View Full Version : Krev dokumentasjon fra Diabetesforbundet


LenaBeatrice
21-01-11, 14:21
Klippet og limet fra bloggen min:

For et par dager siden skrev jeg om at min samboer Morten er invitert til et møte med Diabetesforbundet (http://lenabeatrice.net/mat-og-helse/sykdommer-og-tilstander/diabetes/mote-med-diabetesforbundet/).
Dette møtet ble han invitert til fordi han hadde skrevet på Diabetesforbundets facebookside at:

“Informasjonskildene Diabetesforbundet baserer sine råd på er feilaktige”

Dette ser altså Diabetesforbundet alvorlig på, og vil at Morten skal redegjøre for sin påstand.
De vil ikke ha Mortens redegjørelse på facebooksiden, men i et mer egnet fora.

Hva er det egentlig Diabetesforbundet baserer sine kostråd på?
Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet skriver på forbundets facebookside:

Diabetesforbundet bygger sine kostholdsråd på den vitenskapen som forskningen frambringer

Det jeg da lurer på er om Bjørnar Allgot/Diabetesforbundet kan redegjøre for denne vitenskap og forskning?
I Sverige kan man ikke det. SBU (http://sbu.se/sv/Om-SBU/Nyheter/Mat-vid-diabetes/) (Statens beredning för medicinsk utvärdering) skriver:

Socialstyrelsen vände sig på våren 2008 till SBU med förfrågan om SBU kunde göra en systematisk litteraturöversikt över det vetenskapliga underlaget för kostrekommendationer till personer med diabetes. Avsikten var att den systematiska översikten skulle utgöra underlag för ett kostavsnitt i de nationella diabetesriktlinjerna

Etter at denne systematiske litteraturoversikten er gjennomført skriver SBU:

Det finns ett visst vetenskapligt stöd för att grönsaker, baljväxter och fisk är gynnsamma för personer med diabetes. Dessa livsmedel ingår som viktiga beståndsdelar i dagens kostrekommendationer vid diabetes. Litteraturgenomgången har inte funnit underlag för slutsatser om andra centrala komponenter i kostrekommendationerna, som fullkornsprodukter och fettmängd. Inget vetenskapligt stöd har framkommit vare sig för eller emot en ändring av dagens diabeteskostrekommendationer

Eftersom det saknas studier av tillräcklig kvalitet går det inte att bedöma betydelsen av näringsintagets fördelning under dygnet. Det samma gäller intag av proteiner respektive fullkornsprodukter. Dessutom saknas det studier av kostens betydelse för livskvaliteten, och för förekomsten av komplikationer från ögon och njurar.

Det savnes også, ifølge SBU, vitenskaplig støtte for at det er bra med strikt lavkarbokost til diabetikere.
Konklusjon?
Det svenske diabetesforbundet forsetter med sine gamle kostråd, som også savner vitenskaplig støtte.
Man kan jo spørre seg hvorfor.

Jeg vil ha en vitenskaplig redegjørelse fra Diabetesforbundet.
Vil du også ha det?
Skriv da til Diabetesforbundet og be om det. Du finner kontaktmuligeter (http://diabetes.no/no/Kontakt_oss/) på hjemmesiden deres.