View Full Version : Jordskokk
Jeg elsker JORDSKOKK.
Hentet fra matoppskrift.no:
300 år etter at den ble utkonkurrert av poteten, kan jordskokk få sin renessanse. Ved siden av en søt, spennende og nøttaktig smak, er denne grønnsaken et funn for personer med diabetes. De kan nemlig bruke store mengder jordskokk i kostholdet uten fare for forhøyet blodsukkernivå.
-Det er innholdet av inulin i stedet for stivelse som gjør denne grønnsaken til et godt alternativ for personer med diabetes. Inulin har søt smak, men går ufordøyd gjennom tarmen og regnes til gruppen kostfiber.Jordskokk har en søt, frisk og særegen nøtteaktig smak. Knollene er saftige og sprø, og er særlig velegnet til råkost og snacks. De kan kokes hele og brukes som potet, eller som en viktig bestanddel i purèer, supper og stekte retter. I bakverk kan purè av jordskokk erstatte 20-50 prosent av hvetemelet. Det kan også utvikles et mel av jordskokk for bruk i produksjon av pasta og bakverk. Inulinets søtssmak gjør jordskokken velegnet som søtningsmiddel flere typer bakverk.
Noen som har noen gode oppskrifter med jordskokk??
Jeg har brukt jordskokk i to retter de siste dagene.
I Blåskjellgryte og i pure sammen med blomkål...
Se under min ma på min side :)
LenaBeatrice
15-02-11, 09:58
Jeg har laget grateng av jordskokk (oppskrift under bilde):
http://lenabeatrice.net/wp-content/uploads/2010/12/fl%C3%B8tegratinerte-jordskokker.jpg
Ingredienser (bør være nok til 3-4 personer):
1/2 kg jordskokker
1 gul løk (ganske liten løk)
Salt og pepper
Kremfløte
Revet ost
Legg skrellede og skivede jordskokker lagvis med løkringer i en ildfast form. Strø litt salt og pepper mellom lagene.
Hell over kremfløte til fløten står ca halvveis opp på lagene med jordskokker og løk.
Dryss over revet ost.
Stek i ovn på 200-225 grader i ca 45 min
Har prøvd å frityrsteike, som "potetgull". Smakte bra!
Men eg toler dessverre ikkje jordskokk. Et eg meir enn eit par-tre flak av det, så held magen min ein slik ompa-konsert at folk høyrer det på fleire meters avstand. Vondt gjer det og.:o
Noen som har et bilde av denne grønsaken, ubehandlet ;) slik at den kan gjennkjennes i butikken?
Makronella
15-02-11, 11:29
http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/rotgronnsaker/jordskokk/index.aspx
Se her er bilde -Jordskokk er utrolig godt , men jeg sliter med finne det i butikken -går i perioder at de har det-og må i litt større butikker for å få det -iallefall her
Dette må prøves.. takk skal du ha;)
så kjempe godt ut....:D
gleder meg allerede...
Jeg har laget grateng av jordskokk (oppskrift under bilde):
http://lenabeatrice.net/wp-content/uploads/2010/12/fl%C3%B8tegratinerte-jordskokker.jpg
Ingredienser (bør være nok til 3-4 personer):
1/2 kg jordskokker
1 gul løk (ganske liten løk)
Salt og pepper
Kremfløte
Revet ost
Legg skrellede og skivede jordskokker lagvis med løkringer i en ildfast form. Strø litt salt og pepper mellom lagene.
Hell over kremfløte til fløten står ca halvveis opp på lagene med jordskokker og løk.
Dryss over revet ost.
Stek i ovn på 200-225 grader i ca 45 min
Noen som vet antallet karbohydrater i jordskokk ?
Seifilet med litt sitronsaft, salt og pepper.Stekte på begge sider i panne, så satt jeg det inn i ovnen en stund...
Heiv 1 stk. blømkål, 4 jordskokk og 1 løk oppi ei gryta. Lot det koka te det blei mørt. Moste det. Så hadde eg litt smør og melk oppi, og lot det koke opp i 2 min.
Mmmmmm......Kjempe godt!
http://forum.lavkarbo.no/picture.php?albumid=503&pictureid=2747BLÅSKJELLSGRYTE.
Inneholder:
Fiskekraft fra Jacobs
1 skvett hvitvin
Matfløte ( laktosefri)
Hvitløk
løk
rød & gul paprika
sukkererter
3 stk jordskokk
Frisk bladpersille
Blåskjell
Jeg har laget grateng av jordskokk (oppskrift under bilde):
http://lenabeatrice.net/wp-content/uploads/2010/12/fl%C3%B8tegratinerte-jordskokker.jpg
Ingredienser (bør være nok til 3-4 personer):
1/2 kg jordskokker
1 gul løk (ganske liten løk)
Salt og pepper
Kremfløte
Revet ost
Legg skrellede og skivede jordskokker lagvis med løkringer i en ildfast form. Strø litt salt og pepper mellom lagene.
Hell over kremfløte til fløten står ca halvveis opp på lagene med jordskokker og løk.
Dryss over revet ost.
Stek i ovn på 200-225 grader i ca 45 min
det der så bare fantastisk ut :)
men lurer på ett par ting.
hvor mange karb er det i en porsjon og hva ligger forholdstallene på?
LenaBeatrice
15-02-11, 12:21
men lurer på ett par ting.
hvor mange karb er det i en porsjon og hva ligger forholdstallene på?
Jeg har ikke regnet ut i det jeg laget.
Mer info om jordskokk:
Jeg skrev til Bioforsk om jordskokk, og karbohydratene i den, siden det hersker en del forvirring rundt dette. Jeg fikk svar som jeg postet i blogen min,
for for den interesserte:
* Svar fra Bioforsk om jordskokk (http://lenabeatrice.net/mat-og-helse/sukker-og-andre-karbohydrater/svar-fra-bioforsk-om-karbohydrater-i-jordskokk/)
Så har jeg skrevet et innlegg om "bivirkninger" av jordskokk her (http://lenabeatrice.net/mat-og-helse/bivirkninger-av-jordskokker/).
Jeg har ikke regnet ut i det jeg laget.
Mer info om jordskokk:
Jeg skrev til Bioforsk om jordskokk, og karbohydratene i den, siden det hersker en del forvirring rundt dette. Jeg fikk svar som jeg postet i blogen min,
for for den interesserte:
* Svar fra Bioforsk om jordskokk (http://lenabeatrice.net/mat-og-helse/sukker-og-andre-karbohydrater/svar-fra-bioforsk-om-karbohydrater-i-jordskokk/)
Så har jeg skrevet et innlegg om "bivirkninger" av jordskokk her (http://lenabeatrice.net/mat-og-helse/bivirkninger-av-jordskokker/).
takk for svar :)
Sivensvans
17-02-11, 13:55
Nå har jeg jaggu fått jordskokk på hjernen! :lol:
Stian Floers jordskokksuppe
http://forum.lavkarbo.no/eway/imgstore/7671b2ca90.jpg
Flavours-kokken Stian Floer er jordskokkfan, forsøk hans jordskokksuppe og du vil forstå hvorfor.
4 personer
4-5 jordskokker
1 løk
1 ss olivenolje
grønnsakskraft
1 dl hvitvin
2 dl kremfløte
presset sitron
persille
Skrell jordskokker og skjær dem i skiver. Hakk løken fint. Varm oljen i en gryte og sautér (steke raskt) grønnsakene i ca. 2 min. Tilsett hvitvin og grønnsakskraft til det dekker jordskokkene. Kok suppen under lokk ved svak varme i ca. 20 min, til jordskokkene er møre. Tilsett fløten og kjør suppen glatt i en blender eller med stavmikser. Smak til med sitronsaft og dryss persille på toppen. Server med brødkrutonger eller jordskokkchips.
http://forum.lavkarbo.no/eway/imgstore/dc9eb79eda.jpg
Stian Floers jordskokksuppe
Så fantastisk! Jeg elsker jordskokk! Har bare antatt at den inneholdt for mye stivelse, siden jeg ikke fant kh-innholdet deklarert noe sted.
Jeg har sellerirot og jordskokk og maisolje, og tenkte å prøve å lage meg chips i kveld. Spent.
Laget med chips etter denne oppskriften av sellerirot og jordskokk i går. Var fantastisk godt. :) Likte spesielt jordskokksmaken. Og jeg får bare håpe det medfører riktighet at det er 3 effektive kh i jordskokk. Ikke at jeg spiste enorme mengder, men likavel.
http://jannikej.blogg.no/1294083964_kveldens_lavkarbosnac.html
Jeg kunne tenkt meg å prøve jordskokk i kveld.
Noen tips om hvor jeg kan finne dette? Bor på Gjøvik, så hvis noen her fra Gjøvik som vet, spytt ut. Er du ikke fra Gjøvik, hvilken kjede kjøpte du dine på?
Vi har Ica, Rema, Kiwi, Rimi, CC Mat, 1 eller 2 utlendingsjapper og sikkert flere jeg ikke kommer på:p hehe
Jeg kunne tenkt meg å prøve jordskokk i kveld.
Noen tips om hvor jeg kan finne dette? Bor på Gjøvik, så hvis noen her fra Gjøvik som vet, spytt ut. Er du ikke fra Gjøvik, hvilken kjede kjøpte du dine på?
Vi har Ica, Rema, Kiwi, Rimi, CC Mat, 1 eller 2 utlendingsjapper og sikkert flere jeg ikke kommer på:p hehe
Fant jordskokk på cc mat faktisk. Konge, gleder meg til å prøve.
Ser du har fått tak i. Fant på Meny i dag, ellers har jeg kjøpt på innvandrerbutikk.
.................men må bare erkjenne at bivirkningene var merkbare for min del da, så det blir ikke hverdagskost. Men det er kanskje et tegn på at kh flyger forbi tarmen da og fises ut. ;)
Ser du har fått tak i. Fant på Meny i dag, ellers har jeg kjøpt på innvandrerbutikk.
.................men må bare erkjenne at bivirkningene var merkbare for min del da, så det blir ikke hverdagskost. Men det er kanskje et tegn på at kh flyger forbi tarmen da og fises ut. ;)
Var litt spent på dette jeg også, men jeg har ikke merka noe. Spiste kanskje 150-200 gram med jordskokker.
Testa ketostixa i sta' og jeg er fortsatt i ketose også.
Blir nok brukt mer dette her tipper jeg:D Var utrolig godt, og det aller aller nærmeste jeg har vært potet. Dem ble veldig krunsjy og gode!!
Sett noen i hagen, gjerne et sted der de ikke kan spre seg uhemmet, i en kasse eller noe, så har dere jordskokk i massevis :)
jeg har i hagen selv, hatt det de siste årene.
Bare putter du en jordskokk i jorda sånn som man kan gjøre med potet?
Har man blitt enig om ca. hvor mye karbo man må regne per hundre gram? Kunne tenkt meg å prøve de.
Bare putter du en jordskokk i jorda sånn som man kan gjøre med potet?
Ja :) Kjempelette, jeg setter de bare ned i jorden, bør kanskje få litt støtte senere, det blir lange blomster på de etterhvert, mine pleier også stå ute om vinteren, så begynner de å spire på våren når det er klart ;)
Her kan du lese mer:
http://www.hagepraten.no/viewtopic.php?f=4&t=25129
Hmm, har ikke ordentlig hage bare steinknaus og krukker. Mulig jeg kan prøve med en stor krukke og se hva som skjer. Må kanskje vente til frosten har gitt seg med noe utplanting uansett.
Har man blitt enig om ca. hvor mye karbo man må regne per hundre gram? Kunne tenkt meg å prøve de.
Var det ikke 3 gr karbo pr 100 gr jordskokk da..... ?
Hørtes spennende ut......kan disse setted i drivhus mon tro`?
Husker ikke tallene helt men det var vel en konklusjon at det også varier med lagringstid og når den er høstet.
Men uansett er vel ikke variablene så store at de ikke er trygge for LCHF-ere?
På friskvektbasis inneholdt jordskokk fra denne studien ca. 3 % sukrose og 12 % inulin målt like etter høsting (gjennomsnitt for flere sorter).
Sitatet er fra lenabeatrices link lenger opp i tråden. så 3g pr 100 er jo ikke avskrekkende tenker jeg.
Det som også sto noe om var at andelen sukrose øker under lagring.
Men folk har stort sett holdt seg i ketose når de har spist det? trenger litt variasjon i smaker nå merker jeg, har forspist meg på de "vanlige" grønsakene. XD
Ja :) Kjempelette, jeg setter de bare ned i jorden, bør kanskje få litt støtte senere, det blir lange blomster på de etterhvert, mine pleier også stå ute om vinteren, så begynner de å spire på våren når det er klart ;)
Her kan du lese mer:
http://www.hagepraten.no/viewtopic.php?f=4&t=25129
Her skal det settes jordskokk ja:)
Men folk har stort sett holdt seg i ketose når de har spist det? trenger litt variasjon i smaker nå merker jeg, har forspist meg på de "vanlige" grønsakene. XD
Jeg har spist jordskokk som chips fredag og lørdag kveld. ca. 150 gr. hver dag, og testet klart positivt på ketostiksen nå i kveld. Hvet ikke hvor mange dager det kan ta før det ikke gir utslag, og det var jo ikke stå store mengdene, men likevel.
Da har jeg kjøpt meg jordskokk. Spar hadde ferdigvaskede, fine jordskokker liggende i potetreolen så da havnet det sånn helt plutselig en pose i handlekurven.
Jeg har nettopp kokt to stk bare for å teste smaken; det smaker jo potet! :eek: Eller, BEDRE enn potet og de hadde atpåtill myyye kortere koketid.
Så pr nuhh er jeg i gang med å lage dagens middag; moussaka med jordskokk.
Neste prosjekt er bacalao.
Deretter mos av jordskokk og sellerirot.
Og chips... og jordskokkpotetsalat....og fløtegratinert jordskokk.... :sikle:
Øy - ta det rolig da... dersom du ikke er vant med jordskokk kan du få en luftig opplevelse av tilvenningen....
Skjønner ikke dette... Her (http://www.matvareguiden.no/Jordskokk) står det at det er 14,1 g kh pr 100!!
Øy - ta det rolig da... dersom du ikke er vant med jordskokk kan du få en luftig opplevelse av tilvenningen....
Vi venter spent på fortsettelsen :p
Ja, men mesteparten av dette er inulin, som du ikke trenger å regne med :)
Det sto noe om dette på side 1 i denne tråden, LenaBeatrice har vært så flink og undersøkt nærmere: http://lenabeatrice.net/mat-og-helse/sukker-og-andre-karbohydrater/svar-fra-bioforsk-om-karbohydrater-i-jordskokk/
Vi venter spent på fortsettelsen :p
Magen er krutegod! :ja:
Magen er krutegod! :ja:
Så flott :D Venter en ny oppdatering litt senere i kveld ;)
Så flott :D Venter en ny oppdatering litt senere i kveld ;)
Du er litt sånn småondskapsfull du! Derfor jeg liker deg! :love:
Ja, men mesteparten av dette er inulin, som du ikke trenger å regne med :)
Det sto noe om dette på side 1 i denne tråden, LenaBeatrice har vært så flink og undersøkt nærmere: http://lenabeatrice.net/mat-og-helse/sukker-og-andre-karbohydrater/svar-fra-bioforsk-om-karbohydrater-i-jordskokk/
Jeg så dette med insulin, men trodde ikke man kunne trekke fra det i sin helhet... Men jeg vet ikke noe om sånt ;)
Takk Lena Beatrice og Alynna! Da skal jeg teste den ut. Spiste en nydelig jordskokk puré på Bølgen og Moi en gang... mmm ;)
Du er litt sånn småondskapsfull du! Derfor jeg liker deg! :love:
Oh yes. Jeg er flink til "å kaste dritt" som vi sier her. Men - jeg forventer å få tilbake så det holder. Får jo ikke mere moro enn vi lager selv ikke sant :klem:
Oh yes. Jeg er flink til "å kaste dritt" som vi sier her. Men - jeg forventer å få tilbake så det holder. Får jo ikke mere moro enn vi lager selv ikke sant :klem:
Sant! :klem:
Blir det lukt når DET kommer? I så fall snur jeg stjerten mot sambo i natt. :o
Sant! :klem:
Blir det lukt når DET kommer? I så fall snur jeg stjerten mot sambo i natt. :o
God idè synes jeg ;) Har aldri spist jordskokk, så det er litt moro å høre hvordan en annen fersking reagerer på det. Kanksje best hvis jeg spør sambo'n din i morgen :p
Inulin er jo det som er i Dremfields pasta og det var jo en kar som klarte å få ganske mye blodsukkerøkning av den (http://www.kostdoktorn.se/dreamfields-bluffpasta-testet/).
Det med at Inulin går over til sukker ved koking høres jo akkurat ut som poteten. Spis en rå potet og det meste går rett igjennom, spis en kokt potet og 80% av karbene blir tatt opp. Samme gjelder vel for de fleste grønnsaker: At varmebehandling omgjør karbohydrater mindre komplekse og mer spiselige for mennesker.
Jeg kunne tenke meg en blodsukkermåling ala det han pastatesteren gjorde på jordskokk og sammenlikna det med noe som har like mye fruktose og resten fiber.
Inulin er jo det som er i Dremfields pasta og det var jo en kar som klarte å få ganske mye blodsukkerøkning av den (http://www.kostdoktorn.se/dreamfields-bluffpasta-testet/).
Det med at Inulin går over til sukker ved koking høres jo akkurat ut som poteten. Spis en rå potet og det meste går rett igjennom, spis en kokt potet og 80% av karbene blir tatt opp. Samme gjelder vel for de fleste grønnsaker: At varmebehandling omgjør karbohydrater mindre komplekse og mer spiselige for mennesker.
:eek::eek::eek: da blir det ikke noe jordskokk her i huset. Takk skal du ha :)
:eek::eek::eek: da blir det ikke noe jordskokk her i huset. Takk skal du ha :)
Mente ikke å skremme deg da... Den er sikkert bedre enn potet.
Det det sto om at pastinakken økte i karber over tid ligner jo og litt på forskjellen i karber på tidligpotet versus lagringspotet i matvaretabellen.
Dette med inulin og blodsukker er visst veldig individuelt. Altså: noen klarer å ta det opp og får blodsukkerøkning, andre ikke.
Det samme gjelder for luftigheten... Noen plages, andre ikke. Noen klarer å venne seg til etter hvert. Jeg vet ikke om det er de samme som blir luftige som de som tarop/ikke tar opp inulin...
Noen med en blodsukkermåler her? :p
Mente ikke å skremme deg da... Den er sikkert bedre enn potet.
Det det sto om at pastinakken økte i karber over tid ligner jo og litt på forskjellen i karber på tidligpotet versus lagringspotet i matvaretabellen.
Jer er ikke så lettskremt da.... ;)
Dette med inulin og blodsukker er visst veldig individuelt. Altså: noen klarer å ta det opp og får blodsukkerøkning, andre ikke.
Det samme gjelder for luftigheten... Noen plages, andre ikke. Noen klarer å venne seg til etter hvert. Jeg vet ikke om det er de samme som blir luftige som de som tarop/ikke tar opp inulin...
Noen med en blodsukkermåler her? :p
Vel, siden jeg får vektstagnasjon av frø/melerstatning og søtningsmidler og for mye meieriprodukter, kan du banne på at blodsukkeret stiger som bare pokker med inulin også.... Tar ingen sjaner :D
Inulin er ett kostfiber, og det er vel ikkje det samme som stivelse i ei potet??
Og den pastaen står at det er laga av 'vete', og når en pasta er laga av hvete, er den vel smekkfull av karber.....
kunne ikkje sjå at ordet inulin var brukt om den Dreamfieldpastaen (kanskje eg missa noke).
Har sjøl aldri merka blodsukkerstigning av jordskokk (har ikkje målt)
Vel, siden jeg får vektstagnasjon av frø/melerstatning og søtningsmidler og for mye meieriprodukter, kan du banne på at blodsukkeret stiger som bare pokker med inulin også.... Tar ingen sjaner :D
God forbrenner du da! ;) (Jeg hadde også en periode der jeg brukte kaloriene på begge sider, og deretter la dem til side(n) for sikkerhets skyld...)
Skremmer Dietta og sier JORDSKOKK INULIN! :eek: Vart du redd no? :D
God forbrenner du da! ;) (Jeg hadde også en periode der jeg brukte kaloriene på begge sider, og deretter la dem til side(n) for sikkerhets skyld...)
Gjenbruk er tingen :p
Skremmer Dietta og sier JORDSKOKK INULIN! :eek: Vart du redd no? :D
Nå tissa jeg i buksa :eek::eek::eek: HJEEEEEEELP !!!!!
Inulin er ett kostfiber, og det er vel ikkje det samme som stivelse i ei potet??
Og den pastaen står at det er laga av 'vete', og når en pasta er laga av hvete, er den vel smekkfull av karber.....
kunne ikkje sjå at ordet inulin var brukt om den Dreamfieldpastaen (kanskje eg missa noke).
Har sjøl aldri merka blodsukkerstigning av jordskokk (har ikkje målt)
Den innholder vel hveteglutem, inuling, xantangummi. Hvis det er hvetemel i det så er jo det sikkert det som står for mesteparten av de 5g karbene som skal telles med, men de har sikkert ikke antatt at noe av inulinet skal telles med.
Jeg tror nok at moderat inntak sammen med annen næringsrik kost vil gjøre at blodsukkeret ikke økes så mye pga av det. Det tror jeg gjelder Jordskokk og den pastaen. Jeg har faktisk kjøpt Jordskokk og tenker å lage grateng med den og servere ved siden av rosenkål og reinsdyrstek imorgen :)
Jeg lagde fløtegratinerte jordskokk i dag.
Lot de gratinere med fløte 30 min, dekket av alu folie.
Deretter 15 min med ost, uten folie.
De ble harde.
Tror kanskje steiketiden må økes, eller de må kokes med fløten før de helles i formen. Eller blir de rett og slett ikke mør som en potet?
Får bare grue meg til følgene, visste ikke om konsekvensene på magen :-/
De skal da bli møre, men jeg aner ikke koketiden (det er mannen som kokkelerer).
De skal da bli møre, men jeg aner ikke koketiden (det er mannen som kokkelerer).
Jeg kokte mine i ca 10 min, det var mer en nok. De blir fort melne!
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.