View Full Version : Hull i tennene av søtstoff?


donjuanwannabe
06-06-05, 13:48
Jeg lurer på om man får hull i tennene av kunstig søtstoff? F.eks. fra aspartam, fruktose, splenda, stevia osv. Fungerer dette som sukker på tennene?

Et annet spm.; i f.eks. Atkins advantage bar er det 2 g netto karber. Er det disse 2 g som teller som "sukker" på tennene (hvis det ovennevnte stemmer), altså som kan gi hull, eller er det alle sukkeralkoholene som gjelder?

Eller er det bare sukker som er sukker? :confused:

Aline
06-06-05, 13:51
godt spørsmål...
jeg kan ikke svare på så mye av det, men vil tippe at fruktose fungerer som sukker på tennene... :ja:

HP
06-06-05, 13:56
Vi får ikke hull i tennene av å spise karbohydrater. MEN, raffinerte karbohydrater utarmer minerallagrene våre og gir oss dårligere ben/tannstruktur. OG mye karbohydrater i maten forer en sur bakteriekultur i munnen som sliter på tannemaljen. Faktisk så er det mer skadelig å spise korn enn å spise rent sukker fordi kornet gjerne legger seg mellom tennene, mens sukkeret smelter og glir forbi. ;) Viktig å pusse tenna med andre ord, spesiellt om du har spist en grovbrødskive før leggetid :p

Når det kommer til kunstige søtstoff og tannhelse, så blir det vel her mest et spørsmål om hva det kommer sammen med. Brus for eksempel har en pH på 2 (Cola) som etser tannemaljen.

Endret: Fruktose og sukker er det samme, bare ulik blodsukkerpåvirkning.

Kristian
06-06-05, 21:23
lightbrus skal jo være verre enn vanlig brus fordi den er så syrlig, like ens med juice også.

silje
06-06-05, 22:28
hmm....
jeg trodde at karbohydrater kunne omdannes til syre i munnen.. og derfor ikke var noe bra... men jeg vet ikke.. noen som vet?

mvh silje

HP
06-06-05, 23:22
lightbrus skal jo være verre enn vanlig brus fordi den er så syrlig, like ens med juice også.
CocaCola med sukker har pH på 2 - alle som har hatt naturfag/kjemi vet det. ;) HCl har 1 i pH :eek: