View Full Version : Arnstein lavkarbobrød, illustrert oppskrift


ArnsteinB
22-11-10, 19:42
Etter at jeg for tre uker siden for alvor ble oppmerksom på lavkarbodiett, har jeg tatt av 5 kg, fått mer energi, tiltakslyst m.m.m..
Men, allerede dag nr. 2 savnet jeg brød. Fant div. oppskrifter i dette forumet, og startet med brødet som kalles "Naboen til Torkel".

Jeg liker meg godt på kjøkkenet, men baking har jeg aldri vært god på, og de oppskriftene jeg fant, sa ikke stort om hvordan man baker slike brød. Sikkert fordi det nesten bare er damer her, og de kan sikkert det grunnleggende alle sammen...?
Etter noe eksperimentering har jeg kommet fram til ingredienser og metoder som funker for meg.
I tilfelle det skulle være andre her i forumet som også er grønnskolling ved bakebordet, så har jeg laget en "brosjyre" som beskriver trinn-for-trinn framgangsmåte, med foto.
Jeg tok også med litt ekstra info om brødet, samt diverse info om lavkarbodiett. Har forøvrig fått prisen på brødet ned til kr 43,- etter at jeg nå kjøper inn i ingrediensene i en "asiamat-butikk". Brødet er fortsatt dyrt, men i hvert fall mye billigere enn det første brødet som kom på kr 80,-! (kjøpte inn alle ingrediensene på Meny :()

Håper brosjyra kan være til nytte og glede. Du finner den her (http://www.bjonefoto.no/Privat/2010-11-22_Arnsteins_lavkarbobroed_og_litt_om_lavkarbokost hold.pdf).

P.s.
Kom gjerne med forslag til rettelser, tilføyelser o.l.

http://forum.lavkarbo.no/www.bjonefoto.no//Privat/Arnsteins_lavkarbobroed_lite_samlebilde.jpg

senorita
22-11-10, 20:15
Wow :D For ei flott brosjyre! Virkelig lagt arbeid i den der altså :) Kjempefin med masse bilder og alt :) Helt super :)

sigboh
22-11-10, 22:03
Dæven! Kjempebra!!

Sivensvans
23-11-10, 08:31
Tydeligvis ingen grønnskolling som har laget denne brosjyren, nei;)

ArnsteinB
25-11-10, 00:23
Sivensvans; Ved bakebordet er jeg en grønnskolling. Men ikke ellers...:)

Supera
25-11-10, 06:34
Oi, fin brosjyre!
Fett er et komplisert emne, men så vidt jeg har forstått er det viktig at man hovedsakelig får i seg umettet fett, enumettet så vel som flerumettet. Mao. minst mulig mettet fett. Og i hvert fall ikke i industrifremstilte transfettsyrer, som f.eks.i margarin.
Det er bare en myte at mettet fett er farlig. Det er bare å kjøre på. ;) Fin video (http://www.youtube.com/watch?v=v8WA5wcaHp4) fra en fin dokumentar (Fat Head (http://www.fathead-movie.com/)).

Og så er det omega-3 og omega-6. Denne her posten er fin:
Vi får rimelig unyanserte råd fra våre ernæringsmyndigheter: "Bruk olje!" er hva vi får høre. Men de sier ikke at noen oljer er helseFREMMENDE mens andre er direkte UHELDIGE for vår helse. Og vi får ikke informasjon om at vi ikke bør steke i oljene (da er sjansen stor for at vi ødelegger oljen selv).

Maisolje, solsikkeolje og soyaolje bør HIVES, av fire ulike grunner:
1) De inneholder for mye flerumettet omega-6 fett, som virker betennelsesøkende (astma, revmatisme, allergier, fibromyalgi m.m.).
2) De er alltid varmpresset. Dette er en industriell prosess som blant annet gir avfallsstoffer som transfett, frie radikaler, dimerer og polymerer.
3) De egner seg IKKE for steking pga innholdet av flerumettet fett.
4) De vil ved bruk fortrenge sunne oljer som olivenolje, rapsolje, avokadoolje.

Desverre så drar denne lista med seg majones, kaviar og majonessalater i dragsuget.... :rolleyes:

Olivenolje, rapsolje, avokadoolje og makadamiaolje inneholder mye enumettet fett som er positivt for fettforbrenning, ledd, hud m.m.
Linfrøolje, valnøttolje og tran inneholder mye omega-3, og er meget varmeustabile. Bør brukes som kosttilskudd, eller over salat.
Kokosolje (Cocosa) er den oljen med mest mettet fett, noe som er gunstig ved varmebehandling av mat.

På etiketten av alle oljene MÅ det stå kaldpresset eller xtra virgin, for at de skal være sunne.

Litt komplisert? Ehhh, ja. Men man trenger jo ikke huske hva alle disse omega-ene er for noe, bare man husker hva som er sunt og usunt... :cool:

Lava
25-11-10, 10:12
Stilig! :D

ArnsteinB
25-11-10, 10:14
Takk for kommentarer Aeryth!

Det tar tid å forstå fett, men jeg lærer hver dag!

Videoen du linker til, sier akkurat det samme som Gary Taubes sier i sin bok The Diet Delusion (http://www.telegraph.co.uk/health/dietandfitness/3353110/Big-fat-lie.html) (som jeg omtaler i brosjyra). Jeg har fortsatt 500 sider å lese.
Det er skremmende å lese hvordan feilaktig diagnostikk, antakelser, misbruk av statistikk, lobbyvirksomhet, trender og annen uvitenskapelig arbeid har ført til så mye feil info om fett.

Jeg er 55 år og håper at skadene på kroppen alle karbohydratene og de dårlige oljene har påført kroppen min de siste 30 årene ikke er irreversible.
Jeg er som tidligere nevnt strålende fornøyd med mitt nye kosthold. Jeg presiserer ovenfor alle at jeg ikke slanker meg, men har lagt om kostholdet. Ordet "slanking" burde utgå fra vårt vokabular.

Har kjøpt meg blodsukkermåler og måler hver kveld og morgen. Gjennomsnittet de siste 7 dagene er 5.9, men verdiene varierer fra 5.1 til 7.0. Leser om dette også, og prøver å forstå hva som skjer. Verdien 5.1 målte jeg i natt kl. 01.30. Da hadde jeg stort sett spist ribbe på ettermiddagen og kvelden. Verdien 7.0 målte jeg for noen dager siden, kl. 10.30, sannsynligvis etter frokost.

RødLinse
25-11-10, 10:58
Håper det går like bra her og bytte ut kruskakli med sukkerroer/Fibrex for fiber.:D
Flott brosjyre for oss nybegynnere :) Du er flink :heia:

ArnsteinB
25-11-10, 15:44
Takk for skryt, både til deg Rødlinse og alle dere andre!

Jeg er helt fersk i dette gamet, men når jeg ser på næringsinnholdet i Fibrex (https://www.allergimat.no/butikk/s/products/view.html?p=2779385&ref=search), så ser jo det ut som noe som kan erstatte kruskakli. Men, baker er jeg i hvertfall ikke, så du får prøve deg fram.

"Fibrex, pr. 100g
Energi 260 kJ / 60 kcal., protein 9 g, fett 0,5 g, karbohydrater 5,5 g, herav sukker 5,5 g, fiber 67 g, natrium 0,05 g, fenylalanin 450 mg.
Varen er fremstilt utengluten, hvete, melk, soya og egg."