!! Juhu!

nellie
03-03-10, 23:06
yeah, jeg kjøpte min på Ikea. Ser ikke sånn ut da men.. funker veldig bra:)

Karin
04-03-10, 01:01
I min bok står det at man aldri skal bruke såpe. Poenget er at keramikken er porøs og trekker til seg ting - f eks vannet som den skal være gjennomtrukket med, og så trekker den til seg smaken av det du har oppi. Derfor bør du ha en egen til fisk og en annen til kjøtt. Det går også an å lage dessert i leirgryte, kanskje ikke det vi først og fremst tenker på - vi prøver vel helst bare å finne ut om vi kan finne på en dessert! Men i så fall må den også ha egen gryte.

Men takk for en god påminnelse! Nå er det en stund siden jeg brukte min. Det åpnet plutselig en hel annen tankegang!

Serenio
04-03-10, 17:43
Ble bomtur i dag, Ikea Furuset har ikke sånn leirgryte (og de visste ikke om de fikk det heller), må visst på Slependen. grmf.

Kitt
04-03-10, 18:25
Ble bomtur i dag, Ikea Furuset har ikke sånn leirgryte (og de visste ikke om de fikk det heller), må visst på Slependen. grmf.
Du vet du kan sjekke på nettet hva de har inne?
Ellers så jeg i dag at de hadde på Clas Ohlson til 189,- (http://www.clasohlson.no/Siteseeker/Search_o.aspx?q=leirgryte). En ganske stor en, også!

Serenio
04-03-10, 19:55
Ja, jeg hadde bare glemt at det gikk an. Takker for Clas Ohlson-tips. :)

Kitt
04-03-10, 20:10
Ja, jeg hadde bare glemt at det gikk an. Takker for Clas Ohlson-tips. :)
Er så lei av bomturer til Ikea, så det er det siste jeg gjør før jeg drar dit, selv om det tar mindre enn 10min å komme til Slependen!:p

Øystein
23-03-10, 11:45
Nå ble jeg veldig inspirert til å prøve ei slik leirgryte! Hvilke egenskaper er det denne romertopfen har som gjør at maten smaker bedre?

Kitt
23-03-10, 12:05
Poenget er vel det at man legger den i vann først! Leiren suger til seg dette vannet som blir til damp i ovnen og gjør maten ekstra saftig.
Feks kan oksestek være vanskelig å steke fordi den fort blir tørr, har aldri opplevd det i en römertopf!

I boken min står det at blant annet at alle smaksemner blir bevart og at maten blir brasert(dampstekt).

The Dude
25-03-10, 14:44
Nå ble jeg veldig inspirert til å prøve ei slik leirgryte! Hvilke egenskaper er det denne romertopfen har som gjør at maten smaker bedre?

Det er ikke noe magisk med en leirkrukke, du kan like gjerne bruke en stekepose. Du vil da slippe vasken og skapplassen.

Poenget for saftig mat er å bruke lav temperatur over lang tid. Sous vide gir perfekt kontroll hvis du vil ha saftig mat.

Kitt
25-03-10, 18:09
Nei, du kan ikke like gjerne bruke en stekepose!:eek::eek::eek:

Blir ikke den samme delikate maten, syns jeg. Neeeeei, blir ikke det samme, nei!:)

Kanutten
25-03-10, 18:46
Nei, du kan ikke like gjerne bruke en stekepose!:eek::eek::eek:

Blir ikke den samme delikate maten, syns jeg. Neeeeei, blir ikke det samme, nei!:)

Enig med Kitt! Stekepose blir IKKE det samme!!

Cornelia
26-03-10, 09:27
Men lar dere den stå i ovnen mens dere er på jobb og sånn? Er ikke det litt skummelt, med ovnen på og ingen hjemme mener jeg?

Dette lurte jeg veldig på også. Vet ikke om jeg hadde turt det.
Men skjønner hva jeg har gjort feil da jeg få ganger har brukt leirgryten vi har hjemme. Jeg har ikke latt den ligge i vann - bare skyllt av den og jeg har definitivt ikke latt det stå lenge nok i ovnen.
Har en stor oksesteik hjemme så spørs om ikke dette skal testes. :D
Hvis jeg setter det i ovnen på morgenen så burde det vel da være bra til middag i 16-17 tida?

Ett annet spørsmål , har dere ovnen på varmluft eller "vanlig" over/under varme? På ovnen min har desverre varmluften gått istykker tror jeg.. bare varmluft med grill virker..

Kitt
26-03-10, 09:31
Om det er lenge siden du har brukt leirgryta, la den ligge i venn minst et par timer, lokket også!:) (Helst over natta)

Jeg bruker bare vanlig over-/undervarme!

Fikk denne av en kompis.:
Oksestek i leirgryte

Beregn 1- 11/2 time pr kg
Kald ovn 220 grader

Gulerøtter etter 1/2 time
Blomkål 1/2 time før slutt
Løk fra start
Fløte/CF et kvarter før slutt

Photobscura
26-03-10, 09:49
Du mener man skal sette gryta inn mens ovnen fortsatt er kald?

Charlott
26-03-10, 10:01
Sist vi hadde oksestek la jeg ferdig krydret stek, masse grønnsaker samt en skvett rødvin i gryta, satte den inn på ca 120-150 gr og reiste på offroadkjøring :D

Kom hjem slitne, kalde og ikke minst sultne 7-8 timer senere til en meget ferdig stek. Lagde saus av krafta og dyttet innpå. Steka var så mør at den kunne spises med skje :D

nellie
26-03-10, 11:58
Ja, man skal sette inn leirgryta i kald ovn.
Først i bløtt i en halvtimes tid også inn i kald ovn.

Photobscura
26-03-10, 12:52
Ok, jeg MÅ bare kjøpe en sånn en når jeg får penger, skjønner jeg :p. Jeg vil også ha kjøtt som kan spises med skje :D

nellie
26-03-10, 13:07
Ok, jeg MÅ bare kjøpe en sånn en når jeg får penger, skjønner jeg :p. Jeg vil også ha kjøtt som kan spises med skje :D

Ja, det er helt fantastisk! Rett og slett.

Charlott
26-03-10, 14:31
Ok, jeg MÅ bare kjøpe en sånn en når jeg får penger, skjønner jeg :p. Jeg vil også ha kjøtt som kan spises med skje :D
Veldig greit å kunne kjøpe billig kjøtt og få det skikkelig mørt uten noe styr :p
Grønnsakene blir helt møre når de ligger like lenge som steka, digg å knuse dem inn i sausen/krafta og slurpe innpå :D

Kitt
26-03-10, 14:32
Ok, jeg MÅ bare kjøpe en sånn en når jeg får penger, skjønner jeg :p. Jeg vil også ha kjøtt som kan spises med skje :D
Som sagt, du finner en fin en på Clas Ohlson for 189,- når du kommer så langt.
Ellers kjøpte jeg en fin en på loppis for 2 år siden for en 10'er!;)

Photobscura
26-03-10, 15:47
Jepp!

LineJM
27-03-10, 18:47
Lett påvirkelig som man er så endte jeg opp med å kjøpe en på Clas Ohlson i går :eek:
Den står i ovnen nå og godgjør seg. :rolleyes:

Photobscura
27-03-10, 19:34
Jeg lurer på å nevne dette hjemme hos mor og far i påsken. De tenderer til å samle på mye rart for en regnværsdag. Vet de blant annet har fonduegryte som de ikke klarer å kvitte seg med (ikke at jeg skal ha det, altså. Kokende olje er vel idet siste jeg er hypp på å tilberede kjøttet mitt i ;)).

Jeg har forresten ønsket meg manuell kjøttkvern med pølsehorn til bursdagen min! DET hadde vært stas, det. Jeg elsker pølser, men gidder liksom ikke å trykke i meg alt dette stivelsesmakkverket, og å kjøpe Jakobs-pølser blir for dyrt og Ketolysepølsene smaker omtrent like spennende som First Price sine grillpølser ...

LineJM
27-03-10, 20:34
Lurt! Jeg vet at mamma har en sånn en stuet bort i kjelleren men det er litt for langt unna til at det er lett å overta, dessuten er den veldig stor. Passer bedre med en litt mindre til enmannshushold. :)

Lage egne pølser høres spennende ut! Jakobs er ganske dyre ja, har enda ikke smakt ketolysepølsene. Hvis jeg spiser pølser så er det oftest Bønes pølser. Spesielt lammepølsene er gode.

Maten er forresten ferdig. Ble knallgodt! :stortsmil

Carisma
29-03-10, 21:20
Jakobs-pølser blir for dyrt
Men de er verdt det... :) Eller overtal en venn med bil til å kjøre til sverige, Böklunder er helt greie og grei pris.

Photobscura
29-03-10, 21:30
Men de er verdt det... :) Eller overtal en venn med bil til å kjøre til sverige, Böklunder er helt greie og grei pris.
Men jeg skal jo få manuell kjøttkvern med pølsehorn i bursdagsgave :stortsmil

blåbær
29-03-10, 22:09
Jeg fant en romertopf i skapet hos mamma! Hurra! Var vissnok noe pappa kjøpte engang i sin ungkarstilværelse på 70-tallet. Den skal prøves i påsken :) Gleder meg! Har lest denne tråden med vann i munnen ...

Photobscura
03-04-10, 13:13
Fantes dessverre ingen her i huset ... Mamma husker disse, da. Mormor, superkokken hadde sånn alt på femtitallet.

LineJM
03-04-10, 22:45
Fantes dessverre ingen her i huset ... Mamma husker disse, da. Mormor, superkokken hadde sånn alt på femtitallet.
Så synd. Får krysse fingra for loppis. :)
Ikke så rart om en sånn var i bruk på femtitallet. En jeg kjenner kommenterte at det så ut som et kokekar hun hadde sett i en museumsutstilling av et romersk kjøkken. :rolleyes: Er visst ikke en helt ny patent.

Photobscura
05-04-10, 00:17
Ellers får jeg gå på Clas Ohlson og kjøpe en til to hundre spenn. Jeg har inntrykket av at det er verdt det ;).
Römertopf betyr forresten romergryte :).

LineJM
06-04-10, 00:17
Ellers får jeg gå på Clas Ohlson og kjøpe en til to hundre spenn. Jeg har inntrykket av at det er verdt det ;).
Römertopf betyr forresten romergryte :).
Se der ja!
Må også få si at jeg synes det er verdt det. Jeg har tenkt at neste prosjekt i herligheten skal være lammeskanker. Må bare finne en oppskrift jeg kan avvike fra.

Supera
17-04-10, 12:23
Så grav i skuffer og skap. Du har sikkert også en gryte som ligger og støver ned et sted.
Nevnte for mora mi at jeg ønsket meg leirgryte (etter å ha lest denne tråden), og hun spurte om jeg ikke kunne bruke den hun hadde. Hurra for foreldre som har alt og samler på alt. Som regel ikke hurra for vi har roterom i flertall, men akkurat denne gangen var det hurra. :snill: Den har ikke blitt brukt på 20 år ca, så tror nok den bør ligge i bløt lenge. Jeg tror jeg skal knabbe en elgsteik fra fryseren deres og teste ut i morgen. Elg blir jo som regel tørt.

Kitt
17-04-10, 12:52
Og det ble overhodet ikke tørt i römertopfen!:D

middag
28-04-10, 20:33
Min kjære gravde frem en romertopf leirgryte fra loftet for en tid tilbake. Dette 80-talls fenomenet er virkelig guds gave til oss lavkarbomennesker. Det tar gjerne noen timer ved kjøkkenbenken, men gud bedre så fantastisk mye god mat det er mulig å få til! Ingen smak går til spille. I dag laget madamen den beste kjøttgryten jeg har spist på årevis. Norsk sikringskost møter garam masala, hvitløk, chilli og rødvin :)

Så grav i skuffer og skap. Du har sikkert også en gryte som ligger og støver ned et sted. Den fortjener så absolutt å komme til heder og ære igjen.


Hei , jeg bruker min til¨å lage mye god mat. Søndager , tar jeg gjerne en kalkunstek , og masse gode grønnsaker og setter stekovnen på ca 100 gr. Maten er ferdig når jeg kommer hjem fra tur. Den står da gjerne og godgjør seg en tre eller fire timer.:)

S@nne
14-05-10, 22:23
Ser at de selger Römertopf hos traktøren, 3 forskjellige størrelser. :) Tror jeg må investere. ;)

Iselilja
03-08-10, 18:37
Drar opp denne igjen siden jeg nå kan stille meg i rekken av de som har foreldre med mye rart i skapene. Fikk en av min mor som jeg tror aldri har vært brukt, så nå er jeg på jakt etter oppskrifter! :D Å bare "slenge oppi forskjellige grønnsaker og kjøtt" er jeg ikke kreativ nok til. :o

Carisma
03-08-10, 19:00
På matprat.no stod det at man kan bruke den på grill!

Kitt
03-08-10, 20:12
Drar opp denne igjen siden jeg nå kan stille meg i rekken av de som har foreldre med mye rart i skapene. Fikk en av min mor som jeg tror aldri har vært brukt, så nå er jeg på jakt etter oppskrifter! :D Å bare "slenge oppi forskjellige grønnsaker og kjøtt" er jeg ikke kreativ nok til. :o
Jeg har to små søte bøker . Den ene heter Mat i lerigryte og den andre akkurat det samme!:p
Googler du "mat i leirgryte" får du opp en masse!:sikle:

Iselilja
04-08-10, 13:40
Tror nesten jeg må gå til innkjøp av de bøkene selv. Fant ikke særlig mye på nettet, dessverre. :( Har søkt på både "mat i leirgryte" og "romertopf" uten å få opp så veldig mange konkrete oppskrifter. Skal lete videre på engelsk.. :)

Kitt
04-08-10, 14:54
Jeg klarte meg i mange år med en liten bok som heter "Mat i leirgryte" Den er fra 1988 og er opprinnelig svensk.
Den forteller om alt fra forskjellige typer gryter til steketemperaturer og råvarer og seff mer enn 100 oppskrifter som er gode å ha som utgangspunkt når man er helt ny i gamet!
Den er ikke i salg lengre, desverre!:_oppgitt:
Men noe liknende må det da gå an å finne! Denne (http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=145979) feks!

Iselilja
04-08-10, 17:58
Takk, ja, jeg får kjøpe meg noe slikt. :)

I dag tenkte vi å slenge oppi noen grønnsaker, tre store kyllingfileter og tre poteter (:eek:) i romertopfen. Hvilken temperatur og hvor lenge bør det steke/koke?

Rin
04-08-10, 18:45
Hvis man takler å oversette oppskrifter fra engelsk finner man mye ved å søke på crockpot. :) Denne sida, feks: http://southernfood.about.com/library/crock/blcpidx.htm

TigerTove
17-09-10, 20:03
Så godt å høre at det er flere enn meg som bruker römertopfen flittig.

Carisma
17-09-10, 20:07
*minne meg selv på å vanne römertopf'en* På søndag blir det langstekt lammeskank og grønnsaker :sikle:

Kanutten
17-09-10, 20:09
*minne meg selv på å vanne römertopf'en* På søndag blir det langstekt lammeskank og grønnsaker :sikle:

Jeg vanner aldri min for da får jeg ikke denne stekte skorpen på kjøttet..

Kitt
17-09-10, 21:35
Jeg vanner aldri min for da får jeg ikke denne stekte skorpen på kjøttet..
Men atte, er ikke det noe av poenget med hele opplegget, da?:confused:
At fuktigheten skal komme fra vannet?
Uten kunne du vel like gjerne ha brukte en vanlig ildfast form?

Carisma
17-09-10, 22:23
Også har jeg hørt at de sprekker uten vann? Kanskje når de er litt mer slitt, men....

lijo
02-10-10, 16:58
I dag blir det kalvestek i leirgryta, ante ikke at den var så super å steke i. Fant min på Fretex. Spent på dagens middag:hungry:

lijo
02-10-10, 18:41
Ble knallgodt kjøtt, alle var veldig fornøyd med smak og mørhet. Det blir ikke siste gangen jeg bruker den:)

Kitt
02-10-10, 19:16
Den er suveren på sånt som stek, da!:D Ingen fare for å steke noe tørt feks!;)

Supera
03-10-10, 00:14
Men er det jeg som gjør noe feil, eller får alle masse, masse sjy i formen? Formen er nesten full av sjy... Type halv liter eller noe.

Kitt
03-10-10, 00:22
Masse god sjy som blir til god saus mens kjøttet hviler under alu-folie!:sikle:

Supera
03-10-10, 01:33
Jepp, har laget saus av det jeg også. Men det blir for mye sjy. Jeg liker tykk saus...

lijo
03-10-10, 10:26
Fikk også masse sjy. Etter å ha brukt endel av det til en god fløtesaus med sopp, fryste jeg resten ned i en boks. Da har jeg smakstilsetning for noen sauser framover. Brukte JBK så sausen ble tykkere, vi liker også litt tykkere sauser her i huset:sikle:

Kitt
03-10-10, 10:46
Fikser ikke JBKM i saus, blir en rar, glatt smak for meg.:p
Bruker egg, Philadelphiaost eller fløte som tykningsmiddel, jeg!:)
Holder ikke det, kan Fiberhusk til nød brukes!

Chunky
08-10-10, 17:08
Her er et kongetips siden jeg først er inne og smyger på lavkarbo.no i dag :)

Vi pleier å kjøpe lettsaltet sideflesk i Sverige (til flesk og duppe), men for et par uker siden prøvde vi det i romertopfen. Det ble noe av det beste hittil! Rutet opp flesket, lot det få 3-4 timer i gryta sammen med litt grønnsaker, og deretter 5-10 minutter under grillen. Supercrispy svor og sinnsykt godt kjøtt. Et absolutt must med en type hvit saus til (a la flesk og duppe). Vi laget kålstuing, men en tykk hvit saus med gressløk vil funke like bra. Try it! Bedre enn ribba til jul, og masse sukk og stønn rundt middagsbordet fra tenåringene - og tro meg, DE er bortskjemte i matveien :)

Kanutten
08-10-10, 17:10
Her er et kongetips siden jeg først er inne og smyger på lavkarbo.no i dag :)

Vi pleier å kjøpe lettsaltet sideflesk i Sverige (til flesk og duppe), men for et par uker siden prøvde vi det i romertopfen. Det ble noe av det beste hittil! Rutet opp flesket, lot det få 3-4 timer i gryta sammen med litt grønnsaker, og deretter 5-10 minutter under grillen. Supercrispy svor og sinnsykt godt kjøtt. Et absolutt must med en type hvit saus til (a la flesk og duppe). Vi laget kålstuing, men en tykk hvit saus med gressløk vil funke like bra. Try it! Bedre enn ribba til jul, og masse sukk og stønn rundt middagsbordet fra tenåringene - og tro meg, DE er bortskjemte i matveien :)

Og resten av oppskriften??? Mange grader?? Hva slags grønnsaker?? :sikle: Tror det blir DET i morgen! Jeg er himla glad i lettsaltet sideflesk!! Jeg pleier skjære det i tynne skiver og steke det i steikovnen.. Men dette hørtes megasnadder ut!

Kitt
08-10-10, 17:10
:sikle::sikle::sikle:

Notert på "Sverige- handlelisten"!:ja:

Chunky
08-10-10, 17:41
Og resten av oppskriften??? Mange grader?? Hva slags grønnsaker?? :sikle: Tror det blir DET i morgen! Jeg er himla glad i lettsaltet sideflesk!! Jeg pleier skjære det i tynne skiver og steke det i steikovnen.. Men dette hørtes megasnadder ut!

3 timer på ca 180 grader, men med lavere temperatur blir mer av saften igjen i kjøttet. Jeg kan tenke meg at 6-8 timer på 70 grader må bli fantastisk. Husker ikke nøyaktig hva vi brukte av grønnsaker, men jeg kan vel nesten garantere at det var med hvitløk, løk, gulrøtter og kålrot. Det har vi alltid for hånden. Vet at rotgrønnsaker ikke er helt akseptert på lavkarbo, men vi bruker det ofte fordi det tåler røffere behandling. Og om en middagsrett blir 5 eller 12 gram karbo, så er det neppe der kampen vinnes :)

Forresten - en ting til. Sideflesket du får i Norge er ikke røkt. Det er ikke i nærheten like godt som det du får i Sverige!

Kanutten
08-10-10, 19:21
3 timer på ca 180 grader, men med lavere temperatur blir mer av saften igjen i kjøttet. Jeg kan tenke meg at 6-8 timer på 70 grader må bli fantastisk. Husker ikke nøyaktig hva vi brukte av grønnsaker, men jeg kan vel nesten garantere at det var med hvitløk, løk, gulrøtter og kålrot. Det har vi alltid for hånden. Vet at rotgrønnsaker ikke er helt akseptert på lavkarbo, men vi bruker det ofte fordi det tåler røffere behandling. Og om en middagsrett blir 5 eller 12 gram karbo, så er det neppe der kampen vinnes :)

Forresten - en ting til. Sideflesket du får i Norge er ikke røkt. Det er ikke i nærheten like godt som det du får i Sverige!

Røkt sideflesk er jo det samme som bacon??

Chunky
08-10-10, 19:39
Røkt sideflesk er jo det samme som bacon??

Jepp. Men lettsaltet sideflesk er noe helt annet. Det er det du får i Sverige. Jeg mente motsatt i setningen over.

LineJM
08-10-10, 21:04
Her er et kongetips siden jeg først er inne og smyger på lavkarbo.no i dag :)

Vi pleier å kjøpe lettsaltet sideflesk i Sverige (til flesk og duppe), men for et par uker siden prøvde vi det i romertopfen. Det ble noe av det beste hittil! Rutet opp flesket, lot det få 3-4 timer i gryta sammen med litt grønnsaker, og deretter 5-10 minutter under grillen. Supercrispy svor og sinnsykt godt kjøtt. Et absolutt must med en type hvit saus til (a la flesk og duppe). Vi laget kålstuing, men en tykk hvit saus med gressløk vil funke like bra. Try it! Bedre enn ribba til jul, og masse sukk og stønn rundt middagsbordet fra tenåringene - og tro meg, DE er bortskjemte i matveien :)

*Ønsker seg transportmaskin for a dra fra vestlandet til Sverige*
Lettsalta sideflesk tor jeg aldri jeg har sett her en gang.

Chunky
08-10-10, 21:16
Du kan få til noenlunde det samme med svineknoke, bortsett fra den sprø svoren. Men det er absolutt verdt det.

LineJM
08-10-10, 21:26
Tenkte faktisk å prøve med tynnribbe. Måtte bare furte litt først.

Chunky
08-10-10, 21:43
Tenkte faktisk å prøve med tynnribbe. Måtte bare furte litt først.

Det bør funke det. Men jeg ville lagt ribba med svoren ned minst halve tiden, slik at den får trukket til seg væske. Det er i hvert fall slik jeg lager "Hellstrøm-ribbe"

LineJM
08-10-10, 21:54
Lurt! Jeg lager ribbe ganske sjeldent. Det hadde jeg ikke kommet på.

Carisma
08-10-10, 22:24
Rema har faktisk lettsaltet flesk. :ja: (ikke den røkte typen, jeg *hater* røkt kjøtt)

Photobscura
08-10-10, 22:31
Noe av det jeg liker best med min far, er at han har abu-røk! Elsker røkt mat :D.

LineJM
09-10-10, 00:04
Rema har faktisk lettsaltet flesk. :ja: (ikke den røkte typen, jeg *hater* røkt kjøtt)
I stykker?
Må sjekke i morgen.

Chunky
16-10-10, 19:35
Da er det helg, og gryta er i arbeid. I dag ble det 1,5 kg beinfri grovdelt lammebog med kraftben ved siden av, 2 rødløk, 4 fedd hvitløk. 4 gulrøtter, 1 stangsellleri, 8 laurberblad, 2 chilli, 1/2 kålrot, 3 ts kakao, 2 kanelstenger, salt&pepper og masse kjærlighet & rødvin. 150 grader i tre timer. Tror dette blir bra :)

Photobscura
16-10-10, 19:36
Da er det helg, og gryta er i arbeid. I dag ble det 1,5 kg beinfri grovdelt lammebog med kraftben ved siden av, 2 rødløk, 4 fedd hvitløk. 4 gulrøtter, 1 stangsellleri, 8 laurberblad, 2 chilli, 1/2 kålrot, 3 ts kakao, 2 kanelstenger, salt&pepper og masse kjærlighet & rødvin. 150 grader i tre timer. Tror dette blir bra :)
Her er det bare kjærlighet og rødvin! Jeg må seriøst få meg en römertopf snart. Jada, jeg har sagt det før, men nå mener jeg re!

Huldr
16-10-10, 19:39
Her er det bare kjærlighet og rødvin! Jeg må seriøst få meg en römertopf snart. Jada, jeg har sagt det før, men nå mener jeg re!Jeg mener jeg så et par stykker på Maritabutikken sist jeg var der, men nå begynner det å bli et par uker siden da ...

Photobscura
16-10-10, 19:41
Jeg mener jeg så et par stykker på Maritabutikken sist jeg var der, men nå begynner det å bli et par uker siden da ...
Ja, jeg så en til nitti spenn som var ganske stor, men det er vel også et par uker siden. Men jeg ser dem støtt og stadig der, så når jeg får penger på tirsdag, er det første stedet jeg går! De koster uansett knapt to hundre kroner på Clas Olsson, da.

Chunky
16-10-10, 19:48
Ja, jeg så en til nitti spenn som var ganske stor, men det er vel også et par uker siden. Men jeg ser dem støtt og stadig der, så når jeg får penger på tirsdag, er det første stedet jeg går! De koster uansett knapt to hundre kroner på Clas Olsson, da.

Bare vær obs på at det er mange mini og ubrukelige romertopfer der ute. Min er 4L. Det er et absolutt minimum.

Photobscura
16-10-10, 19:51
Bare vær obs på at det er mange mini og ubrukelige romertopfer der ute. Min er 4L. Det er et absolutt minimum.
Vel, den på Clas O. rommer tre liter, da. Denne (http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=155189660), btw. Hva tror du, mann?

LIBBA
16-10-10, 20:25
Vel, den på Clas O. rommer tre liter, da. Denne (http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=155189660), btw. Hva tror du, mann?

Har ei gryte fra Tupperware som heter Ultrapro. Er ikke leirgryte, men maten blir veldig god likevel:). Har prøvd langtids steking, og det var meget vellykket. Den er på 5 liter.
Er desverre temmelig dyr , men er blitt glad i den:).

Supera
16-10-10, 21:00
Da er det helg, og gryta er i arbeid. I dag ble det 1,5 kg beinfri grovdelt lammebog med kraftben ved siden av, 2 rødløk, 4 fedd hvitløk. 4 gulrøtter, 1 stangsellleri, 8 laurberblad, 2 chilli, 1/2 kålrot, 3 ts kakao, 2 kanelstenger, salt&pepper og masse kjærlighet & rødvin. 150 grader i tre timer. Tror dette blir bra :)
Jeg må tydeligvis få meg en større leirgryte, for min er full når jeg tar i 1,5 kg steik...

Bixen
17-10-10, 13:53
Her bruker vi Römeren til alt fra kalkun til svinestek og kylling - blir jo så saftig og godt kjøtt av det!

I det siste har vi hatt en del kylling. Vi kjøper rå kylling som vi gnir inn med div. krydder. Hiver oppi paprika, squash, purre osv. og lar det stå i noen timer. Nam, nam, det er bare noe av det beste altså!! :cool:

TrineG
14-02-11, 20:03
Jeg klarte meg i mange år med en liten bok som heter "Mat i leirgryte" Den er fra 1988 og er opprinnelig svensk.
Den forteller om alt fra forskjellige typer gryter til steketemperaturer og råvarer og seff mer enn 100 oppskrifter som er gode å ha som utgangspunkt når man er helt ny i gamet!
Den er ikke i salg lengre, desverre!:_oppgitt:
Men noe liknende må det da gå an å finne! Denne (http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=145979) feks!

Er det noen som har denne boka ? Er skikkelig gira på en sånn gryte jeg nå:)
Er det enkle gode oppskrifter tro ?

Chunky
14-02-11, 20:21
Er det noen som har denne boka ? Er skikkelig gira på en sånn gryte jeg nå:)
Er det enkle gode oppskrifter tro ?

Det er så utrolig enkelt! Du trenger ikke oppskrift. Gjør hva du vil. Vi bruker leirgryta minst en gang i uka.

Eksempel fra helga: Svinestek på 2,5 kilo, salt og pepper, grønnsaker i bunnen, litt fløte og buljong, steika oppå, 3 timer på svak varme, 10 minutt under grillen. Tilbehør etter ønske. Verdens saftigste stek, crispy skorpe, kraft til en saus du gladelig selger dine egne barn for, sukk og stønn rundt bordet :)

Lykke til!

TrineG
14-02-11, 21:32
Det er så utrolig enkelt! Du trenger ikke oppskrift. Gjør hva du vil. Vi bruker leirgryta minst en gang i uka.

Eksempel fra helga: Svinestek på 2,5 kilo, salt og pepper, grønnsaker i bunnen, litt fløte og buljong, steika oppå, 3 timer på svak varme, 10 minutt under grillen. Tilbehør etter ønske. Verdens saftigste stek, crispy skorpe, kraft til en saus du gladelig selger dine egne barn for, sukk og stønn rundt bordet :)

Lykke til!

Ooh, det høres helt nydelig ut. Skal på Jernia og se om jeg finner en :)

Carisma
14-02-11, 22:10
Ikke bare vi som har gjennoppdaget denne gryta! http://blogg.aftenposten.no/ekern/2011/01/21/liv-i-leiren/

Chunky
14-02-11, 23:02
Ikke bare vi som har gjennoppdaget denne gryta! http://blogg.aftenposten.no/ekern/2011/01/21/liv-i-leiren/

Eller så er det flere slappe journalister innom her og leser what's hot and what's not :rolleyes:

TrineG
15-02-11, 09:20
Eller så er det flere slappe journalister innom her og leser what's hot and what's not :rolleyes:
:lol:

Jeg tror du har rett:cool:

TrineG
27-12-11, 13:04
Har Endelig fått meg leirgryte !
skal teste den i morgen, og gleder meg veldig. Den ligger i vann nå og koser seg. Hadde tenkt å prøve med oksestek. noen som har tips ? :D

Har lest hele tråden og fant en oppskrift på oksestek, men vil gjerne ha flere tips til steketid osv :)

Kanutten
27-12-11, 15:36
Har Endelig fått meg leirgryte !
skal teste den i morgen, og gleder meg veldig. Den ligger i vann nå og koser seg. Hadde tenkt å prøve med oksestek. noen som har tips ? :D

Har lest hele tråden og fant en oppskrift på oksestek, men vil gjerne ha flere tips til steketid osv :)

Steketiden varierer, det beste er å bruke termometer. Jeg stopper på ca 70 grader. Jeg pleier dessuten brune steken litt før jeg legger den i gryta.

Hvis du lar steken ligge på løk og hvitløk får du en nydelig kraft du kan lage saus av.

TrineG
27-12-11, 17:40
Steketiden varierer, det beste er å bruke termometer. Jeg stopper på ca 70 grader. Jeg pleier dessuten brune steken litt før jeg legger den i gryta.

Hvis du lar steken ligge på løk og hvitløk får du en nydelig kraft du kan lage saus av.

Takk for tips !! gleder meg til å prøve :D

Dietta
21-01-12, 10:27
I dag skal leirgryta innvies. Fikk en brukt av moren min, snille damen, for hun hadde 2 stk.
Har 1,2 kg kalkunfilè på benken, som skal få godgjøre seg på svak varme sammen med grønnsaker og en fløteskvett.
Veldig spent på resultatet :)

langaard
21-01-12, 10:30
I dag skal leirgryta innvies. Fikk en brukt av moren min, snille damen, for hun hadde 2 stk.
Har 1,2 kg kalkunfilè på benken, som skal få godgjøre seg på svak varme sammen med grønnsaker og en fløteskvett.
Veldig spent på resultatet :)
Det bare MÅ bli godt!! (ikke glem og legg gryta i vann først da:))

Dietta
21-01-12, 10:33
Det bare MÅ bli godt!! (ikke glem og legg gryta i vann først da:))
Neida, den har ligget i vann i hele natt :) Torde ikke annet, for det er nok en evighet siden ble brukt.
Tenkte 100 grader i 3-4 timer. Høres det fornuftig ut ? Hvis du har leirgryte da.... kan jo hende du ikke har :D

langaard
21-01-12, 10:54
Neida, den har ligget i vann i hele natt :) Torde ikke annet, for det er nok en evighet siden ble brukt.
Tenkte 100 grader i 3-4 timer. Høres det fornuftig ut ? Hvis du har leirgryte da.... kan jo hende du ikke har :D
Nei det har jeg ikke, men skal kjøpe! Langtidssteking er supert,4 timer på 100gr høres bra ut. Har forresten hørt at gryta skal settes inn i kald ovn. Lykke til:)

Kitt
21-01-12, 10:57
Neida, den har ligget i vann i hele natt :) Torde ikke annet, for det er nok en evighet siden ble brukt.
Tenkte 100 grader i 3-4 timer. Høres det fornuftig ut ? Hvis du har leirgryte da.... kan jo hende du ikke har :D

Har aldri langstekt noe i leirgryte før, bare fulgt oppskriftene i boka mi eller de jeg har funnet på nett.
Spennende å høre hva du endte opp med å gjøre!
Har 2 kalkunfileter i fryseren jeg ikke helt vet hva jeg skal gjøre med!:)

Kitt
21-01-12, 10:58
Har forresten hørt at gryta skal settes inn i kald ovn. Lykke til:)
Jepp, alltid kald ovn.:ja:
Selv om de ikke har funnet noen grunn til det eller forskjell på steketid eller sånt visstnok!

Dietta
21-01-12, 11:02
Da blir det langtidssteking 100 grader i ca 4 timer :D
Kommer selvfølgelig tilbake med rapport, hvis vi overlever da :eek:
Har egentlig grudd meg til å steke den kalkunfileèn, redd for at den skal bli tørr. Er bare vant til hele kalkuner her i huset. Dette blir spennende folkens :)

nellie
21-01-12, 11:07
Sukk. Jeg savner leirgryta mi!

Kitt
21-01-12, 11:28
Da blir det langtidssteking 100 grader i ca 4 timer :D
Kommer selvfølgelig tilbake med rapport, hvis vi overlever da :eek:
Har egentlig grudd meg til å steke den kalkunfileèn, redd for at den skal bli tørr. Er bare vant til hele kalkuner her i huset. Dette blir spennende folkens :)

Vurderte å putte en i en sånn stekepose, jeg! Sammen med masse grønnsaker! Gleder meg til å lese rapporten din!:)

Dietta
21-01-12, 19:59
Vurderte å putte en i en sånn stekepose, jeg! Sammen med masse grønnsaker! Gleder meg til å lese rapporten din!:)
Da kan jeg rapportere at resultatet ble veldig bra :D Det er den saftigste kalkunfileèn jeg har spist.
Stekepose har vært flittig brukt her også (aldri en stek uten). Men, tror nok leirgryta går den en høy gang.
Etter 4 timer var grønnsakene gode og møre, med unntak av purra. Den var det faktisk litt motstand i ennå.
Neste gang blir det skinkestek :)

Kitt
21-01-12, 20:42
Så bra!!!:w00t:
Sa til Gubben at det ble kalkun i morgen om du var fornøyd! *løper til fryseren og tar ut kalkunfilet*

Hvilke grønnsaker brukte du? Hvor mye væske? Krydret du fileten noe spesielt?
Litt nysgjerrig, vet du!:D

Dietta
21-01-12, 21:08
Så bra!!!:w00t:
Sa til Gubben at det ble kalkun i morgen om du var fornøyd! *løper til fryseren og tar ut kalkunfilet*

Hvilke grønnsaker brukte du? Hvor mye væske? Krydret du fileten noe spesielt?
Litt nysgjerrig, vet du!:D
Gned bare udyret inn med salt og pepper, og så hadde jeg litt salt, pepper og chiliflak i grønnsakene.
Brukte mest blomkål, brokkoli og løk. Hadde også i litt purre, squash og sellerirot samt 1 hvitløksfedd. Hadde så mye grønnsaker at det fylte gryta til kanten, la bare fileèn oppå. La i litt smør og ca 0,5 dl fløte.
Vi gjorde det enkelt, og bare spiste som det var. Neste gang har jeg lyst til å mose endel av grønnsakene sammen med saften og ha til saus. Tenker at det må være en fin base for en litt tykkere og kremet saus. Kanskje tilsette en grønnsaksteriningbuljong og annet krydder. Den kan jo egentlig tilsettes med en gang da.
Da jeg tok av lokket, hadde ikke grønnsakene falt sammen, og det var kraft helt opp til kanten :D

Dietta
21-01-12, 21:16
Tenkte på en ting til Kitt. I utgangspunktet synes vi begge her at kalkunfilèt er litt smakløs i seg selv. (Derfor vi alltid bruker hel kalkun). Neste gang skal jeg marinere den på forhånd :ja:

Qlio
21-01-12, 21:17
Hmmm, leirgryta er det lenge siden jeg har brukt.... mon tro om man skulle laget noe av den kyllingfileten? ;)

Dietta
21-01-12, 21:18
Hmmm, leirgryta er det lenge siden jeg har brukt.... mon tro om man skulle laget noe av den kyllingfileten? ;)
Ja her brer det om seg. Kaklende kalkuner overalt :p

Qlio
21-01-12, 21:19
Brukte den egentlig fast hver søndag før, hva skjedde? Hmm...

TigerTove
21-01-12, 21:22
Min romertoph er lastet med hjort :D

Dietta
21-01-12, 21:29
Min romertoph er lastet med hjort :D
:sikle:
Neste helt laster vi opp elg her :D

Kitt
21-01-12, 21:43
Gned bare udyret inn med salt og pepper, og så hadde jeg litt salt, pepper og chiliflak i grønnsakene.
Brukte mest blomkål, brokkoli og løk. Hadde også i litt purre, squash og sellerirot samt 1 hvitløksfedd. Hadde så mye grønnsaker at det fylte gryta til kanten, la bare fileèn oppå. La i litt smør og ca 0,5 dl fløte.
Vi gjorde det enkelt, og bare spiste som det var. Neste gang har jeg lyst til å mose endel av grønnsakene sammen med saften og ha til saus. Tenker at det må være en fin base for en litt tykkere og kremet saus. Kanskje tilsette en grønnsaksteriningbuljong og annet krydder. Den kan jo egentlig tilsettes med en gang da.
Da jeg tok av lokket, hadde ikke grønnsakene falt sammen, og det var kraft helt opp til kanten :D

Tenkte på en ting til Kitt. I utgangspunktet synes vi begge her at kalkunfilèt er litt smakløs i seg selv. (Derfor vi alltid bruker hel kalkun). Neste gang skal jeg marinere den på forhånd :ja:
Takk, takk! Gjett om jeg gleder meg til middag i morgen!:sikle:

Bruker ofte den varianten til saus. Bor sammen med og har ofte besøk av noen som er bittelitt sære pågrønnsaker, løk, hvitløk etc, så lurer det inn i sausen så ofte jeg kan!;)

Tok akkurat fileen ut av fryseren, så rekker nok ikke marinere noe særlig denne gangen. Planlegge litt bedre nesten gang, så!:p

Zincite
13-02-12, 16:37
Da har vi fått en stor leirgryte i hus, og jeg gleder meg til å teste ut :spent:

Skal følge Kitt sitt råd og legge den i bløt leeeenge før første forsøk :ja: så nå må jeg bare bestemme meg for hva som skal i første gangen.

Charlott
13-02-12, 17:06
Da har vi fått en stor leirgryte i hus, og jeg gleder meg til å teste ut :spent:

Skal følge Kitt sitt råd og legge den i bløt leeeenge før første forsøk :ja: så nå må jeg bare bestemme meg for hva som skal i første gangen.
Helt OT, men, innlegg nr 1.000 jo! :heia: