View Full Version : "Potetsalat" med jordskokk ( bilde)


Makronella
14-06-11, 08:55
Grillsesongen er for fullt i gang.
Det er mye godt tilbehør man kan ha til grillmaten men jeg må innrømme at jeg av og til savner potetsalat. Nå har jeg laget favorittsalaten min, men byttet poteter med jordskokk. Absolutt brukbar erstaning som holder seg godt i flere dager i kjøleskap

Se her hvordan du lager den (http://www.lavkarbogjortenkelt.net/?p=1785)

http://www.lavkarbogjortenkelt.net/wp-content/uploads/2011/06/DSCF0393.jpg

Furine
14-06-11, 09:27
Ta med heile oppskriftene i innlegga her, er du snill! :)

Makronella
14-06-11, 14:55
Den er grei :)....... har sett andre gjøre det slik som dette ved jevne mellomrom - regner med samme beskjed gies alle ;)

Charlott
14-06-11, 15:02
Den er grei :)....... har sett andre gjøre det slik som dette ved jevne mellomrom - regner med samme beskjed gies alle ;)
Veldig fint for oss med tregt nett ala ICE å få hele oppskrifta presentert her ja :D (så vidt jeg har sett blir alle bedt om å legge ut hele oppskrifta her ;) )

Furine
14-06-11, 15:16
Den er grei :)....... har sett andre gjøre det slik som dette ved jevne mellomrom - regner med samme beskjed gies alle ;)

Prøver det ja, når eg ser det! ;)

Student84
14-06-11, 16:28
hørtes godt ut, men hva er karbo-innholdet i jordskokker?

Trixie
14-06-11, 16:37
Hvor for man kjøpt jordskokker? :)

Furine
14-06-11, 16:52
Får kjøpt det på velassortert matbutikk. Men eg meiner å seie at det eigentleg er ei vintergrønsak, her nede finn eg den berre på vinteren i alle fall.

Akkurat karbinnhald har eg ikkje i hovudet, men om du scrollar nederst på sida her så finn du kanskje fleire trådar om jordskokk. Eventuelt bruk søkefunksjonen øverst.

Den inneheld i alle fall inulin, som gjer den gunstig for diabetikarar. Eg toler den dessverre dårleg, sjølv. :(

Manina
14-06-11, 18:16
Men hva med å kalle det "jordskokksalat" i stedet? :)

Alynna
14-06-11, 19:53
Sikkert fordi folk vet hva en potetsalat er, men ikke nødvendigvis hva en jordskokk er, pluss den har ikke så definert bruksområde, og derfor gir ikke "jordskokksalat" så mye mening siden det kan være all slags salat med jordskokk i.

Oppskriften er jo laget for å etterlikne "potetsalat".

Til TS: for en fantastisk ide! bruker masse jordskokk selv. De fåes i så og si alle innvandrerbutikker, og større butikker.

Makronella
14-06-11, 22:21
Kaldte den "potetsalat " nettopp fordi folk vet hva det er -mange som ikke har noe kjennskap til jordskokk -må si at jeg selv bla bare har kjent til den et lite år - og jordskokksaltat ville ikke sagt meg en ting for et år siden.

Når det gjelder karbohydratene i jordskokk har jeg lest hos Lena Beatrice som sendte en mail til bioforsk og fikk svar ang jordskokkTakk for spørsmålene dine! Og som du sier, er ikke alt i jordskokken inulin, men veldig mye!
Ut fra studier vi har gjort på ulike sorter av jordskokk (genetiske varianter) ser det ut til at ca. 25 prosent av den totale karbohydratmengden er sukker (hovedsakelig sukrose).
Resten er inulin og dette inulinet består av molekyler med ulike lengder (lengden betegnes med polymeriseringsgrad DP - degree of polymerization). Samlebetegnelse for disse stoffene er fruktooligosakarider (forkortes FOS) og de har funksjon omtrent som fiber, men med en del positive virkninger i tillegg. Dette har du sikkert lest mye om i forbindelse med beskrivelser av inulin og helse (se eventuelt mer om dette på www.jordskokk.no (http://www.jordskokk.no/)).

På friskvektbasis inneholdt jordskokk fra denne studien ca. 3 % sukrose og 12 % inulin målt like etter høsting (gjennomsnitt for flere sorter).
Håper dette var til hjelp for dere! Lykke til med jordskokken!"
Sitat slutt


Lena Beatrice konkluderer da med :
Sitat :
"Dette svaret synes jeg oppklarte veldig mye. Litt grovt kan vi da slå fast at 100 gram jordskokk inneholder 3 gram karbohydrater (sukrose) som man må ta med i karboregnskapet.
Men, man skal ha klart for seg at høstetidspunkt og lagring kan påvirke karbomengden i jordskokk noe. Les om det her (http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/prosjekt/tema?p_dimension_id=21368&p_menu_id=21383&p_sub_id=21369&p_dim2=21382). Jeg har også lest at langvarig koking gjør det samme." sitat slutt