View Full Version : Essensielt fett, en myte?


ada-emilie
13-01-11, 22:10
Jeg har ikke trodd på de her inne som hevder at planteoljer er skadelig og bør unngås. jeg har tenkt det ikke gjelder kaldpresset og oljer som finnes naturlig i nøtter, frø etc. I denne artikkelen står det at slike oljer blir utsatt for oksygen i vår kropp ubeskyttet av den form de kom i. Og at de får en høyere temperatur i vår relativt varme kropp. Disse to faktorer er skadelig på flere måter. Nå har jeg litt bakoversveis. Artikkelforfatteren mener kun smør, kokosolje og olivenolje er trygt å spise. Er påstanden om essensielle oljer en bløff?http://raypeat.com/articles/articles/unsaturated-oils.shtml

ada-emilie
13-01-11, 22:30
http://lilalife.no/wordpress/2010/02/15/myter-og-sannheter-intervju-med-dag-viljen-p-og-hvorfor-spise-meierism%C3%B8r/

Mat er min medisin
23-01-11, 10:44
Tror Kanskje du har oversatt feil?
Med Essensielle fettsyrer mener man omega 3 og 6. (Omega 6 skal man i tilegg være forsiktig med, da man lett kan få for mye).

Artikkelforfatteren snakker om umetta fett, som du finner mye av i feks solsikkeolje, rapsolje og soyaolje.

Jeg er helt enig i påstanden om at dise oljene bør unngås og at kroppstemperatur alene kan være nok til å gjøre de giftige.
Mettet fett er det man skal tilstrebe å bruke, særlig når man steker mat.

Supera
23-01-11, 11:25
Jeg leste ikke den linken, men jeg ville bare kommentere at umettede fettsyrer oksiderer i kroppen og danner frie radikaler. Mettet fett oksiderer ikke og danner derfor ikke frie radikaler! Fordi statens råd for ernæring mener at man skal unngå mettet fett, er det umettet fett man må få i seg. Og siden umettet fett oksiderer, så voila så har vi fått høre at vi må få i oss masse antioksidanter. Frie radikaler gjør blant annet at vi eldes fortere, øker kreftfaren og øker risiko for hjertesykdom.

ada-emilie
23-01-11, 14:24
Ja, men siden vi ikke kan danne disse fettsyrene selv og kroppen trenger de,hva da? Om man tar råvarer med slike oljer i kan jeg tenke meg at de inneholder de nødvendige antioksydanter. Problemet oppstår kanskje først når oljen i råvaren utvinnes ? og enda verre når den utsettes for lys og luft?

Supera
23-01-11, 14:49
Jeg sier ikke at vi ikke skal spise dem i det hele tatt, selvfølgelig må vi få i oss litt av dem. Men mesteparten av fettet bør være mettet fett. Og hvis kroppen samtidig krever antioksidanter for at vi ikke skal bli syke av det, så høres det jo veldig ut som at det mettet fett kroppen vil ha mest av også.

Det hørtes logisk ut det du sier om at når man spiser det i sin naturlige form at man også får i seg antioksidanter.

Zincite
23-01-11, 18:33
Nå er jo ikke animalsk fett kun mettet. Så både omega3 og omega6 kan fås gjennom animalske varer. Egg får bedre forhold mellom omega3 og omega6 når hønene får bra for :) og det samme gjelder vel køtt. Så i en post her på forumet at smør bør hamstres på høsten og fryses ned for resten av året - fordi kuene da har fått spise gress og kost seg :)

Fra Høyskolen i Oslo sin sykepleierutdanning (http://www.su.hio.no/ernaering/n_stoffer/fettsyrer_essensielle.htm):

Omega-3 fettsyrer fins i fiskeoljer i form av EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosahexaensyre). ALA (alfalinolensyre) og GLA (gammalinolensyre) er omega-3 fettsyrer som fins i både planter og dyr. De viktigste kildene for omega-3 fettsyrer er med andre ord først og fremst fiskeoljer og grønne blader/planter.
Omega-6 fettsyrer fins i mange varianter, f.eks. linolsyre og arakidonsyre (AA). Soyafett inneholder mye linolsyre. De viktigste kildene for omega-6 er soyamargarin, vegetabilske oljer (soyaolje, sesamolje, maisolje, olivenolje, maisolje, solsikkeolje, rapsolje) og noe i animalsk fett fra svin og fjærkre.

Så spørs det jo hvor mye man trenger av omega3, det er jo også noe omega3 i smør. Fra artikkel om at smør er sunt (http://www.matoghelse.no/helse/2008/09/15/sunt-med-smoer.aspx) fra Mat&helse:

Myristinsyre er kanskje den som øker kolesterolet mest, men samtidig tyder forskning på at dette er en viktig fettsyre som kan være vekststimulerende. Kumelk inneholder 10-12 prosent av den, og i morsmelk er det forholdsvis mye, 5-6 prosent. Dessuten har melk en del av fettsyren CLA (konjugert linolsyre), som i dyreforsøk har vist å kunne forebygge kreft, diabetes og hjerte- og karsykdom.
Sannsynligvis finnes det også andre helsefremmende stoffer i kjøtt og melk som overføres fra det husdyrene spiser av gress og andre planter, men ennå har man for lite kunnskap om dette. Imidlertid vet man at beiting kan øke innholdet av de gunstige fettsyrene. Når dyrene går ute og spiser gras og urter, vil melka inneholde mer av den enumettede oljesyra og mindre mettede fettsyrer som laurinsyre, myristinsyre og palmitinsyre. Dessuten får melka et høyere innhold av omega-3-fettsyren alfalinolensyre, noe som gir et gunstigere forhold mellom omega-6- og omega-3-fettsyrer. Vanligvis er forholdet mellom disse i størrelsesorden 4:1. Ved å la dyrene gå ute og beite kan forholdet bli 2:1 eller mindre. Innholdet av CLA øker også, noen ganger til det dobbelte, det vil si én prosent eller mer. Totalt sett gir dette en gunstigere fettsyresammensetning i melkeproduktene.

ada-emilie
23-01-11, 22:23
Ja akkurat dosene man bør ha er ikke mulig å si sikkert for noen. Noen er heldige og kan kjenne på egen kropp hva de har godt av.

taraquin
11-05-11, 14:16
Tror Kanskje du har oversatt feil?
Artikkelforfatteren snakker om umetta fett, som du finner mye av i feks solsikkeolje, rapsolje og soyaolje.

Rapsolje inneholder nesten bare enumettet fett. Er faktisk svært likt olivenolje.

Mange av de kaldpressede oljene inneholder mye antioksidanter, det ligger i navnet, disse beskytter mot oksidasjonsprosessen som skjer når man inntar f.eks soyaolje og maisolje. Solsikkeolje finnes i en variant som har nesten bare enumettet fett (hi olec), men desverre ikke kaldpresset. Spesielt soya og maisolje er jeg enig i at er svært dårlige alternativer.

Ang ALA er det en dårlig kilde til omega 3, grunnen er som følger: Mennesket er elendig til å omdanne ALA til EPA og DHA. Faktisk blir bare 5% omdannet til EPA og 0,5% til DHA. Marine kilder er overlegne. Ta lakseolje\selolje gjerne sammen med antioksidanter som grønnsaker, grønn olivenolje etc da disse beskytter mot oksidasjon fra fettsyrene i marin olje. Det aller beste er uansett å spise feit fisk som laks, ørret, kveite, sild, ål osv, noen typer skjell er heller ikke dumt :) Masse bra lavkarbo mat med fisk som utgangspunkt.

Det var forresten mye synsing og sprøyt i den artikkelen det var linket til, eks at flerumettede fettsyrer brukes som beskyttelse om spising av dyr. I og med at oljen er innerst i frø\nøtter er dette en elendig strategi. Det er ikke uten grønn at før\nøtter etc ofte har antibeitestoffer, nettopp for å beskytte mot spising, derfor går f.eks ofte linfrø rett gjennom tarmen om de ikke bøtes\knuses.

Vegard L
11-05-11, 17:06
Essensielle fettsyrer er langt ifra noen myte! De essensielle fettsyrene gir opphav til signalstoffer, eikosanoider, som på linje med hormoner er med å opprettholde diverse funksjoner i kroppen! De essensielle fettsyrene er linolsyre (LA, omega-6) og alfalinolensyre (omega-3), som igjen gir opphav til lengre fettsyrer.

Eikosanoidene dannes fra fettsyrer med 20 (eikosa) karbonatomer, og dette er arakidonsyre (AA, omega-6) og eikosapentaensyre (EPA, omega-3). Eikosanoidene fra AA og EPA har ofte motvirkende effekter, og dette er grunnen til at man skal ha et riktig forhold mellom omega-3 og omega-6.

Som taraquin sier, så er omdanningen fra ALA til EPA (omega-3) ganske dårlig, tildels fordi omdanningen av LA til AA (omega-6) blir favorisert. (Det er de samme enzymene som brukes). Derfor kan det være en god ide å innta lengre omega-3-fettsyrer som EPA og DHA (dokosaheksaensyre) i form av marine oljer (tran, selolje, krillolje osv), evt gjennom et høyt inntak av fet villfisk. DHA er ikke forløper for eikosanoider, men er veldig viktig for utviklingen av hjernen!
Fisk kan ikke danne omega-3 selv, men de spiser mye alger/krill, og dette er deres kilde til omega-3. Dette er grunnen til at det er lite omega-3 i oppdrettsfisk!

Vi trenger ikke mye av disse flerumettede fettsyrene. Det viktigste er som sagt at det er balanse mellom disse. I et normalt, vestlig kosthold vil omega-6 dominere, noe som skaper ubalanse i kroppen pga eikosanoidene. Billige vegetabilske oljer som solsikkeolje, maisolje og soyaolje (og margarin laget på disse), samt et stort forbruk av kornvarer fører til et stort inntak av omega-6. Et økende inntak av oppdrettsfisk har ført til et lavere inntak av omega-3.

Funfact: Det sies at en skive med makrell-i-tomat dekker dagsbehovet for omega-3. Dette kunne kanskje vært sant, om det ikke hadde vært for at oljen som brukes er full av omega-6, slik at effekten "vannes ut", da behovet for omega-3 kommer an på inntaket av omega-6!