View Full Version : Marianns oppnedkake


Mariann S
08-05-12, 22:08
Favorittkaka mi i oppveksten var oppnedkake. Har ikkje spist den på mange år,
men no har eg laga en lavkarboversjon av den, og den vart virkelig knallgod :)

http://3.bp.blogspot.com/-DDzbEiUYdiQ/T6l0U4MX-oI/AAAAAAAAHH0/JXuhZf5zUvw/s320/0030+oppnedkake.JPG (http://3.bp.blogspot.com/-DDzbEiUYdiQ/T6l0U4MX-oI/AAAAAAAAHH0/JXuhZf5zUvw/s1600/0030+oppnedkake.JPG)

Botnen på kaka, som blir toppen:
125 g hasselnøtter - hakka i mindre bitar
50 g smelta smør
35 g tagatesse

Ha smør og nøtter i ei panne og bland sammen, mens smøret smeltar.
Ha oppi tagatessen når smøret er smelta og bland sammen. Avkjøl litt og ha
det oppi ei bakepapirkledd lita, rund form ( 24 cm ). Legg også ett bakepapir
på bakebrettet, for her kan det renne litt smør.

http://3.bp.blogspot.com/-sckzOD7gB9s/T6l0XfWdCVI/AAAAAAAAHH8/mXuUKcT_RzM/s320/0031+oppnedkake.JPG (http://3.bp.blogspot.com/-sckzOD7gB9s/T6l0XfWdCVI/AAAAAAAAHH8/mXuUKcT_RzM/s1600/0031+oppnedkake.JPG)

Kakerøra:
4 eggekvitar
65 tagatesse
135 g hasselnøtter - finmales
2 ss smør - smelt
15 g bakepulver

Pisk stiv eggekvitane og ha oppi tagatessen, og pisk litt til. bland så inn oppmalte nøtter
og bakepulver. Bland til slutt inn det smelta smøret. Hell røra over nøtteblandinga.

Steikes på 160 grader, ca 35 minutt. Ha over ett bakepapir, so ikkje kaka blir brent.

Ta ut kaka og avkjøl den litt på rist. Snu den på ett anna bakepapir og
løsne nøttebotnen frå bakepapiret, du må kanskje hjelpe til litt med en kniv.

La kaka bli heilt avkjølt før du deler den i to lag med en skarp kniv.
Legg den nederste delen på ett kakefat og ha på vaniljekrem.

http://1.bp.blogspot.com/-bkv_9wRLGu0/T6l0ZDbZ0qI/AAAAAAAAHIE/rdK5i0sD4Yk/s320/0032+oppnedkake.JPG (http://1.bp.blogspot.com/-bkv_9wRLGu0/T6l0ZDbZ0qI/AAAAAAAAHIE/rdK5i0sD4Yk/s1600/0032+oppnedkake.JPG)

Vaniljekrem:

1,25 dl fløte
4 eggeplomma
1 ts bourbon vanilje
ca 25 g tagatesse

Bland dette i panne og varm opp under omrøring heile tida.
Det vil tjukne ettersom det blir varmt.
Avkjøl i kjøleskap.

Ta så 1,25 dl fløte og pisk til krem.
pisk opp litt egge/fløteblandinga før du blandar inn kremfløta.
Voila, nyyyydelig vaniljekrem :D

Legg toppen på kaka opp på vaniljekremlaget, med nøttene opp.

http://2.bp.blogspot.com/-b-xftxJ-ZK8/T6l0bAzBKvI/AAAAAAAAHIM/6Mcd0iMQ3Ec/s320/0033+oppnedkake.JPG (http://2.bp.blogspot.com/-b-xftxJ-ZK8/T6l0bAzBKvI/AAAAAAAAHIM/6Mcd0iMQ3Ec/s1600/0033+oppnedkake.JPG)

Server og nyt, ei nydelig kake :)

http://3.bp.blogspot.com/-YHlG8Xqt8mM/T6l0dOY9aOI/AAAAAAAAHIU/GR8snPMPT_k/s320/0034+oppnedkake.JPG (http://3.bp.blogspot.com/-YHlG8Xqt8mM/T6l0dOY9aOI/AAAAAAAAHIU/GR8snPMPT_k/s1600/0034+oppnedkake.JPG)

Imse
08-05-12, 22:21
ÅÅÅ, mamma mia, jaggu bra jeg ikke har nok nøtter i hus:lol: Denne kaka hørtes og så helt himmelsk ut! Må prøve å huske på den til en passende anledning!

Dietta
08-05-12, 23:01
Nyyydelig Mariann :sikle: Jammen glad jeg ikke så denne oppskriften tidligere i kveld - for da var jeg litt sugen gitt :eek:
(Må lage litt annen vaniljekrem da - for jeg greier rett og slett ikke vaniljekrem med jbk :hylgrine:)

mysil
08-05-12, 23:22
Denna så god ut :) Men blir det sånn slimete konsistens på kremen av JBKM?

Dietta
08-05-12, 23:24
Jeg synes den blir ekkel :eek: Mannen i huset synes det blir helt ok, så det er nok veldig forskjellig. Baker så utrolig sjelden, at hvis jeg trenger vaniljekrem, så bruker jeg de sukkerfrie posene med vaniljesaus fra Elodorado, og lager krem i stedet ;)

Mariann S
08-05-12, 23:32
så bruker jeg de sukkerfrie posene med vaniljesaus fra Elodorado, og lager krem i stedet ;)
Har prøvd å få fleire butikka her til å ta dei inn, men dei meina det går ikkje. kas butikka får du kjøpt den på dietta. kanskje eg må ha meg ei ny maserunde :)
Det kan hende det går å lage vaniljekremen uten JBK også. Varme opp fløte, eggeplommer og søtinga og vispe inn mjukt smør etterpå.
kanskje ha i litt gelantinpulver?? Hm, dette må eg prøve ut ;)

Dietta
08-05-12, 23:37
Jeg kjøper de på Meny. Har sjokoladepudding også, som blir en vanvittig god sjokolademousse hvis man lager den med krem i stedet for melk. Det er alltid bursdags- og jule kos for junior her i huset, og da må mamma smake også gitt ;)

Dietta
08-05-12, 23:39
Hvis ingen vil ta inn Mariann, så kan jeg godt kjøpe inn og sende deg i posten. Ikke noe problem :suss:

Mariann S
08-05-12, 23:46
Hvis ingen vil ta inn Mariann, så kan jeg godt kjøpe inn og sende deg i posten. Ikke noe problem :suss:
Vi har ikkje Meny her, so om du vil det Dietta er du en skikkelig engel :klem::hearts:

Dietta
08-05-12, 23:49
Jeg shopper - og du sender adr på pm :D Bare hyggelig å kunne hjelpe :klem:

Mariann S
08-05-12, 23:50
Hvis ingen vil ta inn Mariann, så kan jeg godt kjøpe inn og sende deg i posten. Ikke noe problem :suss:
Vi får avtale i mårgå.... kjem stadig vekk på at eg må prøve å legge meg litt tidligare..... skal stå opp 05.50 i mårgå :eek: So god natt :)

Mariann S
08-05-12, 23:51
Jeg shopper - og du sender adr på pm :D Bare hyggelig å kunne hjelpe :klem:
Der var du ja :D sender deg pm i mårgå, no må eg legge meg :klem:

Dietta
08-05-12, 23:51
Vi får avtale i mårgå.... kjem stadig vekk på at eg må prøve å legge meg litt tidligare..... skal stå opp 05.50 i mårgå :eek: So god natt :)
:sove:

FrkMarge
09-05-12, 00:03
Denne så goood ut :sikle:

Momse
09-05-12, 08:25
Ååå, denne skal garantert prøves!!!

Jeg pleier å bruke gelatin i vaniljekrem og div mousser som skal brukes som kakefyll - funker veldig bra ;)

Imse
09-05-12, 08:35
Kan ikke skjønne at man trenger johannesbrødkjernemel i kremen i det hele tatt. Det er jo eggeplommer i den, bare å varme på lav varme til kremen er stiv nok. Men jeg hadde nok holdt igjen en dl fløte og heller vende den pisket inn i avkjølt Vaniljekrem.

rut311
09-05-12, 13:37
Går det ikkje an å lage kremen til ei suksessterte, til vaniljekrem? Uten så mykje smør i, og kanskje litt meir fløte, så vil eg seie at det blir vaniljekrem. Tenkte på deg som ikkje likar JBK. Om du søker på "påskegul suksessterte", så ligg det ei oppskrift her på forumet med ein god krem.

Dietta
09-05-12, 14:03
Går helt sikkert an å lage vaniljekrem uten jbk. Har bare brukt jbk en gang i vaniljekrem, men huff, huff. Som Imse sier også, eggeplommer alene kan jo også gjøre susen. Men, siden det er så veldig sjelden jeg baker lavkarbokaker, har jeg jukset med de sukkerfrie posene fra Eldorado. Synes de smaker veldig godt, selv om de ikke er hjemmelaget. Hvis jeg har bakt, spiser jeg bare et syltynt stykke, så det gjør ikke alverdens av skade :)

frøken
09-05-12, 19:01
Har prøvd å få fleire butikka her til å ta dei inn, men dei meina det går ikkje. kas butikka får du kjøpt den på dietta. kanskje eg må ha meg ei ny maserunde :)
Det kan hende det går å lage vaniljekremen uten JBK også. Varme opp fløte, eggeplommer og søtinga og vispe inn mjukt smør etterpå.
kanskje ha i litt gelantinpulver?? Hm, dette må eg prøve ut ;)

Trenger ikke ha i smør.
Fløte, søtning, vaniljepulver og eggeplommer er alt som skal til. Får god og tykk krem av det :)

Mariann S
09-05-12, 19:25
Tusen takk for alle innspill og råd :)
no har eg testa, og sånn blir mi oppskrift då på vaniljekrem:
1,25 dl fløte
4 eggeplomma
1 ts bourbon vanilje
ca 25 g tagatesse

Bland dette i panne og varm opp under omrøring heile tida.
Det vil tjukne ettersom det blir varmt.
Avkjøl i kjøleskap.

Ta så 1,25 dl fløte og pisk til krem, og bland med den avkjølte egge/fløteblandinga, pisk den også lett opp når den er kald.
Voila, nyyyydelig vaniljekrem :D

dette limer eg også inn i første innlegg, ingen grunn til å bruke JBK når det ikkje er nødvendig :stortsmil

Bik
09-05-12, 19:44
Nyyydelig Mariann :sikle: Jammen glad jeg ikke så denne oppskriften tidligere i kveld - for da var jeg litt sugen gitt :eek:
(Må lage litt annen vaniljekrem da - for jeg greier rett og slett ikke vaniljekrem med jbk :hylgrine:)

Hos allergimat.no kan man få kjøpt vaniljesaus uten sukker https://www.allergimat.no/butikk/s/products/view.html?p=5172640&c=4869325&g=false&ref=search
Den kan sikkert brukes. Ha i halv mengde veske, og blandes med krem etterpå.

Dietta
09-05-12, 19:46
Hos allergimat.no kan man få kjøpt vaniljesaus uten sukker https://www.allergimat.no/butikk/s/products/view.html?p=5172640&c=4869325&g=false&ref=search
Den kan sikkert brukes. Ha i halv mengde veske, og blandes med krem etterpå.
Det er akkurat den samme som jeg kjøper på Meny :D Veeeldig god, både som vaniljesaus og vaniljekrem :ja:

Mariann S
09-05-12, 23:11
Tusen takk for alle innspill og råd :)
no har eg testa, og sånn blir mi oppskrift då på vaniljekrem:
1,25 dl fløte
4 eggeplomma
1 ts bourbon vanilje
ca 25 g tagatesse

Bland dette i panne og varm opp under omrøring heile tida.
Det vil tjukne ettersom det blir varmt.
Avkjøl i kjøleskap.

Ta så 1,25 dl fløte og pisk til krem, og bland med den avkjølte egge/fløteblandinga, pisk den også lett opp når den er kald.
Voila, nyyyydelig vaniljekrem :D

Dette limer eg også inn i første innlegg, ingen grunn til å bruke JBK når det ikkje er nødvendig :stortsmil
Denne vaniljekremen var berre so knallgod :) klarer ikkje la vere å smake, har nesten smakt den opp :D

Dietta
09-05-12, 23:15
Smake opp er utrolig fort gjort - nesten noe av det forteste jeg vet :eek:

Mariann S
09-05-12, 23:26
Smake opp er utrolig fort gjort - nesten noe av det forteste jeg vet :eek:
Ja, kjempefort :_plystre:

Alynna
14-05-12, 07:42
Jeg TAKLER IKKE den slimete munnfølelsen av jbkm i sauser, men jeg bruker xanthan gum istedet, spør etter det på apoteket. Det er mer glatt enn maizena/potetmel, men langt fra sånn ekkelt som jbkm. Kanskje en kombinasjon av xanthan gum og gelatin kan fungere.

Mariann S
14-05-12, 13:25
Jeg TAKLER IKKE den slimete munnfølelsen av jbkm i sauser, men jeg bruker xanthan gum istedet, spør etter det på apoteket. Det er mer glatt enn maizena/potetmel, men langt fra sånn ekkelt som jbkm. Kanskje en kombinasjon av xanthan gum og gelatin kan fungere.

Eg brukar ikkje verken det eine eller andre, har forandra oppskrifta i første innlegget. Eggeplommane åleine gjer vaniljekremen tjukk nok :)

BenteR
14-05-12, 13:33
Smake opp :stortsmil Har aldri opplevd det *krysser fingrene bak ryggen* :_plystre:
Kaka så kjempegod ut, men et spørsmål; jeg har ikke somla meg til og kjøpe eller teste tagatesse.
Påvirker det blodsukkeret, og hvor kjøper dere det?

rut311
14-05-12, 14:08
Smake opp :stortsmil Har aldri opplevd det *krysser fingrene bak ryggen* :_plystre:
Kaka så kjempegod ut, men et spørsmål; jeg har ikke somla meg til og kjøpe eller teste tagatesse.
Påvirker det blodsukkeret, og hvor kjøper dere det?

Helsekost.. lurer på om den har en GI på 2. Men jeg klarer ikke å bruke tagatesse. Blir dårlig i magen av veldig lite, aka maltitol. Dessuten smaker det kjemisk.

Dietta
14-05-12, 15:00
GI 2 er riktig. Vi synes det smaker godt her i huste da :)
Kjøper på helsekost, eller på nett (lavkarbohuset, funksjonellmat.no).

BenteR
14-05-12, 15:06
Hvor søt er den i foreksempel til sukrin?

Dietta
14-05-12, 15:16
Sjekk ut denne (http://tagatose.no/) BenteR. Står at tagatose har 92 % av søtheten til sukker.

Kristin_B
14-05-12, 15:39
Mmmm...den kaken så farlig god ut! :sikle:

BenteR
14-05-12, 16:17
Takk for linken Dietta!
Da må det testes ut. Skal øyeblikk bestille hjem en del fra helskostnettbutikker, og da får den bli med på lista :D

Dietta
14-05-12, 16:22
Takk for linken Dietta!
Da må det testes ut. Skal øyeblikk bestille hjem en del fra helskostnettbutikker, og da får den bli med på lista :D
Håper du tåler det bra da. Den mørke tagatosesjokoladen er også god, hvis du lurte på noen av de andre produktene også. Har også smakt den med appelsin, men den var det ikke særlig mye appelsinsmak i synes jeg. Er i ferd med å teste ut dem mørke sjokoladen i kake. Lurer nemlig på om den tåler mer enn 160 grader ;)

Mariann S
14-05-12, 17:50
Hvor søt er den i foreksempel til sukrin?
Når eg brukte sukrin brukte eg mindre enn eg ville ha brukt av sukker, pga den kalde smaken, men då brukte eg gjerne splenda i tillegg.
Når eg gjere om høgkarbe kaker til lavkarbe, brukar eg ca 1/3 av sukkermengda når eg brukar tagatesse.

Og smaken i bakverket syns eg er nyyydelig :)

Mariann S
14-05-12, 17:52
Hvor søt er den i foreksempel til sukrin?
Brukar tagatesse når eg lagar syltetøy også, knallgodt :)
Då brukar eg ca 20 g tagatesse på 400 g bær :)

BenteR
14-05-12, 18:01
Tusen takk for gode tips Mariann S:suss:

nellie
14-05-12, 18:10
Ser helt magisk ut:sikle:

Kanutten
14-05-12, 20:59
Jeg ser at du har ikke kakao i sukkerbunnen... Blir det mer ala Toscakake da?? Toscakake er nydelig! :sikle:

Mariann S
14-05-12, 21:59
Jeg ser at du har ikke kakao i sukkerbunnen... Blir det mer ala Toscakake da?? Toscakake er nydelig! :sikle:
Åhhhhhh ..... ja Toscakake :sikle:
Då steiker med nøttene på toppen, kanskje litt finare hakka.....
det må prøvast :)

Kanutten
14-05-12, 22:00
Åhhhhhh ..... ja Toscakake :sikle:
Då steiker med nøttene på toppen, kanskje litt finare hakka.....
det må prøvast :)

Daaaaa fikser du vannbakkels også?? :sikle: :spent:

Kanutten
14-05-12, 22:02
Daaaaa fikser du vannbakkels også?? :sikle: :spent:

Jeg fant noe som ligner vannbakkels!!! (http://www.kriweb.no/2012/03/18/sote-vaniljeboller/)

Kan du teste? :snill:

Mariann S
14-05-12, 22:03
Daaaaa fikser du vannbakkels også?? :sikle: :spent: Ooooooo, det hadde vore noke det :sikle: det kan no vere eg prøva... ja det skal eg... tenk då, fulle av vaniljekrem :sikle:

Mariann S
14-05-12, 22:04
Jeg fant noe som ligner vannbakkels!!! (http://www.kriweb.no/2012/03/18/sote-vaniljeboller/)

Kan du teste? :snill:
Vente til over 17. mai då ;) :geip:

Dietta
14-05-12, 22:09
NEI jenter - IKKE mere kake nå..............:sikle:

Mariann S
14-05-12, 22:16
NEI jenter - IKKE mere kake nå..............:sikle:
Rett før eg begynner å kokkelere, men eg holder meg i nakkeskinnet :spent:

Dietta
14-05-12, 22:22
Rett før eg begynner å kokkelere, men eg holder meg i nakkeskinnet :spent:
Jeg vet det er tøft for deg - men hold ut, hold ut :p

Mariann S
14-05-12, 22:24
Jeg vet det er tøft for deg - men hold ut, hold ut :p Eg holder kaffekoppen med begge hendene :D (unntatt når eg skriver her då ;))

Kristin_B
14-05-12, 23:06
Slenger meg med :sikle: Jeg liker kake!!! :lol:

Mariann S
14-05-12, 23:12
Slenger meg med :sikle: Jeg liker kake!!! :lol:
JA, kake er godt :sikle: spørs om det ikkje blir både vannbakkels og toscakake i mårgå :lol: (NEI NEI, no må eg gi meg :snill:)

Kristin_B
14-05-12, 23:16
Jeg går og spiser litt smør, og så legger jeg meg :lol: Natta kakeelskere!

Mariann S
14-05-12, 23:32
Jeg går og spiser litt smør, og så legger jeg meg :lol: Natta kakeelskere!
:lol: natta