kamp
28-11-11, 23:10
Jeg føler en lav oksalat kombinert SCD (link i signaturen min)
Oksalater er ikke særlig kjent i Norge men de kan skape mye problemer.
Jeg har hatt veldig hjelp av en lav oksalat kosthold. Jeg har både lite sulfat, lite glutation, mage problemer ++
I forbindelse med autisme behandling så er litt forskning rundt høydosert B6 (opp mot 500mg..) og magnesium. ( http://www.autism.com/pro_b6_studies.asp )
En del foreldre opplever at barna blir mye bedre enn å få B6. Kanskje er det pga B6 gjør at kroppen produsere mindre oksalater??..
Det ble akkurat publisert en studie som viste at barn med autisme har høyere verdier av oksalater i blodet enn "normale" barn!
Selv tar jeg høydosert B6 og fungere utrolig mye bedre med det enn uten.
---
Oksalater
Oksalater er en form av oksal syre som kan binde seg til mineraler som eks kalsium og da dannes en oksalat krystal.
En frisk tarm vil ikke ta opp oksalater som finnes i maten vi spiser fordi de ”gode bakteriene” metabolisere oksalatene eller det bindes til kalsium eller andre mineraler og kommer ut i avføringen. Men, når tarmen er lekk så kan disse oksalat krystallene bli tatt opp og oksalatene ender opp i blod, urin og vev. Særlig skadet vev. Når oksalatene er i vevet kan de lage betennelse og smerte. Dette fører til videre betennelse i tarmen og mer lekk tarm. I celler kan oksalater forårsaker oksidativt stress, mindre produksjon av glutation (viktig antioksidant som hjelper til med avgiftning av kroppen), smerter når man går på tisser på do og inflammasjon i forbindelse med immun systemet.
Oksalater gjør ikke bare at tarmen blir mer lekk men i følge Susan Owens som er forskeren bak mye av oksalat vitenskapen er:
Forverrer oksidativt stress
Lite glutation og mer oksidert glutation
Dårlig sulfatisering
Drar sulfat ut av cellene
Utløser histamin
Påvirker vekst og sukker regulering
Binder seg til kalsium og jern
En form for migrene (forbundet med kvalme og oppkast, oftest hos barn)
Dårlig vekst
Kroppen kan ta opp oksalater fra kosten men også lage oksalater selv.
Lite tiamin (B1), pantoten syre (B5) og høy glycine og vitamin C gjør at kroppen produsere oksalater. Det finnes også noen bakterier/sopp som aspergillus og pencillium som også lager oksalater.
Vist det er B6 mangel så vil ikke sulfatiseringen virke i kroppen og dette vil øke oksidativt stress. B6 mangel påvirker blant annet et enzym som heter AGT, dette enzymet gjør at kroppen ikke lager oksalater (kort forklart). Derfor blir høydosert B6 brukt i oksalat behandling.
Oksalater og sulfat deler samme ”transport” vei inn i cellene i kroppen. Når sulfatiseringen ikke virker sikkelig og det er lite sulfat tilgjengelig så vil mer oksalat komme inn i cellene. Der påvirker de blant annet mitokondriene som står på energi produksjonen. Ikke bare den fysiske energi med bevegelse men også energien som kroppen bruker på å gå ting til å skje inni oss.
LActobacillus acidophilus er en oksalat spisende bakterie. Når det er lite av den og mye oksalater i tarmen kan den bli ”drept” av oksalatene. Det er derfor mulig at det er en av grunnene til at noen barn ikke klarer å få en god tarm flora fordi det er for mye oksalater i tarmen.
I behandling av oksalat problematikk reduseres inntak av all mat som inneholder oksalater.
Det gies tilskudd av
Probiotika: Bakterier som bryter ned oksalater
Kalsium sitrat: Binder seg til kalsium i tarmen
Magnesium sitrat: Oksalater kan gi magnesium mangel
Vitamin A, E, selen, biotin og aminosyren arginin demper skadene oksalatene gjør
B6 er en viktig kofaktor for enzymet som gjør at kroppen ikke lager oksalater
Vitamin C i doser over 250mg kan bli omgjort til oksalat derfor begrenses det til maks 200mg.
Oksalater er ikke særlig kjent i Norge men de kan skape mye problemer.
Jeg har hatt veldig hjelp av en lav oksalat kosthold. Jeg har både lite sulfat, lite glutation, mage problemer ++
I forbindelse med autisme behandling så er litt forskning rundt høydosert B6 (opp mot 500mg..) og magnesium. ( http://www.autism.com/pro_b6_studies.asp )
En del foreldre opplever at barna blir mye bedre enn å få B6. Kanskje er det pga B6 gjør at kroppen produsere mindre oksalater??..
Det ble akkurat publisert en studie som viste at barn med autisme har høyere verdier av oksalater i blodet enn "normale" barn!
Selv tar jeg høydosert B6 og fungere utrolig mye bedre med det enn uten.
---
Oksalater
Oksalater er en form av oksal syre som kan binde seg til mineraler som eks kalsium og da dannes en oksalat krystal.
En frisk tarm vil ikke ta opp oksalater som finnes i maten vi spiser fordi de ”gode bakteriene” metabolisere oksalatene eller det bindes til kalsium eller andre mineraler og kommer ut i avføringen. Men, når tarmen er lekk så kan disse oksalat krystallene bli tatt opp og oksalatene ender opp i blod, urin og vev. Særlig skadet vev. Når oksalatene er i vevet kan de lage betennelse og smerte. Dette fører til videre betennelse i tarmen og mer lekk tarm. I celler kan oksalater forårsaker oksidativt stress, mindre produksjon av glutation (viktig antioksidant som hjelper til med avgiftning av kroppen), smerter når man går på tisser på do og inflammasjon i forbindelse med immun systemet.
Oksalater gjør ikke bare at tarmen blir mer lekk men i følge Susan Owens som er forskeren bak mye av oksalat vitenskapen er:
Forverrer oksidativt stress
Lite glutation og mer oksidert glutation
Dårlig sulfatisering
Drar sulfat ut av cellene
Utløser histamin
Påvirker vekst og sukker regulering
Binder seg til kalsium og jern
En form for migrene (forbundet med kvalme og oppkast, oftest hos barn)
Dårlig vekst
Kroppen kan ta opp oksalater fra kosten men også lage oksalater selv.
Lite tiamin (B1), pantoten syre (B5) og høy glycine og vitamin C gjør at kroppen produsere oksalater. Det finnes også noen bakterier/sopp som aspergillus og pencillium som også lager oksalater.
Vist det er B6 mangel så vil ikke sulfatiseringen virke i kroppen og dette vil øke oksidativt stress. B6 mangel påvirker blant annet et enzym som heter AGT, dette enzymet gjør at kroppen ikke lager oksalater (kort forklart). Derfor blir høydosert B6 brukt i oksalat behandling.
Oksalater og sulfat deler samme ”transport” vei inn i cellene i kroppen. Når sulfatiseringen ikke virker sikkelig og det er lite sulfat tilgjengelig så vil mer oksalat komme inn i cellene. Der påvirker de blant annet mitokondriene som står på energi produksjonen. Ikke bare den fysiske energi med bevegelse men også energien som kroppen bruker på å gå ting til å skje inni oss.
LActobacillus acidophilus er en oksalat spisende bakterie. Når det er lite av den og mye oksalater i tarmen kan den bli ”drept” av oksalatene. Det er derfor mulig at det er en av grunnene til at noen barn ikke klarer å få en god tarm flora fordi det er for mye oksalater i tarmen.
I behandling av oksalat problematikk reduseres inntak av all mat som inneholder oksalater.
Det gies tilskudd av
Probiotika: Bakterier som bryter ned oksalater
Kalsium sitrat: Binder seg til kalsium i tarmen
Magnesium sitrat: Oksalater kan gi magnesium mangel
Vitamin A, E, selen, biotin og aminosyren arginin demper skadene oksalatene gjør
B6 er en viktig kofaktor for enzymet som gjør at kroppen ikke lager oksalater
Vitamin C i doser over 250mg kan bli omgjort til oksalat derfor begrenses det til maks 200mg.