View Full Version : Stevia inn! Aspartam ut?


smgj
13-12-11, 20:35
http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/Bitterst-sukkeromveltning-6719788.html

Stevia klar for godkjenning i EU ... og hva vil skje med aspartam som sannsynligvis er helseskadelig?

nellie
13-12-11, 21:18
Håper ikke de kutter det helt ut, for jeg blir ille svimmel av stevia.

Chamomilla
13-12-11, 23:34
Håper ikke de kutter det helt ut, for jeg blir ille svimmel av stevia.
Jøss, trodde stevia var noe av det tryggeste innen søtning jeg.

nellie
14-12-11, 07:38
Ja, jeg sier ikke det er utrygt.:) Men har hørt om flere som reagerer med svimmelhet og hodepine av det. Tviler på at det er noe som helst som passer absolutt alle.

smgj
14-12-11, 09:41
Ja, jeg sier ikke det er utrygt.:) Men har hørt om flere som reagerer med svimmelhet og hodepine av det. Tviler på at det er noe som helst som passer absolutt alle.
Dette bør nok sies høyt og ofte. :)

taraquin
14-12-11, 10:11
Enn så lenge har ingen studier gjort på mennesker bevist at aspartam er farlig unntatt ved føllings sykdom: http://fitnessbloggen.no/er-aspartam-farlig/ men det kan godt hende at det finnes noen hvor det kan utgjøre en risiko og som ikke bør bruke det. Aspartam består bare av 2 aminosyrer (bestanddeler i protein) som er koblet sammen med et kloratom og brytes ned i magesekken på lik linje med mange andre matvarer. Dannelsen av metanol er et argument, men mange typer matvarer inneholder metanol i små doser, dannelsen fra aspartam er svært lav. Klor er ikke bra, men det er snakk om svært små doser, andre matvarer inneholder mer enn aspartam. Slik jeg ser det er aspartam harmløst i anbefalte doser, men jeg ser definitivt at stevia blir lovlig og aspartam forsvinner ut. Endel rapporterer søtsug ved inntak av aspartam, noe som kan være svært uheldig for mange overvektige. Aspartam tåler bl.a oppvarming dårlig siden aminosyrene reagerer på varme og mister søtsmaken, mens stevia tåler oppvarming, nok et argument for stevia :)

Egentlig trenger man ikke noe annet enn sukrin og stevia til søtning om man vil unngå kalorier og karbo. Xylitol etc kan jo også være greit i f.eks halsdrops siden det er snakk om lite karbo totalt sett.

smgj
14-12-11, 10:17
Vel - nå er det to uavhengige vurderinger som skal gjennomføres. Det ene er legalisering av stevia, det andre er en revurdering av aspartam.

Når det gjelder søtstoffer så synes jeg det virker som at folk reagerer så ulikt på de ulike forbindelsene at det nok kanskje er en fordel å ha fler å velge mellom enn kun to?

Bestemamma
14-12-11, 17:58
Håper ikke de kutter det helt ut, for jeg blir ille svimmel av stevia.

Hva slags Stevia er det du reagerer på da, nellie? Det fins mange leverandører, og noen produsenter har kanskje tilsatt noe du reagerer på, evt brukt noe i fremstillingsprosessen som ikke er bra for deg.....

taraquin
14-12-11, 20:05
Vel - nå er det to uavhengige vurderinger som skal gjennomføres. Det ene er legalisering av stevia, det andre er en revurdering av aspartam.

Når det gjelder søtstoffer så synes jeg det virker som at folk reagerer så ulikt på de ulike forbindelsene at det nok kanskje er en fordel å ha fler å velge mellom enn kun to?

Flott at de ser mer på det. Som jeg sier har ingen studier til nå vist at det er farlig, men mye har man ikke testet det på og det kan hende det kan være skadelig. Ja, en bør ha flere enn 2 å velge mellom, jeg korrigerer nei selv der.

smgj
09-08-12, 12:05
Mer om aspartam. Det refereres et par studier hvor det i den ene antydes at man kan få insulinutskillelse av aspartam og dermed også fettlagring. I den andre studien ser det ut som at mus blir mindre insulinsensitive. Jeg er ikke så glad i musemodellen siden vi tross alt ikke ER mus, men men...

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/08/09/artificial-sweeteners-worse-than-sugar.aspx?e_cid=20120809_DNL_artNew_1

En helt grov tanke fra meg:
Kan man sammenlikne insulinsentitivitet med smakssensitivitet for søtt? At det kan være lurt å venne seg til å bruke lite søtt? Nja - det stemmer ikke, fordi maten vår er overflommet at karbohydrater som påvirker insulinet, men som ikke er "søte" i smaksmessig forstand. (Sånn apropos karbohydrater - thaisvigerinna mi sier at der hun kommer fra så spiser de nypoteter som snacks - med sukker på... )

Dog - siden få av de alternative søte smakene ser ut til å være sikre eller trygge i store mengder så ser det ut for at det uansett kan være et nyttig hjelpemiddel å venne seg ned i søtt.

Vegard L
28-09-12, 22:16
Mer om aspartam. Det refereres et par studier hvor det i den ene antydes at man kan få insulinutskillelse av aspartam og dermed også fettlagring. I den andre studien ser det ut som at mus blir mindre insulinsensitive. Jeg er ikke så glad i musemodellen siden vi tross alt ikke ER mus, men men...

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/08/09/artificial-sweeteners-worse-than-sugar.aspx?e_cid=20120809_DNL_artNew_1

En helt grov tanke fra meg:
Kan man sammenlikne insulinsentitivitet med smakssensitivitet for søtt? At det kan være lurt å venne seg til å bruke lite søtt? Nja - det stemmer ikke, fordi maten vår er overflommet at karbohydrater som påvirker insulinet, men som ikke er "søte" i smaksmessig forstand. (Sånn apropos karbohydrater - thaisvigerinna mi sier at der hun kommer fra så spiser de nypoteter som snacks - med sukker på... )

Dog - siden få av de alternative søte smakene ser ut til å være sikre eller trygge i store mengder så ser det ut for at det uansett kan være et nyttig hjelpemiddel å venne seg ned i søtt.

Mercola er kanskje det siste stedet du skal lete etter god informasjon om helse og kosthold. Han har flere ganger blitt anmeldt av myndighetene for å komme med hårreisende helsepåstander for å selge produktene sine.
http://www.quackwatch.com/11Ind/mercola.html

Insulinutskillelse er heller ikke ensbetydende med fettlagring. Det er viktig å skille mellom midlertidig høye insulinnivåer i forbindelse med måltid og kroniske insulinnivåer over tid.

Stevia har en ADI som er 10 ganger lavere enn den for Aspartam. Den nye vurderingen av aspartam ble utsatt grunnet dårlig datagrunnlag på DKP, som er et nedbrytningsprodukt som kan dannes ved langvarig lagring under uheldige forhold. Det ble ikke funnet noen grunn til å endre ADI for aspartam på bakgrunn av de studiene som er gjort på søtstoffet, og det ble heller ikke etterspurt mer forskning.

smgj
28-09-12, 22:19
Mercola er kanskje det siste stedet du skal lete etter god informasjon om helse og kosthold. Han har flere ganger blitt anmeldt av myndighetene for å komme med hårreisende helsepåstander for å selge produktene sine.
http://www.quackwatch.com/11Ind/mercola.html


Vel - som jeg sa sist - det er mye mer interessant at du kommenterer studiene som det referes til enn å kommentere at jeg henter informasjon fra mercola. (Og iallfall når du legger fram quackwatch som "motargument"... knappest et godt eksempel på nøytrale synspunkt. )

Vegard L
28-09-12, 22:42
Vel - som jeg sa sist - det er mye mer interessant at du kommenterer studiene som det referes til enn å kommentere at jeg henter informasjon fra mercola. (Og iallfall når du legger fram quackwatch som "motargument"... knappest et godt eksempel på nøytrale synspunkt. )

Du er klar over hvor lang tid det tar å lese gjennom en studie sant?

Mannen er flere ganger anmeldt av myndighetene for å komme med helsepåstander som ikke henger på greip, og han har mistet autorisasjonen sin. Her er et eksempel på en advarsel han fikk fra FDA (urelatert til søtstoffer):
http://www.fda.gov/ICECI/EnforcementActions/WarningLetters/2011/ucm250701.htm
Her er et annet eksempel:
http://www.fda.gov/ICECI/EnforcementActions/WarningLetters/2006/ucm076069.htm

Moogie
29-09-12, 00:01
Håper ikke de kutter det helt ut, for jeg blir ille svimmel av stevia.
sier du det? hvilken og hvor mye stevia er det da snakk om? For dette har jeg ikke tenkt på men når du nevner så lurer jeg på om det er den jeg reagerte på? Har opplevd å føle meg litt svimmel innimellom på skolen, tenkte bare litt sliten eller spist for lite osv. Men når jeg tenker etter så er det jo da jeg drikker masse te som ofte søtes med stevia suketter. Men det kan vell ikke være nok til svimmelhet? eller? Fortell mer.

Vegard L
29-09-12, 00:30
Det kan være en intoleransereaksjon. Prøv en stund uten stevia og se om du merker noen endring. Om du blir symptomfri, kan du etterhvert prøve å innføre stevia og se om symptomene kommer tilbake.

sylwester
29-09-12, 03:48
Alle sukrene er helseskadelige. De virker på kroppen som alkohol gjør, til og med sukker :eek:

Selv så bruker jeg flytende natreen mest siden det ikke er bulket med maltodextrin, men har stevia i skapet. Jeg drikker lite sukkerdrikke og prøver å holde slike søtmiddel på et minimum og har aboslutt ingen tro på at Stevia er vesentlig bedre enn Sakkarin at konsumet bør økes. De er alle gift med forskjellige navn og ingen av dem bør få et sunnhetsstempel.

smgj
29-09-12, 09:02
Mannen er flere ganger anmeldt av myndighetene for å komme med helsepåstander som ikke henger på greip, og han har mistet autorisasjonen sin. Her er et eksempel på en advarsel han fikk fra FDA (urelatert til søtstoffer):
http://www.fda.gov/ICECI/EnforcementActions/WarningLetters/2011/ucm250701.htm
Her er et annet eksempel:
http://www.fda.gov/ICECI/EnforcementActions/WarningLetters/2006/ucm076069.htm

Og derfor er alt han viderebringer automatisk galt og ikke verdt å vurdere? Jaja - om diskusjonen skal gå på person og ikke på de meninger som framlegges så gidder jeg ikke å bruke tid på å diskutere dette med deg lenger.

Lillemy71
29-09-12, 15:15
Til dere som tilsynelatende blir svimle/uvel av stevia:

Jeg regner jo med at dere utelukkende vet at det er bruk av stevia som gjør det, men har dere prøvd naturlig, grønn stevia og fått samme reaksjon?

Jeg bare lurer for ei venninne av meg mente hun ble så dårlig av stevia, det viste seg at det var de andre ingrediensene (bl.a. inulin of FOS mener jeg å huske) hun reagerte på. Da hun fikk grønn stevia hos meg fikk hun ingen reaksjon. Nå prøver hun ut så ren, hvit stevia så mulig og foreløbig har jeg ikke hørt noen negativ tilbakemelding.

Vegard L
29-09-12, 21:06
Og derfor er alt han viderebringer automatisk galt og ikke verdt å vurdere? Jaja - om diskusjonen skal gå på person og ikke på de meninger som framlegges så gidder jeg ikke å bruke tid på å diskutere dette med deg lenger.
Nei, men i denne sammenhengen så hevder han noe som er stikk i strid med de store kunnskapsoppsummeringene til EFSA og FDA, og da er det hvertfall grunn til å være skeptisk. Det er ikke snakk om å diskutere på person, men når det kommer slike konspirasjonsargumenter fra en som også er kjent for å komme med rare påstander, så blir jeg ekstra skeptisk.

smgj
17-10-12, 11:02
Noen eldre studier på aspartam igjen:
Koblet til hodepine, sannsynligvis hos personer som er spesielt følsomme mot aspartam:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7936222

Koblet til depresjon, igjen størst utslag hos personer med tidligere historikk innen depresjon:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8373935

Disse to første er randomiserte dobbelt-blinde studier - såkalt høyeste standard for å påvise årsakssammenheng (i motsetning til studier som kun kan påvise korrelasjon)

En studie som gikk direkte på neurotransmitteraktivitet - man spekulerer om at dette kan påvirke minne og læring:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16129618 Reaksjonen avhang av mengde.

To studier på kreft og aspartam. Den ene på mus og hjernesvulster den andre en intervjustudie (selvrapportering) på urinveiskreft. Begge antyder positiv korrelasjon.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8939194
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18495230
Men ingen av disse studiene kan altså påvise en årsak -> virkningssammenheng.

Og til sist en metaanalyse av den kjemiske nedbrytingen av aspartam i kroppen http://www.newmediaexplorer.org/sepp/aspartamebrain.pdf Den har ingen verdi før man kan bevise at de fysoilogiske prosessene virker som antatt, og at mengdene man inntar kan være store nok til å føre til problemer, men jeg synes nå allikevel at konklusjonen kan være verdt å merke seg.

It was seen that aspartame disturbs aminoacid metabolism, protein structure and metabolism, integrity of nucleicacids, neuronal function, endocrine balances and changes in the brain concentrations of catecholamines. It was also reported that aspartame and its breakdown products cause nerves to fire excessively, which indirectly causes a very high rate of neuron depolarization. The energy systems for certain required enzyme reactions become compromised, thus indirectly leading to the inability of enzymes to function optimally.The ATPstores in the cells are depleted,indicating that low concentrations of glucose are present in the cells, and this in turn will indirectly decrease the synthesis of acetylcholine, glutamate and GABA.The intracellular calcium uptake has been altered, thus the functioning of glutamate as an excitatory neurotransmitter is inhibited.
Mitochondria are damaged, which could lead to apoptosis of cells and infertility in men and also a lowered rate of oxidative metabolism are present, thus lowering concentrations of the transmitters glutamate and production of GABA.
The cellular walls are destroyed; thus, the cells (endothelium of the capillaries) are more permeable, leading to a compromised BBB. Thus, overall oxidative stress and neurodegeneration are present.
From all the adverse effects caused by this product, it is suggested that serious further testing and research be undertaken toeliminate any and all controversies surrounding this product.

Vegard L
17-10-12, 17:44
Heldigvis ser EFSA på alle studier i sine evalueringer av tilsetningsstoffer :)

Ladejarlen
31-07-13, 10:42
Aspartam er ganske trygt, det er få søtningsstoff som er så mye forsket på.

http://www.dinside.no/839442/her-er-aspartam-dommen

Carisma
31-07-13, 16:48
Aspartam er ganske trygt, det er få søtningsstoff som er så mye forsket på.

http://www.dinside.no/839442/her-er-aspartam-dommen

Men hvem har betalt den forskningen? :rolleyes:
Forøvrig er vi mange som vet at aspartam ikke er så ufarlig som de påstår... Nummenhet, øresus og svimmelhetsanfall etter selv små inntak er bare noe av det.