View Full Version : Gravid og i ketose


annor
18-10-11, 21:59
Jeg er gravid og vel 4-5 uker på vei. Har levd på +-20kh og vært mer eller mindre i ketose siden ca april hvilket har resultert i -11kg. Tenker nå at jeg må komme meg ut av ketosen og stagnere vektnedgang, men ønsker selvfølgelig ikke å gå unødvendig opp i vekt heller. Har derfor forsøkt i mer Fedon-retning å legge til en frukt, spist litt villris til middag samt drukket Biola eller yoghurt pr dag, i tillegg til mitt vanlige lavkarbokosthold. Dette har jeg nå gjort i 5 dager, men jeg får enda utslag på ketosestixen. Er det bare meg som er for utålmodig i forhold til at det tar lenger tid å komme seg ut, eller bør jeg legge til andre mer karbohydratholdige matvarer? I så fall tar jeg gjerne imot forslag:)

Muff-muff
18-10-11, 22:06
Min mening er at gravide burde spise mellom 70-150 karbohydrater per dag. Om du er i ketose eller ikke er rimelig uviktig, men det kan bety noe for barnets (hjerne)utvikling at du får nok karbohydrater.

Dietta
18-10-11, 23:11
Jeg var i ketose fra 3. måned og helt til fødsel (ufrivillig). Gikk til kontroll på sykehus gjennom hele svangerskapet, og det var ingen negative reaksjoner på ketosen. Nå er dette 16 år siden, lenge før jeg viste hva ketose, ketoner etc. var.
Det eneste jeg ble spurt om var hva jeg spiste, som var: 2 knekkebrød med geitost og 5 dl skummet, det samme til lunch. Middag var kokt ørret/laks med råkost av all slags grønnsaker og oljedressing, og kveldsmat var igjen 2 knekkebrød med geitost og 1 liter skummet. Ganske mye kh her, med så mye knekkebrød, geitost og melk. Men - både leger og jordmor synes det var et flott kosthold.
(Har egentlig lurt på hvorfor sønnen ikke kom ut med skjell og gjeller) :eek:
Hvis du er usikker - synes jeg du skal ta det opp med legen din. Fortell hva du spiser, så blir du kanskje litt roligere til sinns :)

Carisma
18-10-11, 23:30
Du forbrenner ting mye raskere når du er gravid, så det lille du tilfører er sannsynligvis ikke nok. Mer grønnsaker, bønner, linser, litt grovbrød etc hjelper nok.

annor
18-10-11, 23:59
Tusen takk for tilbakemeldinger!:) Jeg har ikke tenkt på det du sier Carisma om at jeg nok forbrenner litt fortere nå. Jeg har liksom tenkt at i og med at jeg ligger på ca 100kh pr dag burde jeg kommet meg ut av ketosen. Men du Dietta var i ketose til tross for inntak av såpass mange kh?! Tenker at barnet tar det det trenger av næring, men at det ikke er heldig for det at jeg er i fettforbrenningsmodus. Kanskje jeg trenger et høykarbokick for å komme meg ut;)

Hovedårsaken til at jeg begynte på lavkarbo var pga irritabel tarm med påfølgende betennelsesreaksjoner i kroppen. I tillegg har jeg et veldig lettpåvirkelig blodsukker som kan få meg til å føle meg "sulten"/skjelven 1 time etter f.eks en høykarbomiddag. Jeg ønsker derfor ikke tilføre for mye da jeg trives så utrolig godt med dette kostholdet. Jeg får vel prøve å bytte ut enda flere matvarer med noe mer høykarbo...:o

smgj
19-10-11, 10:57
Vel - ikke spis på deg irritabel tarm igjen da. Jeg er helt sikker på at det er bedre for dere begge at du holder deg frisk enn å spise deg syk igjen.

annor
19-10-11, 11:03
Vel - ikke spis på deg irritabel tarm igjen da. Jeg er helt sikker på at det er bedre for dere begge at du holder deg frisk enn å spise deg syk igjen.

Det har du helt rett i:). Er derfor jeg forsøker å finne en gylden middelvei, men ikke helt lett det heller tydeligvis....

smgj
19-10-11, 11:10
Det har du helt rett i:). Er derfor jeg forsøker å finne en gylden middelvei, men ikke helt lett det heller tydeligvis....
Du vet ikke hva det er i et høykarbokosthold som gir deg IBS?

annor
19-10-11, 12:08
Du vet ikke hva det er i et høykarbokosthold som gir deg IBS?

Nei, har ikke eliminert dette. Tok allergiprøver som viste at jeg var intolerant mot det meste uten om kjøtt og fisk. Heldigvis mente de ikke at jeg var allergisk for alt, men at det var en indikasjon på irritabel tarm og et immunforsvar som jobbet på høygir. Sluttet først med hvetemel og merket store forskjeller etter bare første dagen:D Litt hang imidlertid igjen, og sluttet derfor og med sukker (dvs melk, poteter, ris og pasta) og gjær. Dette har ført til at jeg nå er tilnærmet helt fin og kan spise mindre mengder uten at jeg reagerer i magen. Dersom jeg skal tippe, vil jeg nok tro melet er hovedsynderen, men som sagt ikke noe utprøvd.

Uansett takk og lov for at det finnes en løsning på magetrøbbelet etter å ha gått i mangfoldige år til almennlege med beskjed om at jeg er helt frisk og "du må bare lære deg å leve med litt småvondt i magen":confused:

smgj
19-10-11, 12:28
Det er akkurat som å si til en med lungebetennelse "du må lære deg å leve med litt slimhoste og feber"...

Men jeg vil jo si at du antakelig har fasiten der da. Iallfall ikke innfør mel... (husk at pasta også inneholder mel, om det ikke er risvermicelli) og når/om du øker karbohydrater så må du forsøke 1 og 1 type over lenger tid (f.eks potet i 1-2 uker før du forsøker noe annet osv).

Ettersom jeg forstår så regnes ukjent melintoleranse som hovedsynder i de aller fleste betennelsessykdomer, med pasturisert melk som en god nr 2. Så om du føler at du bør øke karbohydratene mer enn du "får til" på andre måter så hadde nok jeg forsøkt med ris eller potet.

PS - store utslag på intoleransetest (iallfall IGg) er mer et symptom på lekk tarm enn på reelle allergier. DVS at disse intoleransene kan komme bort når tarmen igjen er frisk og sterk. (Bortsett ifra intoleransen mot det som ødela tarmen og åpnet for resten i første omgang da... som veldig ofte er mel eller melk).

Chamomilla
19-10-11, 12:29
Jeg vet om et par stykker som har spist moderat med karbohydrater for å holde svangerskapsdiabetes i sjakk og for å forbygge å i hele tatt få det. Det sies vel at du skal øke på med litt karbohydrater for hver måned du kommer ut i svangerskapet. Jeg tror det å få i seg næringsrik mat, masse gode fettsyrer (=hjerneføde!) også er kjempeviktig, og slik du spiser så virker det som du ivaretar den biten bra. Håper du finner en fin balanse som passer både deg og baby i magen. Gratulerer med graviditet, forresten!! :D

annor
19-10-11, 19:56
Det er akkurat som å si til en med lungebetennelse "du må lære deg å leve med litt slimhoste og feber"...

Men jeg vil jo si at du antakelig har fasiten der da. Iallfall ikke innfør mel... (husk at pasta også inneholder mel, om det ikke er risvermicelli) og når/om du øker karbohydrater så må du forsøke 1 og 1 type over lenger tid (f.eks potet i 1-2 uker før du forsøker noe annet osv).

Ettersom jeg forstår så regnes ukjent melintoleranse som hovedsynder i de aller fleste betennelsessykdomer, med pasturisert melk som en god nr 2. Så om du føler at du bør øke karbohydratene mer enn du "får til" på andre måter så hadde nok jeg forsøkt med ris eller potet.

PS - store utslag på intoleransetest (iallfall IGg) er mer et symptom på lekk tarm enn på reelle allergier. DVS at disse intoleransene kan komme bort
når tarmen igjen er frisk og sterk. (Bortsett ifra intoleransen mot det som ødela tarmen og åpnet for resten i første omgang da... som veldig ofte er mel eller melk).

Ja, jeg ga egentlig opp hele "prosjektet" helt til jeg tilfeldigvis ble gjort oppmerksom på en mulig kur:) Du har selvfølgelig rett angående lekk tarm smgj:) Kan du mye om emnet? Jeg tenker som deg at mel er det siste jeg skal innføre. Det kjedelige er egentlig at jeg er blitt så glad i ketolysekost med f.eks sauser av rømme og fløte, i tillegg er jeg veldig glad i ost og tyrkisk yoghurt med bær. Jeg har heller aldri vært noen stor fan av ris og poteter:p Får prøve en moderasjon av "alt", dvs mer potet, ris og frukt og mindre rømme og fløte...

Og takk til deg og Chamomilla for gratulasjon-selv om det er for tidlig å slippe jubelen helt løs;) Jeg tror og lavkarbo er veldig positivt ifht graviditet! Mye sunne grønnsaker og fettsyrer som er med på å balansere hormonene.

smgj
19-10-11, 20:13
Ja, jeg ga egentlig opp hele "prosjektet" helt til jeg tilfeldigvis ble gjort oppmerksom på en mulig kur:) Du har selvfølgelig rett angående lekk tarm smgj:) Kan du mye om emnet? Jeg tenker som deg at mel er det siste jeg skal innføre. Det kjedelige er egentlig at jeg er blitt så glad i ketolysekost med f.eks sauser av rømme og fløte, i tillegg er jeg veldig glad i ost og tyrkisk yoghurt med bær. Jeg har heller aldri vært noen stor fan av ris og poteter:p Får prøve en moderasjon av "alt", dvs mer potet, ris og frukt og mindre rømme og fløte...

Og takk til deg og Chamomilla for gratulasjon-selv om det er for tidlig å slippe jubelen helt løs;) Jeg tror og lavkarbo er veldig positivt ifht graviditet! Mye sunne grønnsaker og fettsyrer som er med på å balansere hormonene.
Nja - kan mye. Jeg har lest og lyttet (til medisinske podkast, blogger osv) til informasjon om leaky gut, inflammation og candida. Dette skjedde etter at jeg selv ble ganske så syk. ;)

Om magen din holder seg fin på så mye melk så kan det vel hende at du tåler den. For min egen del merker jeg at jeg var vel optimistisk med troen på at magen min (etter å ha fått kommet seg etter mel) også skulle begynne å tåle melk igjen. For min del ser det ut som at jeg kan tåle par små måltid med melk om dagen (og da helst sure melkeprodukter eller ost - smør tåler jeg godt), men ikke tre ganger om dagen i større mengder, liksom (ikke et melkeglass til hvert måltid for meg...). Jeg har visstnok ganske vanlig reaksjonsmønster - magemessige på melk (typ luft & diarre) og "andre" på mel (væskesamling, tette bihuler og klemte nerver).

Vi er ikke alle like - jeg kan ikke tipse om hva som skal virke for deg, bare om hvilken fremgangsmåte som kan være lur for å teste reaksjonen. ;)

Og ja, jeg tror også et lavkarbohkosthold hvor man lager mesteparten av maten av rene råvarer er bra for både det ene og det andre. ;)

Wonder woman
19-10-11, 20:22
Jeg leste noe om at konen til kostdoktorn spiste paleo/lchf i svangerskapet. Kanskje du kan finne noe svar på hans side? Kostdoktorn.se (http:/www.Kostdoktorn.se)
Mener å huske at det var noe forskning på området at gravide ikke må ha så og så mye karbohydrater. Men jeg husker ikke mer og jeg orker ikke å finne det akkurat nå.

annor
21-10-11, 00:26
Tusen takk for gode råd! Jeg får teste ut litt etter hvert smgj. Men som jeg skrev lenger oppe trives jeg også veldig godt med dette kostholdet pga svingende blodsukker. Det er ikke noe veldig savn for meg lenger med høykarbomat.:p

Jeg har kikket litt på linken du sendte Wonder woman. Kunne ikke finne noe skrevet om forskning, men fant innlegget om konen:) Skal ta en nærmere kikk! Takker!

smgj
21-10-11, 09:12
Tusen takk for gode råd! Jeg får teste ut litt etter hvert smgj. Men som jeg skrev lenger oppe trives jeg også veldig godt med dette kostholdet pga svingende blodsukker. Det er ikke noe veldig savn for meg lenger med høykarbomat.:p

Jeg har kikket litt på linken du sendte Wonder woman. Kunne ikke finne noe skrevet om forskning, men fant innlegget om konen:) Skal ta en nærmere kikk! Takker!
Siste VOF nå har en del om barn, graviditet og lavkarbo.

I siste podcast av Chris Kresser hørte jeg første skikkelige begrunnelse for hvorfor man anbefaler å gå opp i karbohydrater til man er ute av ketose under graviditet: Fordi at fosterets stoffskifte ikke skal tro at det er hungersnød og instille mitokondriene i sparemodus. (Det er fryktelig lite elegant forklart... anbefaler de som er interesserte å lytte til podcastet selv og gjøre seg opp en mening. Det er et sted i lydfila her http://chriskresser.com/low-cholesterol-is-associated-with-higher-risk-of-death-in-women )

annor
21-10-11, 11:11
Siste VOF nå har en del om barn, graviditet og lavkarbo.

I siste podcast av Chris Kresser hørte jeg første skikkelige begrunnelse for hvorfor man anbefaler å gå opp i karbohydrater til man er ute av ketose under graviditet: Fordi at fosterets stoffskifte ikke skal tro at det er hungersnød og instille mitokondriene i sparemodus. (Det er fryktelig lite elegant forklart... anbefaler de som er interesserte å lytte til podcastet selv og gjøre seg opp en mening. Det er et sted i lydfila her http://chriskresser.com/low-cholesterol-is-associated-with-higher-risk-of-death-in-women )


Supert! Skal sjekke ut dette:D

Vibeke-67
21-10-11, 11:25
Hvis du legger deg på Lidberg sin filosofi, så tenk sammensetning av hvert måltid.
Da jeg var gravid nå 3. gangen spiste jeg bare litt mer knekkebrød og andre langsomme karbohydrater. Jeg pleier ikke sjekke ketose, så jeg aner ikke om jeg var det under svangerskapet. Fikk påvist svangerskapsdiabetes (ble sjekket pga min alder) men dette kontrollerte seg helt flott gjennom kostholdet.
Men min eldste datter som nå er 22 år, var jeg kvalm og kastet opp flere ganger om dagen gjennom hele svangerskapet, jeg klarte ikke holde på maten. Gikk ned endel i vekt, men på den tiden var det aldri noe snakk om at dette kunne være skadelig for barnet, og jeg ble ikke sjekket for noe ekstra. Hun var (og er) forøvrig en velskapt og fin jente.

Caprifolium
21-10-11, 18:16
Gratulerer med graviditeten, annor:hearts:

Jeg følger spent med i alle tråder om kosthold for gravide, og snuser masse rundt på nett for å prøve å finne gode råd og anbefalinger. Det sies jo så mye forskjellig og jeg føler veldig på det at vi nå har et ekstra ansvar for sammensetningen i det vi putter i oss.

Jeg er normalvektig (før svangerskapet) og har som deg et ønske om å ikke gå opp mer enn de nødvendige kiloene, og ikke minst holde blodsukkeret stabilt. Kroppen min trives veldig godt med dette kostholdet, og jeg blir rimelig oppblåst om jeg skulle prøve meg på å spise brød feks, så det har jeg ikke så lyst til. Jeg har logget måltider rimelig nøye, og ligger stort sett mellom 50-80 g kh om dagen. Likevel merker jeg at jeg fortsatt går relativt hyppig inn og ut av ketose, og har vært litt engstelig for om jeg gjør ting riktig, og om jeg bør øke enda mer.
Siste VOF nå har en del om barn, graviditet og lavkarbo.

I siste podcast av Chris Kresser hørte jeg første skikkelige begrunnelse for hvorfor man anbefaler å gå opp i karbohydrater til man er ute av ketose under graviditet: Fordi at fosterets stoffskifte ikke skal tro at det er hungersnød og instille mitokondriene i sparemodus. (Det er fryktelig lite elegant forklart... anbefaler de som er interesserte å lytte til podcastet selv og gjøre seg opp en mening. Det er et sted i lydfila her http://chriskresser.com/low-cholesterol-is-associated-with-higher-risk-of-death-in-women )
Takk for link! Første ordentlige begrunnelse jeg også har hørt, og det gir meg gode grunner for å forsøke å øke kh-innholdet enda litt mer. her anbefales jo opp til 100 g kh. Jeg synes det er vanskelig. Jeg har lagt til en del mer bær, har fått dilla på ferske bringebær med fløte... hvis jeg sliter litt med magen er jeg ikke engstelig for å hive innpå et par svisker med linfrø og tyrkisk yoghurt, jeg kan spise en klementin om dagen, kikerter, noen gg klibrød i tillegg til masse grønnsaker etc, men synes fortsatt det er vanskelig å komme høyere i kh enn at jeg er varig ute av ketose. (Kjenner det på kroppen, og sjekker innimellom med stix fra langt bak i skapet:rolleyes:)

Jeg sliter også litt med å få i meg nok protein. Jeg spiser ikke kjøtt, og erstatter en del av det "behovet" med feks ost og fløte etc. Og jeg er litt usikker fortsatt på hvor uheldig dette er i lengden. Har vært litt engstelig i forhold til fisk, savner min elskede salma-laks, men har nå bestemt meg for å begynne å spise det igjen, da jeg ikke finner belegg for at det kan være skummelt under graviditeten. Tror jeg må lage en egen tråd, kanskje noen kunne komme med noen synspunkter der. :p

Håper du finner ut av det, annor, hører gjerne oppdatering fra deg!

Carisma
21-10-11, 18:24
Jeg spiste sushi i graviditeten, men holdt meg unna tunfisken. Men kan du ikke spise fisk kokt eller stekt?
Jeg ville forøvrig vært mer skeptisk til å ikke spise kjøtt pga vitaminer og mineraler man trenger fra det, men det er nå meg... ;)

Aline
21-10-11, 19:01
Jeg ser ikke helt noen grunn for at lavkarbo skal være skadelig for fosteret. Da tenker jeg på 50+ karb.

Det er jo såkalt steinalderkost, og stainalderbarna ble jo født de også :)

Jeg har ikke hatt noe behov for å lese meg opp på emnet, så jeg skal ikke påstå å ha noen spesiell kunnskap om dette. Men om man har det bra med kostholdet sitt og tilogmed har spist av seg sykdom. Skal det da være skadelig for barnet?
Jeg synes det er ulogisk :)

Caprifolium
21-10-11, 19:26
Jeg spiste sushi i graviditeten, men holdt meg unna tunfisken. Men kan du ikke spise fisk kokt eller stekt?
Jeg ville forøvrig vært mer skeptisk til å ikke spise kjøtt pga vitaminer og mineraler man trenger fra det, men det er nå meg... ;)
Jo, det kan jeg absolutt (vanligvis) Har hatt litt mindre lyst på det nå i forbindelse med graviditeten, men er fortsatt glad i ovnsbakt laks feks. Det har bare blitt mindre fiskeinntak på grunn av det jeg skrev over, og litt fordi jeg ikke har turt salma/sashimi (som jeg spiste MYE av før) enda. Men føler meg nå sikker på at det er ok. Som du sier, uten tufisken dog. Jeg skal bli flinkere til å få i meg mer fisk. Tar mye omega3, da og har gjort det hele veien.

Du har nok et poeng angående vitaminer/mineraler i kjøtt som jeg ikke får i meg, men jeg har håpet at ved høyt nok fiskeinntak og vha kosttilskuddene jeg tar, så blir det tilfredstillende. Jeg spiser jo også egg. Prøvene mine har i hvert fall vært fine så langt:)

FrkMarge
21-10-11, 22:58
Kommer til å følge med her jeg også.
Jeg er også gravid, bare 6+2 riktignok, men dog:p

Jeg har vært i ketose nå i over 4 mnd og tror ikke helt jeg kommer til å klare å komme ut av det igjen nå?:confused:

Men jeg er veldig obs på at jeg må øke KH i kosten.
Jeg reagerer voldsomt på gluten og hvete (små mengder får jeg mageknip og hodepine av, større mengder lenker meg til do), poteter sovner jeg av, så ingenting av dette kommer jeg til å innføre igjen.

Planen min er foreløpig å bruke mer rotgrønnsaker, belgfrukt, mer bær og små porsjoner frukt innimellom og kanskje til nød litt ris eller bygg-gryn.
Jeg håper det holder uten at jeg mister kontrollen på blodsukkeret igjen:confused:

Ellers holder jeg meg fortsatt til prinsippet m å spise når jeg er sulten og stoppe når jeg er pass mett. kan ikke forstå annet enn at det må fungere uavhengig av om man er gravid eller ikke? :)

Som sagt over her; hva med steinalderbarna?
Eller inuittene?
Så lenge vi får nok næring vil vel ikke kroppen tro det er sultestreik?:confused:

Carisma
21-10-11, 23:13
Litt av grunnen til å unngå ketose er jo også at kroppen ikke skal frigjøre miljøgifter lagret i fettet slik at det går over til fosteret. Var vel ikke så mye av det i steinalderen...

FrkMarge
21-10-11, 23:49
Litt av grunnen til å unngå ketose er jo også at kroppen ikke skal frigjøre miljøgifter lagret i fettet slik at det går over til fosteret. Var vel ikke så mye av det i steinalderen...Godt poeng:o

Caprifolium
22-10-11, 07:43
Litt av grunnen til å unngå ketose er jo også at kroppen ikke skal frigjøre miljøgifter lagret i fettet slik at det går over til fosteret. Var vel ikke så mye av det i steinalderen...
Men er ikke det bare et poeng hvis man går ned i vekt?:confused:
Man kan jo være i en ketosetilstand uten å tape vekt, så vidt jeg har skjønt.

Jeg tror du tenker helt rett frk Marge.
Og gratulerer med graviditeten til deg også forresten, hvis jeg ikke har sagt det før!:hearts:
Vi må bare prøve oss ut, men har du tenkt å kutte fett, eller bare fortsetter du som vanlig og øker kh?

Carisma
22-10-11, 10:18
Men er ikke det bare et poeng hvis man går ned i vekt?:confused:
Man kan jo være i en ketosetilstand uten å tape vekt, så vidt jeg har skjønt.


I ketose brenner kroppen fett fordi karbolagrene er tomme. Det vil jo da frigjøres det som er lagret i fettet. Man kan balansere det med å spise såpass mye at kroppen ikke brenner av eget fett, kun det man tilfører, men for det første er det vanskelig å vite hvor den grensen går. For det andre ser jeg ikke helt poenget med å ikke kunne innføre litt mer karber så man kan bruke energien derfra.

FrkMarge
22-10-11, 13:57
I ketose brenner kroppen fett fordi karbolagrene er tomme. Det vil jo da frigjøres det som er lagret i fettet. Man kan balansere det med å spise såpass mye at kroppen ikke brenner av eget fett, kun det man tilfører, men for det første er det vanskelig å vite hvor den grensen går. For det andre ser jeg ikke helt poenget med å ikke kunne innføre litt mer karber så man kan bruke energien derfra.
Vet ikke helt om jeg forstod hva du mente jeg?
Grunnen til å prøve å balansere er jo såklart fordi jeg vet at det skal uhyrlig lite til før jeg får søtsug og mister kontrollen på å spise bare det jeg trenger og ikke masse mer...:(
Jeg skjønner jo det nå; at jeg har spist mye mer enn kroppen trenger i alle disse årene. Men hva gjør man da, når man er sulten?:(
Jeg er ikke den typen som har spise masse mat, svære porsjoner og dynget på med både potetløv, snop og pommes frittes, men jeg ser jo nå at jeg faktisk trenger yhyrlig lite mat i forhold til hva kroppen har påstått før:o

FrkMarge
22-10-11, 14:05
Men er ikke det bare et poeng hvis man går ned i vekt?:confused:
Man kan jo være i en ketosetilstand uten å tape vekt, så vidt jeg har skjønt.

Jeg tror du tenker helt rett frk Marge.
Og gratulerer med graviditeten til deg også forresten, hvis jeg ikke har sagt det før!:hearts:
Vi må bare prøve oss ut, men har du tenkt å kutte fett, eller bare fortsetter du som vanlig og øker kh?Takk :)
Foreløpig kommer jeg bare til å øke litt på KH.
Jeg reagerer ganske voldsomt på gluten, og jeg får vanligvis veldig blodsukkerøkning av andre kornslag enn hvete også, derfor kommer jeg ikke til å innføre hverken ris eller pasta heller med det første.
Det som trigger mitt insulin minst er faktisk frukt, så jeg har bestemt meg for å øke på rotgrønnsaker, belgfrukt og innføre litt mer frukt i hverdagen. Helst da sitrus o.l som jeg reagerer minst på.
Epler osv er uaktuellt foreløpig i allefall.

Ang fett, så måler jeg ikke opp lenger, men har liksom en viss vane for hva som fungerer på en vanlig dag. Har jeg en dag jeg er mer sulten enn ellers, legger jeg på litt ekstra fett så jeg blir mer mett. Det pleier å fungere. :)
Av erfaring blir det bare mye verre om jeg plusser på med mer KH når jeg er sulten - da blir jeg bare enda mere sulten...:(

macadamia79
23-10-11, 11:15
Det har bare blitt mindre fiskeinntak på grunn av det jeg skrev over, og litt fordi jeg ikke har turt salma/sashimi (som jeg spiste MYE av før) enda.

Når det gjelder tungmetaller, i hovedsak kvikksølv, så er det jo klart at det ikke er bra å få i seg. At man da sier gravide ikke bør spise fisk fordi det er en liten mengde kvikksølv i er ren idioti. I fisk er det nemlig også selen som binder seg til kvikksølvet - så spiser du fisk med MER selen enn kvikksølv er det ikke noe å tenke på. Spesielt når du også regner med fisk som en fantastisk protein og omega-3-kilde. (http://nifes.no/index.php?page_id=&article_id=3338&lang_id=1 NIFES) og (https://s3.amazonaws.com/hbccontent/5myths.pdf PDF fra Chris Kresser)

Det har også vært snakk om parasitter i laks, og hvis JEG var veldig bekymret for det hadde jeg fryst salma-laksen over natta før jeg tinte den igjen og brukte den rå. Det gjør jeg ikke nå men kanskje når kona blir gravid en gang - kutte fisk er uaktuelt.

FrkMarge
23-10-11, 14:05
Når det gjelder tungmetaller, i hovedsak kvikksølv, så er det jo klart at det ikke er bra å få i seg. At man da sier gravide ikke bør spise fisk fordi det er en liten mengde kvikksølv i er ren idioti. I fisk er det nemlig også selen som binder seg til kvikksølvet - så spiser du fisk med MER selen enn kvikksølv er det ikke noe å tenke på. Spesielt når du også regner med fisk som en fantastisk protein og omega-3-kilde. (http://nifes.no/index.php?page_id=&article_id=3338&lang_id=1 NIFES) og (https://s3.amazonaws.com/hbccontent/5myths.pdf PDF fra Chris Kresser)

Det har også vært snakk om parasitter i laks, og hvis JEG var veldig bekymret for det hadde jeg fryst salma-laksen over natta før jeg tinte den igjen og brukte den rå. Det gjør jeg ikke nå men kanskje når kona blir gravid en gang - kutte fisk er uaktuelt.
Det er vel fortsatt bare stor rovfisk som ikke er anbefalt vel?
Dvs Stor innsjoørret, Gjedde osv, og da spesiellt fet fisk fordi Hg er fettløselig.
Laksen vi får i butikken er vel 99% oppdrettslaks som aldri har smakt en bit levende for i hele sitt korte liv. Ergo er det latterlig lite Hg i fettvevet til denne sammenlignet med en gammel innbarket aure som onkel stolt fikk på kroken i fjor sommer på hyttetur ved Mjøsa eller Nordsjø eller noe sånnt...
Dette er fisk på toppen av næringskjeden som lever av annen fisk. Disse akkumulerer mye Hg i fettvevet pga den lange næringskjeden og har dermed et mye høyere Hg innhold enn de fleste andre fisk.

Så vidt jeg vet er det fortsatt anbefalt for gravide å spise mye fisk, både fet og mager?:confused:

Caprifolium
23-10-11, 21:28
Så vidt jeg vet er det fortsatt anbefalt for gravide å spise mye fisk, både fet og mager?:confused:
Ja! Det er det. (Det er altså bare uvelhet de tre første mnd som har gjort at jeg ikke har klart så mye fisk som jeg pleier, av stekt/kokt.)
Det er i all hovedsak listeria jeg tenker på for min del, og derfor jeg har droppet rå fisk så langt, men ja, man er nok trygg når man fryser salma-laksen først.
Jeg har slengt to i fryseren for sikkerhetsskyld, og gleder meg til å momse!:D

kiril
13-11-11, 09:38
Hei
jeg lurte på hvor langt inn i graviditeten bør man begynne å øke karb, med engang man er gravid eller etter 3 mndr?

RedbullLCHF
27-04-12, 20:31
Hei
jeg lurte på hvor langt inn i graviditeten bør man begynne å øke karb, med engang man er gravid eller etter 3 mndr?

Lurer jeg også på...

smgj
28-04-12, 20:20
Jeg ville ha økt litt med en gang - for å unngå frislipp av eventuelle skadelige stoffer fra mor til foster....