View Full Version : Koka babygraut av kokosmjøl?
Konkelimonke
19-12-11, 13:11
Er det mogleg, eller skal ikkje bebissn ha kokos?
*lurer*
Konkelimonke
19-12-11, 14:21
Er det mogleg å laga babygraut av vatn og litt kokosmjøl (velling) eller skal ikkje bebissar ha kokosmjøl?
*lurer*
Jeg har sett oppskrift på barnemat med kokosmelk, så jeg tenker at det burde gå helt greit å gi dem mat med kokosmel i også.
jojomesteren
19-12-11, 15:16
Syns du burde diskutere det med helsesøster. Kokos er bra for oss som spiser så mye annet også, men alene inneholder det veldig lite mineraler og vitaminer sammenliknet med korn. Det kan være lurt å sjekke det ordentlig, og så eventuelt passe på å gi babyen nok med tilskudd ved siden av.
Men det enkleste er vel å gi babyen vanlig barnemat? Babyer trenger å vokse veldig fort, og trenger ganske mye karbohydrat i den prosessen. Ville ventet noen år med lavkarbo, tror jeg ;)!
Her (http://www.homemade-baby-food-recipes.com/can-babies-eat-coconut.html) har du litt info om kokos til babyer
Syns du burde diskutere det med helsesøster. Kokos er bra for oss som spiser så mye annet også, men alene inneholder det veldig lite mineraler og vitaminer sammenliknet med korn. Det kan være lurt å sjekke det ordentlig, og så eventuelt passe på å gi babyen nok med tilskudd ved siden av.
Men det enkleste er vel å gi babyen vanlig barnemat? Babyer trenger å vokse veldig fort, og trenger ganske mye karbohydrat i den prosessen. Ville ventet noen år med lavkarbo, tror jeg ;)!
Nå antar jeg at dette er snakk om innføring av fast føde og at babyen enten får MM eller MME som hovednæring, og da vil jo ikke babyen mangle noen næringsstoffer i så måte.
Jeg ser ikke noe problem med å starte med kokosmel fremfor f.eks. hirse som er det mer vanlige, så frem til at det ikke er noen indikasjoner på allergier som nevnt i den linken jeg la inn. Det kan sikkert være smart å spørre helsesøster for sikkerhets skyld :ja:
Jeg begynte forøvrig å lage velling med MME og Holle sin havregrøt og en god dæsj rapsolje da poden var ca 7 mnd. Funket gull. Startet hele innføring av mat-herligheta da han var rundt 5 mnd med most avokado og banan (sammen), og det var en favoritt lenge :)
TrillTrall
19-12-11, 15:47
Syns du burde diskutere det med helsesøster.
*tørker lattertårer* En av damene i barselgruppa mi sa på en kontroll på helsestasjonen at ungen hennes var mye mer glad i pasta enn poteter så hun ga ungen heller det. Helsesøster fikk nesten spader og man skulle tro ungene ville daue i morra om ikke mor umiddelbart tok til vettet og ga ungen poteter. :w00t:
Som dere skjønner har jeg ikke store tiltroen til helsesøstre, men det er mulig det var "min" helsestasjon spesielt kanskje.
Jeg har ikke opplevd dette potet- og grøthysteriet med mine helsesøstre som mange andre forteller om. Min første helsesøster anbefalte moste grønnsaker og glutenfri grøt som første kost. Har aldri fått noe potetmas derfra. Men helsesøstrene har jo sine retningslinjer fra myndighetene når det gjelder sine anbefalinger.
Ville anbefale deg boken til Fedon Lindberg: Barn i balanse. Har ikke lest kapitlet om spedbarn (da mine er 6 og 9), men han har mange gode råd til moderat lavkarbo for barn, så helt sikkert verdt å ta med seg.
Chamomilla
19-12-11, 18:12
Kokosmel er vel temmelig fiberrikt, er det ikke? Vet ikke hvorvidt det passer til små barn. Mulig det står noe i linken du fikk?
Ville også sjekket ut barn i balanse. Det er også litt om barnemat i mat og helse og VOF innimellom om du har tilgang på de bladene.
Helsesøstre tar jeg dessverre også med en klype salt når det gjelder ernæring altså. Ikke at vi har lykkes særlig med de to kresne yngste, men når en godt overvektig helsesøster anbefaler lettmelk til barna så vet man jo fort hvor landet ligger... Og grøter opp og i mente selvfølgelig..
Barn i balanse er fin. Der anbefales most avokado og banan som første smaksprøve siden denne smaken minner mest om morsmelk.
Her er et utdrag fra boken skrevet av MHM som jeg fant her (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?p=815024#post815024)
Her er et utklipp fra "Barn i Balanse" av Fedon, kapittelet om "Den første faste føden":
Ved babyens overgang til fast føde er det meget viktig å etterligne morsmelken mest mulig, men også å demme opp for eventuelle svakheter morsmelken måtte ha, enten et er morens kosthold eller at vi bor så langt nord. Siden vi bor så langt mot nord, så er det særlig jern, omega-3 og D-vitamin som babyen kan trenge litt ekstra av. Det viktig å bruke kjøtt og grønne grønnsaker (ikke spinat til babyer) for at babyen skal få nok jern. Gi tran og bruk eggeplomme, fet fisk og smør slik at babyen får i seg nok D-vitamin. Omega-3-utfordringen vil være løst hvis du følger disse rådene, for det finnes i tran og fet fisk. Poenget med å introdusere fast føde er altså mer enn å mette barnet. Noen mødre får råd om å trappe opp på grøten framfor morsmelken dersom babyen sover dårlig, men her er det lite ekstra metthet å hente, siden babygrøt og morsmelk har omtrent samme kalorimengde.
Tiden fra barnet er seks måneder til det er ett år, er tiden for å gi barnet en spennende reise i alle slags matvarer. I starten bør du gi barnet bare en teskje av matvaren. Vent deretter et par dager før du prøver neste matvare, slik at du kan oppdage eventuelle allergiske reaksjoner. Først skal barnet lære seg at mat ikke bare drikkes, og at konsistensen er tett og most. Det kan ta tid å bli vant til dette. Dernest skal barnet lære seg å kjenne på og like de forskjellige smakene. Hvis du ammer fram til barnet er ett år, bør det ha smakt på all den maten dere pleier å ha innen den tid, fordi ny mat bør gis ”under en paraply av morsmelk”. Morsmelken hjelper nemlig barnet til å tåle den nye maten.
Nå lurer du sikkert på hva du skal gi barnet hvis du ikke skal gi det grøt? I andre kulturer er det vanlig å gi en blanding av avokado og banan som er most sammen. Konsistensen er glatt, mosen inneholder mye fett og har en mild, søtlig smak, som egner seg ypperlig til babymat! Her i Norden har det ikke vært så vanlig med en slik eksotisk start på den faste føden, og en mos av kokt gulrot og kokt potet har vært alternativet til grøt. Begge deler er lettfordøyelig, og smaken har en sødme som ikke er ulik morsmelk. En teskje med gulrot- og potetmos inneholder ikke noe fett og vil ikke mette noe, men det er da heller ikke poenget med introduksjonen av mat til en baby. Her er det snakk om å smake og om å lære seg å svelge annet enn melk, så sånn sett gjør poteten og gulroten nytten sin. Etter at barnet godtar å få mat fra skje, kan det være fint å utvide måltidet med litt kalv eller kalkun, deretter kan du prøve med litt brokkoli, olivenolje og så videre.
På sidene videre følger detaljerte råd om hvordan du går frem, hva slags mat som er ok ved 6, 7, 8, 9, 10 og 12 mndr., mat å være oppmerksom på, forslag til dagsmenyer, oppskrifter til babymat osv.
Hilsen medforfatter av boken (og den som har forfattet nettopp dette kapittelet) :D
Takk, Cyan!
Dette var interessant:)
Vi skal snart igang med mat her i gården også.
Selv for fem år siden kjørte jeg Holle grøt med olje, det var før lavkarbotidsregning og avocado og ikke minst søtpotet med smør eller olje:D
Jeg hadde store planer om å innføre et fint og flott lavglykemisk kosthold for sønnen min, men jeg glemte visst å ta med hans sterke vilje i ligningen. Det ble ikke så lett, gitt :p Nå er han halvannet år og elsker brødmat, grøt og velling. Middagsmat liker han ikke, men er (takk og lov!) veldig glad i eggerøre med masse smør og CF. Men vi prøver i hvert fall å gjøre den maten han spiser best mulig ved å ha mye pålegg, godt med olje i vellingen og masse smør i havregrøten. Og så må han alltid smake på middagen, og så håper vi at det går seg til etterhvert. Han er heldigvis ikke redd for å smake på maten, og det til og med flere ganger, selv om den kommer rett ut igjen :p
Takk cyan!
Junior er sulten som en ulv og får banan og grøt hver dag, mest fordi det kom litt brått på at han skulle ha fast føde allerede. :o. Han blir 6mnd i morra. Han elsker mat, og hiver innpå alt han får med stor iver, untatt babymat fra glass :D
Ang det som blir sagt over her om næringsstoffene i korngrøt: den vanligste babygrøten er laget på rismel, som virkelig ikke har NOE næring i seg selv!
Ang det som blir sagt over her om næringsstoffene i korngrøt: den vanligste babygrøten er laget på rismel, som virkelig ikke har NOE næring i seg selv!
Og nesten all middagsmaten fra Nestle er tilsatt rismel/jevning... Dattera likte konsekvent ikke disse. Skrev brev og "klagde" jeg. Fikk den store pakken i posten med prøver på det de hadde uten rismel... Ellers var jeg god kunde av småfolk og Hipp... I barnehagen trodde de jeg var super sunn og økologisk:D Men det var før lavkarbo og kun hjemmelaget, men hun fikk en god del da... Guttungen ville helst kun ha flytende føde, så det er en annen historie. (Ok, sporet av litt her...)
Etter å ha lest linken over lurer jeg på å blande grøten med litt kokkosmelk innimellom?
Lagde havregrøt fra første sekund jeg.. Hun elsker det den dag i dag.
Er det bare kokosmelet mitt som smaker forferdelig? Hadde aldri klart å spise grøt lagd av det.
Du er veldig heldig, Carisma. Vi har hatt relativt store problemer med å tilvenning av mat med Arvingen. Han har til nå foretrukket flytende føde, antakelig fordi han har en litt for velutviklet brekningsrefleks, og vellingflaska han får på morgene er fortsatt favoritten. Nå prøver vi å lære ham til å tygge maten skikkelig, og ikke minst ta små biter i stedet for å stappe hele skiven i gapet på en gang :p
Det med små biter tror jeg ikke kommer til å gå inn her heller. :rolleyes: vi kaller han bare sluket når han spiser. Det han får så langt er veldig lettfordøyelig, og ingen biter. Men han blir sint om vi somler med neste skje, og dytter etter med begge hender.
... og dytter etter med begge hender.
Ha-ha! Jeg syns jeg ser det!
kropp 2010
27-12-11, 18:16
Barn under ett år skal helst ikke ha noe form for nøtter. Inkludert kokosmel. Dette pga livsfarlige reaksjoner som en akutt allergisk reaksjon kan gi. Små barn har trangere luftveier og er derfor vanskeligere å redde. Ville fulgt statens anbefalinger i forhold til ernæring til småbarn uansett... Barnegrøt er prøvd ut og næringsinnhold er tilpasset det småbarn/babyer trenger. Er enig i at litt større barn kan få mindre karbohydrater, men ikke ketose.
Babygrøt er ikke nødvendigvis optimal selv om den funker, det er et utrolig dårlig argument!
Den er omtrent som all annen ferdigmat.
Forøvrig er anbefalingene under endring, og selv nøtter kan smakes på så lenge barnet får morsmelk leste jeg senest for en uke siden.
Dessuten er ikke kokosnøtt en nøtt :)
Peanøtter er vel hovedsynderen blant nøtteallergi, og et er vel heller ikke botanisk sett en nøtt, men en belgfrukt? Litt som at banan er et bær, jada.
Og jeg trodde at babyer-skal-ikke-spise-nøtter primært handlet om å sette ting i halsen?
Jeg trodde det med nøtter var pga faren for å sette fast i halsen, og brukte derfor malte nøtter inntil noen fortalte at det var noe med at de kunne skade lungevevet dersom de havnet i "feil" hals og derfor ikke skulle gis før barnet var 3-4 år. Jeg spurte helsesøsteren og legen om dette, men de hadde ikke hørt om det. Jeg googlet og fant vel bare et tilfelle hvor en jordmor eller helsesøster hadde skrevet det i et svar, ellers bare en del "vanlige" folk som oss som hadde hørt at osv ... Jeg fant det derfor trygt å fortsette med finhakkede nøtter i havregrøten. Finfin kilde til sunt fett :)
Når det gjelder det med å unngå enkelte matvarer pga fare for allergisk reaksjon er det noe man går mer og mer bort fra (med mindre det ligger allergi i familien). Nå anbefales det heller å innføre mest mulig av matvarene familien spiser mens man ammer, siden morsmelk er beskyttende. Og selvsagt bare innføre en ny matvare om gangen og i små mengder.
Et par linker som kan være nyttig når det gjelder introdusering av nøtter:
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/when-can-baby-have-nuts.htm
http://gladerebarn.blogg.no/1316600761__ke_nringsverdien_i_g.html
Og når det gjelder kokosnøtt spesifikt, står det i linken jeg la inn tidligere at kokosnøttallergi er svært sjeldent. Kokosnøtt er heller ikke på listen over allergener i den første linken over her.
Peppa Gris
29-12-11, 12:15
Vi lagde all babymat selv og så ga vi Hollegrøt i tillegg. Jeg ville aldri gitt kokosmel til en baby, men så er jeg en slik som ikke tar noen sjanser med babymaten.
Men er det egentlig å ta så store sjanser å gi kokosmel til en baby? Ikke inneholder det gluten, ikke er det regnet for å være en allergen og jeg har ikke funnet noen som har frarådet kokos til babyer når jeg har googlet på det. Derimot finner jeg en del oppskrifter på babymat som inneholder kokosmelk, så da anser jeg kokos for å være like trygt som f.eks. hirse (for kokos er vel kokos om det er i form av melk eller mel, så lenge det ikke er tilsatt noe ekstra?).
Jeg er mer skeptisk til å dytte i babyen industrialisert rismel og maismel enn kokkos. Det finnes jo veldig mange land hvor det er hoveddelen av kosten og det første barna introduseres til. I thailand er visstnok kokkosmelk det første man gir et barn i tillegg til morsmelk.
Nettopp! Det er vel bare det at kokos ikke er det som er mest vanlig her til lands som gjør at noen blir skeptiske, for jeg har ikke funnet noe som skulle tilsi at kokos ikke er greit å gi til babyer. Det er vel ikke så mange år siden man ble sett rart på om avokado var det man introduserte først til babyen, men nå har jo også det blitt ganske vanlig her i potittlandet Norge :)
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.