ssskaldeman
13-08-06, 07:38
Jag får en hel del frågor om "fullkornsbröd". Själv äter jag inte bröd, men det finns bevisligen människor som klarar det. Så här skrev jag nyss i ett svenskt forum:
Här talas om bröd eller inte bröd, precis som om bröd vore en väldefinierad produkt. Men det är det inte. Äter man sådant bröd som bakades före valskvarnarnas tid, och rör sig som man gjorde före valskvarnarnas tid, så finns det goda förutsättningar (för en frisk person) att behålla både vikt och hälsa.
Äter man däremot sirapslimpa, med en fantasitext om grovt och fullkorn, eller Skogaholms nyckelhålsmärkta(!) sötlimpa så leker man med sin hälsa och sin vikt. Särskilt om man kombinerar skräpbrödet med ett modernt, stillasittande liv.
Är en brödskiva livsfarlig? Nej, det är den inte. Det spelar ingen roll vad man äter vid ett enstaka tillfälle, det må vara bröd, engelsk konfekt eller köpefrukt. Men brödätare har en tendens att vara brödätare. Det blir inte en skiva vid ett enstaka tillfälle. Det blir en skiva, eller en tallrik flingor eller en näve godis varje gång blodsockret går i botten.
Sådana matvanor bygger ohälsa.
Det bor en hundraårig gubbe en bit från mig. Han har murat sitt hus själv och förra året murade han ett rejält garage. Vid 99 års ålder! Hans pappa var kvarnägare och malde med stenkvarn. Kamraternas pappor malde med stålvals. När spanska sjukan kom smittades en massa ungar, däribland min hundraåring. Han tillfrisknade snabbt och hävdar att det beror på att näringsämnena fanns kvar i det bröd han åt. Kamraterna dog.
Sten Sture
Här talas om bröd eller inte bröd, precis som om bröd vore en väldefinierad produkt. Men det är det inte. Äter man sådant bröd som bakades före valskvarnarnas tid, och rör sig som man gjorde före valskvarnarnas tid, så finns det goda förutsättningar (för en frisk person) att behålla både vikt och hälsa.
Äter man däremot sirapslimpa, med en fantasitext om grovt och fullkorn, eller Skogaholms nyckelhålsmärkta(!) sötlimpa så leker man med sin hälsa och sin vikt. Särskilt om man kombinerar skräpbrödet med ett modernt, stillasittande liv.
Är en brödskiva livsfarlig? Nej, det är den inte. Det spelar ingen roll vad man äter vid ett enstaka tillfälle, det må vara bröd, engelsk konfekt eller köpefrukt. Men brödätare har en tendens att vara brödätare. Det blir inte en skiva vid ett enstaka tillfälle. Det blir en skiva, eller en tallrik flingor eller en näve godis varje gång blodsockret går i botten.
Sådana matvanor bygger ohälsa.
Det bor en hundraårig gubbe en bit från mig. Han har murat sitt hus själv och förra året murade han ett rejält garage. Vid 99 års ålder! Hans pappa var kvarnägare och malde med stenkvarn. Kamraternas pappor malde med stålvals. När spanska sjukan kom smittades en massa ungar, däribland min hundraåring. Han tillfrisknade snabbt och hävdar att det beror på att näringsämnena fanns kvar i det bröd han åt. Kamraterna dog.
Sten Sture