ada-emilie
18-12-10, 01:37
Hvilken årsak er det ved inntak av kål ?
Og hvilken ved kunstige søtstoffer?
Er det bakterier som spiser det kroppen ikke tar opp
og de som dermed skaper gass?
Hva da med fiber, som også ikke fordøyes?
Vil inntak av gassdannende føde skape dårligere bakterieflora?
Denne forklarte det ganske bra, synes jeg:
Visse typer mat inneholder tungtfordøyelige sukkerarter som når helt frem til bakteriene i tykktarmen. Her nedbrytes sukkerstoffene av tarmbakteriene med gassdannelse som resultat. Aktuelle matslag er blant annet erter, bønner, løk, asparges, epler og andre frukter.
Spesielt følsomme personer kan også reagere på hvetestivelse og melkesukker.Visse søtningsmidler som sorbitol og xylitol kan også gi gassdannelse i tarmen hvis de tas inn i større mengder.
Når det gjelder kostfiber har disse en ganske sammensatt virkning påmage-tarmfunksjonen. Forskjellige personer vil reagere ulikt på endring i fibermengden og hver enkelt person må finne frem til sin egen reaksjonsmåte.
[Kilde (http://www.halsbrann.com/501760/)]
________
Hvete og annet finmalt mel er utmerket substrat for tarmbakteriene som danner mye gass i tarmen når tilgangen på mel og liknende er stor. [Kilde (http://www.lommelegen.no/493710/diverse-allergier)]
________
Godt oppsummert:
Likevel er det slik at det aller meste av luften i tykktarmen, skriver seg fra gass som produseres når bakterier i tykktarmen forgjærer karbohydrater som ikke er fordøyd i tynntarmen. [Kilde (http://nhi.no/foreldre-og-barn/ungdom/sykdommer/luft-i-magen-26206.html)]
ada-emilie
18-12-10, 13:12
Takk! Det forklarer saken. Jeg trodde det var snakk om dårlige bakterier, jeg, men så er det at mat fordøyes så sent som i tykktarmen som er grunnen.
Værsågod. Google kan det meste. Fascinerende at det er treige karbohydrater som står for mesteparten av gassen. :eek: Og kostholdsrådene som råder oss til å spise masse, masse av dem.
ada-emilie
18-12-10, 19:24
Værsågod. Google kan det meste. Fascinerende at det er treige karbohydrater som står for mesteparten av gassen. :eek: Og kostholdsrådene som råder oss til å spise masse, masse av dem.
Ja enig. Hvor bra er det for tarmfloraen mon tro?
fant noe her http://www.allergiviten.no/utskrift.asp?ID=10022:Gasser produseres særlig av bakterier som ikke hører til i den normale sammensetning(”tarmflora”) av ”vennligsinnete” bakterier, men også av normal tarmflora ved tungtfordøyelige karbohydrater i maten.
ada-emilie
18-12-10, 19:30
At tarmflora har noe å si for vektttap er kanskje nytt for en del:http://www.fedon.no/Sammenheng+mellom+tarmflora+og+vekt.9UFRHW05.ips
Nytt for meg var ihvertfall at slemme bakterier i tarmen kan påvirke hjernen og gi kjipe symptomer:http://www.matoghelse.no/helse/2010/10/14/vaare-viktigste-husdyr-finnes-i-tarmen.aspx