View Full Version : Steke mat - I margarin?
Kan man steke mat i margarin?
hører så mye rart om hva man kan steke det i, eller hva man bør steke det i ?
Rapsolje/ olivenolje går ikke an?
jeef-micro
02-10-05, 00:17
Kan man steke mat i margarin?
hører så mye rart om hva man kan steke det i, eller hva man bør steke det i ?
Rapsolje/ olivenolje går ikke an?
Margarin er fy-fy pga transfett, Rapsolje og olivenolje (kaldpresset helst) og smør er vist det beste, samt cocosa... det er en link til det et sted her
jeef-micro
02-10-05, 00:24
http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1979
der var linken
Blir bare så forvirra av alt.. Olivenolje og rapsolje er håpløst å steke i... får sånn rar lukt og smak...
men det var altså MEIERISMØR man kunne steke i ????.... og åssen ser det ut, takk...
har stekt i margarin de siste ukene... f...
Blir bare så forvirra av alt.. Olivenolje og rapsolje er håpløst å steke i... får sånn rar lukt og smak...
men det var altså MEIERISMØR man kunne steke i ????.... og åssen ser det ut, takk...
har stekt i margarin de siste ukene... f...
Ja, margarin er FY FY! ;)
Dette er meierismør:
Meierismør (http://www.tine.no/produktsmor/4559/)
Setersmør (http://www.tine.no/produktsmor/4561/)
Finnes i "margarinpakker" også, slik som disse:
http://www.tine.no/produktsmor/4567/
Det er det eneste vi bruker her i huset, samt kokosfett (Cocosa) og olivenolje (helst til baking og salater og slikt).
Det er mange som sier smør når de mener margarin, men det er faktisk kun meierismør som er ekte smør, alt annet heter margarin. :)
Forresten, nå ser jeg at de har kommet med KLARET SMØR (http://www.tine.no/produktsmor/4569/)også, det er jo absolutt det beste å steke i!!!
Betyr det at man ikke kan steke i flytende smør heller?(på flaske..)Det har jeg fått fårståelsen av i følge boka...Om ikke jeg har lest heeelt galt da..?I så tilfelle:F.......Det har jeg brukt hele tiden:confused:
Hvis du med flytende smør mener flytenden margarin på flaske ... så bør du IKKE steke i det. Bare smør er smør. Margarin er margarin.....
:)
Margarin er fy-fy pga transfett...Har ikke jeg lest at margarinen i Norge ikke inneholder transfett? Så jeg bør altså bytte ut margarinen med Tine Meierismør?
Har ikke jeg lest at margarinen i Norge ikke inneholder transfett? Så jeg bør altså bytte ut margarinen med Tine Meierismør?
Hvis du STEKER i margarinen dannes det transfett, siden plantefett ikke tåler så høye temperaturer, det er det som er cluet her. ;)
Tusen takk for svar... ble klokere nå... Rart at det står på margarin pakka at man steke det.... blir ikke det litt misvisende???
Dei vil jo gjerne selge margarin då, hadde vore å skyte seg sjølv i foten å skrive på pakka at det ikkje egner seg til steiking. Men eg skyter gjerne: smør er smør og margarin er gift:D
Satt litt på spissen som vanleg:)
Tusen takk for svar... ble klokere nå... Rart at det står på margarin pakka at man steke det.... blir ikke det litt misvisende???
Cola egner seg til å drikke, og tobakk egner seg til å røyke. ;) Hehe neida, men du skjønner jo at de ikke alltid tenker først og fremst på HELSE når de skal selge et produkt? ;)
Margarin egner seg jo faktisk utrolig godt til å steke i, for det spruter ikke og kjøttet/fisken får en fin stekeskorpe osv osv. Men helsevennlig er det ikke.
Har ikke jeg lest at margarinen i Norge ikke inneholder transfett? Så jeg bør altså bytte ut margarinen med Tine Meierismør?
Når Tine blir bedt om å bekrefte at det ikke er transfett i margarin - ja så kan de ikke det ..... lurer på hvorfor jeg....:rolleyes:
Transfett er bare én av mange grunner til ikke å spise margarin... De er laget av umettet fett som er kraftig bearbeidet - og dette tåler ikke fettet. Det blir dannet frie radikaler, dimerer, polymerer + transfett. I tillegg blir den potensielt sunne siden ved oljen borte. Ikke sunne fettsyrer + biprodukter = margarin.
Transfett er egentlig bare en kjemisk benevning på hva som har skjedd med en fettsyre etter oppvarming eller hydrogenering. Den endrer struktur fra cis-form til trans-form (molekylet vrir seg).
Transfett finnes i alt industrifett, men margarinene har nå mye mindre enn før. De største kildene er pommes frittes, potetgull, kjeks, kjøpte kaker, posesupper, posesauser m.m.
Det er ikke så strenge krav til merking i Norge som i andre land. Om det står "delvis herdet vegetabilsk fett", eller "delvis hydrogenert vegetabilsk fett", så er det det samme som transfett. Men norske regler sier at man ikke trenger deklarere dette, og det kan derfor bare stå "vegetabilsk olje". Noe de fleste tror er kjempebra, for det er jo det myndighetene våre har sagt... :cool:
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.