View Full Version : Majones


Iset
06-05-04, 12:48
2 eggeplommer
2-3 ts hvitvinseddik
2 1/2 dl olivenolje
hvit pepper etter smak
evt. 2-3 ts dijonsennep

Når du lager majones er det en stor fordel å bruke kjøkkenmaskin. Har du ikke en slik må du ha i ørlite olje om gangen og mikse kraftig.

Kjør eggeplommer, eddik og pepper i en kjøkkenmaskin i 15 sekunder. I stedet for eddik kan du bruke sitronsaft.

Tilsett oljen i en tynn stråle mens maskinen går, til all oljen er brukt og majonesen er tykk og kremaktig.

Blir oljen for tykk kan du spe med litt sitronsaft. Smak gjerne majonesen til med litt krydder.

Carisma
02-11-04, 10:39
Et tips når man lager majones er å ikke bruke kaldpresset olivenolje... Jeg prøvde det....Den har en ganske skarp smak, og helt ærlig: Det smakte skikkelig dritt! :D
Visstnok skal rapsolje være bedre, men jeg har ikke fått testet det enda.

Noen andre som vet om kaldpressede oljer som ikke smaker så mye?

Fedonisten
02-11-04, 10:58
Noen andre som vet om kaldpressede oljer som ikke smaker så mye?Kaldpresset avokado-olje skal visstnok være godt å lage majones av. Jeg liker oljen, men har ikke testet i majones. Tror MHM har gjort det - og anbefaler den. :)

Anne
02-11-04, 11:11
Jeg bruker Avokado olje og synes det er fint.

Ellers så var vi på Linbergkost-kurs Sunn Matglede med kokken Per ...etternavnet borte et øyeblikk fra min tåkete hjerne... Han anbefalte uansett å tilsette basis majonesen et eller annet.
Enten krydderurter (baslikum, timian, bladpersille, estragon osv...)og /eller
finhakket hvitløk, chilisaus, og til og med 1 beger med kesam....
Skal legge inn oppskrift i Majonestråd.....:D

ElinGH
21-11-04, 19:12
Jeg jobbet på et restaurantkjøkken tidligere og kokken der lagde majones til en salat hver kveld!

Han brukte 2 egg, 1-2 fedd hvitløk, 1 ts dijonsennep og litt rosepepper. Olivenolje til konsistensen ble riktig (ikke extra virgin, blir litt mye smak), smakte til med sitron til slutt! Dette ble en god majones med masse smak!
Det går fint med hele egg, kjøkkenmaskin/blender er en stor fordel...

Nille
21-11-04, 21:19
Anbefaler også kaldpresset avocadoolje !

ElinGH
21-11-04, 22:12
Anbefaler også kaldpresset avocadoolje !
Kjøper du denne på helsekost? Vil prøve den!

Carisma
22-11-04, 14:47
Olivenolje til konsistensen ble riktig (ikke extra virgin, blir litt mye smak.
Men da blir det jo helt feil fett, så da kan man jo like godt kjøpe vanlig... Må være kaldpressede oljer, hvertfall for lindbergere....

Avokadoolje så jeg på Meny Champion, men den kosta 79,90 for 25 ml!!!!! :eek: :eek: :eek:

ElinGH
22-11-04, 20:14
Men da blir det jo helt feil fett, så da kan man jo like godt kjøpe vanlig... Må være kaldpressede oljer, hvertfall for lindbergere....

Avokadoolje så jeg på Meny Champion, men den kosta 79,90 for 25 ml!!!!! :eek: :eek: :eek:
Kjøpe vanlig majones :confused::confused::confused: Litt av poenget er vel å vite hva man får? I hvert fall er det det for meg! Og så synes jeg hjemmelagd er mye bedre! :)
Jeg tenkte mest på smaken nå! Synes at det blir en litt rar smak av bare extra virgin. Jeg har som regel litt extra virgin, men mest vanlig.

Et tips når man lager majones er å ikke bruke kaldpresset olivenolje... Jeg prøvde det....Den har en ganske skarp smak, og helt ærlig: Det smakte skikkelig dritt! :D
Visstnok skal rapsolje være bedre, men jeg har ikke fått testet det enda.

Noen andre som vet om kaldpressede oljer som ikke smaker så mye?
Jeg spurte etter avokadoolje hos sunkost på Gunerius i dag, de hadde ikke, Helios (?) som de bestilte varer fra hadde ikke det på lista! Tenkte på rapsolje... Får prøve det! 80 kr for 25 ml synes jeg var mye! Vi får holde utkikk og se om vi finner noe billigere, Carisma!

Nille
22-11-04, 22:51
Trodde jeg hadde en innmari god ide her, - isteden for den dyre avocadoolja - og så koster extra virgin oljen min det samme !! For 250 ml. 25 ml må være trykkfeil - Det finnes ikke så små flasker med olje !! Men den er god på smak og passer godt i majones den også.

L'uliveto de Daunia -Olio Extra Vergine di Oliva - Gusto delicato (anbefalt av MHM og best i test i et eller annet ukeblad)

Hvis man først skal lage majones selv mener jeg man bør spandere på en skikkelig god olje. Og den MÅ iallefall være kaldpresset, ellers kan man like godt kjøpe ferdig majones ! :p

Anne
23-11-04, 13:00
Jeg betaler 54,50 for 250 ml Avokadoolje i en "innvandrerbutikk". De har så mye flotte deilige oljer og andre varer der....

Foresten det eneste stedet jeg har funnet avokadoolje også....:)

guro
23-11-04, 13:20
Kjøpe vanlig majones :confused::confused::confused: Litt av poenget er vel å vite hva man får? I hvert fall er det det for meg! Og så synes jeg hjemmelagd er mye bedre! :)!Poenget er at ingen burde spise varmebehandlede eller på annen måte raffinerte oljer, det dannes transfett i prosessen og det er ikke serlig sundt. I tilegg kan det finnes rester av kjemikalier som benyttes i rafineringsprosessen. Og kjøpemajones, margaring etc er laget med slike 'ødelagte' oljer.

Selv har jeg laget majones med avokadoolje. Den blir god og litt spesiell med sin grønne farge. Oljen har jeg kjøpt på Ultra!

ElinGH
23-11-04, 13:32
Poenget er at ingen burde spise varmebehandlede eller på annen måte raffinerte oljer, det dannes transfett i prosessen og det er ikke serlig sundt. I tilegg kan det finnes rester av kjemikalier som benyttes i rafineringsprosessen. Og kjøpemajones, margaring etc er laget med slike 'ødelagte' oljer.

Selv har jeg laget majones med avokadoolje. Den blir god og litt spesiell med sin grønne farge. Oljen har jeg kjøpt på Ultra!
OK, takk for oppklaring! Visste ikke det med transfett! Man lærer så lenge man lever!

mofe
23-11-04, 14:26
Jeg betaler 54,50 for 250 m Avokadoolje i en "innvandrerbutikk". De har så mye flotte deilige oljer og andre varer der....

Foresten det eneste stedet jeg har funnet avokadoolje også....:)
*fnis* *fnis*

250 meter? ;);)

(Dere får beklage meg litt idag, jeg er i et snodig humør.. ;) )

Anne
23-11-04, 14:48
*fnis* *fnis*

250 meter? ;);)

(Dere får beklage meg litt idag, jeg er i et snodig humør.. ;) )*fnis* Ja derforatte.... hvis du heller med en tynn stråle på bakken og går bortover, så varer den i akkurat 250 meter...:D
Takk...rettet nå:)

ElinGH
23-11-04, 15:05
Poenget er at ingen burde spise varmebehandlede eller på annen måte raffinerte oljer, det dannes transfett i prosessen og det er ikke serlig sundt. I tilegg kan det finnes rester av kjemikalier som benyttes i rafineringsprosessen. Og kjøpemajones, margaring etc er laget med slike 'ødelagte' oljer.
Kom på noe her.
Spørsmål: Hvis man da har valget mellom kjøpemajones og majones laget med "vanlig" olivenolje, begge inneholder transfett, vil det ikke da være bedre med den du lager selv, fordi den vil være uten tilsetningsstoffer og annet ymse, som ikke kroppen har godt av?

Det var vel det jeg prøvde å si! Tenkte litt på andre tilsetningsstoffer i kjøpemajonesen, det er vel andre ting enn transfett som ikke er så bra! Jeg vet i hvert fall at min kropp har det bedre, desto mindre helfabrikata jeg får i meg! Så jeg prøver å lage mest mulig fra bunnen av.

Men jeg skal absoltt prøve med andre kaldpressede oljer, altså, nå som jeg har lært at det er bedre :D

Carisma
24-11-04, 14:57
Kom på noe her.
Spørsmål: Hvis man da har valget mellom kjøpemajones og majones laget med "vanlig" olivenolje, begge inneholder transfett, vil det ikke da være bedre med den du lager selv, fordi den vil være uten tilsetningsstoffer og annet ymse, som ikke kroppen har godt av?

Mills sin står det sukker på også, så hjemmelaget er nok best i forhold til den hvertfall.

friflex
01-12-04, 11:38
Hvordan blir holdbarheten på den hjemmelagde majonesen!? Må man lage flere ganger i uka eller holder det med en gang i mellom???

Anne Karin
24-01-05, 16:58
Tips fra Anne Karin
Jeg har laget majones/ remulade i åresvis og jeg har kommet fram til at kaldpresset tistelojle er helt suverent. Oljen har en mild og god smak, den fås på helsekosten. Holdbarheten på ferdig vare er flere uker. For ordens skyld kan jeg nevne at jeg bruker helt ferske eggeplommer fra egne frittgående høner og gjess.

mofe
24-01-05, 17:01
Tips fra Anne Karin
Jeg har laget majones/ remulade i åresvis og jeg har kommet fram til at kaldpresset tistelojle er helt suverent. Oljen har en mild og god smak, den fås på helsekosten. Holdbarheten på ferdig vare er flere uker. For ordens skyld kan jeg nevne at jeg bruker helt ferske eggeplommer fra egne frittgående høner og gjess.
Åh.. *misunnelig*... om jeg noen gang får mulighet til å ha mine egne høner.. Skal jeg ha det! :) Velkommen forøvrig til deg, Anne Karin :)

Anne Karin
24-01-05, 17:15
Takk for det. Høner og gjess er utrolig koselige dyr.

Når jeg har litt bedre tid kan jeg godt dele min herlige selvkomponerte remulade oppskrift med dere som vil prøve.

Anne Karin
24-01-05, 18:24
Åh.. *misunnelig*... om jeg noen gang får mulighet til å ha mine egne høner.. Skal jeg ha det! :) Velkommen forøvrig til deg, Anne Karin :)Huff det er jo her jeg skal svare, dette var klønete av meg. det er kjempe gøy med høner og gjess.

mofe
24-01-05, 18:25
Huff det er jo her jeg skal svare, dette var klønete av meg. det er kjempe gøy med høner og gjess.
Hm? Begge innleggene dine kom frem :)

Forøvrig kan du introdusere deg her; http://forum.lavkarbo.no/forumdisplay.php?f=4

Så kan alle si velkommen til deg :)