View Full Version : Beef jerky


Nordmørsloppa
07-04-12, 19:53
Skal man ut på lengre turer, på hytta med minimalt plass til mat i pulken, ha med seg et næringsrikt måltid på trening eller rett og slett ta seg litt snadder! så er tørket kjøtt utvilsomt min favoritt!

Det er veldig magert, men dog fullt av næring og proteiner.

Oppskrift.

Kjøp et par kg mørbrad og skjær i tynne strimler. Ca 0.3-0,5cm.
Lag en marinade av sojasaus, paprikapulver, hvitløkspulver, chillipowder ,salt og pepper, pluss ca 2 liter vann. Smak til ønsket kryddermengde. (kan gjerne ta i litt hva smak angår.


Kok opp marinaden og legg strimlene oppi( ikke alle på samme runde) den kokende marinaden i 1-2minutter. Nå trekker kjøttet til seg den gode smaken, samt at vi koker vekk evnt bakterier som måtte være på overflaten av kjøttet)
Det må ikke kokes lengre! da blir det ikke tørket, men kokt kjøtt:eek:

Sett ovnen på varmluft og 65grader.

La strimlene dryppe av marinaden på ei rist, legg evnt bakepapir under.

Fordel strimlene på to brett med bakepapir. De må ikke komme borti hverandre.

Ha en plate øverst i ovnen og en nederst.

Stekes med døra på gløtt i 6-8 timer...varierer noe. Sjekk om kjøttet er klart ved og brekk en bit, den skal ikke knekke, men være tørr og kunne bøyes noe.

avkjøles på rist og pakkes i porsjonsposer(skvis luften ut og knyt)
butikk jerky er stappfull av konserveringsmiddel og nitrat-det er ikke denne varianten, så holbarheten i romtemperatur er ikke all verdens. Er man på vinterfjellet er det holdbart i minusgrader i et par uker. Kan oppbevares i dypfryser i opptil 3mnd .

Smaker fortreffelig og er MYE biligere enn de man får kjøpt på butikken.

(2kg mørbrad blir til ca 500gram tørket kjøtt. konsentrert energi:D

Yrla
07-04-12, 20:17
så flink du er. Genialt siden det er så dyrt å kjøpe ferdig. dette vil sikkert mange prøve.
Kanskje jeg prøver noe slikt med kyllingkjøtt siden jeg ikke spiser okse. eller finnbiff, å det er sikkert godt.

Nordmørsloppa
07-04-12, 22:12
så flink du er. Genialt siden det er så dyrt å kjøpe ferdig. dette vil sikkert mange prøve.
Kanskje jeg prøver noe slikt med kyllingkjøtt siden jeg ikke spiser okse. eller finnbiff, å det er sikkert godt.

Bra du likte oppskrifta :pkylling og kalkun har jeg prøvd og det smakte veldig godt! eneste som er viktig er at det er muskelkjøtt, ikke no særlig fett altså- Derfor egner svinekjøtt seg dårlig.

Efterår
08-04-12, 08:21
Denne opskrift skal absolut afprøves :)
Er der mulighed for at bruge noget andet end sojasaus til marinaden?

Nordmørsloppa
08-04-12, 10:38
Denne opskrift skal absolut afprøves :)
Er der mulighed for at bruge noget andet end sojasaus til marinaden?

her er det bare fantasien som setter grenser:)

for å lage sweet & hot marinade kan du f.eks erstatte sojasausen med 5 ss økologisk honning.

trenger du inspirasjon , så google beef jerkey marinade...og du fåt utallige varianter.

Smak til med ditt yndlingskrydder!

Det viktigste er at marinaden er smaker MYE , da strimlende suger til seg bare en viss mengde, og det er lett at de blir smakløse:p

prøv deg frem:D
prøv deg frem!

Efterår
09-04-12, 07:59
TUSINDE TAK :) Jeg vil søge efter marinader

lillekri
15-06-12, 11:58
Du kan øke holdbarheten ved mer salt i marinaden og lenger tørking.
(Jeg tørket min jerky av reinsdyr i 11 timer, og den holder seg finfint.)

Skjønner ikke kokingen. Det jeg liker med jerky, er at kjøttet er rått/seigt.

Nordmørsloppa
16-06-12, 19:01
Du kan øke holdbarheten ved mer salt i marinaden og lenger tørking.
(Jeg tørket min jerky av reinsdyr i 11 timer, og den holder seg finfint.)

Skjønner ikke kokingen. Det jeg liker med jerky, er at kjøttet er rått/seigt.

Du trenger ikke koke kjøttet :) det er bare slik at marinaden skal sette seg ekstra. Noen foretrekker koking, andre at det ligger i marinaden over natten :) Jeg liker også at det er rått :p

Takker for tips! :)