View Full Version : Lutefisk - På alternativt vis


Kokken Tor
14-03-11, 13:47
Underteikna og madammen prøver i desse dagar å tøme fryseboksa mest mogleg for å få plass til ny ferskfisk. I denne anledning gjorde vi kål på dei to siste pakkane vi hadde med lutefisk.


På Vesterålsk maner vert denne vanlegvis servert med fylgjande tilbehør:

Poteter
Ertestuing
Sprøstekt sidespekk i fett (Ikkje bacon; spekket blir til forveksling likt sprøstekt ribbesvor).
Bytta ut potetene med ein blomkål- og sellerirotpurre beståande av:

Et blomkål
250-300 g. sellerirot
2 ss Creme Fraiche
2 ss. meierismør
Smakt til med salt og peppar (Og Gud forby; litt sukker om nødvendig..!)
Ertestuingen vart bytta ut med vanlege grønnerter. Det er litt karbo i disse, så her bør ein vege opp kor mykje ein kan ete i forkant.

Konklusjonen:
Sluttproduktet avviker sjølvsagt litt frå originalen, men komposisjonen fungerte veldig godt for min del. Reknar med at dette blir årets julemiddag for underteikna når me kjem så langt.

TrineG
14-03-11, 14:28
Så pureen passet til fisken. Det er bra. Vi har også noe lutefisk vi må spise opp.Da skal jeg prøve den :)

Kokken Tor
14-03-11, 14:36
Jada, kombinasjonen vart veldig bra etter mi meining!

Eg skreiv ikkje ned oppskrifta der og då, så eg tilrår deg å prøve deg fram med mengdene av smør og CF (No er då denne kroppen veldig glad i smør berre så det er sagt). Kjem sjølvsagt også an på størrelsen på grønnsakene, men også på kor mykje veske som er att i grønnsakene etter koking og avdamping. Ikkje noko særlig stas om det vert tjukk blomkålsuppe i staden for stappe...! :D

Er tilhengar av nyreven muskat; skal prøve det ved neste anledning! (I svært moderate mengder sjølvsagt!)

Kanutten
14-03-11, 14:42
Underteikna og madammen prøver i desse dagar å tøme fryseboksa mest mogleg for å få plass til ny ferskfisk. I denne anledning gjorde vi kål på dei to siste pakkane vi hadde med lutefisk.


På Vesterålsk maner vert denne vanlegvis servert med fylgjande tilbehør:

Poteter
Ertestuing
Sprøstekt sidespekk i fett (Ikkje bacon; spekket blir til forveksling likt sprøstekt ribbesvor).

Bytta ut potetene med ein blomkål- og sellerirotpurre beståande av:

Et blomkål
250-300 g. sellerirot
2 ss Creme Fraiche
2 ss. meierismør
Smakt til med salt og peppar (Og Gud forby; litt sukker om nødvendig..!)

Ertestuingen vart bytta ut med vanlege grønnerter. Det er litt karbo i disse, så her bør ein vege opp kor mykje ein kan ete i forkant.

Konklusjonen:
Sluttproduktet avviker sjølvsagt litt frå originalen, men komposisjonen fungerte veldig godt for min del. Reknar med at dette blir årets julemiddag for underteikna når me kjem så langt.

:sikle: Men man MÅ jo ha sennep til også!! :D

TrineG
14-03-11, 14:44
Tror det må bli lutefisk til helga:D

Kokken Tor
14-03-11, 14:49
:sikle: Men man MÅ jo ha sennep til også!! :D

Jada, er med på den! :)
Derfor eg skreiv på Vesterålsk manèr for å unngå å gje inntrykk av at eg sit inne med fasiten på korleis lutefisk skal serverast! ;) Det har sikkert blitt starta krigar for mindre...
(Spørs om eg vert grundig arrestert av andre folk i Vesterålen med andre varianter, men den sjansen for eg ta...!)

Variasjonen er sikkert like stor på lutefisk rundt om i landet som ved servering av potetball/raspeball/klubb/kumler/ballj (Kjært barn har mange navn..!) - Poenget mitt er; nok en rett med ekstrem lokalgeografisk variasjon i tilbehør! :)

Kanutten
14-03-11, 16:19
Jada, er med på den! :)
Derfor eg skreiv på Vesterålsk manèr for å unngå å gje inntrykk av at eg sit inne med fasiten på korleis lutefisk skal serverast! ;) Det har sikkert blitt starta krigar for mindre...
(Spørs om eg vert grundig arrestert av andre folk i Vesterålen med andre varianter, men den sjansen for eg ta...!)

Variasjonen er sikkert like stor på lutefisk rundt om i landet som ved servering av potetball/raspeball/klubb/kumler/ballj (Kjært barn har mange navn..!) - Poenget mitt er; nok en rett med ekstrem lokalgeografisk variasjon i tilbehør! :)

Lutfesk e snaddermat uansett! :sikle: Klubb også!

Kokken Tor
14-03-11, 16:38
Lutfesk e snaddermat uansett! :sikle: Klubb også!

Enstemmig vedtatt!:D

Kanutten
14-03-11, 17:12
I fare for å kuppe tråden skal jeg bare i full fart nevne:

Boknafesk, lættsaltaauor, klæppfesk, gammelsalta sei, etc etc. :sikle:

langaard
14-03-11, 17:39
I fare for å kuppe tråden skal jeg bare i full fart nevne:

Boknafesk, lættsaltaauor, klæppfesk, gammelsalta sei, etc etc. :sikle:
Å BOKNAFISK:sikle: !!!

LIBBA
14-03-11, 20:39
I fare for å kuppe tråden skal jeg bare i full fart nevne:

Boknafesk, lættsaltaauor, klæppfesk, gammelsalta sei, etc etc. :sikle:

Er fantastisk godt :sikle:
Pleier å få det når jeg er hjemme hos ho mamma og han pappa :)
Da kan jeg ete meg under bordet :D

Svebø
05-04-11, 14:23
Har virkeleg savna lutafisk
Takker takker :-)