View Full Version : Trist med skolemat


MHM
16-06-05, 22:59
Dette har jeg skrevet til Min Mening i lokalavisen. Fordi det opprører meg.

"Jeg synes det er trist at det nå kan bli flertall på Stortinget for gratis skolemat. Det koster milliarder å gjennomføre denne reformen. Antall kroner per måltid per elev blir imidlertid svært få. Og med få kroner får man ferdigmat med mye sukker og/eller hvetemel. Argumentet for å innføre gratis skolemat er at god ernæring gir god læring. Absolutt! Men hva er god ernæring? Lærer elevene mer av å spise pasta, pizza, pannekaker og pølser midt på dagen? Nei. Disse fire p-måltidene er både billige og populære, men inneholder ingen næringsstoffer vi trenger for å lære, slik som omega-3 og vitaminer. Jeg kan med stor sikkerhet si at skolematen ikke kommer til å bli ovnsbakt laks med wokede grønnsaker, kyllingsalat med olivenolje, havregrøt med malte mandler, eller linsesuppe med kjøttboller. Hadde det vært så vel, skulle jeg ha applaudert forslaget høylydt. I dag er det 20% av elevene som ikke har med matpakke. Er det så synd på disse få, at vi skal bruke milliarder på å gi alle skolebarn søplemat? "

Albertine
16-06-05, 23:11
Meget bra, MHM, meget bra.

Nille
16-06-05, 23:32
Min lærermann nikker ivrig og bifallende mens han klapper .... :D

Du er god du :klem:

Alfie
16-06-05, 23:33
Kjempemessig, MHM *hopper og danser og vifter med armene*
Har du forresten vært borti skolelunch-prosjektet til Jamie Oliver? Han har et "prøveskole" i London (trur jeg) der han forsøker å bevise at det faktisk går an å lage sunn lunch på samme budsjett som den søplematen de allerede presterer å servere der... (og engelske skoleluncher er stort sett begredelige greier:ja: det skal jeg love deg)

Mila
16-06-05, 23:33
Så enig så enig :ja:

Marianne
16-06-05, 23:37
Veldig riktig og veldig viktig!

Hva kan menigmann gjøre for å bedrive lobbyvirksomhet i denne saken? Foruten skrive velformulerte leserinnlegg for de som klarer det.

dingpot
16-06-05, 23:56
KJEMPEBRA!!! *jubler og danser på bordet*

Nille
17-06-05, 00:08
Kjempemessig, MHM *hopper og danser og vifter med armene*
Har du forresten vært borti skolelunch-prosjektet til Jamie Oliver? Han har et "prøveskole" i London (trur jeg) der han forsøker å bevise at det faktisk går an å lage sunn lunch på samme budsjett som den søplematen de allerede presterer å servere der... (og engelske skoleluncher er stort sett begredelige greier:ja: det skal jeg love deg)

Åååååja helten min. Kan lese om skoleprosjektet her (http://www.feedmebetter.com/)

Mum 4 2
17-06-05, 11:48
Flott MHM! :)

Synes heller de skulle tenke på fast tur hver eneste morgen jeg (gå en felles runde før skolestart). For alle elever, uansett vær (nesten). Men det var nå min mening da.
Jeg blir nemlig helt skrekkslagen over å se ungdomsskoleelevene passere huset vårt i gymtimene. De gidder jo knapt å gå når det er meningen at de skal løpe.

Og på den nye barneskolen som ligger et steinkast fra oss, så har de prestert og ikke bygge gymsal :eek: :eek: .

Sorry, måtte bare få det ut.

HP
17-06-05, 13:46
Prøver å se litt positivt på det jeg... :snill: For nå blir varm lunsj mer vanlig, og det er et mye bedre utgangspunkt for den videre utviklingen av et sunt kosthold.

Folk kan ikke lengre si at det er så vanskelig å erstatte matpakken...

Denne reformen kommer nok til å bli MYE dyrere enn stortinget tror :cool:

Kristian
19-06-05, 20:21
Jeg er enig med HP men syns alikevel at det er bra at MHM setter spørsmålstegn ved skolematen. Bra skrevet MHM.
Jeg leste også at det er noen som syns det er uheldig at maten blir holdt varm for lenge. vet ikke om de tenkte på tap av vitaminer eller vekst av bakterier.

Marianne
30-06-05, 21:49
Artikler fra denne debatten:

Ingen aner når skolematen blir gratis. - Det er utrolig viktig å få oversikt over kostnadene, sier Ap.s Karita Bekkemellem Orheim. http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1068053.ece

Ap og SV er uenige om gratis skolemat skal innføres de fire neste årene eller ikke.
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1067835.ece

Norske barn skal få mat på skolen. Det får de i Finland - verdens beste skoleland - og det er ingen grunn til å stanse kopieringen her.
http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/article1060104.ece

Leder av bystyrekomiteen for oppvekst og utdanning, Sigrid Thielemann, i Drammen er kritisk til forslaget om gratis skolemat. Til tross for bevilgninger fra staten, mener hun det vil gå på bekostning av skoletilbudet.
http://www.dt.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20050607/NYHET/106070372&SearchID=73212778182052

Gro Harlem Brundtland ber norske skoler om å forby sjokopålegg og usunne matpakker.
http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=105356

Dette mener politikerne
http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=105355