![]() |
Sukker har ikke høy GI ...
Kopierer inn teksten fra bloggen min:
Det er ganske morsomt å lese hva Dansukker skriver om sukker. Det er jo nesten ikke måte på hvor greit det er å spise sukker!Faktisk kan man i følge Dansukker: - Kalle sukker for “lagret solenergi” – det dannes nemlig i alle grønne planter ved hjelp av sollys, vann og karbondioksid” Videre har Dansukker vært flinke og laget sider om sukker og energi, sukker og tannhelse, sukker og overvekt og sukker og diabetes. Om du synes dagen i dag er grå og lei, så vil jeg anbefale deg å lese litt på de sidene, for du får deg en god latter :-) Jeg og Morten lo så vi grein da vi leste. Jeg gir deg under noen uttdrag. Dansukker om energi: * Det er en utbredt oppfatning at sukker er et karbohydrat som tas opp svært hurtig, dvs. at det har høy glykemisk indeks. Men sukker har faktisk en moderat glykemisk indeks Min kommentar: Dansukker påstår altså at sukker (med en GI på 65) bare har moderat GI, ikke høy. Pasienthåndboka sier annerledes, der er grensen for høy GI 50, middel GI 35 og lav GI under 35. Lindberg har enda lavare grenser. Dansukker om overvekt: * Et godt middel til å unngå overvekt er å spise mat der maksimalt 30 % av energien kommer fra fett * Fett metter dårligere og stimulerer stoffskiftet i langt mindre grad enn karbohydrater og proteiner * En annen stor fordel ved fettfattig, karbohydratrikt kosthold er at man kan spise seg mett hver dag uten å få i seg for mange kalorier. Man kan derfor opprettholde normalvekten * Sukker kan utgjøre en del av de ekstra karbohydratene i en fettfattig kostsammensetning. Men mange søtsaker inneholder både sukker og fett * Kroppen er svært lite tilbøyelig til å omdanne sukker og andre karbohydrater til fett * Undersøkelsene viser også at folk med normal vekt spiser mer sukker enn overvektige, som på den annen side spiser mest fett. Sukker øker forbrenningen mer enn fett og mer enn andre typer karbohydrater. * En kontrollert undersøkelse har vist at å erstatte fett med enkle karbohydrater (blant annet sukker) gir like god vektkontroll som å erstatte fett med sammensatte karbohydrater. * Nyere undersøkelser tyder på at et høyt forbruk av sukker i form av brus og andre leskedrikker er forbundet med risiko for overvekt. Årsaken kan være at flytende matvarer ikke gir den samme metthetsfølelsen som matvarer med fast konsistens * Du kan saktens tilfredsstille trangen etter noe søtt uten å få en masse fett med på kjøpet – faktisk kan litt søtt i ny og ne gjøre det lettere for deg å holde en slank linje. * Trikset er å velge søtsaker uten eller med lite fett. Det er f.eks. lakris, vingummi, saftis, skumputer og drops uten fyll. Er du glad i sjokolade, er en kokosbolle en god erstatning. Den smaker sjokolade, men inneholder mye mindre fett og mye færre kalorier enn den “ekte” varen. Du kan også velge skiver med marmelade eller honning for å dekke behovet for noe søtt. * Karbohydrater – inkludert sukker – metter bedre enn fett * Sukker kan medvirke til at barnet får en sunn og variert kost * På samme måte som voksne blir heller ikke barn avhengige av sukker – det er bare det at de liker smaken så godt. Behovet for noe søtt er medfødt, og kan sees allerede hos nyfødte. Hvis ditt barn er utpreget glad i søtsaker, så sørg for å velge søte varer uten fett. Dansukker om Diabetes: * Nye undersøkelser viser imidlertid at diabetikere godt kan spise 25–30 g sukker om dagen uten at det går ut over blodglukosen. Man skal bare sørge for å fordele sukkeret over hele dagen, slik at hvert måltid ikke inneholder mer enn 5 g sukker. * Diabetes skal tas på alvor, men hvis man gjør det, kan det også være verdens sunneste sykdom! * Du kan også gjerne spise et stykke kake eller sjokolade i ny og ne, på samme måte som du kan bruke sukker sammen med kunstige søtningsmidler – det man kaller kombisøtning – når du baker Les hele tekstene her (Se i sidemenyen for å finne alle temaene) |
Sv: Sukker har ikke høy GI....
Åh herlighet, er det MULIG?? :eek:
|
Sv: Sukker har ikke høy GI....
tusen takk for en god latter, dreamy! :lol:
|
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Herregud :o
wtf! |
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Det her er ikke morsomt engang, det er jo feilinformasjon! Tips pressen! :P
|
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Som om Escobar skulle skrevet om kokain, det der...
|
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Synes det med diabetesen var grei skuring jeg. Har noen i familien som er diabetikere og som spiser litt karber.. Synes den greia var helt ok jeg..
|
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Sitat:
Men sett i lys av alt det andre de skriver så handler det jo også her om å bagatellisere sukkeret. |
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Sitat:
|
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Sitat:
|
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Sitat:
|
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Hadde jeg ikke visst bedre, så kunne jeg fort tenkt at 5 g rent sukker kunne inntas, i tillegg til det som "snek seg inn" via kosten min. Glad jeg ikke spiser annet enn evt "snikesukker", og så lenge jeg ikke vet om det, sååå... :o Er ikke så enkelt, det der. Har et par venner med diabetes, de foretrekker snikesukker fremfor rent sukker, i alle fall! :) Ellers er de snare fremme med måleutstyret. Gir seg vel, kanskje, når de blir veteraner, foreløpig er de relativt ferske. Dette blir som å lese om alle de "årets bil" greiene. Like mye objektiv informasjon. Eller lite.
|
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Sitat:
|
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Sitat:
De har jo selvfølgelig linket til diabetes.no, og ikke til Kostreform. Diabetesforeningen ønsker jo at diabetikere skal spise MER av mat man blir syk av, og MINDRE av mat som gjør dem friske. |
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Jaja, sukkerindustrien må jo finne på noe for å ikke fremstille seg som verstinger. Og det er jo vedtatt de fleste steder i verden at fett er det farligste..
Sukker har riktignok lavere GI enn både hvetmjøl og kokt/bakte poteter, men det betyr jo ikke at sukker har lav GI. Den har høy GI uansett hvordan dansukker vrir på ting. |
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Sukker kan medvirke til at barnet får en sunn og variert kost?
Er de dumme? :confused: |
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Sitat:
|
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Sitat:
Mange foreldre får dårlig samvittighet når de gir barna sukker. De tror det er fetende, gir hull i tennene, opptar plassen for andre matvarer og gjør barna avhengige, men så enkelt er det ikke. Så lenge barna får sunn og variert kost til hverdags og husker å pusse tennene, er det nemlig ikke farlig eller skadelig for barnet ditt å spise sukker i moderate mengder. Barn har bruk for masse energi, vitaminer og mineraler for å vokse og utvikle seg optimalt. Sukker gir energi, men isolert sett ingen vitaminer og mineraler. Det betyr likevel ikke at sukker er bannlyst i barnas kost. Sukker kan faktisk gjøre det lettere å få sunne matvarer til å gli ned, f.eks. som strø på havregrynene. På den måten kan sukker medvirke til at barnet får en sunn og variert kost. Så lenge barnet får sukker i moderate mengder, er det altså ingen grunn til å gjøre sukker til noe forbudt og farlig for barnets helse. |
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Sitat:
Dette er hele teksten: Diabetes skal tas på alvor, men hvis man gjør det, kan det også være verdens sunneste sykdom! Når man er diabetiker, blir man nemlig nødt til å spise sunt og trene, fordi sunt kosthold og trening sammen med eventuell insulinbehandling er med på å hindre at blodsukkeret blir for høyt. |
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Sitat:
I moderate mengder er jo det meste greit, men ulempen med sukker er jo at det tilsettes i alt mulig. Matvarer man ikke ante det kunne være sukker i engang, og dermed er det ikke helt lett å styre disse "moderate" mengdene selv. :( |
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Sitat:
|
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Det jeg har fått med meg er at mange med diabetes kan spise såkalt normalt (dvs ganske så høykarbo slik folk ofte gjør) - de bare pøser på med ekstra insulin istedet. ;-(
Det er ganske utrolig at folk som får diabets 2 får råd om å fprtsette å spise brød , poteter ++++:confused: Min svigerinne som enda ikke har fylt 40 har heldigvis skjønt at hun måtte kutte ned på både brød, ris, pasta og poteter i tillegg til minimalt sukker. Hun fikk diabets type 2 for ca et år siden - og hun tåler iallefall brød og poteter og slikt dårlig i forhold til blodsukkerte sitt |
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Sitat:
Takk for info/misinfo, Dreamy, eg har både måpa og flira høgt!! |
Sv: Sukker har ikke høy GI ...
Sitat:
Sitat:
Sitat:
Min fastlege ble fullstendig tatt på sengen og sa: Det eneste rådet jeg kan gi deg, er å bli medlem av Diabetesforbundet! Han ante ikke hvordan han skulle forholde seg til en som var såpass ung ved sykdomsdebut! Ikke visste han om at man har krav på opplæring og time på nærmeste dia- klinikk, heller!:p Jeg merker faktisk ikke så mye på blodsukkeret om jeg spiser brød, pasta, poteter etc. Frukt og sukker( som i søte kjeks og kaker, smågodt etc) derimot sender det rett til værs! Nå er det mange med dia2 som er flinke med kostholdet og således kan holde sykdommen i sjakk i årevis. Min dia2 lot seg ikke kostholdsregulere, men jeg vil helst prøve å utsette bruken av insulinsprøyter så lenge som bare mulig! Alle bivirkningene/ulempene med insulin vil jeg helst slippe, selv om det hadde vært greit å spise som jeg aller helst vil, og så bare sette en sprøyte!:D;):p |
Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 07:11. |
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Foreldreportalen.no | Selvrealisering.no
© 2004-2015, Lavkarbo.no