View Full Version : Hjemmelaget majones


lillekri
15-06-12, 09:06
Jeg var innom Rimi forleden og grabbet 'Glad i mat'-magasinet på vei ut. Overraskende bra innhold!! (Beste jeg har sett for denne typen blad.)

Fant en majonesoppskrift der som virkelig frister, så skal lage den på søndag! (Har prøvd hjemmelaget majo tidligere, men da gjørde jeg feilen å bruke EV olivenolje. Det ble alt for mye oliven-smak! Denne gangen har jeg kjøpt en lys olivenolje, etter råd fra andre.)

Majones med hvitløk og sennep
Dette trenger du:



6 fedd hvitløk
2 eggeplommer romtemperert
saften av 1 sitron
4 dl olivenolje
3 ss grov sennep med frø
½ ts havsalt
litt nykvernet pepper

Slik gjør du: 




Kjør raskt sammen hvitløk, eggeplommer og sitronsaft i en blender.
Tilsett oljen i en tynn stråle mens blenderen er i gang. Blandingen er ferdig når konsistensen er fast som majones.
Ha den over i en serveringsbolle. Rør inn sennep. Smak til med salt og pepper og evt. mer sitronsaft.

Kilde: http://gladimat.no/no/2012/02/fisk_og_kjott_pa_grillen/Nydelige+krydder+og+marinader.9UFRHSZN.ips


http://gladimat.no/filestore/Dummy_graphics/Artikkelbilder/2012/02/Grill/OivindHaug-ICA_Grill_2012-11.jpg?size=630x1200&quality=75


Mmmmm får vann i munnen bare av å lese dette!

Her er noen majo-oppskrifter fra forumet. (Bytte peanøttolje med olivenolje etter min mening!)

Her skal dere få en majones-oppskrift av selveste Michel Roux (høyt anerkjent fransk kokk):

2 eggeplommer
1 spiseskje Dijon sennep
250 ml peanøttolje ("groundnut oil")
1 spiseskje varm hvitvinseddik ELLER 1 spiseskje Kald sitronsaft
Salt , pepper
***
Bland eggeplommene, sennepen og litt salt og pepper, og visp med en stålvisp. Hell oljen i, med en tynn, jevn stråle, og visp raskt hele tiden. Når alt er vispet inn, ha i oppvarmet eddik, eller sitronen. Smak til med salt og pepper.
Det blir en god porsjon, i mengde ca. et sånt kaviarglass, kanskje litt mer.
(evt erstatt litt av peanøttoljen med olivenolje, men ikek alt, til det er olivenoljen for fremtredende i smaken.)

Urtemajones med Kesam eller Creme Fraiche (blir 7-8 dl)
Ingredienser
2 hele egg
4 dl kaldpresset olivenolje (finn en med mild olivensmak)
1 ss fransk sennep (dijonsennep)
1 ss eddik (eplecider eller hvitvin)
1/4 ts salt
1-2 fedd hvitløk, finhakket (alt. 1/2 - 1 kinesisk hvitløk)
1 chili, finhakket (alt. 2 ss chilisaus
3/4 beger kesam eller creme fraiche
Urter - valgfritt (forslag ; basilikum, timian, bladpersille, estragon)
- ved bruk av friske urter, bruk ca en neve av hver - finhakk før de tilsettes
- ved bruk av tørkede urter, bruk 1 ss av hver - la majonesen stå minst 45 min før bruk slik at smaken fra urtene får utvikle seg.

Salt + pepper smakes til på slutten

Framgangsmåte;
Fin hakk de friske urtene, ha alle ingrediensene i en høy, smal bolle (litersmål fungerer bra). Kjør dette sammen med en stavmikser til alt er hakket og godt blandet. Smak til med salt og pepper.

Dressingen oppbevares i kjøleskap, og tåler å stå minst 2 uker.

Forslag til bruksområder:
- ED fase 1: dressing på omelett
- ED fase 2: Omelett, kjøtt og fisk (stekt,kokt, grillet), sjømat
- Som utgangspunkt for bernaise, smakstilsetning i lyse sauser
- I stede for kryddersmør

2 eggeplommer
2-3 ts hvitvinseddik
2 1/2 dl olivenolje
hvit pepper etter smak
evt. 2-3 ts dijonsennep

Når du lager majones er det en stor fordel å bruke kjøkkenmaskin. Har du ikke en slik må du ha i ørlite olje om gangen og mikse kraftig.

Kjør eggeplommer, eddik og pepper i en kjøkkenmaskin i 15 sekunder. I stedet for eddik kan du bruke sitronsaft.

Tilsett oljen i en tynn stråle mens maskinen går, til all oljen er brukt og majonesen er tykk og kremaktig.

Blir oljen for tykk kan du spe med litt sitronsaft. Smak gjerne majonesen til med litt krydder.

Hamster59
15-06-12, 21:15
Ingenting er som heimelaga, men det blir helst til at vi lager hvitløksaioli når vi skal ha reker. Bruker stavmikseren og beholderen som hører til. Jeg synes forøvrig at den billigste rapsoljen fungerer best. Er ellers veldig glad i olivenolje, men akkurat til majones/aioli vil jeg ha en helt nøytral olje...

Nerthus
17-06-12, 22:14
Ingenting er som heimelaga, men det blir helst til at vi lager hvitløksaioli når vi skal ha reker. Bruker stavmikseren og beholderen som hører til. Jeg synes forøvrig at den billigste rapsoljen fungerer best. Er ellers veldig glad i olivenolje, men akkurat til majones/aioli vil jeg ha en helt nøytral olje...

Akkurat der må jeg si meg enig, nøytral olje er best på smak i majones :)

Men hjemmelaget er alltid best! ;)

smgj
17-06-12, 22:19
Jeg synes billig (ikke-virgin) olivenolje gir lite nok smak til aiolii iallfall. :)

lillekri
18-06-12, 08:36
Huff fikk ikke laget den igår, for en liten sulten eggespiser hadde lurt til seg eggene mine :o

Kan definitvt underskrive på å bruke lys olivenolje også kalt 'prossessert' olivenolje hvis ikke du liker overdøvende olivensmak. Jeg kjøpte ybarra sin.