View Full Version : Hjemmelaget yoghurt


kamp
15-01-11, 09:39
Man trenger:
1 L helmelk
3 ss biola yogurt eller yogurt starter pulver
1 gryte
1 visp
1 glass

http://i3.photobucket.com/albums/y61/kannne/yoghurt/1.jpg


2 glass på 1 L
1 "kjøleboks"
Et varmt teppe

Evt et elektronisk termometer

Hell melken oppi gryten og varm dem opp til den neste koker. (Bruker man termometer stoppes det når den når 80C)

Avkjølk melken til ca 42 grader, det vil si "tørr gjær" temperatur. Ikke varmere, da kan man drepe bakteriene som lager yogurten.
Et tips for å få det til å gå fortere er å sette den i vasken med kaldt vann rundt.

http://i3.photobucket.com/albums/y61/kannne/yoghurt/4.jpg

Ta 2-3 dl av melken i et glass og rør inn 3 ss biola yogurt eller start kultur pulver

http://i3.photobucket.com/albums/y61/kannne/yoghurt/5.jpg

Hell melken tilbake i gryten og rør rundt

http://i3.photobucket.com/albums/y61/kannne/yoghurt/6.jpg

Hell melken over på glasset og lukk lokket

http://i3.photobucket.com/albums/y61/kannne/yoghurt/8.jpg

Hell varmt vann på det andre glasset

http://i3.photobucket.com/albums/y61/kannne/yoghurt/9.jpg

Legg teppet i bunnen av "kjølebaggen" og sett begge glassene oppi

http://i3.photobucket.com/albums/y61/kannne/yoghurt/10.jpg

Lukk lokket

http://i3.photobucket.com/albums/y61/kannne/yoghurt/11.jpg

La den stå i 6-10 timer.

Sett glasset med yogurt i kjøleskapet.


Etter 6 timer har yogurten satt seg og du kan spise nydelig hjemmelaget ekstremt probiotisk yogurt!



Yogurtstarter kan kjøpes på iherb (http://www.iherb.com/Yogourmet-Freeze-Dried-Yogurt-Starter-with-Probiotics-Six-5g-Packets/11770?at=0)
Termometer har jeg kjøpt på ebay (http://shop.ebay.com/i.html?_kw=digital%20thermometer%20kitchen&_fcid=154&_jgr=1&_localstpos=&_sc=1&_sop=15&_stpos=&gbr=1)
Man kan selvfølgelig bruke hvilke som helst termometer!

marjusen
15-01-11, 10:22
Hvor mange KH pr 100 gram får denne?

kamp
15-01-11, 11:27
Hvor mange KH pr 100 gram får denne?

Like mye som 1l melk + 3ss yogurt / vekt *100

marjusen
15-01-11, 11:46
Blir ca 5 karb pr 100 gram da? Om jeg ikke har regna feil;) hehe

Men da er det vel mindre i tyrkisk yoghurt og skyr, men hvis denne smaker som skikkelig yoghurt er det jo verdt forsøket:D

kamp
15-01-11, 13:22
Blir ca 5 karb pr 100 gram da? Om jeg ikke har regna feil;) hehe

Men da er det vel mindre i tyrkisk yoghurt og skyr, men hvis denne smaker som skikkelig yoghurt er det jo verdt forsøket:D

Dette blir skikkelig naturell yogurt med mye probiotika.. (så vist du opplever symptomer som trøtthet, vondt i ledd o.l. er det pga at dårlige bakterier dør i magen, og da blir du ebdre etterpå:))

kamp
15-01-11, 13:24
Det er 5,1 i tyrkisk yogurt og 3,3 i skyr.

Kommer ikke karbohydratene fra laktosen?
Laktosen blir "spist" av bifisu og aci bakteriene i yogurten..

snowflakes
23-09-12, 12:40
kan man bruke annen yoghurt også? kanskje litt sent å spør siden jeg er mitt i oppvarmingen av melka og bare har vanlig tine yoghurt naturell, men takknemmelig for svar!

smgj
23-09-12, 13:39
Spennende - du må ikke bruke upasturisert melk, altså?

Jeg antar at man bruker biola fordi de kanskje ennå har levende bakterier i seg? Andre typer youghurt er ofte "drept" etter produksjon.... ?

kamp
23-09-12, 14:05
Spennende - du må ikke bruke upasturisert melk, altså?

Jeg antar at man bruker biola fordi de kanskje ennå har levende bakterier i seg? Andre typer youghurt er ofte "drept" etter produksjon.... ?

Tidligere har jeg brukt "butikk melk" altså homogenisert og pasturisert.

Nå har jeg derimot fått tak i melk fra kua/geita :) syns den blir enda bedre da.

Imse
23-09-12, 14:09
kan man bruke annen yoghurt også? kanskje litt sent å spør siden jeg er mitt i oppvarmingen av melka og bare har vanlig tine yoghurt naturell, men takknemmelig for svar!
Funker fint med vanlig tine naturell, den er levende.

TigerTove
23-09-12, 21:50
Men kan man lage av fløte i stedet for melk? Eller må bakteriene ha nok melkesukker?

kamp
24-09-12, 07:06
Men kan man lage av fløte i stedet for melk? Eller må bakteriene ha nok melkesukker?

Antar fløte også virker.. Selg lager jeg ofte av kokosmelk, tilsetter da en ss honning slik at bakteriene får noe å spise på.

TigerTove
24-09-12, 10:17
Hm, må testes :)

Imse
24-09-12, 10:36
Hadde jeg vært deg, hadde jeg prøvd halvt om halvt med melk og fløte. Jeg har prøvd den kombinasjonen og det var over the top for meg.. Det som funker best er 2dl fløte på 8dl melk, men jeg har fint fått til 7dl melk og 3dl fløte, men det er fetere enn tyrkisk yoghurt. Uten å ta høyde for hvor mye melkesukker bakteriene spiser opp så:
7+3 gir 15g fett/100g og 4.1g karbo/100g.
9+1 gir 7.3g fett og 4.4g karbo
8+2 gir 10g fett og 4.2g karbo.

TigerTove
24-09-12, 10:46
Takk Imse :)

lav1
24-09-12, 22:20
Hvor lenge holder yogurten seg?

kamp
25-09-12, 08:04
Hvor lenge holder yogurten seg?

2-3 uker, kan fryses.