View Full Version : Ketose og vekttap


Katrine
12-10-05, 11:34
Hvor lenge er det vanlig å være i induksjonen før man kommer i ketose? Er det vanlig med vekttap i denne fasen? Har forstått det sånn at det gjerne er først i fase to vekttapet kommer, er dette rett?

Katrine

Iset
12-10-05, 11:39
Det er umulig å si, for det er så forskjellig fra person til person. De fleste kommer i ketose mellom 2 og 4 dager etter de har begynt på induksjonen. Noen går ned mest den første uken, noen går ikke ned NOE da, noen går ned begge ukene og etter det, noen går ikke ned noe begge ukene men etter det osv osv. Det er rett og slett umulig å si, tror jeg. :)

vskr
12-10-05, 13:39
Hei Katrine
Jeg begynte å gå ned første uken på induksjonen. Det er vel bare det at på vedvarende vekttap, skal en veilede kroppen mot en livsstilsdiett, ved å øke mengden karbo litt og litt.
En skal øke med 5 karb per dag hver uke til en ikke går ned lengre, for så å gå tilbake et eller to hakk for å fortsette vektreduksjonen.(trodde/tror i alle fall jeg...)

Iset
12-10-05, 13:49
Hei Katrine
Jeg begynte å gå ned første uken på induksjonen. Det er vel bare det at på vedvarende vekttap, skal en veilede kroppen mot en livsstilsdiett, ved å øke mengden karbo litt og litt.
En skal øke med 5 karb per dag hver uke til en ikke går ned lengre, for så å gå tilbake et eller to hakk for å fortsette vektreduksjonen.(trodde/tror i alle fall jeg...)

Hehe nei det blir litt voldsomt. Man skal øke med 5 gram per UKE. Altså første uken på vedvarende spiser du 25 gram karbo daglig, den neste uken er det 30 osv. Mer om dette kan du lese på "vedvarende vekttap" her inne. :)

vskr
12-10-05, 15:42
det var det jeg mente... *litt* dårlig formulering:p

Nille
12-10-05, 22:32
Bare for å klargjøre:

Som Iset sier, de fleste kommer i ketose etter 2-3 dager på Induksjonsnivå. De aller fleste tar også av mest de to første ukene. Dette fordi det i begynnelsen forsvinner en del vann i tillegg til fett.

I følge boka varer induksjonen i 14 dager. Denne er ment for å "kicke" igang vekttapet. Når man er ferdig med de første 14 dagene skal man gå over til vedvarende. Vedvarende skal man følge til man har ca. 5 kilo igjen til målet. Man skal i denne fasen (vedvarende) legge til karber 5 gram pr uke etter stigen (som dessverre mangler i den norske boka siden den er basert på 1992 versjonen av Atkins og er sørgelig utdatert) Se nedenfor. De fleste er i ketose til langt over 30-40 karber pr uke. Når man er 5 kilo fra målet skal man gå over til pre-vedlikeholdsfasen. Her legger man til 10 gram pr uke - til vekttapet stopper opp. Da har man funnet sitt karbetall. De fleste vil ha nådd målet sitt nå. Men om man trenger å gå ned flere kilo er det bare å gå ned et par hakk til man begynner å ta av og holde seg der til målet er nådd.

Vedvarende stigen:

I den norske utgaven har den viktige vedvarende stigen, den som viser hvilken rekkefølge det er tjenelig og tilbakeføre visse matvarer i kostholdet på, ikke blitt tatt med i det hele tatt. I min engelske utgave (2003) står denne på side 171:

Uke
1. (25 karbohydrater pr dag) Mer salat og grønnsaker fra tillatte matvare lista
2. (30 karbohydrater pr dag) Friske oster (som cottage cheese etc)
3. (35 karbohydrater pr dag) Frø og nøtter
4. (40 karbohydrater pr dag) Bær og visse meloner
5. (45 karbohydrater pr dag) Vin & andre lavkarbo spiritus
6. (50 karbohydrater pr dag) Belgfrukter, bønner
7. (55 karbohydrater pr dag) Frukt (utenom bær og meloner)
8. (60 karbohydrater pr dag) Stivelsesholdige grønnsaker
9. (65 karbohydrater pr dag) Korn

Det er riktignok kun en anbefaling, men ved å tilføre matvarene i denne rekkefølgen og bare en gruppe om gangen, vil man finne ut om det er noen matvaregrupper man reagerer på og bør vente med. Mange hopper over trinn. Jeg er ikke noe glad i ost og gikk til nøtter isteden. Noen blir også på et trinn lenger enn en uke.

Få personer klarer å føre tilbake alle disse under fase 2. Mange må faktisk vente til både fase 3 og 4 før de har lagt til alle gruppene. Rekkefølgen er ikke tilfeldig valgt, men satt opp etter karboinnhold og GI belastning. Følger man denne listen er sjansen bedre for å unngå blodsukker svingninger, siden man går så gradvis oppover.


Når alt dette er sagt..... mange er på Induksjon mye lenger enn 14 dager. Lengre enn de trenger de fleste, men det er opp til hver enkelt å avgjøre. Det er ikke skadelig. Men anbefales ikke lenger enn 6 mnd. Har man mye å ta av går jo vekttapet noe raskere på Induksjon enn vedvarende. Men mange opplever også at vekttapet stanser opp og kan ha veldig god nytte av å bevege seg oppover "stigen" for å ta av mer.

nettie
23-09-07, 11:42
jeg lurer på hvor mye karbohydrater man skal spise når man er ferdig med slankingen å skal leve med et sundt normalt lavkarbo kosthold.

Distrea
23-09-07, 12:03
I følge boka "bedre uten brød" opp til 72 karbo. Eller du tar inn karbo helt til du legger litt på deg igjen for å finne ut hvor mye karbohydrater akkurat DU trenger:)