View Full Version : Brente mandler med tagatose


frøken
25-11-11, 17:23
Prøvde meg på brente mandler, og de ble kjempegode :)

250 g mandler
75 g tagatose
1 dl vann
1,5 ts kanel (valgfritt, men veldig godt)

Pensle et stort stykke bakepapir med nøytral olje (rapsolje, for eksempel).

Ha mandler, tagatose, kanel og vann i en kjele. Kok opp.

Rør om underveis og pass på hele tiden. Vannet begynner å fordampe. RRør hele tiden, til tagatosen begynner å karamellisere seg og alt vannet er dampet bort.

(Mandlene vil klumpe seg litt sammen, men det løser du etterpå).

Hell mandlene ut på bakepapiret, og spre de utover med to gafler.

La det kjøle seg av.

De blir blanke og karamelliserte, og kjempegode. Må straks lage ny posjon, for mannen gikk beserk:D

Lille34
25-11-11, 17:31
Åh, disse skal jeg lage til jul:p Takk for oppskriften!

Kitsu
25-11-11, 17:36
Trenger ikke pensle bakepapiret, har laget 4 omganger de siste dagene uten, og de løsner fint likevel.

Tagatesse funker utrolig godt til å karamellisere. Jeg har i tillegg til brente mandler laget salt knekk av det.

Sanney
25-11-11, 17:46
gjemmes til neste uke, da får nemlig sunkost i byen tagatesse :D

frøken
25-11-11, 18:07
gjemmes til neste uke, da får nemlig sunkost i byen tagatesse :D

Bestilte tagatose på funksjonell mat søndag, og fikk det portofritt tilsendt i posten i går. Og de hadde lagt ved en pose med malte hasselnøtter gratis:)

Kitsu
25-11-11, 18:12
Bestilte tagatose på funksjonell mat søndag, og fikk det portofritt tilsendt i posten i går. Og de hadde lagt ved en pose med malte hasselnøtter gratis:)

Hasselnøttmelet går nok ut på dato nå den 30. sånn ca. Jeg og fikk en pose sammen med min bestilling. De har hatt altfor mye på lager, både av mandelmel og hasselnøttmel, så de har solgt de billig, 10kr pakken, og sendt ut noen gratis med bestillingene. Ikke at jeg klager. :P

Lurer litt på hvorfor hasselnøttmelet er så mye høyere enn mandelmelet i kh/100g dog. Spesielt siden hasselnøtter bruker ha ca like mye kh som mandler.

Sanney
25-11-11, 18:15
hm, på siden til funksjonellmat står det at det er 100 kr i porto.. så det gadd jeg ikke. gikk heller på den nye helsekostbutikken i byen. de hadde ikke tagatesse, men hun skulle bestille.
hun hadde fått mange spørsmål om det, og butikken har bare vært åpen i to uker! hun trodde bare det ikke var tilgjengelig ennå, men nå kommer det neste uke. får kose meg med salte mandler til da :p

Kitsu
25-11-11, 18:30
Det er normalt 100kr i frakt normal på FM, men de hadde salg forrige uke, med gratis frakt. Er vel derfor mange har fått hanket til seg en pakke tagatesse i det siste. :P

TrineG
26-11-11, 18:04
Er tagtose naturlig eller kunstig søtning ?

j88
26-11-11, 19:20
Er tagtose naturlig eller kunstig søtning ?

det er naturlig, finnes i blant annet epler og ananas.

TrineG
26-11-11, 21:12
det er naturlig, finnes i blant annet epler og ananas.

Det var bra !!!:D:D Da skal jeg teste det ut

trude.lutt
27-11-11, 14:35
Er tagtose naturlig eller kunstig søtning ?

Får man kjøpt dette på helsekost?

Dietta
27-11-11, 14:37
Får man kjøpt dette på helsekost?

Ja, noen Helsekoster har tatt det inn, andre ikke.
www.funksjonellmat.no (http://www.funksjonellmat.no) og www.lavkarbohuset.no (http://www.lavkarbohuset.no) har det i hvert fall :)

jannesnuppa
02-12-11, 18:59
Trenger ikke pensle bakepapiret, har laget 4 omganger de siste dagene uten, og de løsner fint likevel.

Tagatesse funker utrolig godt til å karamellisere. Jeg har i tillegg til brente mandler laget salt knekk av det.
Salt knekk hørtes godt ut :) Har du oppskrift?

Kitsu
02-12-11, 19:16
Salt knekk hørtes godt ut :) Har du oppskrift?

Neh. Totalt improvisert. :P

Albatross
05-12-11, 12:29
Mine mandler ble litt myke, har jeg knota det til eller skal de være sånn? :)

mio87
06-12-11, 16:39
kjøkkenvekta mi virker ikke :(:(:(:( noen som har ca mål i dl? nå slang jeg det bare sammen så får jeg se hva som skjer..

lucifine
06-12-11, 18:00
Mine ble også myke.. Kanskje jeg hadde dem oppi for lenge?

Albatross
06-12-11, 18:02
tror det er kanelen som gjør de, droppa jeg kanelen ble det bittelitt hardere.... men bare litt...... tror det er fordi at tagtosen ikke kan kamaliseres som sukkeret kan....

mio87
06-12-11, 20:38
mine ble harde, men jeg tok dem ikke av plata og over på stekepapir med en gang de ble karamellisert, jeg holdt på en stund selvom de var ferdige ifølge oppskriften. de ble skikkelig crispy! hadde oppi kanel også jeg:)

lucifine
06-12-11, 20:44
Fordelen med å lese denne tråden: jeg oppdaget hvor lett det er å lage fløtekarameller. Ulempen med å lese denne tråden: jeg oppdaget hvor lett det er å lage fløtekarameller :flau:

Albatross
06-12-11, 20:49
mine ble harde, men jeg tok dem ikke av plata og over på stekepapir med en gang de ble karamellisert, jeg holdt på en stund selvom de var ferdige ifølge oppskriften. de ble skikkelig crispy! hadde oppi kanel også jeg:)

Ble det mye smelling og spruting da? jeg tok de av når det første smellet kom... får vel prøve en gang til.... :ja:

tuttatei
07-12-11, 18:10
Å nå blei jeg glad ! Kanelmandler som jeg kaller de er det beste jeg kan få nå i disse juletider:)
Jeg må nok på helekosten og få tak i Tagatesse i morgen.
Tusen takk for oppskrift :)

Lille34
08-12-11, 14:47
Åh hjelpes.... har nettopp lagd disse, og de ble farlig gode:p:p Skal holde hardt å holde seg unna disse fram til lille julaften:o

*meditere seg sterk og motstandsdyktig*

mio87
08-12-11, 16:03
Ble det mye smelling og spruting da? jeg tok de av når det første smellet kom... får vel prøve en gang til.... :ja:

noe smelling, derfor var jeg selv skeptisk og trodde at jeg hadde brent dem.. men jeg hadde også skrudd ned varmen bittelitt.. og de ble heeeelt perfekte=) jeg sto og rørte i dem hele tiden=)

mio87
08-12-11, 16:20
dere, jeg har laget dem pånytt, og denne gangen ble de myke.. eneste forskjellen er at da de ble perfekt brukte jeg en veldig dyp kjele, og denne gangen en som ikke var dyp.. prosessen gikk mye raskere også nå med den kjelen som ikke var dyp..

henger dette sammen på noe vis?

lucifine
08-12-11, 17:13
Brukte stekepanne jeg.. Kanskje du er inne på noe.

Mortil1
08-12-11, 17:44
Mine ble også myke og litt klissete. Brukte en stor teflonkjele...

mio87
08-12-11, 18:53
Så rart... Jeg skal prøve igjen ikveld.. Merkelig at resultatet varierer så.. Den kjelen jeg fikk gode resultater med vr veeeeldig dyp da.. Ca fårikål størrelse:p eneste som var ren igår:P

Mortil1
08-12-11, 18:57
Tips for de som har myke/klissete mandler, ta de 4-5 min i stekovn på 200 grader! Nå sitter jeg og spiser brente mandler så det knaser!

lucifine
08-12-11, 20:36
Tips for de som har myke/klissete mandler, ta de 4-5 min i stekovn på 200 grader! Nå sitter jeg og spiser brente mandler så det knaser!
Lurte på om det kunne være en ide.. Takk for tips!

Albatross
08-12-11, 20:41
Takk for tips! Skal teste! :D

Gerd
10-12-11, 10:27
Mine ble også myke... Men det er nok helst fordi de ikke var lenge nok i kjelen, tenker jeg...
Så jeg satte brettet inni stekeovnen på 180g ca 30 minutter... Og da ble de både tørre og sprø :D

Rin
10-12-11, 10:44
...Jeg har ikke vært borti brente mandler på så lenge at jeg ikke hadde noe minne om hvordan de skulle være, så jeg syntes de var helt fantastiske selv om de var myke også, jeg. :p Men mulig jeg prøver en ny ladning i dag - skal da teste dette med ettersteking i ovnen!

Imse
18-12-11, 23:08
Jeg fikk tak i tagatesse i går, så jeg har tenkt å lage en ladning av dette! Jeg elsker brente mandler!

heart
02-01-12, 20:12
Jeg fikk tak i tagatesse i går, så jeg har tenkt å lage en ladning av dette! Jeg elsker brente mandler!

Noen som vet om det er mulig å lage brente peanøtter? om det fungerer på samme måte? Tenker at det kunne kanskje vært godt med salte, brente.. :)

Dietta
02-01-12, 21:26
Noen som vet om det er mulig å lage brente peanøtter? om det fungerer på samme måte? Tenker at det kunne kanskje vært godt med salte, brente.. :)
Det fungerer helt på samme måte :) Det er jo tagatosen som lager "skallet", og hva slags nøtter du bruker blir en smakssak. Helt sikkert godt med salt-søte peanutter :D