View Full Version : Langsteking av kjøtt


guro
06-08-05, 10:00
Jeg skulle til å sette en elgstek i ovnen og da måtte jeg lete opp dette, og da tenkte jeg at jeg kunne dele ..


TINING



Frossent kjøtt/fisk skal helst tines i kjøleskap (om krise, i kaldt vann). Beregne 10 timer tinetid per kg kjøtt. Unngå å bruke mikrobølge-ovn.





OVNSTEKING



Kjøtt og fisk bør stekes i ovnen og på relativt lav temperatur <85°-95°> - gjerne i varmlufts ovn.



Kjøttet/fisken blir

- saftigere

- mer vellsmakende

- mørere

- bevarer nærings-stoffene bedre

- trenger ikke hvile før oppskjæring



Ved 72°C koagulerer proteinet og fuktigheten renner ut.



Stekeposer, folie, Rømertopf etc har ingen hensikt ved steking på så lav temperatur.



Rosastekt svin har ikke vært farlig siden 1953 – alt svin testes for trikiner.



Ved steking under 100°C trenger man ikke brune kjøttet før ovnssteking for å lukke porene. Men man kan velge å brune det litt for smak eller utseende.



Dersom ’steken’ blir ferdig før gjesten har kommet, dvs du trenger å holde maten varm, da kan du

- lufte ut ovnen

- sette ned termostaten på ovnen til kjernetemperatur

- lukke døren

En robust stek kan stå slik i 2 timer.





Steketemperatur !

(Ovnen)



· Møre deler av vilt 120°C

· Juleribbe 230°C/200°C

· Alle andre typer kjøtt og fisk 90°C





Kjernetemperatur ! (Kjøttet)



· Rød fisk: 56-58°C

· Hvit fisk: 60°C

· Svinefilet, kylling, kalkun: 60°C

· Skinkestek, lammestek: 68°C

· Rødt kjøtt, møre deler: 56°-60°C

· Rødt kjøtt, steker: 64°C

Nille
06-08-05, 15:33
Her var det noen interessante greier ja !
Flott at du postet det Guro. Det er herved printet ut og satt i permen. Ryktepoeng er avsendt !!

Tusen takk

:klem:

205gti16v
06-08-05, 23:57
Viktigt tema detta:)

bettyblue
19-06-11, 17:53
Hvor lenge anbefales det å steke en vanlig stor biff på denne måten?

Colt-pixy
18-03-14, 14:18
Tusen takk for dette, selv om det er ett gammelt innlegg!

millah
19-03-14, 22:20
Enig! :) Jeg har tenkt på å prøve jukse-"sous vide", altså pakke kjøtt vaakumtett og ha det i vannbad i ovnen på kjernetemperatur i laaang tid. Skal visstnok bli vannvittig godt og mørt kjøtt. Så da trenger jeg jo å vite kjernetemperaturene! Dessuten hørtes jo dette ganske interessant ut! :ja:

annex
20-03-14, 00:18
Langsteking på under 100 grader anbefales! Lærte det for noen år siden, og har hatt mange veldig gode middager etter det.
Anbefaler alle å bruke et digitalt steketermometer.
Sous vide er heller ikke dumt, har kjøpt en og ikke angret et sekund.